Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
mam 1,5 roczną suczkę ( mieszańca syberiana z xxx )
mój problem jest taki, że nie potrafię zapanować nad emocjami Hery gdy przyjdą do nas goście.
Nie potrafię nauczyć jej tzw. grzecznego witania.
Hera podczas witania potrafi: skakać ( a malutki piesek to już nie jest ), biegać w oszalałym tępie po całym mieszkaniu, posiusiać sie :( itp.

jeśli ja wchodzę do domu np. po pracy cieszy sie ale nie tak wylewnie ( da się nad tym zapanować ), jeśli przychodzi ktoś regularnie tez da się nad tym zapanować, gorzej jeśli ktoś kompletnie obcy, ktoś kto bardzo rzadko do nas przychodzi lub gdy my idziemy do kogoś z wizytą.

proszę pomóżcie
co źle robie, co powinienem robić a czego nie.
z góry dziękuje za odp.

Posted

jak idziecie do kogoś z wizytą to chyba macie psa na smyczy, a nie puszczonego żeby latał komuś po mieszkaniu i skakał po ludziach?
spróbujcie przed przyjściem gości wybiegać sucz i zmęczyć ją psychicznie. jak wchodzą goście to trzymajcie ją na smyczy i każcie np. siedzieć a za spokój nagradzajcie. możecie też spróbować wrócić ze spaceru już po przyjściu gości, jak goście siedzą i niech się wtedy z nimi przywita.

• 3 weeks later...
Posted

Cieszę się, że ten temat został poruszony, gdyż sama posiadam taki problem. Gdy tylko ktoś przychodzi do domu... no, głupawka jakich mało. : )
Dziękuję za udzielone wyżej porady, postaram się je wprowadzić w życie.