lisa30 Posted November 17, 2011 Posted November 17, 2011 Witam wszystkich serdecznie, to moj pierwszy post na forum wiec prosze o wyrozumialosc i mam do was pytanie, otoz wczoraj mialem okazje kupic Owczarka niemieckiego (podobno po rasowych rodzicach) ale szczeniak bez rodowodu, na moje pytanie dlaczego szczeniak nie dostal rodowodu otrzymalem odpowiedz ze tylko 4 pierwsze szczeniaki z miotu je dostaja a ten byl akurat juz piaty czy szosty z kolei wiec nie ma go prawa dostac, wiec jak to jest z tymi rodowodami czy faktycznie tylko 4 pierwsze dostaja rodowod czy jest mozliwe ze caly miot np. 8 sztuk otrzyma rodowody? Quote
Merrick Posted November 17, 2011 Posted November 17, 2011 Niestety trafiłaś na typowego pseudohodowcę. Wszystkie szczeniaki otrzymują rodowód. Zwyczajnie kłamał. Quote
Martens Posted November 17, 2011 Posted November 17, 2011 Rozwijając wypowiedź - do roku 1992 obowiązywał z ZKwP przepis, według którego rodowód otrzymywało tylko 6 szczeniąt w miocie (nigdy nie było to 4). Miał on na celu zapobiegać nadmiernemu wycieńczaniu suki odchowywaniem miotu (czyli nadliczbowe szczeniaki miały być zapewne humanitarnie "utylizowane"). W praktyce nikt tego nie przestrzegał, "nadliczbowe" młode i tak odchowywano i sprzedawano jako "rasowe bez rodowodu", "siódme z miotu", etc. W 1992 roku przepis zniesiono, bo nie miał najmniejszego sensu; rodowód jest świadectwem pochodzenia psa po danych przodkach i to, że pies był siódmy z miotu jego pochodzenia nie zmieniało - miał więc takie samo prawo owo świadectwo pochodzenia otrzymać. Czyli tak jak pisze Merrick, każdy rasowy szczeniak urodzony po 1992 roku otrzymuje rodowód, niezależnie od tego czy jest 1, 6 czy 14 z miotu, a jeśli ktoś wmawia Ci, że pies jest z miotu z uprawnieniami, tylko nie ma rodowodu, bo któryś, to robi Cię w balona, a pies albo jest miksem przypominającym daną rasę, albo psem po rodzicach z papierami, którzy nie zdobyli uprawnień hodowlanych i prawa do tego by jakiekolwiek szczeniaki po nich miały rodowód, bo np. mają dysplazję, wadliwy charakter, poważne wady budowy... Quote
lisa30 Posted November 17, 2011 Author Posted November 17, 2011 Dziekuje za szybka i rzeczowa odpowiedz, o to mi wlasnie chodzilo, tak mi sie wydawalo ze ta historyjka z tymi pierwszymi 4 szczeniakami to kit ale wolalem sie upewnic, jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam. Quote
Recommended Posts