Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cioteczki chciałam się pochwalić, że dziś pierwszy raz spuściłam Rufiego ze smyczy (jest u mnie 1,5 tygodnia); a on nie uciekł :multi:
Na porannym spacerku leśnym, znaleźliśmy ustronne miejsce (bez innych psiaków i dzieci). Z przychodzeniem na zawołanie było różnie :evil_lol: , ale chyba jednak nie najgorzej, zwłaszcza jak argument smakowy miałam w ręku :razz: . Niestety nie wiem jak byłoby gdyby Rufi chciał pognać za innym psem...
Próbowaliśmy aportu patyczkiem, ale efekt był...zamiast za patykiem, Rufi biegał po kole w odległości 2 metrów ode mnie :cool3: ; chyba chciał się wyszaleć za te wszystkie dni na smyczy :shake:
A domku wszamał całą kostkę białego sera i poszedł spać :evil_lol:

Posted

[FONT=Comic Sans MS]Co tam będzie za jakiś patolem biegał, co go jakieś obce psy memłały, piłkę mu kup to pobiega :evil_lol:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Fajnie się czyta co piszesz, tyle w tym radości :D[/FONT]

Rufi zyl 1,5 roku w schronisku

[FONT=Comic Sans MS]Czekał na swoją Stokrotkę ;)[/FONT]

Posted

stokrotka.af napisał(a):
sądząc po avatarze masz groźna "bestyjkę" , która może "pożreć" mojego Ruficzka :evil_lol:

hehe możliwe;p;p

można kiedyś to sprawdzić, jak Rufi sie u ciebie zaaklimatyzuje;]

Posted

stokrotka.af napisał(a):
Cioteczki chciałam się pochwalić, że dziś pierwszy raz spuściłam Rufiego ze smyczy (jest u mnie 1,5 tygodnia); a on nie uciekł :multi:
Na porannym spacerku leśnym, znaleźliśmy ustronne miejsce (bez innych psiaków i dzieci). Z przychodzeniem na zawołanie było różnie :evil_lol: , ale chyba jednak nie najgorzej, zwłaszcza jak argument smakowy miałam w ręku :razz: . Niestety nie wiem jak byłoby gdyby Rufi chciał pognać za innym psem...
Próbowaliśmy aportu patyczkiem, ale efekt był...zamiast za patykiem, Rufi biegał po kole w odległości 2 metrów ode mnie :cool3: ; chyba chciał się wyszaleć za te wszystkie dni na smyczy :shake:
A domku wszamał całą kostkę białego sera i poszedł spać :evil_lol:

Brawo Rufi!!!!

Mądry jest, gdzie mu będzie lepiej.....a za patyczkiem, to sobie sama biegaj;)

Wygłaszcz Rufiego:)

Posted

No tak, następnym razem spróbujemy z piłeczką ;)
Jak już się tak chwalimy :oops: sprzątałam mieszkanie :evil_lol: no i wyszło na to, że Rufi unika odkurzacza i mopa :razz: chcąc umyć podłogę, wskazałam mu "jego" kocyk" z komendą "na miejsce" i "zostań" ; no i on się na tym kocyku położył i leżał aż podłoga nie wyschła :crazyeye: :multi:
ale to jeszcze nie koniec :razz:
poszliśmy na zakupy na bazarek, przywiązałam go do furtki i zapięłam kaganiec...jak wróciłam ze sklepu to kaganiec leżał na ziemi a smycz była nadgryziona :mad:
przecież muszę go przyzwyczajać do takich sytuacji :-(
żeby nie było tak smutno na koniec dodam, że dziś wyszłam z domu (na chwilkę podsłuchać co robi Rufi jak jest sam :mad: ), na początku poskomlał i skakał na drzwi a potem cisza :roll: zanim wyszłam Rufi obserwował jak się ubieram i oczywiście już się ustawiał do wyjścia a ja do niego z komendą "zostań" to on zrobił w tył zwrot i poszedł do salonu :crazyeye: normalnie walnął focha :evil_lol: wyszłam z domu bez asysty psa, potem dopiero się uaktywnił.
Normalnie zostawiam mu kong i włączone radio a ta próba była "na sucho".
Jak wracaliśmy z bazarku szliśmy druga stroną ulicy od strony łąk; znów puściłam Rufiego. Odbiegał dosyć daleko, ale zawsze się pilnował i patrzył gdzie jestem. Znów sobie poszalał :razz: Przychodził na zawołanie a nie miałam usmaczków :multi: szkoda, że TZ zabrał aparat to bym Wam cioteczki pokazała tą morduchnę jak wali prosto na mnie :evil_lol:
No i idziemy jeszcze odebrać foto do jego książeczki zdrowia :razz:
Ale się rozpisałam :oops:

Posted

[FONT=Comic Sans MS]Brawo dla Was, no może poza tą nadgryzioną smyczą ale za zdjęcie kagańca brawo podwójne :evil_lol:[/FONT]

szkoda, że TZ zabrał aparat to bym Wam cioteczki pokazała tą morduchnę jak wali prosto na mnie :evil_lol:

[FONT=Comic Sans MS]Pewnie serce rośnie ;)[/FONT]

Posted

stokrocia... tylko ja sie przyczepie, jak widze. ale prosze, nie puszczaj go luzno, prosze. to za wczesnie przeciez. on mial tyle zmian w ostatnim miesiacu, 3 dni u mnie, 3 tyg w hotelu, 2 dni u mnie, teraz u Ciebie 1,5tyg. za szybko stanowczo.
jak ucieknie to ja sobie nie podaruje...

p.s. umowe mam, jutro wysylam taki rozowy swistek z danymi dotyczacymi czipa. do bazy danych wprowadza w schronie dopiero za miesiac, wiec jakby Rufi uciekl to pies pogrzebany. ma chociaz adresowke porzadna, grawerowana?

Posted

Oj cioteczki za grosz zaufania do Rufiego nie macie :shake: :mad: :evil_lol: wytłumaczcie mi proszę łopatologicznie czemu miałby uciec???
skoro taka wasza wola niechaj będzie na smyczy :-(
adresówka zamówiona
mam linkę 10 m, sorki, ale z dłuższą sobie w lesie nie poradzę :oops:

Posted

lepiej dmuchać na zimne;] teraz sie zbliżają wybuchy petard i takie tam, a z linka bedzie mu dobrze;] mam nadzieje że sie spotkamy bo bardzo bym chciala wy czochrać włochacza

Posted

no z pewnością się spotkamy w końcu :evil_lol:
z petardami rzeczywiście trzeba uważać :shake:
Rufi ma w sobie coś z kota, skrada się jak kot :evil_lol:, piłeczką też bawi się jak kot machając łapkami :crazyeye:
dziś na porannym spacerku spotkaliśmy malutką sunię i obyło się bez ofiar :multi:; niestety potem nie było już tak różowo :shake:
fotek póki co nie będzie bo TZ zabrał ze sobą mój aparat :-( będą dopiero przed świętami więc już zimowe :oops:
dziś wycięłam Rufiemu kołtuny koło siusiaka i pod ogonem (w kagańcu), no i pierwszy raz myliśmy łapki po spacerku :razz: Rufi był niepewny, ale zniósł to dzielnie :multi:
no to zmykamy na wieczorny spacerek a potem lulu spać :evil_lol:

Posted

wszystko super....Rufik jest madrym psiakiem i ma super Pańcie
ale......ja z wlasnego doswiadczenia ostrzegam,przed puszczaniem psa w lesie,sama w ten sposob jednego stracilam/od tej pory spuszczam psy tylko na terenach ogrodzonych ,lub w znajomym parku/
a było tak
miałam 4 letniego kudłacza od lat chodzilam z nim do lasu ale zawsze byl na lince,czasem puszczalam na polance zawsze wracal na zawolanie
az pewnego razu poczul świeży trop sarny pogalopowal jak szalony absolutnie nie sluchal i nie reagowal na moje wolanie,zniknal w zaroslach,szukalam go pomagali mi znajomi,myslalam ze wroci do domu/znal droge z lasu/
nic,nie pojawil sie,po tygodniu dowiedzialam sie ze do lecznicy wet przywieziono psa z wypadku do sasiedniej miejscowosci odleglej o 15km....
no i niestety to byl moj pies stracil orientacje biegal po dalszej okolicy ktorej nie znal i wpadl pod tira...nie mozna bylo nic juz zrobic jedynie tylko to ze bylam przy nim

ja przepraszam ze takie smutki tu wciskam na radosny watek Rufiego
ale w zwiazku z tym ze baaaaaaaaaardzo go lubie
ostrzegam przed spuszczanie ze smyczy psa w lesie

Posted

w Warszawie chyba sarny po lasach nie biegają, co? moze kroliki?

tak, tak zabawy za zabawka jak kot, machanie lapkami na przemian, pamietam :)))))))))))

a koltuna na pysku jeszcze ma, czy juz nie?

Posted

kora78 napisał(a):
w Warszawie chyba sarny po lasach nie biegają, co? moze kroliki?

To zależy, w którym lesie....;) U nas są sarny, dziki i inne źwierzunta:)

Cześć Rufi!!!

Posted

Witamy się u Ruficzka :loveu:
Świetny z niego sierściuch, uwielbiam takie włochate kulki :D Czekam na zdjęcia psiaka :loveu:
Co do tego puszczania - ucz go już teraz przywołania i przychodzenia do ciebie, ale bardzo go pilnuj. Może uciec, kiedy poczuje nadmiar wolności po tak długim czasie w schronisku... Tylko nie popadajmy też w paranoję, że pies puszczony = pies martwy. Ja swoją od roku spuszczam w lesie (gdzie są sarny i trasa w pobliżu) oraz na łące (psy) i jest dobrze. Trzeba też zaufać swojemu psu i nauczyć go przychodzenia na zawołanie. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że miałabym psa nie puszczać w ogóle - chyba rozniosłaby mi mieszkanie.
Wczoraj mi na łące pobiegła do kuropatw i znikneła w trawie, ale po 5minutach darcia ryja wróciła cała zdrowa i dumna z siebie. Jak jest pies nauczony i przywiązany do właściciela, to wróci ;)
Więc ćwicz z Rufim już teraz i szalejcie razem na spacerach! :D

Posted

ale najpierw trzeba cos wycwiczyc i byc tego pewnym. dopiero wtedy mozna powiedziec, ze jest to bezpieczne. bo wypadki sie zawsze zdarzaja i nie jest tak, ze to zawsze nie nam.
ja z kolei mialam cudo suczke Korę, uciekla ojcu, auto potracilo, no i na koniec historii calej, bo jeszcze rozne przejscia z tym byly, pies uspiony :((((( a pies moj najwspanialszy ze wszystkich, pewnie juz wyidealizowany :)

a dzis mialam tel adopcyjny o Rufiego. pani z Hamburga :) widziala go juz kiedys tam na ogloszeniach, wtedy sobie pozwolic nie mogla, szukala go teraz, szukala, znalazla, a on juz ma dom, pani zawiedziona.
ale historia, co?