mychaaaaa Posted November 16, 2011 Posted November 16, 2011 Psyija555 napisał(a):Dla mnie moja wypowiedź jest jasna, dla swidran i dla ciebie nie- a więc wytłumaczyłam. A co do reszty poprzedniej wypowiedzi- nie komentuje. Pozwolisz :D Twoja wypowiedź nie jest jasna. Raz - wypowiedź zła składniowo. Dwa - złe brzmienie merytoryczne. Trzy - błędy interpunkcyjne. Nic dziwnego, że nikt nie potrafi zrozumieć takiego 'polonisty', co to po polsku wypowiedzieć się nie potrafi. Choć maturę z j. polskiego zdawałam dawno i niejako 'słowem pisanym' dorabiam - Twojego postu jako 'zrozumiały w pełni' - określić nie jestem w stanie. Swidran nie wypowiedział się w kwestii rozumienia Twego zagmatwanego posta, także nie wiem, dlaczego odpowiadasz w jego imieniu, iż rozumie. Quote
panbazyl Posted November 16, 2011 Posted November 16, 2011 Swidran - macierzysty Zwiazek Kynologiczny (o ile do takowego nalezysz) powinien dać najlepszą odpowiedź w tej kwestii. Quote
Kamil7 Posted January 1, 2012 Posted January 1, 2012 Ludzie! Nie przesadzajcie! Kolega na spokojnie zapytał, dla poszerzenia własnej wiedzy, kiedy jest odpowiedni czas na rozmnażanie, a Wy zaczynacie pierniczyc o psach ze schroniska, tak jakby był on pseudohodowcą i przyczynial sie do tego ze psy laduja w schronisku. Owszem widać ze jego wiedza jest niska skoro nie wie tak oczywistej dla hodowcow rzeczy, ale wystarczy na spokojnie wytlumaczyc co i jak. Z tego co widze, obserwuje te forum to w wiekszosci hodowcy odradzaja ''przyszlym hodowcom'' zakladania hodowli, nie wiedziec z jakich przyczyn. Czy naprawde musicie sie az tak puszyc?! Koles ma suke z papierami, w przyszlosci chce, by jego suka wydala potomstwo, zbiera informacje i w czym jest problem! Przeciez mowi ze jeszcze nie planuje miotu. A co do wypowiedzi Psyji to fakt, suka moze miec szczeniaki po ukonczeniu 18 miesiecy, co przecietnie daje juz 3 cieczke, chodz sa wyjatki ze w tym wieku suki maja dopiero druga i rozumiem Cie Psyja ze o to Ci chodzilo, ale coz niektorzy lubia lapac za slowka... I sory za ciagniecie watku ale zagotowalo mna jak przeczytalem ten temat! Quote
taks Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 Kamil7 napisał(a): Z tego co widze, obserwuje te forum to w wiekszosci hodowcy odradzaja ''przyszlym hodowcom'' zakladania hodowli, nie wiedziec z jakich przyczyn. Nie wiesz z jakich przyczyn? A no, bo pomijajac rozmnazanie suk bezpapierowych co jest juz wobec sytuacji w Polsce po prostu zbrodnią wobec psów, jest jeszcze cała fura posiadaczy byle jakich i przecietnych psów z papierami ,które NIC ale to absolutnie NIC do hodowli rasy nie wnoszą poza zwiekszeniem populacji tych "modnych" ras i tych sie tez nie rozmnaża. Parcie na to żeby przezyc przygodę i zobaczyc jak domowa sunieczka wydaje na swiat ślicznaśne maluszki jest przerażająco powszechna. Dlatego fakt posiadania "papierów" to jeszcze troche mało żeby zakładać hodowlę. Bo hodowla to nie tylko mnożenie ale cos duuuuzo wiecej. A to wymaga wiedzy "nieco " szerszej niz tylko to co zostało zawarte w tytułowym pytaniu. Ktos kto zadaje takie pytanie udowadnia że ma zerowe pojecie nawet o fizjologii a co mówić o reszcie , chocby genetyce. Aby załozyc hodowlę z prawdziwego zdarzenia a nie namnażalnię trzeba lat nauki a nie tylko płodnej rasowej suki z metryczką i porady z forum. Może zamiast tak ogniscie bronic kolegi i jego niezaspokojonej ciekawości kiedy "zrobic" kolejne szczeniaczki zapytasz PO CO? Co takiego nadzwyczajnego na Jego suka, co tłumaczy wprowadzenie jej miotu w linię hodowlaną rasy, jakiego reproduktora chce mieć, jakie cechy wzmocnic a jakie osłabić? I dopiero na takim poziomie prowadzona dyskusja byc może bedzie oznaczała że to nie zwykła fanaberia namnażacza bez wiedzy i wyobraźni. Oburza Cię, że na pytanie typu "jak zrobic w domu samolocik bo chce se polatać" nie zbiegło sie grono chętnych do instruowania ? Że ludzie odradzają takie działania? A swoją drogą zdumiewa mnie jak mozna mając juz roczną suke tak niewiele wiedzieć o jej fizjologii , juz pomijajac rozmnazanie ( co w takim wypadku byłoby kuriozalne bo nie od tego zaczyna sie "przygodę" hodowlaną) ale taka ignorancja własciciela może byc niestety nie bez negatywnych skutków i w opiece nad suką. Jesli taki sam poziom wiedzy dotyczy zywienia, pielegnacji itd to smutne i długa droga przed włascicielem. Sa książki , jest net ( tylko nie fora a specjalistyczne, profesjonalne pozycje) i hodowca od którego ma sie sukę - ja nie wydałabym szczeniaka komuś kto wcześniej nie zapoznał sie przynajmniej z podstawami chowu Quote
FredziaFredzia Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 Dopuszczaj kiedy chcesz, teraz jest to prawnie zabronione. Obyś tego pożałował. :) Quote
panbazyl Posted January 2, 2012 Posted January 2, 2012 jak ktos zaudany to i tak zrobi swoje, a potem masa ludzi z dogo i nie tylko będzie szukać biedakom domu, bo szczylki zostaną wyrzuone przez właścicicela/nowych nabywców/obdarowanych bo nie spełniaja podstaw wyglądu rasy/bo niszczą/bo sa inne niż te śłitaśne cudeńka ze zdjęć.... (niepotrzebne skreślić) Quote
Recommended Posts