Kołgi Posted November 21, 2011 Posted November 21, 2011 Witam wszystkich szczęśliwych właścicieli wszelakich czworonogów :). Od jakiegoś miesiąca ja również jestem taką szczęściarą - ma na imię Kołgi, rasy York, wiek 4.5 miesiąca :). Piesek był karmiony karmą Royal Canin (oczywiście dla szczeniaków York'ów), no i pozostaliśmy przy tej karmie lecz z tego co słyszałam to ta karma nie do końca jest taka wspaniała jak się reklamuje (tzn. są lepsze), a co więcej, Kołgi od ostatnich kilku dni jakoś mniej chętnie rzuca się na miseczkę...może nauczył się że nikt mu nie zabierze jedzenia i nie trzeba jak najszybciej zjadać i nie zostawiać sobie nic na później a może coś mu przestała podchodzić. Teraz zbliżamy się do skończenia ostatniej paczuszki Royal'a i oto pojawia się moje pytanie - czy jest jakaś karma (oczywiście dostępna w polsce) która jest najlepsza ? albo najbardziej polecana ? nie ukrywam że czytałam o karmach i mam na oku 2 karmy (głównie polecono mi owe), jednak tak straszna ilość i różnorodność dostępnych karm po prostu sprawiła że wszystko mi się już zaczyna plątać i nie mogę się zdecydować :roll: moje typy to : 1- Wolfsblut - bardzo zachęcająco zareklamowana karma, duża różnorodność smakowa ale niestety nie wiem czy odpowiednia dla szczeniąt :roll: i czy wielkość chrupek ma jakieś znaczenie tzn. oprócz tego że Kołgi będzie dłużej gryzł ? 2- Healthy Paws - również dobrze się prezentuje lecz czy 50% ryżu to nie za dużo ? chętnie też wysłucham wskazówek albo propozycji innych karm (od razu mówię że cena nie gra roli - no chyba że ponad 300zł za 10kg :eviltong:) Dziękuję za odpowiedzi :) Quote
Kołgi Posted November 27, 2011 Author Posted November 27, 2011 nikt nie odpowie ? szkoda troszke ale trudno, w takim razie najprawdopodobniej kupimy karmę Healthy Paws i zobaczymy jak Kołgiemu podejdzie. Pozdrawiamy :) Quote
filodendron Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Kołgi napisał(a):nikt nie odpowie ? Sama sobie odpowiedziałaś - na rynku jest taka masa karm, że nie da się wytypować "tej najlepszej". Nawet wybierając z najwyższej półki i tak jest to trochę loteria, bo każdy pies jest inny i może zaregować na daną karmę inaczej. Moim zdaniem 50% ryżu to za dużo, choć wiele osób chwali tę karmę. RC też jest karmą zbożową, więc zmiana będzie dla psa mniej szokowa. Wolfsblut to inna kategoria karm - to karma bezzbożowa. W zasadzie więc najpierw powinnaś odpowiedzieć sobie na pytanie, ku której koncepcji żywienia psa się skłaniasz - tradycyjne, zbożowe czy bezzbożowe, niskowęglowodanowe, oparte na białku zwierzęcym. Quote
Tyszka Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Hej :) Tak na prawdę każdy pies potrzebuje innej karmy. Ja np. zwracam dużą uwagę na zawartość mięsa, kiedy patrzę na skład. Przyznam się, że kiedyś karmiłam psa marketówkami myśląc, że są dobre (głupia ja...). Dla yorka hmmm może Acana? http://keko.pl/pl/karma-sucha-dla-psa-acana-adult-small-breed-7-5kg.html - tu masz cały skład, więc możesz sobie przeanalizować (podaję link z mojego sklepu, bo tak mi wygodniej, ale co do dostępności tej karmy to myślę, że jest w wielu sklepach internetowych :) - aczkolwiek nie wiem, czy tak tanio :P). Jest to karma dla małych ras, więc odpowiednia. A jeśli chodzi o firmy, które uważam ogólnie za dobre, to właśnie Acana, Orijen, Trovet, 1st Choice. Pozdrawiam i mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam ;) Quote
Martens Posted December 1, 2011 Posted December 1, 2011 Możesz spróbować Acany - jest wersja mini i dla szczeniąt, i dla dorosłych psów. Wolfsblut jest dobry, je go jeden z moich psów; dla rosnącego psa wybierz którąś z bardziej białkowych wersji, czyli Blue Mountain, Wild Pacific albo Green Valley - pozostałe będą za chude. Trovet jest dobry, ale to karma weterynaryjna, dla alergików i psów z konkretnymi problemami zdrowotnymi; chyba nawet nie ma żadnej wersji dla szczeniąt. Quote
lawendowa Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 I ja trochę powtórzę się za przedmówcami, nie ma czegoś takiego jak najlepsza karma, bo co to właściwie znaczy? Najlepsza to tak która ma najwięcej mięsa, ta która najładniej pachnie, ta która psu najlepiej służy? itd. Każdy pies jest indywidualnym organizmem i to, że akurat u jednego psa coś świetnie się sprawdza nie musi oznaczać, że równie fantastycznie wpłynie to na innego psa. U nas np. kompletnie nie sprawdzają się karmy które wielu ludzie stawia za wzór jakości czyli orijen i acana. Jedno i drugie kompletnie nie sprawdziło się w przypadku naszego psa, po prostu porażka na całej lini. Ale z kolei wspomniany wcześniej trovet był całkiem okej (opcja z królikiem), aczkolwiek konserwowany jest BHT, co mnie osobiście zniechęca. Bardzo dobrze również sprawdził się brit care i purina pro plan z łososiem, ich efekty i chęć do jedzenia karmy przez psa zapadly mi w pamięć a to trudne, bo przerabialismy tyle karm, że chyba łatwiej by wymieniać czego nie mieliśmy niż co mieliśmy... Quote
filodendron Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 [quote name='lawendowa'] Ale z kolei wspomniany wcześniej trovet był całkiem okej (opcja z królikiem), aczkolwiek konserwowany jest BHT, co mnie osobiście zniechęca. [/QUOTE] Większość karm, które zawierają mączki mięsne lub mięsno kostne, zawiera najprawdopodobniej także BHT - tym konserwuje się mączki. Producent karmy, który kupuje mączkę jako półprodukt, nie ma obowiązku informowania o tym na opakowaniu. Quote
padee Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Oczywiście każdy psi organizm się różni i potrzebuje czegoś innego, to wszystko zależy od jego diety. Ostatnio polecanym sklepem jest e-karma.pl, ceny za 10 kg na pewno nie przekraczają 300 zł :P Duży wybór i sporo informacji na temat żywienia i składu poszczególnych karm, ale również dawkowania :) zawsze można się zwrócić o fachową poradę i zdecydować po konsultacjach... Quote
Martina Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Polecam Acanę , natomiast z psami zawsze bywa różnie. Jest możliwość, że po kilku dniach tak jak mój zbuntuje się i za nic w świecie nie będzie chciał jej tknąć. Może się też zdarzyć, że pomimo wielu pozytywnych opinii akurat ta karma nie będzie służyć Twojemu pieskowi. Najlepiej wybrać taką, która posiada jak najmniej zboża. Quote
Gosiek0210 Posted January 1, 2012 Posted January 1, 2012 Polecam karme Husse z linii Super Premium może ona podejdzie Twojemu pieskowi, próbowałam też wiele karm /Acana, Orijen,Royal,Gilpa / zanim od pewnego czasu pozostałam przy Husse.Mozna dobrać odpowiednią w zależności od wielkości i wymagań danego psiaka.Oczywiście decyzja należy do Ciebie jezeli chodzi o mnie i moje psiaki jestesmy bardzo zadowoleni. Quote
Recommended Posts