Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nikaragua napisał(a):
ale moja po założeniu kagańca staje w miejscu, i nie załatwi się

Można przyzwyczaić nawet największego "dzika" do kagańca - stopniowo, ze smaczkami ;)

Posted

lilk_a napisał(a):
nieraz potrzeba na to nawet paru miesięcy , my u naszej suni walczyliśmy ze śmieciożernością około 2 miesiące , a wyglądało to tak że wychodziła na dwór i włączała odkurzacz , szła z pyskiem przy ziemi i wchłaniała wszystko ziemię , kamienie , śmieci , kupy .... wszystko
była w bardzo złym stanie fizycznym , jako 2,5 miesięczny wyżełek była wielkości i postury trochę większego ratlerka

Mój pies ma taką dietę odkąd jest u mnie, więc jakieś 14 miesięcy. Probiotyki jedynie podaję podczas biegunek i antybiotyków. Je karmy z najwyższej pułki. Okres szczenięcy: Biomill dla alergików, dorosły White Wolf i Wolfsblut. Dwie ostatnie mają w składzie naturalne szczepy bakterii.
Ja ma problem tylko z jedzeniem ludzkich kup. Wiadomo, że jak człowiek walnie kupę w krzakach to ona ma rzadką konsystencję i śmierdzi na odległość.

Jak się ma takiego kupojada to dopiero widać gdzie ludzie potrafią się załatwić.

Posted

Jara napisał(a):
Je karmy z najwyższej pułki. Okres szczenięcy: Biomill dla alergików, dorosły White Wolf i Wolfsblut. Dwie ostatnie mają w składzie naturalne szczepy bakterii.

Dla niektórych psów nawet najwyższa półka jest zbyt niska ;) Czasem sucha karma nie służy i już - niezależnie od jakości. Nie pamiętam dokładnie, kiedy mój pies ostatni raz brał antybiotyk, ale na pewno było to przed tym, gdy pożegnaliśmy suche karmy.
A czasem kupożerca jest niereformowalny - też bywa, gdy to kwestia upodobań a nie niedoborów.

Posted

wczoraj Ciacho był u weterynarza.
Prawdopodobnie ma wyjałowione jelita i stąd zjadanie kup od brania antybiotyku. Tak jak wcześniej pisała Diuna, czy Uru. Cioteczki dobrze wiedzą ;) :D.
Po schronisku był praktycznie cały czas na antybiotykach i zastrzykach, dostawał też Probiotyk.
Dostał Probiotyk i Rumen Tabs (ze żwaczem) .
No i ma tylko i wyłącznie jeść karmę i nic więcej, więc spacery w kagańcu :/.
Stan Ciacha jest lepszy - łapy już dobrze wyglądają (miał zapalenie opuszków), oczy jeszcze nie ma do końca wyleczonych bo mieliśmy problem z zakrapianiem, teraz dostaliśmy krople do przemywania oczu- tak będzie łatwiej.
Nasz pies jest słodki i kochany, straszny przytulasek,jak wracam z pracy siada koło mnie i zasypiając chrapie jak go głaszcze po głowie :).

Dziękujemy wszystkim za odzew i pomoc ;)

• 2 years later...
Posted

U nas był podobny problem z naszym GOLDENEM. Wzięliśmy go z takiej podejrzanej dość hodowli i od początku lizał ściany w domu i jadł swoje odchody. Kupiliśmy mu Rumen Tabs i wszystko minęło. Myśleliśmy że już po wszystkim ale pare dni po tym jak przestał dostawać te witaminy znów się zaczęło. Więc teraz znowu mu dajemy. Pytanko czy pies kiedyś z tego wyrasta? Karme dostaje Britt junior plus ma nagotowane co parę dni żołądki z marchewką.

Posted

Moja sunie po schronisku doprowadzilam do poprawy poprzez smazona i surowa warobke. Do tego byla smazona ryba. Miala niedobor witaminy B12 i brak folsäuren a w dodatku tasiemca. Dostawala tez zastrzyki witaminowe i preparat z kwasami. No i koopa byla juz normalna. Do zabawy dostaje wysuszone zwacze, swinskie uszy, wysuszone jelita. Troche smierdzi wdomu, ale pies nie ma juz problemow z zoladkiem

Posted

Lizanie ścian raczej wskazywałoby na niedobory wapnia - tak przynajmniej twierdził nasz wet. Jak był młody i na suchej to zdarzało mu się i te ściany lizać, i odchody zjadać. Też dawaliśmy rumentabs a na dłuższą metę pomogło urozmaicenie żywienia.