Kathy Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Witam. Mam problem z 3 miesięczną suczką, a właściwie kilka problemów. Nie wiem czy to jest normalne u szczeniaków. Na przykład dzisiaj w moim pokoju zrobiła kupę, wzięła kawałek na swoje posłanko i zaczęła to jeść. Nakrzyczałam na nią wtedy, tzn. podniesionym głosem powiedziałam: "Tosia, zostaw" ale nie przestała więc tupnęłam nogą i wtedy odeszła, a ja sprzątnęłam. Może niewłaściwie zrobiłam krzycząc na nią, ale uczymy ją od prawie 2 miesięcy załatwiania na dworze, dajemy chrupki za załatwienie się + miłe słówka i głaskanie. No ale to kompletnie nic nie daje, np. jak leżymy z nią na łóżku to ona tak się wyciąga, pazurkami cie lekko drapie i w ten sposób sygnalizuje, że chce zejść. No ale zestawisz ją na podłogę i leci tam, gdzie nie ma nikogo i kupa (bo siku to robi na widoku zazwyczaj :puppydog:). W ogóle jej nie ciągnie żeby podejść do drzwi i iść na dwór. Czy 2 miesiące to za krótki czas, aby pies pojął, że za siku na dworze jest nagroda...? Już naprawdę nie wiem co robić. Dodam, że za niespodzianki w domu nie obrywa (na samym początku jak ją dostaliśmy to było "Tośka, coś ty zrobiła", ale teraz staramy się sprzątać bez słowa). Tosia ma też problem z gryzieniem kapci. Dorwie jednego to szarpie nim, wymachuje, wtedy podchodzę do niej, dostaje palcami po nosie i kapcia zabieram. Wczoraj była również taka akcja, że w ciągu NIECAŁEJ GODZINY zrobiła siku 3 RAZY (takie dość spore kałuże)! Ale to było tylko wczoraj nigdy jej się to nie zdarza, ale nie wiem czym to było spowodowane, bo chciałabym tego uniknąć w przyszłości. Myślę, że to wszystko co mi "nie pasuje" w zachowaniu suni, jeżeli robię jakieś błędy (a na 100% je robię :roll:) to bardzo proszę mnie poprawić. Bardzo chcę jak najszybciej nauczyć Tosię czystości ;) Quote
Beata+Barbie Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 3-miesięczny szczeniak potrzebuje bardzo często wychodzić na dwór. Ja moją przywiozłam do domu właśnie w tym wieku i na początku wychodziłam z nią prawie co 2 godziny. Po tygodniu już załatwiała się tylko na dworze. Wychodź z nią jak się obudzi, po zabawie, po jedzeniu, po piciu, tak żeby nie dopuścić aby zrobiła to w domu. Jeśli się załatwi na dworze to daj smakołyk i pochwal bardzo wylewnie. Wtedy gdy chce zejść z kanapy miej w pogotowiu buty i smycz i szybko wynieś ją na dwór, nie dopuść aby pobiegła załatwić się w domu. Jeśli krzyczysz na nią gdy zrobi kupkę, to będzie robić to w ukryciu. Lepiej bez słowa zbierz szybko, żeby nie mogła zacząć jej jeść. Co do gryzienia kapci - nie krzycz na nią tylko powiedz stanowczo "nie" i daj jej do gryzienia zabawkę. Po kilku razach powinna zrozumieć. Życzę powodzenia ;) A tak na marginesie, to bardzo malutką wzięliście ją do domu. Powinna być z mamą przynajmniej przez 2 miesiące. Quote
gryf80 Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 kathy,niektóre psiaki potzrebuja więcej czasu na przyswojenie pewnych komend-więc życze wam cierpliwości,jeśli siku ostatnio było dużo za dużo i często-zbadaj mocz(może zap.pecherza),zjadanie swoich odchodów może być przyczyną strachu(pisałaś że wcześniej na nia za takie wybryki krzyczeliście)-po prostu musisz być szybsza w uprzątnięciu "grubszej sprawy"niz ona to zrobi,ale tak jak pisała beata-często,gęsto na dwór trzeba wynosić szczeniaka. Quote
Recommended Posts