Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 371
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

SUPER!
Dziękujemy :)

---------------
Przyszły dziś kolczyki, robione przez Córkę Znajomej z innego forum :)
zachęcam do kupowania :)
---------------------

A&M przekazały mi dziś 250zł, sesję zdjęciową Benio zaliczył.. kawałek dywaniku dostaliśmy i od razu inna rozmowa.. ;)

w PREZENCIE DOSTAŁ KOSTECZKĘ I PODUSIĘ :)

Edited by roszponka
Posted

Fotki cudo a Benek prześlicznościowy.Kurcze kiedy on trochę przybierze na wadze,a może już przybrał tylko jakoś tego jeszcze nie widać.Chyba dalej żebra na wierzchu.

Posted

anetek100 napisał(a):
przytył, przytył troche, nie będzie to szybki proces, wszyskto musi się unormowac, ale fajny chłopaczek powoli dochodzi do siebie:)

No tak na przytycie trzeba trochę czasu.A jak on je,ma apetyt czy nie koniecznie.A ten kubrak by mógł być większy ale w sklepie nie było już większego rozmiaru.

Posted

on ma wystające kosteczki miednicze i po prostu kubraczek podnosi się, ale ogólnie jest ok zakrywa większosc ciałka i nie jest mu zimno:) co do jedzenia apetyt ma, benio podobno nie ma nic przeciwko innym domownikom typu szczurki i kanarki, nawet interesuje go, gdy szczurzaczki biegają po pokoju:)

Posted (edited)

hi hi
ale sesja zdjęciowa :)

Beniutek apetyt ma.. choć chrupki nie są jego przysmakiem.. no mogę co najwyżej zacząć kupować mu puszki, bo to kaloryczne, więc szybciej przybierze na wadze... ale wartości, to te puszki, na które byłoby mnie stać, to raczej żadnych nie mają..

Co do chudości.. kurcze, no jest diametralna różnica.. teraz po prostu widać żebra pod skórą, a wcześniej były zapadnięte przestrzenie międzyżebrowe..
----------------------------------
kurde, no Anulka wjechała mi na ambicję ;)
no to będę mu do suchej karmy dodawać rozgotowanego makaronu.. i zacznę może jakieś " ochłapy" w mięsnym kupować, to się podgotuje i zawsze trochę kalorii więcej..
no już sama nie wiem, co robić..
:/

Edited by roszponka
Posted

Roszponko,jeżeli chodzi o jedzonko i jeśli możesz Beniowi gotować to z mojego doświadczenia najlepszy i najtańszy sposób to jest ryż na porcjach rosołowych,ja obierałam potem mięsko z kości i taką gęstą papkę dawałm mojemu Luckowi,czasem dodawałam podrobioną bułeczke jeszcze do tego,Lucek w krótkim czasie ututał się;),można dawać takie jedzonko na zmianę z suchym.

Posted

Roszponko ja absolutnie nie chcę Tobie wchodzić na ambicję,może to tak wyszło jakoś jeżeli tak to bardzo przepraszam za nietakt z mojej strony,tylko fotki nieraz przekłamują i wydawało mi się,że Beniutek nic nie przybrał,ale piszesz,że się już wypełniły żeberka to jest okey.Wiesz ja też tymczasuję piesie i wiadomo każdy tymczas przyjeżdża raczej w opłakanym stanie i przez pierwsze dwa tygodnie jest duża szansa podtuczyć psa,ponieważ rzuca się na jedzenie a już po dwóch tygodniach niekoniecznie to wygląda.Przez te dwa tygodnie i następne jednak gotuję i pies dostaje gotowane a sucha karma stoi cały czas aby sobie jeszcze dojadał.Karmię gotowanym trzy razy dziennie w początkowej fazie,później dwa razy i w przeciągu dwóch tygodni praktycznie pies dochodzi do prawidłowej wagi.Zdarza się,że pies jest zaadoptowany po trzech tygodniach i nie widać zabiedzenia po schronisku.No oczywiście do gotowanego raz dziennie dostaje Olekardin 3-6-9+E i też mieszam gotowane z siemieniem lnianym i tym sposobem wyprowadzam psa na prostą.Witamina E zawarta w Olekardinie wspaniale wpływa na oczy,które stają się czyste.No ale ja mam mniejsze psy na DT a więc zazwyczaj kupuję w promocji ćwiartki z kurczaka bo jest dużo mięska i w moim mniemaniu jest to opłacalne,gotuję je tak jak bym gotowała rosół tj z jarzynami a osobno ryż tylko absolutnie nie doprowadzam do papai ryżu bo nie bardzo chcą psy taką papaję jeść,następnie obieram mięsko,posiekam marchewkę ugotowaną i wymieszam z ryżem i super - psy się tym zajadają a wywar wykorzystuję na zupkę dla siebie.Jest to bardzo esencjonalny wywar nadający się praktycznie na każdą zupę,a wiec nic się nie marnuje-piesie najedzone i ja też.Oczywiście nie musisz brać przykładu ze mnie,tylko chciałam przedstawić jak ja to robię.Jeżeli pies ma pozostać dłużej na DT to i dojdzie do formy i na suchym ale to będzie trwać.O ile wiem Bernardyny potrzebują o wiele więcej jedzenia zresztą to logiczne zważywszy na ich posturę.Mam sąsiadkę,która ma bernardyna i jest na gotowanym a więc gotuje spory gar mięsa z ryżem albo makaronem no ale Benio wygląda przepięknie i też dodaje siemię lniane.

Posted (edited)

Anula napisał(a):
Roszponko ja absolutnie nie chcę Tobie wchodzić na ambicję.

Kurcze, Aneczko, to żart był .. to ja przepraszam najmocniej!!
od poniedziałku faktycznie zacznę mu gotować..
-----------------
przeanalizowałam wszystkie zdjęcia .. kurcze.. no faktycznie nie bardzo widać różnicę...
no aż zwątpiłam.. Anetek, a Tobie też się wydaje, że wciąż tak bardzo chudy?

bezwzględnie ma przyrost masy mięśniowej, co widać na tylnych łapach najlepiej..
przez 1 dzień go troszkę przegłodziłam,( jak mu na noc dawałam tabl na odrobaczenie), ale i tak tegoż dnia zjadł to, czego nie zjadł na kolację dnia poprzedniego.. no i nie wydaje mi się, by to jakoś zaważyło .. no a chciałam miec pewność, że pochłonie tabletki, bez zbędnego dawania mu na siłę...
no już sama nie wiem.. :/

Edited by roszponka
Posted

Moja wersja gara dla psa jest bardziej błyskawiczna(studencka;)) i psy wcinają jak trza,ja gotuję najpierw mięsko z marchewką startą a potem wrzucam ryż 0,5kg lub ryż z makaronem,wszystko do jednego gara i jak ryż jest ugotowany to gotowe.Ja mam 3 duże psy i jeden gar starcza mi na 2-3 dni,chowam go na noc do lodówki a na drugi dzień podgrzewam.

Posted

Beniutek na bank lepiej wygląda niż wyglądal, owszem ma jeszcze duża niedowage, ale tylne nózki już mocniejsze, jest na pewno w dobrych rekach:)po prostu trzeba zcasu, on jest osłabiony pewnie tym wszystkim co działo się w schronisku, takze trzeba czasu, tylne łapki na penwo widac różnicę, generalnie ciut ciut lepiej jest

Posted (edited)

Dziś była wizyta kontrolna i uwaga uwaga ... ostatnie dawki antybiotyku wzięłam na kolejnych kilka dni :)

wyszło 76 zł :(

pocieszające jest to, że już nie będzie wydawana kasa na leczenie, tylko za kilkanaście dni / miesiąc (?) kastracja, badania krwi, usg prostaty i jeśli chcecie, rtg stawów biodrowych..

chociaż jak teraz tak czytam co napisałam, to kurcze, to jednak nie jest pocieszające.. bo po kastracji pewnie znów na wszelki wypadek osłona antybiotykowa.. i aż strach pomyśleć, ile to będzie kosztowało :(

z pozytywnych spraw.. Benio nadaje się do domu z dziećmi.. oczywiście nie za małymi ze względu na swoje gabaryty..

oglądałam film instruktażowy o noworodkach i jak dziecko płakało, to Benio był bardzo przejęty i wręcz smutny

z dziećmi 6+ super się bawi, tylko niestety próbuje skakać... te podskoki mu nie wychodzą, bo wiadomo, stawy.. ale przewrócić dzieciaka może.. za to ze starszymi dziećmi, w gimnazjum, dogaduje się świetnie..

to chyba tyle na dziś..
-------------------------------------------------------------
niedziela..
noc pod znakiem "krowiego placka" :/ Benio miał straszną biegunkę..
nadal przelewa mu się w brzuszku.. nie mam pojęcia czemu..

dostał co prawda odrobinę surowej wątróbki z kurczaka ( przy okazji dawania szczurzastym) ale to bylo 2 dni temu i naprawdę 1 cała wątróbka na psa i 3 szczury, to mało.. ale nie wiem.. może to to :/
w każdym razie to bardzo mądry pies.. prawie sam sobie klucz w drzwiach przekręcał, żeby wyjść.. i latał od balkonu do drzwi..
ale już po 2giej w nocy nie miałam sił i otwierałam drzwi na balkon...
no cóż.. poczekam, aż to zamarznie i posprzątam :/
Bogu dzięki, że nie w domu..
--------------------

dziś na spacerze jakiś pan powiedział, że za 30 zł ,( na Lubelskiej w chłodni , ponoć biały budynek ), można kupić 4 opakowania jakiejś dziczyzny i że tym można łatwo podtuczyć psa (a po jego psie było widać, że wie co mówi :lol: )

Edited by roszponka