Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Dwa miesiące temu pierwszy raz wybrałam się z koleżanką do schroniska w Dopiewie. Los chciał, że tego samego dnia pojawił się w nim nowy pies. Sam przyszedł do przytuliska. Od razu mnie zafascynował. Czarny jak smoła, młody, silny i te mądre wpatrzone we mnie oczy...

Został nazwany Tongiem - jego długaśny jęzor to to co najbardziej przykuwa uwagę. Kiedy się bawi i szaleje to język lata razem z nim w prawo i w lewo ;)

Mimo, że jest wielkości owczarka niemieckiego i nikt nic o nim nie wiedział, ani przez moment nie bałam się, żeby wziąć go na wybieg. Od tego psa bije miłość :) Uwielbia kontakt z człowiekiem.

Tong ma jeszcze szczenięce zachowania, lubi podgryzać delikatnie w czasie spaceru ;) oprócz tego jest totalnie niewychowany... ciągnie na smyczy, naskakuje całym ciężarem na człowieka - z radości oczywiście. Ale uważam, że odpowiedni właściciel, poświęcający mu czas, wychowa go bez najmniejszego problemu.

Odwiedzam go co tydzień. Uwielbiam momenty kiedy idziemy na spacer. Potem ja siadam, a Tong ładuje mi się na kolana - jakby mu się wydawało, że ciągle jest małym pieskiem. A kiedy idzie na smyczy to obraca się i patrzy na mnie zawadiacko z nadzieją w oczach: "może pobiegniemy ten kawałeczek?".

Pokochałam tego psa i marzę o domu dla niego.
Żal ściska mi serce kiedy widzę te piwne ślepia zatopione w ciemnej budzie w boksie.
Proszę, pomóżmy znaleźć mu dom! z ogrodem!

Uploaded with ImageShack.us

Edited by rudisiowy_dom
Posted

Niestety Tong jest duzy i czarny, a jakos nie wiedziec czemu, takie psy nie cieszą się powodzeniem. Pamietam jak dlugo szukalismy domu dla Farta, jak dlugo Animalia szukala domu dla Oriona, Tong jest podobny. Jego atutem jest młody wiek. Pewną wadą - totalny brak wychowania.
Tong faktycznie sam przyszedl do naszego przytuliska, a wlasciwie na wysypisko smieci. Wraz z innymi psimi kolegami szukali jedzenia w smieciach, Tong zostal zlapany.
Straszne jest to, ze Tong bardzo zle znosi zamkniecie. Roznosi go energia, strasznie placze i wyje.
Byl psem wolnym, teraz siedzi w klatce.
Zeby wogole znalazl dom, potrzeba mu dziesiatek ogloszen.
Wartoby Agus wykupic na bazarku pakiet ogloszen, dziewczyny wiedza jak szybko i sprawnie robic ogloszenia, wystarczy im przeslac tekst, zdjecia i zaplacic, na przyklad tu: http://www.dogomania.pl/threads/216983-Bazarek-ogłoszeniowy-po-raz-drugi...Pakiety-50-ogłoszeń-za-8-zł...-Dla-Agry-)-do-7.11

Posted

dronka, dziękuję :) Aguś, wykupiłam ten bazarek. Tekst już poleciał. Niedługo będą ogłoszenia :) Mam nadzieję, że ktoś zauważy Tonga! on jest taki wspaniały. Jęzorek dla Was na dobry dzień:

Uploaded with ImageShack.us

ja tutaj, a czarnuszek sam w boksie...

• 2 weeks later...
Posted

Mijają kolejne tygodnie, a Tong nadal w przytulisku. Bardzo męczy się w boksie. Odwiedzam go co tydzień i za każdym razem kiedy muszę wyjechać czuję wyrzuty sumienia. Ta żywa iskierka powoli zaczyna przygasać. On potrzebuje wolności. Czy nikt nie może mu jej dać?
dwa tygodnie temu dzwoniła Pani, która była zainteresowana Tongiem, podobno jej córka wybrała go ze względu na "piękne bursztynowe oczy". fakt, są piękne - ale coraz smutniejsze :( mieli przyjechać do przytuliska na spotkanie i nic... w sobotę przyjeżdżam, a Jęzorek jak siedział tak siedzi w klatce :(

Posted

POMÓŻ NAM I WEŹ UDZIAŁ W KONCERCIE CHARYTATYWNYM

Serdecznie zapraszamy na koncert charytatywny, na rzecz naszych podopiecznych!!!!!!

Bilety w cenie 55 zł do nabycia w RockLongLuck-u na ulicy Półwiejskiej oraz u wolontariuszy Fundacji Głosem Zwierząt.

Artyści całe gaże przekazują na pomoc zwierzętom.

• 3 weeks later...
Posted

Dwa tygodnie temu miała miejsce sytuacja, która bardzo mnie zasmuciła. Jak co sobotę przyjechałam do przytuliska, a tam... nie ma Tonga. Zosia mówiła żebym się cieszyła, bo pewnie znalazł dom, ale czułam, że coś może być nie tak. Agnieszka wzięła od Pana zajmującego się schroniskiem adres człowieka, który dzień wcześniej zabrał Tonguska z przytuliska. Pojechałyśmy na miejsce. Nie mogłyśmy tego adresu znaleźć, w końcu pytając okolicznych mieszkańców dowiedziałyśmy się, który Pan przywiózł nowego psa. Okazało się, że to stary pijak, który potrzebował nowego kundla do kojca, bo poprzedni mu padł. Kiedy go zapytałyśmy jak pies się miewa, usłyszałyśmy, że: on go nie chce, bo spier*dolił mu już trzy razy i on go szukać potem nie będzie i, że chce go oddać. Od razu zabrałam psa do samochodu i co miałam zrobić? Zawiozłam znów do przytuliska...
Proszę, zainteresujcie się Tongiem. Nie pozwólmy na to, by ten cudowny pies spędził swoje życie pod opieką, a raczej jej brakiem, kogoś nieodpowiedzialnego, zamknięty w ciasnym kojcu. Proszę o pomoc! Ten pies jest cudowny!

• 1 month later...
Posted

Nic się nie zmienia. Koleżanka mojego brata rozważała adopcję Tonga, ale na razie nie podjęła decyzji. Nie chcę naciskać, żeby jej nie zniechęcić. Ona ma cudowne serce do zwierząt, ale mam przeczucie, że się nie zdecyduje, bo ma za dużo na głowie. Teraz te mrozy... :( no nie mogę przełknąć tego, że Tong nie ma swojego domu, w którym by się teraz grzał na kocyku... :(

Posted

Aga a może jak będziecie następnym razem to nakręcisz jakiś filmik z Tongiem, podczas spaceru, żeby pokazać jaki jest fajny i kontaktowy, wrzucilibyśmy go do netu.

Posted

Aga a co z ogłoszeniami Tonga?? Kto mu robi? może weź sie za to Ty, wtedy na pewno tego dopilnujesz. Teraz robię ogłoszenia Muszki, codziennie odświeżam żeby była na pierwszej stronie, z Tongiem i resztą tez tak trzeba. Jak przeglądałam te wszystkie portale ogłoszeniowe to akurat na Tongusia nie trafiłam. Trzeba o to zadbać. Oczywiście efektów to nie gwarantuje, Atma wisi wyróżniona i ani jednego zapytania ale na pewno warto próbować, właściwie to jego jedyna szansa, bo wiesz jak wyglądają adopcje przez przytulisko:/ Właściwie to mogę to wziąć na siebie tylko fajny tekst jest potrzebny a powiedzmy że ty go znasz najlepiej. A jeżeli ma robione regularnie to może czas zmienić tekst po prostu, spróbować inną metodą? Tak jak mówi Ola - ogłoszenia to podstawa, w to trzeba pakować większość naszej energii.

• 1 month later...