Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 572
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to bardzo grzeczny, kochany piesek kanapowo nakolankowy i do noszenia pod pacha tez.
zero problemow z nia, no.

za niedlugo wrzuce dzisiejsze fotki, ladniejsze juz. pozowane.

sunia najlepiej lubi bulke i nalesniki... potrafi siadac, prosic, dawac lapke. wyciera lapki po spacerku. wskakuje na kolana i spi. chetnie na lozko, ale nie wymusa, nie przegina. wie co znaczy- idziemy na dwor. juz sie cieszy. zostaje sama- szlam do piwnicy pare razy do kota.
do dziadka mojego sie cieszyla, ale tez go obszczekala.
na spacerku siusiu pod blokiem samym, najpierw zalatwia, co trzeba, potem maszeruje juz ulica. puszczona luzem w ogrodzie- wielka radocha.
zabaw nie podejmuje.

kupka z kropeczkami= jajka robakow? ma lekkie rozwolnenie, a po zakonczeniu trze dupka po trawie- robaki?

Posted

Jak raz odrobaczana i nie wiadomo jakim środkiem to tak to wygląda.Dość skuteczny jest Dehinel Plus,zwalcza tasiemca,jaja i różnego rodzaju robale.Mała tabletka jednorazowa.
A tak na marginesie to warto odrobaczać,co trzy miesiące bo robale czynią duże spustoszenie w organizmie.
Po Twoim opisie kora to Maja się zgubiła tylko dlaczego właściciele jej nie szukają,pierwsze co bym zawiadomiła schron a później,plakaty porozwieszała.Ech - co to za ludzie!

Posted

ja ją troche pooglaszam dzis w dziale- znalezione wałbrzych.
ale ona suchej nie lubi, wiec wskazuje to,ze ustarszych ludzi mieszkala, a tacy sa bez intenetu. powiesze tez w 1 zoologu na ulicy jej znalezienia. ale to ruchliwa, glowna ulica, mogla autobusem jezdzic.

moj wet tez stosuje dehinel plus, to kupie potrzebna jej ilosc na 2 powtorki, tak? jutro ide do weta na kontrole. w pon moze sie uda ja wyciachac.
chyba dzieciaczkow nie miala, lub niewiele, bo cycusie ma male.

wciaz ma lupiez. a kapalam w szamponie z biosiarka na lupiez. tak pisze na butelce.

Posted

Ja nie kupuję żadnych psich szamponów.Kąpię w niemowlęcym szamponie nadającym połysk, hipoalergicznym z proteinami jedwabiu,nie powodującym łzawienia-NIVEA Baby.Pies nie drapie się,nie łuszczy mu się skóra i ma lśniącą sierść.

Posted

ja tez mam nivea dla swojego synka :) ale mialam jeszcze psi szampon i jego uzylam. drugi raz jej kapac nie bede. myslalam,ze przy czesaniu to wyleci, ale sporo zostalo. jak się ją poiska to widac sporo, z wierzchu tak nie widac.
siersc na tylnej czesci tulowia jest barwy brazowej. przod ma czarny.
na lapkach ma siersc przystrzyzona.

a przed schodami tak sie szykuje do skoku smieszni i wszystkie jednym rozpedem bierze :) bo malutka taka jest. figua jamnicza, niska i dluzsza.

Posted

kupka z kropeczkami= jajka robakow? ma lekkie rozwolnenie, a po zakonczeniu trze dupka po trawie- robaki?
ciężko rzec co to za kropeczki, tak czy siak odrobaczyć trzeba - jeśli dehinelem to chyba w odstępach dwutygodniowych z tego co pamiętam. Nie wiem co to kropeczki, równie dobrze psiak może czegoś nie trawić - glista jest raczej taka dłuższa, nie sposób jej w kupie nie zauważyć.
Po podaniu tabletki najpierw psiak wydala jaja, bo są najsłabsze niekoniecznie widoczne, potem dopiero dorosłe osobniki.
Ja bym odrobaczyła, na jej wagę to grosze a psiakowi ulży.

Saneczkowanie może wskazywać na robaki, ale równie dobrze może być efektem luźnej kupy (biegunkowej - i nie musi mieć to nic wspólnego z robakami).

Ale wiesz, pamiętasz Gizma? Żadnych objawów pasożytów nie miał. Po podaniu tabletek - wyszło szydło z worka...jego kupa zaczęła chodzić....
Mi kiedyś wet powiedział - pies z nikąd, znaleziony, ze schroniska = nie był szczepiony i trzeba odrobaczyć.

Posted

Jeżeli ma luźną jeszcze kupę to warto przecierać pupę chusteczkami dla dzieci z pantenolem.Zresztą ja zawsze przecieram chusteczką jak piesio zrobi ko,przynajmniej dupcia zawsze w miarę czysta.

Posted

ale dupci jej nie brudzi. rano miala piekna kupe, w nocy nie wiem jaka byla, bo ciemno ale kucala i kucala co kawalek. a teraz, w poludnie, ze 3 razy i byla rzadsza, niz nalezy. ale ie calkiem woda.
ona dostala w schronie w cwartek tabletke na robaki, nie wiem jaka. przy szczepieniu daja tabletke od razu u weta, jakos ze smakolykiem chyba.

Posted

łupież - stres, nietolerancja pokarmowa, kąpiel.

Łupież nie musi być od szamponu ale moze, często psy dostają go zaraz po kąpieli, potem wszystko wraca do normy (3-4 dni). Jak nie wraca, to może być coś na tle alergii pokarmowej albo ze stresu. Pewnie przyczyn może być jeszcze ze sto pięćdziesiąt milionów - ale podałam te główne, z którymi miałam do czynienia.

Posted

ona miala juz lupiez w schronie. miala te lyse plecki od pchel. i wiekszosc lupiezu jest w tej okolicy, ale tez na udach tylnych lap i w pachwinach tylnych. z przodu nie ma

Posted

Bogusik napisał(a):
Piękne fotki Majeczki.To naprawdę takie małe,śliczne cudeńko!Dołożę się do sterylki.Poproszę o nr.konta na pw.

dziekuje slicznie :) zaraz wysylam

jutro ide na wizytke do weta, w sumie troche schrzanilam, ale dzis sie jego nie dowiedzialam, czy do badania krwi ma byc sunia na czczo? jak sadzicie? zal mi jej glodzic :(

jeszcze usuniecie tego kla przy okazji zrobimy...

Posted

Klauzunka napisał(a):
czy do badania krwi ma byc sunia na czczo? jak sadzicie?

pojęcia nie mam, ale moje psy do badań krwi zawsze są "na głodzie"

Też tak myślę,bo po spożytym posiłku,siłą rzeczy,wyniki będą dużo zawyżone i przez to mało wiarygodne.

Posted

Cioteczki ja kiedyś byłam w Legnicy w Lecznicy i robiłam suni wyniki po południu i wet nie negował,że to będą wyniki nie miarodajne ale fakt,że chodziło o stwierdzenie anemii,a więc nie wiem.W każdym razie pewnie,że jest lepiej rano wykonać badanie na czczo.
A kła może nie trzeba będzie usuwać tylko lekko podczyścić.
Kora porobiłaś jej trochę ogłoszeń na Wałbrzych,aż mi się nie chce wierzyć,że Maji właściciel nie szuka.
Cioteczko Bogusik-dziękuję za pomoc finansową dla Maji-przelew poszedł rano.

Posted

tak, moze zmarl... bo to psiak dla starszych osob. u mnie dziecko lata, tupie, drze sie, biega, w ganianego sie bawimy po domu, a ona lezy w kaciku zwinieta w klebek.
szukamy domu bez bandy dzieciakow rozsierdzonych :) moga byc starsze lub jakies samotne starsze osoby najlepiej, ktore milosci potrzebuja i niewymagajacego pieska.
bo ona zalatwia sie zaraz pod domem, wie ze zaraz bedzie wracac. chyba dlugich spacerow nie miala.

popoludniu ide do weta, teraz jestem sama z chorym dzieckiem i nie mialam, jak sie zerwac. wiec badanie na czczo w poneidzialek i wieczorem sterylka. mam dzis isc ja pokazac i wziasc jakas Cyklo... cos tam, przeciw zakrzepowa do zabiegu. musi brac rzed zabiegiem 4 dni.
dopiero tez jej dalam sniadanko, bo od 10 wet i wisialam na telefonie.
badanie w pon na czczo, macie racje.

ogloszen nie robilam, duzo czasu zajelo m iwrzucanie tutaj fot, a do ogloszen wlasnie z dogo zbieram zawsze, bo sa zmniejszone juz odpowiednio. dzis porobie.
ale szukalam i nikt nie zglaszal zaginiecia w necie tej suni.

ja mysle, by ja juz oglaszac normalnie, moze sie ds znajdzie, zanim sunia pojedzie na docelowe dt? to latwo adopcyjna sunia jest, jak sie okazalo.