Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='asiak_kasia']kurde no, ja tez rozmawiam z ludźmi, tez mam znajomych psiarzy z TTB, i to jednak ciut wiekszymi niz stafik. I owszem reakcje sa róźne, ale na psa pod kontrolą nikt nie reaguje ucieczką. Mieszkałam w mieście, w którym pogyzienia przez astowate psy nie były zadkoscia. W schronie wszystko co wygladało jak ttb szło pod igłe. No i kurde ludzie na ogarniętego psa reagowali zawsze pozytywem. Widac Kasia Bujakiewicz, ze swoja suka taki fejm zrobiła :evil_lol:

Ale sama jakbym widziała wypierdka do kolana w kagancu, kolcach, obroży 5cm to bym się ewakuowała bo to znaczy, że z psem coś nie teges(albo właścicielem) i lepiej się zawijać niż bawić z walkę z betonem. I widac tak Twoj stafcio jest odbierany. O ile to co mowisz, faktycznie tak wyglada.

Ja się "jarałam" jak ktoś mi sie do psa usmiechał, zagadał, i mnie cieszył każdy pozytyw ze stony ludzi w kierunku moich bydlątek. Ale widac mam za mało kompleksów zeby je leczyć pieskiem ;)[/QUOTE]
Kasia ja odwołałam tą ucieczke już dawno temu , użyłam złego słowa i to już tłumaczyłam , wycofałam się z tego .
Mój pies kolce nosi tylko jak są cieczki bo wtedy robi się drażliwy lub jak idzie z moją mamą , a kagańce mam normlane bez żadnych ćwieków .
Ludzie nie mają powodu nas unikać a jednak bywa że to robią , nie jestem w stanie sama zmienić myślenia ludzi.

Wiesz jaką miałam radoche jak w Gdańsku koleś nazwał mojego psa słodką foczką i dał się wycałować , ale to niestety jest rzadkość .

• Replies 32.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Amber']No z opowieści innych posiadaczy TTB to jednak nie jest aż takie częste i powszechne, no ale przecież w twoim mieście mieszkają sami czytelnicy Faktu :p[/QUOTE]
:lol:
Ej, wypraszam sobie :evil_lol: :evil_lol:No dobra, Eg to wiejskie pierdziszewo:lol:, w psim temacie jest daaaleko w tyle w porównaniu do innych miast (nie ma żadnych szkół, o klubach psich sportów i reszcie nawet nie wspominając)... ale kurde, nie zdarzają mi się często jakieś bojowe ataki, konfrontacje ze stadami psów...
Zresztą, media lubi dramaturgię i mrożące krew w żyłach opisy historii....
Jeszcze trochę, a będą ludzie tutaj brać przykłady z Trudnych spraw i Dlaczego ja:diabloti: A może już się pojawiały, czytam ten wątek jedynie w ciekawych momentach:lol:

Posted

Psu się dał wycałować, czy Tobie? :loveu:

Ja zawsze jak spotykam TTB i widzę, że chce się przywitać, to pytam właściciela o zgodę i lecę się miziać. średnio 7/10 właścicieli na początku jest zdziwionych, a potem mówią mi, jak to miło, że w końcu jakaś pozytywna reakcja zamiast pogardliwego spojrzenia, wyminięcia szerokim łukiem i zabrania swoich piesków/dzieci jak najdalej od nich.

I szczerze? Jak miałam TTB to wiele razy się żaliłam na forum (nie tym na szczęście :evil_lol: ), bo różne nieprzyjemności mnie spotykały - raczej nie ucieczki, choć ewakuacje też się zdarzały, ale głównie problemy z debilnymi właścicielami. Wiadomo, że częściej się pisze na forum, żeby się wygadać po ciężkim spacerze, niż żeby napisać "nikt dziś krzywo na nas nie spojrzał!"

Moja puszysta owieczka z pomponikami na uszach może z dupy uznać, że kocha mijającą nas panią w parku i na nią skoczy (oczywiście go oduczam takich akcji) i co? I pani też kocha owieczkę! A z TTB na lince latającym (w kagańcu) biegacze w parku mnie prosili, żebym psa przytrzymała jak będą nas mijać, jak pies nawet nie spojrzał w ich stronę.

Nie wiem jak jest z rottami, dobkami, kaukazami itd, bo z tymi psami zwyczajnie nie mam kontaktu. ;) Sama jestem ostrożniejsza głównie przy reaktywnych psach obronnych typu maliniaczki przykładowo.

Posted

[quote name='Szura']Psu się dał wycałować, czy Tobie? :loveu:

[/QUOTE]
:evil_lol: psu
Bo to TTB są te złe póki co i tyle a kto tego nie rozumie cóż jego problem .

Posted

[quote name='gops']
Wiesz jaką miałam radoche jak w Gdańsku koleś nazwał mojego psa słodką foczką i dał się wycałować , ale to niestety jest rzadkość .[/QUOTE]

tak trochę offowo -= ale nie mogę sie powstrzymać :evil_lol:, bliskie nasze spotkanie z TTB wyglądało tak, że na widok mojej suni (akurat była ze mną maluteńka kundeleczka) wywalił 4 koła do góry, a facio (typ gruby kark i łańcuch) zagruchal słodko do mojej sunieczki - a czija ti jeśteś mamuni czi tiatunia :lol:. No jak tu nie kochać TTB ?

Posted

To i ja się wypowiem. Chociaż pewnie i tak wszystko jedno co napiszę, bo przecież mam małego kundla, a nie ttb, to co ja wiem... :diabloti: Ja nie wiem gdzie wy widujecie ludzi cieszących się do staffików. Nie mówię o ludziach, którzy mają chociaż generalną wiedzę o psach i wiedzą co to za rasa, tylko o typowych, osiedlowych właścicielach psów. Ja wiele razy widziałam te "ucieczki" i miny pań, że jak to tak z takim mordercą wychodzić na spacer. Fajnie, że mieszkacie w takich miejscach, gdzie są pozytywne reakcje na ttb, ale chyba warto przyjąć do wiadomości, że nie wszędzie tak jest?

Posted (edited)

[quote name='Joanna-F']Ja wiele razy widziałam te "ucieczki" i miny pań, że jak to tak z takim mordercą wychodzić na spacer. Fajnie, że mieszkacie w takich miejscach, gdzie są pozytywne reakcje na ttb, ale chyba warto przyjąć do wiadomości, że nie wszędzie tak jest?[/QUOTE]

I widziałaś te ucieczki (wiele razy...) od staffików, a nie astów, bulli? Tak dużo macie staffików?
Ja wiem, jak ludzie reagują na TTB. Tylko że TTB-morderca w umysłach ludzi jest dużym psem (albo bull z tym płaskim ryjem). A jak pies sięga łydki, to jednak siłą rzeczy spojrzenie jest trochę inne.
Zwyczajnie nie wierzę w pustoszejące polanki na widok staffika, tyle.

Edited by dog193
Posted

Tak, staffików. I astów. Bulli nie widuję w ogóle teraz, ale pamiętam jak 15 lat temu babka miała 2... legendy krążyły :evil_lol:. Mi się wydaje, że raczej chodzi o wyraz pyska, a nie o wzrost. Ludzie często nie rozpoznają ras (w tym ja ;)), a przecież "każdy amstaf i piczbul jest zły i uciekaj, bo cię pogryzie". Poza tym, w mniejszych miastach (chociaż nie chcę uogólniać) bywa tak, że "tylko mój pies jest ok, inne są be", więc każdy powód jest dobry, żeby się przyczepić i ostentacyjnie odsunąć z drogi ( czy to ze strachu, czy złośliwości).

Posted

Amber, wiem że nie jesteś zbyt bystra, ale mogłaś domyślić się że chódziło mi o to że sugerujesz, że gops zmyśla w temacie agresji misi(bo tylko duże samce są agresywne). ciekawi mnie też jak cierpi clayton...

Posted

Miałam tego nie pisać, ale napiszę... Ta co najgłośniej krzyczy (Amber) o tym, że gops chce się dowartościować mając "groźnego psa", robi dokładnie to samo. Żałosne.

Posted

Ja się poddaje .
Staffik to TTB i tak wygląda , większość ludzi kojaży ttb z wielką mordą i masywną posturą nie koniecznie słusznie ale tak jest . Staffik przypomina TTB najlepiej jak to możliwe :) duża głowa, niski , krępy .
To że ktoś na forum wie co to staffik czym się różni od amstaffa czy pit bulla to super, ale na ulicy ludzie tego nie wiedzą .
Pies ma świński ryj czyli jest zły , tak to działa .

Posted

[quote name='Joanna-F']Miałam tego nie pisać, ale napiszę... Ta co najgłośniej krzyczy (Amber) o tym, że gops chce się dowartościować mając "groźnego psa", robi dokładnie to samo. Żałosne.[/QUOTE]
BRAWO :) w końcu ktoś to dostrzegł .

Posted

[quote name='Joanna-F']Tak, staffików. I astów. Bulli nie widuję w ogóle teraz, ale pamiętam jak 15 lat temu babka miała 2... legendy krążyły :evil_lol:. Mi się wydaje, że raczej chodzi o wyraz pyska, a nie o wzrost. Ludzie często nie rozpoznają ras (w tym ja ;)), a przecież "każdy amstaf i piczbul jest zły i uciekaj, bo cię pogryzie". Poza tym, w mniejszych miastach (chociaż nie chcę uogólniać) bywa tak, że "tylko mój pies jest ok, inne są be", więc każdy powód jest dobry, żeby się przyczepić i ostentacyjnie odsunąć z drogi ( czy to ze strachu, czy złośliwości).
Wyraz pyska klauna? :evil_lol: Asty są duże (no powiedzmy), sporo ma jeszcze kopiowane uszy, co dodaje im powagi, ludzie się obawiają. Człowiek, któy zupełnie nie zna się na rasach, widzi jakąś miniaturkę piczbulla z klapniętymi uszami to co może pomyśleć? Że młody, że szczeniak. Naprawdę jest różnica i nie wierzę, że ludzie jej nie dostrzegają: http://www.prozak.com.pl/gallery/galeria/1.jpg

Posted

[quote name='gops']
To że ktoś na forum wie co to staffik czym się różni od amstaffa czy pit bulla to super, ale na ulicy ludzie tego nie wiedzą .
[/QUOTE]
Myślę, że wiedzą. Ludzie TTB kojarzą z dużym psem, pisałam to już. Staffik jest mały. Nawet Vecta pisała, że ludzie je biorą za szczeniaki.

Posted

[quote name='dog193']Myślę, że wiedzą. Ludzie TTB kojarzą z dużym psem, pisałam to już. Staffik jest mały. Nawet Vecta pisała, że ludzie je biorą za szczeniaki.[/QUOTE]
Nie twierdze że tak nie jest , co nie zmienia faktu że wiedzą że to TTB . A to wystarczy .
Ja też kilka razy miałam pytanie czy to młody pit bull :) Jednak nie jest to częste , bo mało kto pomyli dorosłego samca staffika ze szczylem , nie ta postura .

Posted

Nikt mi nie wmówi że w niektórych rejonach polski jest taki zaścianek że ludzie uciekają przed psem wyglądającym groźnie jeżeli ten jest spokojny. No chyba że ktoś faktycznie boi się psów, wszystkich psów to wtedy owszem...rozumiem sytuację kiedy widząc psa woli odejść.
Nie mówię że nie spotykam się na ulicy z sytuacjami kiedy ktoś mnie omija większym łukiem kiedy idę z psem ale nie odbieram tego raczej jako że idę z TTB tylko idę z psem...nie każdy człowiek na całe szczęście ufa obcym psom i woli zachować dystans, też tak robię...wolę kawałek się odsunąć niż przejść tak blisko psa żeby naruszyć jego przestrzeń bo nie każdy pies to lubi, widzę to chociażby po mojej suce.
Gops napisała niemalże z dumą (tak to odebrałam) że jak wchodzi z psem na polanę to ona pustoszeje....nie ważne co by pisała i jak się tłumaczyła, słowa te padły. Polecam zastanowić się w przyszłości nad tym co się pisze kilka razy.

Posted

[quote name='motyleqq']Amber, wiem że nie jesteś zbyt bystra, ale mogłaś domyślić się że chódziło mi o to że sugerujesz, że gops zmyśla w temacie agresji misi(bo tylko duże samce są agresywne). ciekawi mnie też jak cierpi clayton...[/QUOTE]
Ja jestem bardzo bystra, jem ryby i mięsko, a od tego dobrze rośnie mózg :loveu: Za to jego brak... no czasem widać. Twoja logika jest zaś powalająca. Co do Misi to patrząc na całokształt dokonań gops na dogo oraz ćwierkanie różnych ptaszków to mam mocne podstawy, żeby twierdzić, że NIE DO KOŃCA jest tak jak ona to opisuje :eviltong:

[quote name='Joanna-F']Miałam tego nie pisać, ale napiszę... Ta co najgłośniej krzyczy (Amber) o tym, że gops chce się dowartościować mając "groźnego psa", robi dokładnie to samo. Żałosne.[/QUOTE]
Tak, zdecydowanie. A teraz muszę kończyć, bo zakładam Cortinie kolce, szelki i idziemy ciągnąć kowadło po asfalcie. A jutro trening IPO, Cortina wymiata na nim, jest lepsza od malin, onków, a nawet gordonów.

Posted

[quote name='Joanna-F']Tak, staffików. I astów. Bulli nie widuję w ogóle teraz, ale pamiętam jak 15 lat temu babka miała 2... legendy krążyły :evil_lol:. Mi się wydaje, że raczej chodzi o wyraz pyska, a nie o wzrost. Ludzie często nie rozpoznają ras (w tym ja ;)), a przecież "każdy amstaf i piczbul jest zły i uciekaj, bo cię pogryzie". Poza tym, w mniejszych miastach (chociaż nie chcę uogólniać) bywa tak, że "tylko mój pies jest ok, inne są be", więc każdy powód jest dobry, żeby się przyczepić i ostentacyjnie odsunąć z drogi ( czy to ze strachu, czy złośliwości).[/QUOTE]

Nie uwierzę, że w małych miastach są CIĄGŁE prześladowania TTB ;) Sama miałam przejścia z debilami z mojego miasta w czasach kiedy miałam Jazza (coś w typie TTB w budowie pitowate) i na początku życia z Prośką. Ale teraz? Wszyscy nas kojarzą i jakoś nie ma chordy uciekających czy omijających nas szerokim łukiem ludzi z psami czy samych ludzi. A chodząc z moją suką SH częściej ludzie 'schodzą' nam z drogi niż kiedy idę z Prośką ;) (kwestia wielkości i spojrzenia na ludzi pieska:evil_lol: )Bez przesady w małych miejscowościach raczej każdy każdego zna i wiadomo kogo unikać a koło kogo można przejść spokojnie. A staffiki to akurat mają tak groźne mordy że śmiech na sali :diabloti:

Posted

Dla mnie też nie są za grosz groźne z wyglądu , mój pies ma wyraz pyska downa i za to go między innymi kocham :lol:
https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1476278_721129631250260_1155293447_n.jpg
W całej dyskusji chodzi tylko o obcych ludzi którzy nie wiedzą co to staffik i z czym to się je więc wykazuje dziwne zachowania względem tych psów . Nawet moi rodzice zawsze tłumaczą znajomym jaki to dobry pies bo większość ludzi przy pierwszym kontakcie nie czuje sie pewnie a niektórzy i tak do tej pory nie odwazyli się go pogłaskać . Młodzi ludzie są zawsze jakoś lepiej nastawieni .

Posted

[quote name='gops']Dla mnie też nie są za grosz groźne z wyglądu , mój pies ma wyraz pyska downa i za to go między innymi kocham :lol:
https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1476278_721129631250260_1155293447_n.jpg
W całej dyskusji chodzi tylko o obcych ludzi którzy nie wiedzą co to staffik i z czym to się je więc wykazuje dziwne zachowania względem tych psów . Nawet moi rodzice zawsze tłumaczą znajomym jaki to dobry pies bo większość ludzi przy pierwszym kontakcie nie czuje sie pewnie a niektórzy i tak do tej pory nie odwazyli się go pogłaskać . Młodzi ludzie są zawsze jakoś lepiej nastawieni .

Tylko w małym mieście w którym mieszkasz x lat i chodzisz CIĄGLE w tych samych okolicach ludzie się znają i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. I jeżeli dajmy na to spotykam kogoś x czasu w parku czy na ulicy i on mnie widzi z TTB to raczej rzadko reaguje głupim tekstem. I ja oprócz kiepskich początków nie mam żadnych problemów, dosrywek czy dziwnych zachowań względem Prośki. Czasami mam dyskusje na temat TTB ale to akurat ogólnie i nie robię z tego wielkiego hallo. I serio więcej ucieczek i omijań szerokim łukiem mam z Ke niż z Prośką.
A w ogóle czekam aż Amber przyjedzie z Jarim do mnie i wtedy się polanszę psem na dzielni i będą uciekać :diabloti: (+ 10000 do ego :loveu:)