Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Mam straszny problem i zmartwienie. Byłam dzisiaj u weterynarza z moją psicą i dowiedziałam się, że ma krzywicę i tyłozgryz.

Poprzednio byłam z nią u innego weterynarza (w swoim mieście) około 20 grudnia. Zaszczepiono ją. No i później były wszystkie Święta. A ja nie mam auta ani prawa jazdy więc musiałam czekać aż ktokolwiek znajdzie czas aby mnie zawieść do tego weterynarza, który jest świetny, prowadził naszą poprzednią suczke. Ten czas znalazł się dopiero dzisiaj. Wtedy w moim mieście weterynarz nie stwierdził ani tyłozgryzu a tym bardziej krzywicy. A dzisiaj taka diagnoza. Jestem podłamana tym. Rzecz jasna dieta juz zmieniona, doszła fura mięsa, fosforan wapnia, witaminy, jeszcze więcej karmy suchej.

Czy ktoś z Was wie, czy są szanse wyjścia z tego? Psica jutro kończy cztery miesiące...

Czy ten tyłozgryz może się cofnąć jakoś (ma same mleczaki na razie, wygląda jakby te z góry byly więcej rozwinięte) albo go skorygować?

Czy mogę jakoś psicy pomóc?

Jak pomagać?

Za każdą radę będę ogromnie wdzięczna

Ewa

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

po pierwsze jeszcze jednego weta....I zobaczyc co on powie....Tylozgryz....niekiedy przy wymianie zebow sie dzieje ze np.cegowy sie zmienia na inny,przodozgryz sie robi itp itd wiec to moze byc wina zabkowania :roll: moze sie wyrownac w wieku doroslym :roll:

Wiec tu paniki narazie nie ma.....Czym ja karmilas ?I mzoe wrzuc to tez na weterynarie na wszelki wypadek,jest tu Ania-wet ale do weta w realu koniecznie trzeba tez isc....

Posted

Hej,

Na weterynarie juz wrzuciłam też. I czekam na jakieś rady.

Czym ją karmiłam? Na śniadanie biały ser, obiad: ryż z marchewką i z mięsem (kurczak) kolacja to sucha karma (royal canin z nutreną). No ale chyba za mało mięsa było i brak tego fosforanu wapnia. Teraz uzupełniamy, dostaje więcej sama nie wiem czy to pomoże.

Łudzę się, że przy wymianie zębów jakoś się zmieni.

Jak mogę jej pomóc z tymi zębami?

Co jeszcze można zrobić aby krzywicy nie było...?

Pozdrowienia

Ewa

Posted

U mnie bylo tak - pies mial tylozgryz - za to po zmianie zebow zgryz ma calkowiecie w porzadku. Sunka miala cegi, z ktorych z kolei zrobil sie przodozgryz. No wiec roznie bywa w zyciu...

Posted

Hej,

Dziś kupiłam royala (dostaje codziennie na kolacje), Boscha i Purinę. No i rzecz jasna mięso, kość raz na parę dni, serek...

Zobaczymy co lekarz powie w piątek.

Tyłozgryz jak był tak i niestety jest ale nic z tym na razie nie zrobimy

Ewa

Posted

Ewo, przy krzywicy ważna jest witamina d3, można kupic w aptece, takie kropelki dla dzieci. Wet Ci o niej nie powiedział?

Podaje sie codziennie z odroninką wody. Moja psinka dostaje i jest wszystko ok.

A z tego co wiem to fosforan wapnia musi być koniecznie z magnezem- taki masz?

Pzdr

Posted

jakos do royala sie nie umiem przekonac :roll:

Uwazaj i obserwuj jak na niego bedzie reagowac :roll:

Ewo chcesz wystawiac mala ?

Poza tym co z rodowodem ? :roll:

I nauka czystosci ? :roll:

Posted

Jakby mała miała rodowód to chciałabym chociaż na jedną wystawę jechać o ile nie będzie tego tyłozgryzu...

Na royala reaguje świetnie podobnie jak i na inne karmy.

Lubi też gotowane jedzenie.

nauka czystośc- - cóż, łapie juz, ze na dworze trzeba się załatwiać. niestety nie umie przetrzymać nocy i zawsze rano cały korytarz w mieszkaniu jest zabrudzony :-?

Co do rodowodu to będę dzwoniłą w piątek - niech hodowca ma jeszcze dwa dni spokoju zanim zacznę go nękać :evilbat:

Ewa

Posted

Hej,

No z tymi nocami to rzeczywiscie problem jest.

Jak nauczyc trzymania przez noc?

Byliśmy dzisiaj u weterynarza i co do tyłozgryzu to nie ma zmian. Ale jest jakas niewielka szansa, że przy zmianie na stałe to się zmieni.

A co do krzywicy to się nie pogłebia, dieta jest prawidłowa i jest szansa, zę wyjdzie spokojnie.

Jak Cerry?

Ewa

Posted

Ewo narazie mala nie jest zdolna do przetrzymania przez noc :roll:

a robi kupe czy tylko siusiu ?Jesli kupe to musisz z nia jeszcze pozniej wychodzic :roll: A jesli siusiu to normalne :roll: Przyjdzie z wiekiem :roll:

Po prostu nie potrafi jeszcze tyle wytrzymac.....

To sie ciesze ze wychodzicie na prosta :D

A Cerry,......Cerry ma sie dobrze,no prawie dobrze :roll:

A Ty jako jeszcze swiezo upieczona panciula jak sie czujesz ? 8)

Posted

Mile panie, nie chcę się chwalić, ani Cię Ewo dołować, ale moja psica od początku wytrzymuje cale noce- zdażylo jej się raz bąbnąć kupę w domu, ale miała wtedy rozwolnienie, więc myśle, że jest usprawiedliwiona. :roll:

Ma teraz 4,5 mca, gdy do mnie trafiła miała 7 tygodni. Oczywiście ta "noc" nie trwała od razu 7-8 godzin :)

Może za poźno dajesz jej kolacyjkę po prostu? Tzn. nie proponuję, żebyś biedną psinę głodziła oczywiście...

Pzdr

Posted

Ja karmie sucha wiec musi miec dostep do wody caly czas.....Dlatego do 4m-ca zycia zdarzalo sie w domu siku gdyz biedaka po karmie suszylo :roll: Ale kupy nigdy nie bylo :D

Od samego poczatku nigdy sie nie zalatwil powazniej niz siku w domu :D

Posted

Woda oczywiście jest dostępna non stop.

Ale ona rzeczywiście jakoś wyjątkowo szybko załapała o co chodzi z tym trawnikiem- przy mojej poprzedniej suni już nam się parkiet zaczął podnosić, to była masakra prawdziwa.

Pzdr

Posted

to faktycznie nie bylo ciekawie :-?

Ogolnie rzecz biorac Malenstwo przestalo w dzien sikac juz w wieku 10 tygodni.....W nocy pewnie by tez nie sikalo gdyby mi sie chcialo wstac :lol:

Ale to juz wolalam sprzatac niz wstawac :lol:

pozdrawiam

Posted

Cały czas słyszę o tyłozgryzie ale niewiadono na ile !!?? Czy kły zachodzą prawidłowo??? Czy jest to kokło 0,5 cm??? czy więcej?? No i wreszcie z jakiej hodowli to jest?? Że tez hodowca nic na to ??

Posted

Hej,

Psica niestety robi rano jedno i drugiel To znaczy na pewno sika w nocy a kupe robi juz rano jeżeli nikt jej szybko nie wyprowadzi.

Co do tyłozgryzu to jest mniej niż pół centymetra. Na razie ona w ogole ma bardziej rozwiniętą górną szczęką, większe zęby a dolna szczęka na razie słabiej się rozwija.

Co do rodowodu to będziemy dzisiaj dzwonić do hodowcy.

Ona jest z hodowli w Czerwionce - Leszczynie. Hodowla nazywa się "Znad strumyka"

Ewa

Posted

Jeśli odstęp między siekaczami góry i dołu jest na grubośc zapałki, a kły zachodzą prawidłowo, to NIEMA ŻADNEGO TYŁOZGRYZU !!!!!!!!!!! TO JEST W NORMIE !!!!!!! Jeśli wet widzi tu tyłozgryz to jest d........ wołowa !!

Od ponad 15-tu lat hoduję psy rasowe i ponad 250 szczeniąt poszło w świat odemnie i nie jedno widziałam . W tym wieku puchną nawet pyszczki i zaczyna się ząbkowanie poprostu i z tą niby krzywicą to pewnie to samo. To etap przejściowy !! i przejść go musi!! Na dodatek szczęka i żuchwa nie rosną równomiernie !! to wie każdy a wet powinien też wiedzieć...

Czy aby ten wet cie nie naciąga na forse????????

podaj mi jaki tatuaż......... noże na prywatny adres a nie na forum.........

Posted

[quote=ursus]W tym wieku puchną nawet pyszczki i zaczyna się ząbkowanie poprostu . To etap przejściowy !! i przejść go musi!! Na dodatek szczęka i żuchwa nie rosną równomiernie !!

Też mi się tak wydaje- moja ONka ząbkuje już jakiś czas i te zębiska ją straszliwie męczą i szczęki co rusz wyglądają inaczej.

Bądź dobrej myśli Ewo, to się wyprostuje na pewno. napisz lepiej co z rodowodem.

A, i dbaj o wapń. No i o psa :wink:

Pzdr

Posted
Na razie ona w ogole ma bardziej rozwiniętą górną szczęką, większe zęby a dolna szczęka na razie słabiej się rozwija.

Moze ona juz wymienila gorne zeby a dolnych jeszcze nie? Jesli tak jest to nie dziwne ze gorne sa wieksze :) Chociaz z drugiej strony moja suka zaczela wymiane zebow od dolnych :roll: No i nie byloby dziwne gdyby wygladalo to na tylozgryz. Tak jak pisalam gdzies wczesniej: nie przejmuj sie zgryzem dopoki nie zobaczy go ktos znajacy sie na rzeczy, u mojej suki wet stwierdzil "znaczny tylozgryz" a przewodniczacy sekcji kazal sie puknac w glowe 8)

Posted

Ewo ja myslalam ze conajmniej centymetr :o

Moze pojedz jeszcze do jednego weta bo taka sama moze byc ta krzywica jak ten tylozgryz :roll:.A Ty sie niepotrzebnie stresujesz i pewnie obwiniasz ze cos zaniedbalas :roll:

Posted

Może to głupio zabrzmi (sam tego nie stosowałem, bo nie miałem jeszcze takiej potrzeby) ale znam hodowców, ktorzy widząc początki tyłozgryzu - bo tu tylko o nich mowa, a nie widoczny ukształtowany tyłozgryz zbyt wcześnie aby go 100% zdefiniować - bawili się z psiakami podając im kawałek szmaty do pyska i ciagnąc w pewien sposób poprawiali zgryz. A co do krzywicy to broń Cię Panie Boże abyś krople witaminy D3 podawała bo skutek może być odwrotny. Fosforan wapnia raczej pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii ponieważ może wapna w nadmiarze odkładać się w kościach a to też nie jest wskazane. Pamiętaj nikt nie jest do końca autorytetem - dlatego też jeżeli istnieje jakieś zagrożenie to najlepszy jest dobry ale w pełnym tego słowa znaczeniu lekarz weterynarii ponieważ zdiagnozowanie czegoś z opisu na forum i poleganie na doświadczeniu innych forumowiczów może się okazać zgubne w skutkach. Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem ale nie było to proszę mi wierzyć moim zamiarem. Pozdrawiam Wszystkich.