Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Rufi juz zobaczyl, ze nie warto drzwi dewastowac, to i zobaczy, ze nie warto z psami sie nie lubić :) zobaczysz!

a dzis widzialam na obcej mi ulicy psa, ktory wygladal, jak ojciec Rufiego, tyle ze gigant! woww

Posted

na wieczornym spacerku mieliśmy 2 spotkania, jedno z Yorkiem -niestety Rufi był "niegrzeczny" i drugie ze szczeniakiem Foksteriera, sunią, tak skakała po Rufim, do pyszczka, że się bałam o jego reakcję, ale było ok. Sunia okazała uległość odsłaniając brzuszek a Rufi położył jej pyska na karku :razz:
koleś od suni powiedział, że raz w tygodniu jedzie z małą na Pola Mokotowskie asymilować psiaka, ale dla nas to jeszcze stanowczo za wcześnie :shake:
Tak się zastanawiam, może zacząć puszczać Rufiego w kagańcu ?

Posted

co do pól mokotowskich to odradzam. tam jest stado nie do ogarniecia, niby ludzie mowia że sobie radza z psami i jest wszystko okey ale nie jest.
Tam jest taki młyn, psy robią co chca i podbiegaja do psów, moja amstaffka została tam napadnięta przez stado nieokiełznanego bydła a reakcja właścicieli była: no przeciez one sie tylko chciały przywitać" chyba zębami sie chciały witac. Moja suka była tak przerazona ze jak położyła sie na ziemi to przez 20 min nie mogłam jej zebrac, a to towarzyskie suczydło, one ją przestraszyły i wcale sie nie dziwie. JA osobiscie odradzam i na pewno ze strachliwym psem i z agresja do psów nie poszła bym tam bo to sie jeszcze pogłębi . i z Witkiem na pewno tam sie nie zjawie.

w kagańcu jeszcze by go nie puszczała, bedzie sie czuc jeszcze bardziej niepewnie bo w razie czego sie nie obroni.
Powiem ci że ja wykorzystuje " infrastrukturę terenu" a tak na serio to wykorzystuje łagodne psy ( mozna to poznac po mowie ciała) przywiązane przy sklepach
z dalek przechodze z moim psem i ucze go grzecznego zachowywania sie, potem coraz blizej i każe siadać i cały czas musztruje, dochodzę do takiej biskosci z tym psem ze ten przy sklepiej nawet nie widzi że ja podchodze( to tak jak bym przechodzila kolo niego, jak kazdy człowiek wychodzący z pod sklepu) , trzymam sie z daleka ale moj pies widzi tego psa i musi sie opanowac.
Do pełnej bliskosci wykorzystuje tylko psy znajome z osiedla co ida ze swoimi przewodnikami i w tym przyadku moge podejśc blizej niż z tym pod sklepem zeby go w razie czego nie denerwowac . Naparawde to działa, oczywiscie musi byc pełen spokoj i koncentracja na przewodniku i;]

Posted

No tak z psami pod sklepem jest efekt dokładnie odwrotny :shake: Rufi z miejsca szaleje :shake:
a dziś zaczął szczekać na syna sąsiadów, który wychodził z windy :crazyeye: nigdy się tak nie zachowywał :shake:, raz tylko szczekał na kolesia, który chciał go pogłaskać, ale tak strasznie machał ręką,że się nie dziwię :razz:
ten syn sąsiadów panicznie się boi psów (Boreckiego też unikał), dziwne bo podobno mieli kiedyś psa....a może boi się tylko dużych :cool3: )
no i muszę odchudzić Rufiego bo się zaokrąglił zbytnio ;)

Posted

nie ważyłam go od ostatniej wizyty u weta (było prawie 27kg) to teraz ma chyba 28-30 :razz:
zrobiłam dziś eksperyment, jak wychodziłam do pracy to zostawiłam w kuchni na stole kanapkę z pasztetem....jak wróciłam to już jej nie było :mad: mały złodziejaszek :evil_lol:

Posted

[quote name='kora78']Rufi wyczul, ze on sie go boi. tak mysle.
a ile wazy?[/QUOTE]

dokładnie tak , my tego nie czujemy bo ewolucja przytępiła nam węch, ale powiedzenie "śmierdzieć tchurzem" nie wzięło się z nikąd, wytwarzamy specyficzny zapach strachu i dlatego psy reagują, moja najspokojniejsza sucz codziennie chce zjeśc dozorcę bo on się jaj boi, to ona go straszy i tak w kółko. A co do Pól Mokotowskich to dla Rufiego jeszcze zawcześnie, bo tam rzeczywiście dzika banda rządzi i te zaprzyjaźnione psy niechętnie dopuszczają do zabawy nowego. Wiem bo mieszkałam obok dość długo i Mesinka tam chodziła prawie codziennie.

Z nami spacer nadal aktualny, tylko zarobiona jestem strasznie więc się nieodzywałam, ale w przyszłym tygodniu będę troszkę luźniejsza, to możemy z moim TZ Meśką i mentorem się spotkać, w takiej zgrai to nawet jak się coś będzie działo to sobie poradzimy.

Posted

zaglądam do mego ulubieńca i wiedze ,że mu sie fajnie dzieje!super
a z tym dzieckiem,to moze tak zareagowal bo nie lubi dzieci w tym wieku ,moze kiedys taki kzywde mu zrobil i sobie zapamietal

Posted

dzieciak tak w wieku 12-14 lat z wyglądu :razz:
ja myślę, że może Rufi przestraszył się gwałtownego otwarcia windy i ten chłopak szybko wyszedł....wiadomo, że wszystkie gesty lepiej wykonywać spokojnie przy nim...
wczoraj wieczorkiem zaliczyliśmy pierwszy śnieg :multi: za to dziś jakaś breja :shake:

Posted

cioteczki od paru dni intensywnie się z Rufim czeszemy :razz:
on ma MNÓSTWO podszerstka, już mogłabym spokojnie wypchać poduchę :evil_lol:
Rufi grzecznie leży sobie na boczku a ja śmigam z grzebykiem :razz: jak mu coś nie pasuje to buczy :evil_lol:
poza tym ktoś tu twierdził, że Rufi nie jest "kanapowcem" :mad: :evil_lol: a on non stop przyłazi na mizianko i pcha się na sofę :cool3: :loveu:

Posted

Hello!!Ja to mam reflex:oops:
Widziałam kiedyś na dogo jak pisałaś w dziale Adopcje że szukasz psa....i wiedziałam,że padło na Rufiego:loveu: I od tamtej pory nie było mnie na dogo ,bo tu takie różne zawirowania i zmiany u nas ...aż tu widzę jaka radość u WAS:lol::lol:

Super Rufi ,a te uszy jak radary ,a ogonem możesz kurze śmiało wymiatać:lol::lol:

To,że nie kocha wszystkich psów to normalne...Ty też nie wszystkich kochasz:evil_lol:Ważne ,żeby miał "swoją" paczkę psich znajomych.

Pisz co tam nowego u Was...szkoda ,że do W-wy nam nie po drodze:placz: Taka brunetka i ruda byłyby chętne na spacer:evil_lol::evil_lol:

Posted

No lepiej późno niż wcale :evil_lol:
dziś wieści z poligonu Zuza-Rufi :evil_lol:
stan liczebny 2
obrażenia 0
żałuję, że nie mam teraz aparatu :oops: Zuza wyleguje się na dywaniku a Rufi z pychem koło niej :razz: a ona nic w ogóle sobie z tego nie robi :evil_lol:
albo taka scenka, Rufi na swoim kocyku (coraz częściej :multi: ) a Zuza podkicała do niego, poniuchała i fruuuuu do siebie na dywanik :evil_lol:
nooooooooo a teraz przeszła samą siebie....podkicała na dywanik Rufiego (on na nim cały czas leży)...wącha, staje słupka....a Ruficki pełen spokój, nawet nie drgnął ;) i tak sobie siedzą razem !
no i co Cioteczki na to???? :cool3:

Posted

No to widać, że Pańcia kocha równo dwójkę i one to czują . Bardziej w tym kudłatym towarzystwie należy się uznanie dla Rufcia, w końcu ma genu myśliwego a potrafił się opanować i drugą połowkę <może nie pokochać> ale uznać za równą sobie, też duża sztuka. Mizianko dla wspaniałej dwójki.

Posted

stokrotka.af napisał(a):
No lepiej późno niż wcale :evil_lol:
dziś wieści z poligonu Zuza-Rufi :evil_lol:
stan liczebny 2
obrażenia 0
żałuję, że nie mam teraz aparatu :oops: Zuza wyleguje się na dywaniku a Rufi z pychem koło niej :razz: a ona nic w ogóle sobie z tego nie robi :evil_lol:
albo taka scenka, Rufi na swoim kocyku (coraz częściej :multi: ) a Zuza podkicała do niego, poniuchała i fruuuuu do siebie na dywanik :evil_lol:
nooooooooo a teraz przeszła samą siebie....podkicała na dywanik Rufiego (on na nim cały czas leży)...wącha, staje słupka....a Ruficki pełen spokój, nawet nie drgnął ;) i tak sobie siedzą razem !
no i co Cioteczki na to???? :cool3:

Szkoda że nie masz aparatu, chciałabym to zobaczyć- to musi być przecudny obrazek

Posted

witamy nowe cioteczki :multi:
po 20 nowe foty ;)
Ano u nas ok za wyjątkiem "agresji" do psiaków :placz:
dziś na porannym spacerze (na lince) Rufi chciał napaść na pekińczyka :shake:, nie zdołałam go odciągnąć bo linka mi się ślizgała przez rękawiczki :shake: no i wyrżnęłam jak długa :mad:, poza tym mam siniaki na ręku od tej linki, bo Rufi jak widzi psa to dostaje "szału" :shake: a koleś od pekińczyka, jeszcze mnie "zrugał", że psa agresywnego nie trzymam krótko :placz:
pomocy cioteczki!