Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Z ewentualnym skrętem kiszek to wątpię czy będzie miał bo przecież w schronisku jadł.To nie jest pies znaleziony gdzieś w lesie,że przez tygodnie nic nie jadł a więc uważam,że powinien normalnie jeść tyle ile sam chce zjeść.Jeżeli chodzi o centymetr to może masz metrówkę jakąś albo linijkę też może być.Jest taki kubrak na bazarku tylko nie wiem czy będzie dobry ma 65cm cena wywoławcza 60zł kup teraz 80zł,bazarek trwa do 16.12.Nie poszłam do sklepu dla porównania cen,ponieważ jest to bezsensowne nie znając wymiaru.
Do antybiotyku warto podawać Probiolac plus osłonę na żołądek bo weci często zapominają o osłonie żołądka czego skutkiem ubocznym jest grzybica.

Edited by Anula
  • Replies 371
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Anula']
Do antybiotyku warto podawać Probiolac plus osłonę na żołądek bo weci często zapominają o osłonie żołądka czego skutkiem ubocznym jest grzybica.[/QUOTE]
z szyją 88 cm szyja 14 cm

---------------

ja mu robię zastrzyki, więc żołądek jest omijany

Posted (edited)

chyba dobry by był.. taki " na styk"
-----------------
Benio dziś bawił się z pieskiem imieniem "Zenek"
Pan jego, obiecał popytać, poszukać może jakiegoś domu..
---------------
Dominujący zaczyna się robić, ale jestem stanowcza ;)

Edited by roszponka
Posted (edited)

Magenka.. to zapraszamy w realu :)

już ma takie żywe , bystre spojrzenie :)
no nie uwierzysz własnym oczom, jak zobaczysz zmianę w ciągu tych - zaledwie - kilku dni

-------------
a propo oczu..
czy ktoś z Was ma znajomego lekarza, który może wypisać na kogoś z Was receptę na gentamycynę - krople do oczu?
te nasze już się kończą ( co godz miałam wpuszczać) a u weta, będzie drożej :/
te weterynaryjne różnią się tylko tym, że mają w nazwie vet
-------------

dobra wiadomość..
zaczynają pojawiać się mięśnie na tylnych łapkach..
co dzien o kilka minut wydluzamy spacery

kochane psisko..taki zrównoważony, mądry.. puściłam ogoniastą po pokoju - po uprzednim zapoznaniu z Benkiem..
jest bardzo grzeczny.. udaje, ze nie widzi.. a jak szczurzasta podchodzi, to Benio merdacz trzepie ogonem legowisko :) i tyle :)
------------
Benio już sensownie zaczyna pchać się na łóżko ;)
zaczyna pokazywać, że jest znudzony..
ba.. zerwał mi firankę, bo chyba mu przeszkadzała w oglądaniu świata przez okno... :/
---------------
no i kurna burdel w domu , że masakra.. liczę, że w pon, po egz na zaocznych studiach, uda mi się wyszorować podłogi.. i pozbyć się tego zapachu...
echhhhh
---------------
reasumując, uwielbiam "smrodek" Benia, jego spojrzenie, jego stanowczość a jednocześnie delikatność..
molosy są nieziemskie po prostu..
------------
szczerze mówiąc, to NIKT tak się nie cieszy na mój powrót do domu, jak Benek...
miłe to..
nieprawdopodobnie miłe...

dziś go wycałowałam..
mam nadzieję, że grzyb mi się nie przypałęta :P
a jak coś, no to trudno :P
w końcu od czegoś mamy dermatologów :D

Edited by roszponka
Posted

[quote name='roszponka']Magenka.. to zapraszamy w realu :)

już ma takie żywe , bystre spojrzenie :)
no nie uwierzysz własnym oczom, jak zobaczysz zmianę w ciągu tych - zaledwie - kilku dni

-------------
a propo oczu..
czy ktoś z Was ma znajomego lekarza, który może wypisać na kogoś z Was receptę na gentamycynę - krople do oczu?

dziś go wycałowałam..
mam nadzieję, że grzyb mi się nie przypałęta :P
a jak coś, no to trudno :P
w końcu od czegoś mamy dermatologów :D[/QUOTE]
Brawo;)jak tu się oprzeć takiemu pycholowi,jeden buziol ode mnie proszę;)

O gentamecynę zapytam znajomą.

Posted (edited)

Roszponka podaj mi adres na pw to w poniedziałek priorytetem wyślę ubranko.Kupiłam w sklepie,ponieważ jest na 70cm a więc o pięć cm większe od bazarkowego.Nie jest to rewelacja ale zawsze coś,przy większych mrozach można coś pokombinować tj podszyć podpinkę(flanela) jakimś jeszcze polarem bo podpinka jest odpinana,też jak będzie za wąski to też trzeba będzie doszyć jakieś gumki i guzik albo rozparcelować obróżkę i doszyć coś pomyśleć.Benek ma ode mnie ubranko gratis,jak już odrośnie mu sierść i nie będzie potrzebne możesz je przeznaczyć dla innej bidy.

Edited by Anula
Posted

[quote name='MARCHEWA']Anula,skarbie Ty nasz;)ubranko Beniowi na pewno się mu teraz przyda bo zima do nas nadeszła.[/QUOTE]
Wiem u nas jest też zima i na dodatek wieje a więc zimno.Nie mogę patrzeć na osoby,które wleką się i ciągną nogę za nogą i trzymają psa z krótką sierścią na krótkiej smyczy a pies cały się dygocze a same są opatulone po uszy włącznie z kapturem na łbie.Diabli mnie biorą brak jakiejkolwiek wyobraźni.Rozumiem jedynie sytuację jak pies jest spuszczony ze smyczy i jest w ruchu.No a dla Beniutka bym uchyliła nieba no ale tyle tylko mogę zrobić.Wiem jedno to są wspaniałe psy,zresztą już roszponka zaczyna zdawać relację o Benku i się wszystko zgadza tak jak pisałam wcześniej.

Posted

dobrze, że zdążyłyśmy przed śniegiem Beniem i z Fazim, z odwiedzinami to muszę pogadać z Anetką może w tygodniu jakoś znajdziemy chwilę aby wspólnie wpaść ucałować Benia

Posted (edited)

śniegiem jest zachwycony :)
non stop niucha i chyba specjalnie włazi w wielkie zaspy
ogólnie chodzi coraz lepiej.. w sensie, stabilniej
----------
przytulak z niego niesamowity..
przychodzi i kładzie główkę do myziania, albo tak się super przytula..
----------
ze śmieszniejszych rzeczy, Benio za kazdym razem zapomina o szklanych drzwiach na klatce schodowej ;)
-------------
w poniedziałek będzie chodził ksiądz po kolędzie.. ciekawe jak Benek zareaguje na "obcego" w domu

Edited by roszponka
Posted

cytuje ...

reasumując, uwielbiam "smrodek" Benia, jego spojrzenie, jego stanowczość a jednocześnie delikatność..
molosy są nieziemskie po prostu..
------------
szczerze mówiąc, to NIKT tak się nie cieszy na mój powrót do domu, jak Benek...

takie one są kachaniutkie

Posted

[quote name='roszponka']śniegiem jest zachwycony :)
non stop niucha i chyba specjalnie włazi w wielkie zaspy
ogólnie chodzi coraz lepiej.. w sensie, stabilniej
----------
przytulak z niego niesamowity..
przychodzi i kładzie główkę do myziania, albo tak się super przytula..

----------
ze śmieszniejszych rzeczy, Benio za kazdym razem zapomina o szklanych drzwiach na klatce schodowej ;)
-------------
w poniedziałek będzie chodził ksiądz po kolędzie.. ciekawe jak Benek zareaguje na "obcego" w domu[/QUOTE]
oj to fajnie, że Benio uwielbia śnieg, a z tym ks po kolędzie to mam nadzieje, że ksiądz się nie przerazi i Was odwiedzi :)

Posted (edited)

Mam następujące pytanie..

czy dorosłym psom daje się również zastrzyki z wapnia?

-bo jak moja nowofundlandka była szczeniakiem, miała niedobory, to wet robił jej co jakiś czas takie dożylne zastrzyki..-

a pytam, bo już kilka razy, jak podnoszę Benka z pozycji leżacej, to mu chrupią te kości :/

i nie chodzi mi o stawy ( bo to swoją drogą) ale normalnie mam wrażenie, że unosząc go za żebra, lada moment mu pękną :/

czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?

Edited by roszponka
Posted (edited)

już wiem co się dzieje..

jak go podnoszę, to strzelają mu zarówno połączenia żeber z kręgosłupem, jak i z mostkiem :(

dziś jedziemy do wet,bo już nie wiem, jak go podnosić..
przy okazji wezmę antybiotyk i kolejną dawkę na odrobaczenie, bo jego kupy, gdyby mogły - od razu by uciekały :/

----------------------

tak z innej bajki.. stwierdzam, że gdyby urządzono konkurs na najbrzydszy psi odbyt, to Benio uzyskałby 1 miejsce ;)

Edited by roszponka
Posted

Ja bym się wstrzymała z ogłaszaniem, dopóki nie doprowadzimy skóry do stanu co najmniej dobrego no i do kastracji..

--------
teraz to mnie nachodzi, że przy okazji, jak będzie miał prześwietlenie na dysplazję, to w ogóle można by go prześwietlić całego.. kręgosłup, ten nieszczęsny mostek.. przy okazji zobaczyć jak tam serce w porównaniu do klatki piersiowej.. zmartwiłam się, że mu tak potwornie " strzelają" żebra.. szczególnie od mostka :(
pierwszy raz się z czymś takim spotkałam..

no ale zobaczymy ile uda się nam zebrać na bazarku..

jak tylko ksiądz sobie pójdzie, zaczynam przegrzebywanie mieszkania w poszukiwaniu fajnych, acz nie potrzebnych mi rzeczy :)
-----------
co do wizyty dzisiejszej u wet, cały czas czekamy na księdza :/
nie wiem, czy dziś się w końcu wyrobimy..

Posted

Marzenko mi się wydaje, że jeszcze za wcześnie na ogłaszanie, on jeszcze dobrze nie odsapnął, Ania dajemu antybiotyki, neich chociaż wet jeszcze go zobaczy, chociaz pierwsza serie leków niech weźmie, maści itp...