Guest Melmanek Posted January 2, 2007 Posted January 2, 2007 Mam Tose ma 10 tygodni pierwszy problem o którym rozmawiam na forum na muratorze z tym już widze rozwiązanie i widze efekty. Chdzi o higiene mojej suni. Błagam nie mówcie mi że Tosa jets dal doświadczonych chodowców. Ale ja Tosie mam przez przypadek i z obowiązku więcej na http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=89476 . Drugi kłopot jaki mnie wrecz przeraża to to że zaczyna podgryzać wszytsko i wsyztskich za wszytsko tzn za kazda cześć ciała garderoby. Budze sie rano widze wszytski buty w innym miejscu niż w tym w którym połozyłam je wieczorem śmieci z kosza wyniesione na dywan. Sunia ma kości piłki misie wszystko chyba co mozna wymyśleć bawi się tym to fakt ale jak ja oduczyć zabawy nie tym co trzeba. Narazie boje się podjąć jakiekolwiek kroki. Tosia(bo tak ma na imię) zaczyna świrować od tygodnia mniej więcej a mamy ja 3 tygodnie. Zrobie wszytsko tylko niech ten pies isę uspokoii. Prosze o pomoc!! Quote
Marta i Wika Posted January 2, 2007 Posted January 2, 2007 [quote name='Melmanek']Budze sie rano widze wszytski buty w innym miejscu niż w tym w którym połozyłam je wieczorem śmieci z kosza wyniesione na dywan. Chowaj wszystko, co może ją zainteresować, kiedy nie możesz jej pilnować. To normalne, że szczeniak interesuje sie różnymi przedmiotami, odkrywa świat. Żeby nie nabierała złych nawyków, trzeba przez jakiś czas po prostu uniemożliwiać jej zabawę rzeczami których nie wolno brać. Kiedy możesz ją pilnować, a ona gryzie coś niepożądanego, odwróć jej uwagę i pobaw się z nią zabawką, chwaląc i nagradzając. Pies będzie robił to, co mu sie opłaca :-) [quote] Zrobie wszytsko tylko niech ten pies isę uspokoii. [/quote] No ale to jest szczeniak :-) Musi trochę powariować, nie może być cały czas spokojny. Ważne, żeby to szaleństwo było przez Ciebie kontrolowane :-) Quote
Guest Mrzewinska Posted January 2, 2007 Posted January 2, 2007 Tosa jest trudnym psem. Mysle, ze powinnas koniecznie przeczytac przynajmniej ksiazke Corena Tajemnice psiego umyslu, potem natychmiast kilka poradnikow szkoleniowych, a potem koniecznie udac sie ze szczeniakiem do psiego przedszkola, takiego, gdzie naucza Ciebie jak postepowac z psem. Bo jesli przeraza Cie normalne zachowanie szczeniaka i nie potrafisz sobie z tym poradzic, to nie wiem, co zrobisz, gdy szczeniak stanie sie olbrzymim psem... Sprawdz czy pies ma tatuaz w uchu - jesli ma, latwo nawiazesz kontakt z hodowca, moze udzieli Ci dobrych wskazowek. Lub znajdzie kogos, kto potrafi wychowac tose - szczeniak w tym wieku latwo zmieni opiekuna. Zofia Quote
LALUNA Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 Melmanek Twoja sunia jest normalnym szczeniakiem natomiast Tobie brak wiedzy jak wychowuje się szczeniaki. Czy to Twój pierwszy pies? Jest bardzo dużo ksiażek jak wychowac szczeniaka jak uczyć czystości i innych pozytecznych rzeczy. Czy masz chociaż jedna taką książkę? Czy słyszałas o metodzie klateczkowej? Pies jest w klateczce na noc, a takze wtedy kiedy nie możesz sie psem zajmowac. Pozatym takiego małego psa nalezy wyprowadzac co 2 -3 godziny. I chwalic jak sie załatwi na podwórku. A ty wywalasz go jak juz narobił, samego na dwór. I co on niby ma tam robić? Przecież chyba nie załatwić się skoro juz sie załatwił. Psa sie wyprowadza po spaniu, zabawie i posiłku. Powiedz rozkład dnia psa. Ile czasu poswiecasz na zabawy, na nauke co i jak uczysz. Co ile wyprowadzasz psa i jak nagradzasz. Kupiłaś bardzo trudną rasę. Czym się kierowałaś przy zakupie. Czy wiesz cokolwiek o psach o ich wychowaniu, o charakterze tej rasy? Quote
LALUNA Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 Przeczytałam podany przez Ciebie link. Dalej uwazam ze nie wiele wiesz o psach i wychowaniu. Rozumiem ze ten pies Ci został niejako narzucony pod wpływem silnych emocji. Myśle ze dla jego dobra, powinnaś poszukać mu dom o osoby która zna dobrze tę rasę lub podobne rasy bojowe. I to jak najszybciej póki sunia sie nie zdażyła przyzwyczaić do Ciebie. Za moment to bedzie bardzo duzy pies, miesieczny wydatek na utrzymanie to około 180 zł a do tego dojda szczepienia. To opcja kiedy pies nie zachoruje na nic. Piszesz ze nie masz czasu, pieniedzy ani siły na szkolenie. Ktoś kto wychowuje psa z ras bojowych powinien mieć czas , siły i pieniądze ( jezeli nie ma dostatecznej wiedzy ) na szkolenie. Oddaj teraz psa, póki jeszcze nie jest za późno aby ktoś sie zajał tym psem i dał mu dobre wychowanie. Prowadziłam dwa Tosa Inu na szkoleniu samca i sukę i zapewniam Cie ze moga byc to trudne psy i bardzo dominujace nawet dla domowników. Quote
Marta i Wika Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 LALUNA napisał(a): Pozatym takiego małego psa nalezy wyprowadzac co 2 -3 godziny. I chwalic jak sie załatwi na podwórku. A ty wywalasz go jak juz narobił, samego na dwór. I co on niby ma tam robić? Przecież chyba nie załatwić się skoro juz sie załatwił. W sumie to w ten sposób pies może nauczyć się jednej rzeczy: jak nasikam - wypuszczą mnie na dwór ;-) Quote
Recommended Posts