Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 170
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

cielece od kiedy chcesz szczenmiak i tak pogryzie tylko chrząstki i mieso :D a drob wieprzowone tak od 4 miesiąca :wink:
coztego-tajk choroba aujekszego wysteppuje w wieprzu ,ale tylko w podrobach,a noga nie jest podrobem prawda ??? :evilbat:

Posted

olekg18 napisał(a):
cielece od kiedy chcesz szczenmiak i tak pogryzie tylko chrząstki i mieso:

Poza tym kostki cielece zawierają dużo wapna i są chyba najlepsze dla szczeniaczków. Takie jest moje zdanie...... a moim psom smakują wszystkie kostki :wink:

Posted

A moje wielkie psisko, któremu dałam najmniejszą możliwą kość cielęcą, jaką udało mi się zdobyć, popatrzył, popatrzył, powąchał i uznał za niegodne uwagi zjawisko. A kostka była tak pięknie obrośnieta mięsem. Piesu znajomej prawie ze szczęścia się posikał jak ją zobaczył. Nie umiem jakoś tego mojego Muszkietera przekonać do kostki.

• 3 weeks later...
Posted

Znajomy dostał szczeniaka od naszej suni (duża rasa). Niestety psiak zdechł po roku. Mysłał, że sąsiad go otruł, ponieważ absolutnie nie znosił tego psiska, oddał więc zwłoki do weterynarza by to sprawdził.
Co się okazało pies miał poprzebijany żołądek kośćmi z kurczaka... surowymi, tak więc ja już na zawsze będę negatywnie nastawiona na taki rodzaj kości.

Posted

ok moze zle przeczytalam jednak sie dalej czepiam...czy wiesz ile czasu minelo od podania kosci do zgonu psa?

O wybacz, pewnie wet się pomylił.

a to malo takich wetow? :roll: - chodzi mi o bledne diagnozy, nie o ta konkretna sytuacje

Posted

Mój Gomzales je od czasu do czasu kości. Najczęściej kupuje mu cielęce żeberka. Nie kupuję mu drobiowych, ani wieprzowych kości no i oczywiście psie przysmaki cuchniaki też je.

• 5 months later...
Posted

szukałam- nie znalazlam w wyszukiwarce, jesli bylo to poprosze o linka i zamkniecie tematu..

jakie kosci mozna dawac szczeniakowi? tak do "pociamkania"? gotowac je wczesniej? co z kurzecymi? gdzie mozna kosci kupic? bo w miesnym to chyba nie wszystkie? tzn. takie "czyste" gnaty?

Posted

ja na Bałuckim kupuję cielęce - z pięknymi główkami i resztkami mięska. Wrzucam potem na minutkę na wrzątek i daję Młodej to pochrupania. Kurzęcych z tego co wiem się nie daje.

Posted

Najlepiej poczekać do wypadnięcia mleczaków, wcześniej maluch może miec problemy z dokładnym rozgryzieniem kości i może połykać większe ich fragmenty co może ujemnie odbić się na jego zdrowiu.

Ja unikam dawania kości gotowanych i pieczonych, głownie dlatego, że taki proces przygotowania "odtłuszcza" kości przez co a) stają się one bardziej twarde i b) łatwiej się łamią a nie miażdżą, a to jest istotne, żeby pies nie łykał ostrych kawałków kości.

Z reguły unika się długich kości drobiowych. Skrzydełka, szyjki są ok.

W supermarketach mozna znaleźć kości cielęce i skrzydełka, żeberka wieprzowe.

Posted

btw. Młoda wczoraj skończyła pół roku i do tej pory "zjadła" w swoim zyciu 2 kości. Pierwszą dostała jak miała skończone ok. 5 m-cy.

btw. mam zamiar trzymac się zasady - jedna kość na m-c

Posted

mia_mia napisał(a):
szukałam- nie znalazlam w wyszukiwarce, jesli bylo to poprosze o linka i zamkniecie tematu..

jakie kosci mozna dawac szczeniakowi? tak do "pociamkania"? gotowac je wczesniej? co z kurzecymi? gdzie mozna kosci kupic? bo w miesnym to chyba nie wszystkie? tzn. takie "czyste" gnaty?

Kiedyś był długi temat o kościach ale chyba podczas przemeblowywania forum temat "wcięło" :( Moja 7 tygodniowa dobcia wcina (a raczej dziamdzia) wołową kość lub cielęcą - surowe. Kości z kurczaka tez zjada ale na surowo bo jest na BARFie ;)

Posted

drobiowe mozna dawac, ale tylko surowe. Tak naprawde kazde kosci mozna dawac. I zawsze lepiej surowe niz gotowane - ew sparzone lekko.
Na poczatek najlepsze sa cielece wszelkie gnaty z takimi jakby glowkami na koncu - taka wieksza kosc i maluch napewno jej nie zje, po prostu sie pobawi ;)

Posted

macie tam gdzie Auchan? Albo Geant? W tych sklepach najczesciej sa sprzedawane kosci wieprzowe albo cielece albo wolowe. Ale Ty bierz tylko cielece - na poczatek.
Jak nie masz takich sklepow, to idz do miesnego na jakims bazarku i pytaj o kosci cielece - tylko zwracaj uwage, zeby byly te jakby kulki na koncu.

Posted

Dobre BARF-owe dania kostne to szponder wołowy i antrykot - sporo mięska i kostka. Surowy drób ma miękkie kostki - dla szczeniaka może np. skrzydełka, jakaś młoda szyjka. Fajna jest też nózka wieprzowa (ale ja akurat wieprzowiny nie podaje w ogóle, ze względu na chorobę Auyeszky'ego) - ale jeśli się nie boisz, to zabawa jest z nią ok.
Ulubione danie Corteza: OGON WOłOWY - soczysty, mięsny, chrupiący. :cool3:

Już zwiedziłam wszystkie mięsne w okolicy, jak mają to, co je mój pies, to kupuję więcej i mrożę.

Posted

co nie zmienia faktu, ze cielece sa chyba najlepsze na poczatek - najbardziej miekkie, wiec cos tam szczeniakow moze sie uda zjesc ;) A do tego gnaty - czyli takie, ktorych w sumie maluch nie zje o co tez chodzi wlascicielce malucha

Posted

Mam pytanie - czy mogę podawać psu kości wieprzowe rurkowe? :lol: Wygląda jak taka mini kość wołowa, jest pokryta cąłkiem dużą ilością mięska itp, ale chodiz mi o to czy pies może zjeść całą kość? Czy pozwalać mu tylko obgryzać i zjadać chrząstki, a kość zabierac?

Posted

[quote name='Gazuś']Mam pytanie - czy mogę podawać psu kości wieprzowe rurkowe? :lol: Wygląda jak taka mini kość wołowa, jest pokryta cąłkiem dużą ilością mięska itp, ale chodiz mi o to czy pies może zjeść całą kość? Czy pozwalać mu tylko obgryzać i zjadać chrząstki, a kość zabierac?
Może zjeść całą:lol: Nic mu nie będzie szczególnie, że taka kość jest mała