Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kochani Roxy została wyrzucona z samochodu w woj. łódzkim.
Teraz przebywa w miejscowości : Spała

Zaopiekowała się nią Pani emerytka, która dokarmia bezdomne i wyrzucane psy. Zamknęła sunię na podwórku u jednego z mieszkańców (żeby nie uciekła). Sunia mieszka na dworze.

Prosimy o Dom Tymczasowy

Czy jest ktoś z okolic Spała i mógłby odwiedzić sunię?

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam.Roxi zrobiła się trochę aktywniejsza,b. lubi głaskanie i dość wylewnie się ze mną wita.Była na spacerze(ładnie chodzi na smyczy,ale ogonek w dól,udaje ,że nie słyszy szczekania psów i oddala się od ogrodzenia.Jest czysta do przesady spotkane koopy omija z odrazą z daleka,czeka z potrzebami na spacer(siku zrobiła na działce,ale nr.2 za płotem).Niestety nie jestem pewien co do jej ciąży,sylwetka jest jak widać na foto,ale nie robi gniazda,gruczoły nie powiększone.Z drugiej strony na posłaniu leży prawie nie zmieniając pozycji i często zagląda sobie pod ogon-wylizuje uda,po jedzeniu robi się sporo grubsza.Ropomacicza raczej nie ma picie w normie,żadnych śladów na posłaniu itp.Dziwnie czasami siada opiera się na nadgarstkach(jak kładący się koń).Jest chyba starsza niż myślałem.Mati zakolegował się strasznie z Maxem bawią się i wylizuje mu fafle(zabawa jest ze wszystkimi,ale z M najlepsza)Aktywnie domaga się głaskania i pierwszy mnie wita rano.Pozdrawiam

Posted

hey, dopiero teraz znalazłam wątek Roxy. 21 .11 przewiozłam Roxy do hoteliku powiedzmy ze z okolic spały;) mnie też zaniepokoił jej duży brzuch i okolice odbytu. nie wiem, może to po licznych porodach taki sie zrobił??

Co do zachowania suni, ludzie ktorzy ja tam dokarmiali powiedzieli mi ze psina jest bardzo mądra, grzeczna i szkoda im bylo jej by została na wsi na dworze. nawet był jeden chetny do zabrania jej, ale niestety jak to na wsi na łańcuch na dworze, wiec mu nie dali :) cieszyli sie ze po nią przyjechałam. jak przyjechała do hoteliku na początku sie obawiała, ale potem jak weszła to odnieśliśmy wrażenie ze sie ucieszyła na fakt bycia innych psow w tym miejscu. i jeszcze jedna fajna rzecz, jak ją zabierałam z tamtego podworka i udało sie jej założyć obroże i smycz, to nagle sie ucieszyła:) wiedziala ze to sie z czymś dobrym kojarzy ;) w trakcie podrozy była bardzo grzeczna, na początku trochę piszczała, ale moge podejrzewac ze z radości podrózy. poźniej całą drogę do wawy patrzyła przez okno i oglądała droge ;)

bardzo czekam na wieści odnośnie jej zdrowia i stanu brzucha.

jak tam pani z niedoszłego dt? odzywała sie czy szukacie kogoś nastepnego?

Posted

monika&karol napisał(a):
Sunie czeka wizyta u weta i to na dniach. Trzeba sprawdzić czemu ma takie sutki, wykluczyć ropomacicze.

Dzieki za info:) Oby sunieczka zdrowa była jednak!!!!

Posted

kopia z fb
"Magda (opiekunka z DT) zabrała Roxy na usg. Diagnoza - martwa ciąża. Jutro w południe sunia będzie operowana. Roxy ma bardzo wyniszczony organizm, jest osłabiona. Ma suche sutki, bez śladów mleka, co sugeruje, że organizm odrzucił ciążę już jakiś czas temu. Została już dziś w klinice. Magda jutro cały dzień jest w pracy (pracuje w klinice) więc będzie doglądać naszą Roxy. Zobaczymy też co lekarz powie o jej zębach jedynkach. Wyglądają tak jakby miała nerwy na wierzchu - są szkliste i sinawe. Jeśli się potwierdzi diagnoza Magdy to jedynki zostają usunięte, bo to bardzo bolesne jest.
Pozostałe ząbki jak perełki.

Sunia jest urocza i przytulaśna. Wylizała od stóp do głów młodszego synka Magdy. Dzielnie znosi wszystkie zabiegi. Po operacji Magda zabiera ją już do siebie na DT.

Prosimy o wsparcie finansowe, bo rachunek od weta pewnie będzie spory"

Posted

mam pytanie jeszcze do kogoś kto bedzie orientowął sie w operacji Roxy, czy za jednym razem można dokonać aborcji i sterlizacji oraz coś zrobić z sutkami? i jak poszło z ząbkami?

Posted

Tak można za jednym razem dokonać aborcji i sterylizacji, już tak robiłyśmy, ale nie wiem jak będzie to wyglądać w przypadku Roxy bo płód jest martwy.

Potrzebujemy pomocy finansowej, jeśli ktoś mógłby wpłacić chociaż kilka złotych bardzo nam pomoże, ponieważ ta operacja będzie kosztowna,
a Roxy jest jedną z naszych 18 podopiecznych i nie jesteśmy w stanie wszystkiego same opłacić.

Posted

blackgerl napisał(a):
mam pytanie jeszcze do kogoś kto bedzie orientowął sie w operacji Roxy, czy za jednym razem można dokonać aborcji i sterlizacji oraz coś zrobić z sutkami? i jak poszło z ząbkami?

Dzisiaj będzie zabieg usuwania ciąży. Prawdopodobnie usunięte też będą zęby - jedynki, pozostałe są w bardzo dobrym stanie.
Po operacje Roxy jedzie do DT do Magdy, która jest technikiem weterynarii.