gallegro Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Ten ok. 1-1,5 roczny psiak został przez nas przygarnięty tymczasowo przed kilkoma miesiącami. Biegał po okolicy, ciągnąc za sobą gruby powróz, uwiązany przy szyi. Był bardzo wychudzony i zaniedbany. Po pewnym czasie powrócił do formy, więc zaczęliśmy go ogłaszać. Niestety, do chwili obecnej nikt sensowny się nie zgłosił. O pozostawieniu go na stałe nie ma mowy, ponieważ od jakiegoś czasu zaostrzył się konflikt pomiędzy nim i innym naszym rezydentem - psiakiem w jego wieku. Dochodzi do systematycznych spięć, w wyniku których, obaj odnoszą (póki co) delikatne rany. W stosunku do ludzi Maks jest uosobieniem łagodności. Uwielbia dzieci. Z suczkami i starszymi, większymi psami jest O.K.. Do ataków agresji dochodzi na tle zazdrości o opiekuna. Może cały dzień przebywać w towarzystwie jakiegoś psa i nie dojdzie do scysji, ale kiedy np. wracam do domu, już pod bramę nie może podejść żaden pies poza Maksem, ponieważ w ułamku sekundy nastąpi atak. Przyłapany na gorącym uczynku, wielokrotnie już dostawał solidną reprymendę, a mimo to jego zachowanie nie uległo zmianie. On jakby to rozumiał, bo tuż po scysji ucieka, w obawie przed skarceniem, a za chwilę potrafi zrobić dokładnie to samo. Jest to głęboko zakorzenione w jego psychice. Najlepiej, gdyby trafił do domu bez samców. Jest strasznym przytulakiem i zalizywaczem. Niestety, nie ma w zwyczaju dzielić się swoim panem z innymi samcami (zwłaszcza młodymi), dlatego dochodzi do poważnych konfliktów na tym tle. Szukamy dla niego domu, gdzie będzie mógł oddać się bez reszty swojemu opiekunowi. Maks jest karny i posłuszny. Póki co słabo chodzi na smyczy, ale popracujemy jeszcze nad tym. W domu absolutnie niczego nie niszczy. Całą noc potrafi przeleżeć na jednym fotelu. Zachowuje idealną czystość. Z wyglądu budzi respekt (spore podobieństwo do amerykańskiego pit bulla), a w rzeczywistości to niezwykle łagodny i przyjacielski psiak. W weekend zrobię mu kilka nowych, fajnych fotek. Quote
zula131 Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Kurczę, jakie cudo :loveu:. To jego spojrzenie - powalające :lol: Quote
gallegro Posted November 10, 2011 Author Posted November 10, 2011 Tak, jest niesamowicie kochanym psiakiem, dlatego przeżywam koszmarne rozterki, kiedy muszę go karcić za przejawy agresji w stosunku do znienawidzonego kolegi. Nie dalej jak godzinę temu, kiedy podszedłem do śpiącego na fotelu, żeby go wymiziać, zawarczał i kłapnął zębami w stronę Gucia, który zaglądał ukradkiem pod moim ramieniem. Boję się o ich wzajemne bezpieczeństwo, ponieważ ich separowanie jest bardzo trudne, ze względu na tymczasową obecność Hamleta. Quote
Ewa Marta Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Fajny z niego psiak. Czy on miał już ogłoszenia? Quote
gallegro Posted November 10, 2011 Author Posted November 10, 2011 Tak, miał kilka razy Allegro, a i Ania też dawała sporo ogłoszeń. Niedawno zakupiła cały pakiet. Quote
azalia Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Ładny z Maksia piesek,mam nadzieję że znajdzie dobry dom,w którym nie będzie musiał dzielić się uczuciem do właścicieli z innym psem. Quote
gallegro Posted November 11, 2011 Author Posted November 11, 2011 Morisowa, Ty to masz farta. Ponieważ Twój wpis był 7-mym na wątku, wygrywasz Maksa Ty szczęściaro. Jeśli w nr. dowodu będziesz mieć choć jedną cyfrę z przedziału od 0 do 9, dodatkowo otrzymujesz transport gratis. Podaj zatem dane do wysyłki, a Maksa spodziewaj się w poniedziałek. To się Roxy ucieszy :evil_lol: Quote
morisowa Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 gallegro napisał(a):Morisowa, Ty to masz farta. Ponieważ Twój wpis był 7-mym na wątku, wygrywasz Maksa Ty szczęściaro. Jeśli w nr. dowodu będziesz mieć choć jedną cyfrę z przedziału od 0 do 9, dodatkowo otrzymujesz transport gratis. Podaj zatem dane do wysyłki, a Maksa spodziewaj się w poniedziałek. To się Roxy ucieszy :evil_lol: hmmm, gallegro... szczęście bywa przewrotne :evil_lol: Przypatrz się lepiej kto ma tego 7ego posta :eviltong: Quote
gallegro Posted November 11, 2011 Author Posted November 11, 2011 Morisowa, załatwiłaś mnie na cacy :mdleje: Nie będę mściwy i nie usunę swoich dwóch wcześniejszych postów :razz: Quote
zula131 Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 No tak, szczęściu należy pomagać :evil_lol: Quote
Ewa Marta Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 gallegro napisał(a):Morisowa, Ty to masz farta. Ponieważ Twój wpis był 7-mym na wątku, wygrywasz Maksa Ty szczęściaro. Jeśli w nr. dowodu będziesz mieć choć jedną cyfrę z przedziału od 0 do 9, dodatkowo otrzymujesz transport gratis. Podaj zatem dane do wysyłki, a Maksa spodziewaj się w poniedziałek. To się Roxy ucieszy :evil_lol: morisowa napisał(a):hmmm, gallegro... szczęście bywa przewrotne :evil_lol: Przypatrz się lepiej kto ma tego 7ego posta :eviltong: zula131 napisał(a):No tak, szczęściu należy pomagać :evil_lol: Miałam napisać, że muszę się uczyć od Mistrza załatwiania dobrych domków dla podopiecznych, ale jak przeczytałam post Morisowej, to idę na te nauki do Mistrzyni;-) Nieźle to załatwiłaś:evil_lol: A domek załatwiłaś z najwyższej pólki:evil_lol: Quote
Tigraa Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Maksio szuka szczęścia na molosach: http://www.forum.**********/showthread.php?p=1337127#post1337127 Quote
gallegro Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 Coś z linkiem jest nie halo, ew. forum padło. Chyba gwiazdki dodały się do adresu (powtarza się sekwencja %2A). Wygląda na to, że dogo zablokowało możliwość wstawiania linków na to konkurencyjne forum. Próbowałem na kilka sposobów i nic. Zwrot "molosy" (zawarty w adresie strony) jest na czarnej liście podobnie jak kilka niecenzuralnych ;-). Aby to obejść, należy skopiować poniższy adres, zamieniając w ocenzurowanym słowie literę k na m http://www.forum.kolosy.pl/showthread.php?p=1337127#post1337127 Quote
Tigraa Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 Maksio ma szansę na domek w Warszawie. Na razie nie napiszę więcej, żeby nie zapeszyć, ale kciuki wskazane bardzo :-) Quote
gallegro Posted November 29, 2011 Author Posted November 29, 2011 Domek okazał się niewypałem. W drodze Maksio patrzył na nas z ogromnym wyrzutem, a jego oczy mówiły "przecież już jestem grzeczny i nawet z Guciem się nie gryzę więc dlaczego?" Blok okazał się socjalny, na klatce schodowej syf, pety, śmiecie. Jakieś menele stojące po kątach. Nawet nie weszliśmy. Zwialiśmy z Maksem pod pachą prawie z pod drzwi i zadzwoniliśmy z samochodu, że psa nie dostaną, bo nie tak wyobrażaliśmy sobie dom dla niego. Maksio zdaje się wcale tym nie przejmować, a wręcz przeciwnie. W drodze powrotnej westchnął, wtulił się w moje ramię i smacznie zasnął :-) Quote
Ty$ka Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 W końcu ktoś go wypatrzy. Ja w to wierzę :) Quote
Tigraa Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 I wypatrzył w końcu ;-) Myślę, ze domek zapowiada się fajnie :-) W każdym razie wygląda na to, że Maksio znalazł domek pod choinką :-) Może wujek gallegro napisze coś więcej? Quote
gallegro Posted December 23, 2011 Author Posted December 23, 2011 Maks zostaje z nami na zawsze... Na naszą decyzję wpłynęła radykalna zmiana zachowania Maksia w stosunku do innych samców. Pomogła mu w tym wydatnie Benia (nasza niezastąpiona "socjalizatorka"), która w jednej chwili, nie bacząc na odniesione rany, w hukiem ustawiła Maksia raz na zawsze. Od początku nie potrafiliśmy sobie z tym poradzić, a Benia załatwiła temat "od ręki". Quote
Mazowszanka13 Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Bardzo dobra wiadomość! Gratuluję decyzji.Gdzie będzie miał tak dobrze jak u Was. Pozdrawiam świątecznie.:lol::lol: Quote
morisowa Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Niby fajnie, ale gdzie pomieścicie następne..? :cool3: Quote
Tigraa Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Czy tego miałaś na myśli jasnowidzu, psia krew :razz: ;) http://www.dogomania.pl/threads/220142-Obci%C4%85%C5%82-mi-uszy-g%C5%82odzi%C5%82-katowa%C5%82-i-porzuci%C5%82-jak-%C5%9Bmiecia-m%C5%82oda-Bella-b%C5%82aga-o-POMOC-! Quote
Recommended Posts