Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mi to się marzy żeby na każdym osiedlu było jakieś wyznaczone miejsce do wyprowadzania psów , wtedy i psy mogły by się resocjalizować i nikt by nie mógł mieć do nikogo pretensji że pies się załatwia tam gdzie nie powinien , bo w sumie to moje miasto jest nieprzystosowane do sprzątania po psie bo co z tego że ja pozbieram jak muszę to wyrzucić do śmietnika koło którego później ktoś przejdzie lub usiądzie ( bo najczęściej takie śmietniki są usytuowane koło ławek ) i odór że głowa boli :shake:

• Replies 32.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ja też marzę o takich miejscach. Wiem, że w niektórych miastach są takie place, ale jest ich stanowczo za mało. Nie wiem czy w moim mieście takie jest, a jeżeli nawet to napewno nie blisko mojego miejsca zamieszkania. Co do sprzątania, to również powinnien być jakoś rozwiązany problem z torebkami i łopatkami. Poza tym to o czym piszesz czyli śmietniki. Na moim podwórku nie ma ani jednego zwykłego kosza na śmieci, a biec kilkaset metrów do dużego śmietnika lub zabieracć odchody ze sobą do domu to chyba lekka przesada. Tak to niestety u nas jest, że wymyślą sobie jakiś przepis, ale zupełnie nie myślą o tym czy da się go w ogóle zastosować.

Posted

Cóż, ja noszę ze sobą, dopóki nie znajdę kosza "wolnostojącego" (tj nie koło ławek) albo jakiegoś większego śmietnika na odpady. W sumie moje psy załatwiają się zaraz po wyjściu, więc nie mam problemu ze sprzątaniem ;) A jak już dalej, to zwykle gdzieś na łąkach, gdzie tylko zakopuję "pozostałości" lub zakrywam liśćmi/trawą i przydeptuję (żeby nie wdepnąć następnym razem :evil_lol:). U mnie w mieście coś ruszyło - są stojaki z papierowymi torebkami na psie odchody! :multi: Nie skomentuję dodanej do tych torebek papierowej "łopatki", którą można by zebrać może troszkę piasku, a nie psią kupę... Ale sam fakt jest miły :p I tak zbieram papierowymi ręcznikami, ale wrzucam właśnie do tych toreb, o ile są - bo uzupełniają rzadko a na raz jest tam 10 torebek... Zawsze coś :cool1:

Posted

Tak, te papierowe torebki są cudowne :cool1:. Babcia zebrała mi ich ponad 40 (na 2 psy) i była taka z tego dumna, że nie miałam serca odmówić ich przyjęcia ;). Używam ich raz na jakiś czas jak mi zabraknie torebek foliowych. Tymi papierowymi w żaden sposób kupy zebrać nie mogłam i jak tak się męczyłam to autobus mi uciekł (chciałam wypróbować, a tylko wszystko rozmazałam; pan stojący ze swoim psem miał ze mnie niezły ubaw :cool1:).

Posted

[quote name='dOgLoV']Hmmm ja myślę nad zakupem "kupozbieracza" tylko nie znam nikogo kto to posiada i mógł by mi powiedzieć czy to rzeczywiście takie wygodne jest :roll:[/QUOTE]
Problem w tym, że do tego pasują tylko foliowe torebki, przynajmniej ja nie znalazłam pasujących woreczków śniadaniowych. A ja zbierania kupi i o zgrozo!! zawiązywania ich w foliowych workach nie uznaję ;)

Posted

Nio ok ale kurcze mój pies jest dużych rozmiarów i jak walnie kopiec to by mi z 3 woreczki sniadaniowe nie wystarczyły chyba :shake: a do karmy dodaje mu siemię na lepszą sierść więc nie zawsze jest to twarde :angryy: dlatego wolała bym to zbierać za pomocą przedłużenia ręki a nie nią samą :diabloti:

Posted

[quote name='dOgLoV'] bo co z tego że ja pozbieram jak muszę to wyrzucić do śmietnika koło którego później ktoś przejdzie lub usiądzie ( bo najczęściej takie śmietniki są usytuowane koło ławek ) i odór że głowa boli :shake:[/QUOTE]
Dla mnie to nie problem, mało mam śmietników psich na osiedlu i nie widzi mi się biegać do nich, dlatego wrzucam do zwykłych, mało mnie obchodzi, że komuś będzie śmierdzieć, sprzątnęłam i już:evil_lol: Kiedyś facet biegł przez pół osiedla, żeby mi pogratulować, że sprzątam:evil_lol: (W pewnym momencie nie wiedziałam czy uciekać czy co:evil_lol:)
A w temacie, to wkurza mnie, że ja się męcze sprzątam (jak woreczków zabraknie to nawet chusteczkami), sraki przysypuje ziemią, a inni przejdą sobie pies walnie kupe wielką i śmierdzącą, a właściciel nawet nie spojrzy w strone psa:angryy: Chamstwo:angryy:

[quote name='dOgLoV']Kurcze nie znam się na tym , do ryżu dosypuję mu siemia i to razem gotuję ;)[/QUOTE]
Ja się też na tym nie znam, ale wydaje mi się, że siemie się zaparza i odcedza ciecz od nasion, wtedy luźnej kupy nie będzie.

Posted

[quote name='Kiłi']Ja się też na tym nie znam, ale wydaje mi się, że siemie się zaparza i odcedza ciecz od nasion, wtedy luźnej kupy nie będzie.[/QUOTE]
Ale odcedzisz wszystko co najlepsze. Siemię się mieli i posypuje żarcie od razu po zmieleniu.

Posted

[quote name='Yorkshire terier']mnie kiedys tez sie zapytano czy pies szczepiony...:cool1:

[FONT=Arial]cóż za nietakt ze strony pytającego :diabloti:[/FONT]

:roflt:

Posted

[quote name='Darianna']trzeba było o obrazę do sądu tą osobę podać :D[/QUOTE]

[FONT=Arial]i zwrot kosztów leczenia ....bo zachwianie nerwowe na100% było :roll:[/FONT]

Posted

Niektórzy naprawdę nie dość że upierdliwi to jeszcze chamscy :/ Pamiętam jak na mnie kiedyś jeden facet w zimie naskoczył że swojego psa nie umiem utrzymac i jak ja śmiem z nim chodzić po osiedlu:crazyeye:A to jego kundel darł ryja na mojego psa no to sie mój wkurzył i zaczął szczekać i trochę ciągnąć, ale nie mam problemów z utrzymaniem mojego na smyczy a tamten gostek na mnie. :roll:
W sumie coś mu odpyskowałam bo mnie dureń wkurzył :/ Pies drący ryja i właściciel taki sam :roll:

Posted

Pisałam o tym, jak to lab zaatakował Frotka i go przetrzepał za kark, a pan twierdził, że mój pies to suka i że oni się bawią, prawda? :evil_lol: Potem pan usiłował być wredny non stop i jak mnie tylko spotykał, łaził za mną i usiłował sprowokować moje psy do ataku. Co oczywiście kończyło się tak, że suczki dostawały siad, ja patrzyłam na pana ze spaślakiem z politowaniem, a on odwracał wzrok i wracał do domu. Nie mam wątpliwości, że te jego złośliwości nie były przypadkowe, ów pan znany jest z tępego chamstwa.
Dziś przeszedł samego siebie. Byłam z Fro na psiej polance, kolo z Morisem wlazł. Najpierw chciał do mnie podejść z tym psem, w ostatnim momencie zauważył że to ja - psy trochę się na siebie podarły. I pan poszedł sobie... naokoło. I znów wrócił. No chyba z 15 rundek dookoła mnie zrobił :cool1: Podłaził z tym psem, żeby Fro się wkurzał. Muszę przyznać, że jestem mu za tą złośliwość bardzo wdzięczna :loveu: Dawno już szukałam okazji do tego, by poćwiczyć z Fro przy jego "oprawcy" (od tego psa zaczęła się agresja Frotka wobec psów...), ale nie mogłam tego zaaranżować, bo koleś mocno nienormalny jest. A teraz jak na dłoni :lol: I muszę przyznać, że było nawet okej. Frotek skupiał się na ćwiczeniu slalomu, cofania, skakaniu przez nogę itd, za co go głośno nagradzałąm, co prawda burczał niekiedy pod nosem a jak lab się zbliżał to usiłował wyskoczyć na niego... Ale to i tak nic, bałam się, że w obecności tego psa będzie non stop dostawał szału i nie będzie w stanie nic zrobić. Długa praca przed nami, ale mam nadzieję, że mości pan właściciel dalej wredny będzie, żeby mogła z Fro ćwiczyć skupienie na mnie przy psach...

Posted

Ja się dzisiaj wkurzyłam na podbiegającego goldena. Było jakoś przed 6 rano, cisza, spokój, żywej duszy nie widziałam w pobliżu (no, w sumie ciemno było ;)). Psy puszczone i ganiały za zabawkami, ja jak zwykle pełna koncentrzcja na nich, bo w ciemności są bardziej czujne. Nagle w krzakach zobaczyłam coś białego, psy niestety też i alarm podniosły. Hexa już ruszała na psa, ale zdążyłam jej móżdżek odblokować rzutem smyczą i wróciła. Oczywiście nie wołałam piesków jakoś cicho, bo chciałam mieć je natychmiast przy sobie (nie ryzykuję, nawet jak psa znam). Właściciel goldka oczywiście nie odwołał i podbiegł do nas, żebym mogła się z samego rana poszarpać z pieskami na smyczy. A jakiż dumny z siebie był, chyba ubaw ze mnie miał bo widziałam uśmiech :mad:. Byłam niewyspana, zmarznięta i zła. Może nic takiego, ale mało brakowało żebym w końcu kolesia ochrzaniła :roll:.

Sytuacja zupełnie odwrotna. Zapinałam psy na smycz i chciałam wracać do domu gdy kilka metrów za mną usłyszałam jakiś hałas. Jak się odwróciłam to zobaczyłam panią leżącą na ziemi i trzymającą swojego psa. Pies był bez smyczy, ale pani z wielkim poświęceniem go złapała. Zamurowało mnie i nawet nie wiedziałam co powiedzieć..