Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 371
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='roszponka']ja mniej więcej napisałam ile wydałam i na co będzie jeszcze trzeba..

---------
kurcze.. nie mam cm-tra w domu..
muszę kupić :/
Aniu tu na wątku napisz, ile za strzyżenie, za leki
Dostałam dzisiaj 50 zł od Anuli dla Benka
--------
a od kiedy startuje bazarek?[/QUOTE]
Aniu tu na wątku napisz, ile za strzyżenie, za leki
Dostałam dzisiaj 50 zł od Anuli dla Benka

Posted

Pani Magda za strzyżenie - 50zł
( Kochana pani Magda.. każdy inny wziąłby spokojnie 200zł plus za zaniedbanego psa -> pchły, grzybice.. to jeszcze, bo gabinet trzeba sterylizować, maszynki, szczotki, obrożę, stolik..)

Za leki, no cóż.. jest rachunek - jako usługa weterynaryjna, ale cefalosporyny na 7 dni, to duży koszt - Anetka widziała ich ilość ( to w papierowej torebeczce..), krople do oczu, wymaz z ucha, chlorhexydyna.. jak widać - wyszło 90 zł, co widać na paragonie

Posted

[quote name='Anula']A czy ktoś by mógł kupić w Aptece Olekardin omega 3+6+9+E.Są to kapsułki z olejem rybim i z wit E na oczka.Ja to stosuję u moich tymczasowiczków z super efektem.Kosztuje 24zł.W opakowaniu jest 60 kapsułek tj.na dwa miesiące.[/QUOTE]
Czy ten kapsułki też byś Ania kupiła to od razu doliczę za nie ?

Posted

ok

a.. i jeszcze jedna rzecz..
widziałam dziś w biedronce jakieś dywaniki dla dzieci, które mają pod spodem gumę..
1 kosztuje 5 złotych
tak z 10 by się przydało, by zrobić " ścieżkę" dla Benka..

w poniedziałek zobaczę w sklepie z dywanami jakieś resztki, może będzie taniej, choć nie sądzę..

Posted

co do dywanu z gumą zapytam mojego Pawla on kiedyś takie coś wiózł dla psiaków z Olsztyna u nas:) moze ejszcze coś ma w garażu, co do rozliczenia, zaraz wpisze na stronie namber łan;)

Posted

[quote name='anetek100']

]
[FONT=Palatino Linotype]- weterynarz z "pierwszymi" lekami, bo kuracja będzie dalej trwała - 90 zł[/FONT]

najdroższe w tym wszystkim był antybiotyk ( jak mówiłam, cefalosporyny) i tabl na odrobaczenie
jutro go odrobaczam.. niestety.. za jakiś tydzień trzeba będzie odrobaczenie powtórzyć, jeśli będą robale.. a coś czuję że będą..

---------------------
była reklama w tv filmu " czas wojny".. czy jakoś tak.. w każdym razie o koniu..
i jak ten koń zarżał, to Benek się wkurzył..
nie lubi skubaniec koni ;)
pokazał, że potrafi warczeć :razz:

Posted

przepraszam, że zaczynam smęcić, ale jakoś zasnąć nie mogę i myślę... :-(
wiecie..
już doszliśmy z Benkiem do perfekcji.. kiedy on chce wstać z podłogi, to odwraca do mnie głowę i wydaje taki pomruk.. głęboko z trzewi, że tak powiem.. ja wtedy wiem, o co mu chodzi, podchodzę, ustawiam mu łapy jak do pozycji " siad" ( bo jak leży, to niestety nie jest w stanie sam łapek tak ustawić) i wówczas on próbuje się podnieść, a ja go unoszę jedną ręką w okolice podbrzusza, a drugą, jakby pod biodra ( choć nie za mocno, bo nie wiem jak u niego z " twardością kości".. myślę, że przy okazji kastracji, zrobie mu bad krwi na il. wapnia i fosforu )
mam jeszcze nadzieję, że w miarę coraz to dłuższych spacerów, w miarę upływu czasu, wzmocni mięśnie tylnych łap sam będzie w stanie wstawać..

chodzenie po schodach..

szczerze mówiąc, kupiłam mieszkanie specjalnie na parterze, pod moją nowofundlandkę - i jej dysplazję

jak się okazuje i dla Benka to dobrze, że to parter, a nie np 4te piętro..
z wchodzeniem radzi sobie.. jak na niego, to nawet nieźle..
ale ze schodzeniem..
echhh...
no nie potrafię tego opisać.. a nagrywać filmiku nie będę bo to kurcze gorsze, niż zdjęcia ze strzyżenia :-(

tylne łapy zdają się chcieć wyprzedzić przednie.. tyle powiem :(
--------------------
nie wiem, czy uda mu się znaleść kochający, wyrozumiały dom :(
jeśli ktoś się w nim nie zakocha, albo nie zlituje nad nim, to kurcze.. marne szanse, a byle komu go nie oddam.. :shake: :placz:

takie jakieś czarnowidztwo mnie naszło :-(

a w schronisku tyle piesów czeka..
kurde... może zacząć grać w lotka? :-( zupełnie nie wiem co robić..
czuję się bezradna..
jak z tamtymi dwoma poszło super, tak co do Benka .. echhh

może są jeszcze ludzie o dobrym sercu i możliwościach zarówno finansowych jak i bytowych, którzy obdarzą Benia miłością, na którą zasługuje... :placz: :placz: :placz:

Posted

kuźwa, że tak powiem...
teraz moja bezradność zaczyna zamieniać się w złość...
każdy psiak, czy nie psiak.. każde zwierzę zasługuje na miłość, szacunek...
nawet bardziej niż niejeden człowiek.. :,(

" (..) stajesz się odpowiedzialny za to, co oswoiłeś.." :,(

Boże... czemu ludzie są tacy okropni :,( :,( :,(
----------------
mam doła :,(

Posted

a tu wiadomość, którą właśnie otrzymałam od bliskiej mi osoby..

"(..) to ja posiadam mnóstwa całe takowych rzeczy, chętnie się podzielę
My zaś dla koników takie rzeczy robimy- komplety biżuterii, ozdoby świąteczne i sprzedajemy, ja mam łatwiej, bo jak wystawię w poczekalni, to na pniu się rozchodzi.
Daj roszponka adresa, to Ci poprzesyłam te moje cuda na bazarek.."

Kato... Dziękuję całym sercem :* :* :*

Posted

roszponka jesteś kochana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeśli to nie jest coś poważniejszego ze stawami biodrowymi to mięśnie wzmocni raz dwa i będzie dobrze. Sprawdź ręką czy drżą z tyłu na udach gdy stoi.
Z tym odrobaczeniem to może poczekaj jeszcze kilka dni.
Dywaniki super :multi:
Z taką miłoscią o Nim piszesz, że aż łza kreci się w oku :oops:

Posted

Benio teraz śpi.. i śni .. bo chyba biega ;)
tak przebiera wszystkimi łapkami...
----------
jutro sprawdzę..
ale mam go schwycić za łapki, czy tylko dotknąć?
bo w tym momencie, to on tam wręcz w ogóle jakby nie ma mięśni :/ skóra i kości...
------------------
a też nie spasę go od razu nie wiadomo jak.. szczególnie jak taki chudy.. pewno i żołądek ma skurczony...

dostaje mało, ale bardzo często..
czasem dosłownie po kilkanaście "chrupków" z ręki..
bo do miski to on max 2 razy dziennie zagląda - mimo, że zawsze cosik w niej jest...

Posted

gdy stoi albo idzie dotknij go z tyłu pod pupskiem, no może trochę niżej nad zgięciem kolana, powinno ci drgać od wysiłku, bo słabe mięśnie. Nawet możesz zobaczyć te drgania czasami. Miejmy nadzieję, że to jest powód. Ja sprawdzę czy mam preparat na odbudowę mięśni i jeśli tak to ci wyślę. Wtedy zamiast iść w tkankę tłuszczową jedzenie pójdzie w odbudowę mięśni. Kości trzymaja mięśnie, bez mięśni pies nie stanie. Daj mu czas, to nam się spieszy, on ma już jak w raju :lol:
Ja bym poczekała trochę z odrobaczeniem, jeśli ten antybiotyk i inne leki są podawane. Odrobaczenie to trucizna dla organizmu i jesli ten organizm taki słabiutki to lepiej jednak trochę go wzmocnić. Jeśli kupa ładna i nic w niej nie widzisz dziwnego to poczekaj. Albo weź kupę i zawieź do badania, wtedy będziesz wiedziała czy ma robale czy nie ma. (Właściwie tak powinno robić się zawsze, a nie truć bez powodu, ja wiem, że to utopia)

Posted

no wiem.. w sumie na parazytologii nam mówili, że tak być powinno ( po czym na wykł prof dodawał, że warto mieć na szkiełku, pod mikro jakieś pasozywty, żeby pobrać i powiedzieć, że to " niby" od tego właśnie pacjenta..
i że jak właściciel psa zobaczy, to potem napewno wróci i będzie kasa :/ :/ :/
OMG... ludzie to świnie :(

Posted (edited)

Roszponka nie pisz post po poście bo "przepisy zabraniają"-edytuj.Zmierz Beniutka bo myślę nad kubrakiem.Wynalazłam też na bazarku ale muszę mieć wymiar podstawowy od obróżki do ogona.Cioteczki sprężcie się z tym chodnikiem,taki podgumowany byłby super,nie ślizgał by się razem z Benkiem.Jak są w domu panele to nawet zdrowe psy potrafią rozłożyć się na panelach.Jeżeli Beniutek bierze antybiotyk to z odrobaczeniem trzeba poczekać i podać tabletkę przynajmniej trzy dni po antybiotyku.I nie bój się podawać większej ilości jedzenia jeżeli kupy są okey bo on jest wychudzony,musi nabrać ciała.W zasadzie przydała by mu się karma dla rekowelescentów bogata w witaminy i minerały no ale cóż mamy to co mamy.

Edited by Anula
Posted

Ten psiak z całą pewnością był kiedyś czyjś,ktoś o niego dbał,uczył komend.A po kilku latach psiak się postarzał,może zachorował i kiedy trzeba było wydać na niego parę złotych ktoś go wywiózł i zostawił na pastwę losu.
Benio 2 lata temu w kwietniu błąkał się pod lasem,biegał wzdłuż trasy na Ostrołękę,był wynędzniały,bez sił,do schroniska trafił w opłakanym stanie i w tych schroniskowych warunkach jego choroba tylko się pogłębiała.U nas w schronie 400 psów,kilku pracowników,zero wolontariatu.Gdyb nie dziewczyny z Olsztyna ten pies nie miałby żadnych szans,tu mógłby trafić jedynie na wiochę na łańcuch,bo takie duże psy są ,,groźne,,i ,,idealne,,do pilnowania krów.

Dzisiaj przekażę 2 siatki fantów na bazarek dla Benia;)

Posted

o losie Kochani hehehe a ja dzisiaj dostaje jeszcze kolejna dostawe na Olsztyn buahahahahahahaha więc jesli mnie przez dłuższy czas nie będzie tzn., że utonełam hehe ale tak an serio lubie te bazarki, owszme czasem się myle w czasie wpisywania, trzeba tegop pilnowac, itd ale naprawe jak coś macie na bazarek prosze do mnie:)

Posted (edited)

[quote name='Anula']Roszponka nie pisz post po poście bo "przepisy zabraniają"- ok, tak to jest , jak sie nie czyta regulaminu

Zmierz Beniutka
muszę kupić centymetr, bo nie mam w domu

Jeżeli Beniutek bierze antybiotyk to z odrobaczeniem trzeba poczekać i podać tabletkę przynajmniej trzy dni po antybiotyku

hmm.. no to za 3 tyg go dopiero odrobaczyć??
:/

nie bój się podawać większej ilości jedzenia.

a co z ewentualnym skrętem żołądka?

-------
wiem, panikara ze mnie, ale wolę podpytać..

--------------------------
[quote name='anetek100']ale naprawe jak coś macie na bazarek prosze do mnie:)

ja będę miała, ale dopiero w poniedziałek pójdę do piwnicy, bo mam zjazd na uczelni

Edited by roszponka