Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałam zapytać, najchętniej właśnie osoby , które szkolą psy co jest lepsze dla szczeniaka , szelki czy obroża bo zauważyłam, że coraz częściej szczeniaki prowadzane są w szelkach i słyszałam też opinie, że to ma na nie o wiele lepszy wpływ.

Posted

Mój miał przez krótki czas szelki bo sierść wycierała mu się w okolicach pachwin. Mi łatwiej pracowało się nad szczeniakiem jak był w obroży (chociaż szelki też mają swoje plusy). A na szkoleniu to u nas nie akceptują szelek. No chyba że pies jest już po PT i szkoli się na psa ratownika ale to są trochę inne szelki a pies już szczeniakiem nie jest.

Posted

jeżeli pies na smyczy nie ciągnie (a tak właśnie powinno być) to co to za różnica czy ma na sobie saelki czy obroże? Jak dorosły pies ma chodzić w obroży to lapiej jak od małego jest do niej przyzwyczajony.
Poza tym moim skromnym zdaniem, rzeczywiście łatwiej zapanować nad szczeniakiem na obroży niż w szelkach.

Posted

no tak, ale dorosły pies teoretycznie też może wyjąć głowę, a jegnak mimo to większość ludzi urzywa obroży i jakoś nie widać tych uciekających psów :)
W sumie to pies i tak do wszystkiego sięprzyzwyczaji. A co z obrożami uzdowymi. Ja bym takiej szczeniakowi nie założyła. A wy?

Posted

Szczeniak nie zawsze jest zsocjalizowany ze wszystkim, bynajmniej na początku może się wystraszyc i nieszczęście gotowe.

Mój Gruby np. w sytuacji stresowej wyciągał głowę z obroży i przed siebie leciał.

Posted

Jeśli się chce trochę psiaka poszkolić - to obroża jest dość oczywistym wyborem. Nie znam przypadkow efektywnego szkolenia na szelkach; wbrew pozorom bardzo duzo zalezy od nauczenia psa reagowania na napięcia i rozluźnienia smyczy, co zdecydowanie najwyraźniej odczuwa przy założonej obroży (tu już kłania się psia anatomia).

Co innego jak piesek ma być puszczony na żywioł, tj. ma tylko chodzić na felxi i być tego typu towarzyszem życia (tylko że to czasem niezły kanał, bo rożne pieski aby być milymi towarzyszami wymagają mniej lub więcej szkolenia :lol: ).

Dla psów z problemami typu "gwałtowne zapieranie się i próby urwania sobie głowy" ;) istnieje rozwiązanie: obroza z ograniczoną strefą zacisku.

BTW na ogół problemy z psami uciekającymi z obroży to raczej problemy z techniką użycia smyczy & obroży lub niewłaściwe dobranie tego sprzętu.