czi_czi Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 zmierzchnica napisał(a):Dokładnie. Nie twierdzę oczywiście, że pies z rodowodem będzie na pewno chory ;) Tylko ilość problemów zdrowotnych pojawiających się u rasowych psów mnie dobija, szczególnie, że moi mało siedzący w psach znajomi w dyskusjach zaczynają wymieniać - ten i ten z rodowodem ma taką i taką chorobę. Jasne, że rodo to nie gwarant zdrowia, ale jednak nie znam wielu psów z alergiami, tylko właśnie rasowe.. Tak samo z dysplazją, wszelkie przypadki jakie znam, dotyczyły psów rodowodowych (golden, labrador, DONek). I jako że wiem, że trzeba hodowlę dobrze wybrać, że nie zawsze hodowla = sprawdzone szczenięta, to nie mam z tym problemu (zresztą i tak jestem kundlomaniakiem). Ale nie wiem już jak przemawiać do ludzi, którzy marzą o goldenie i myślą czy kupić pseudo czy z rodowodem :roll: U mnie w ogóle miała ostatnio miejsce mega ironiczna sytuacja. I wyszłam na totalną idiotkę. Kobieta mojego kuzyna chciała sprawić im pieska (buldog francuski), równocześnie pomysł podchwyciła moja kuzynka. Zwróciły się do mnie z prośbą o radę, bo wiedzą że ja w psach siedzę. Wyłożyłam na spokojnie jak wygląda teraz sytuacja, że są różne związki, że rodowód rodowodowi nie równy itd. Kobieta kuzyna dała się przekonać na pieska rasowego, żeby nie przepłacała bo chciała psa na kolanka zasugerowałam podzwonienie po różnych hodowlach, sprawdzenie warunków, gdzieś się znalazł 3-miesięczny szczeniak, nie wiem jaka dokładnie wada, ale kosztował koło 1500 zł. Z kolei moja kuzynka mimo wytłumaczenia sensu rodowodu wybrała hodowlę zarejestrowaną w jakimś stowarzyszeniu czegośtam. Za szczenię zapłaciła dokładnie 600 zł. Psiaki w tym samym wieku, teraz maj po 10 miesięcy. Ten rasowy odkąd skończył 5 miesięcy non stop choruje, co rusz coś nowego go łapie. Ciągle jakieś infekcje, przeziębienia, alergia, dusi się, musi żreć drogą karmę, masa kasy idzie na leki i weterynarza, w dodatku dopiero wychodzą problemy behawioralne bo piesek to dzikus i mega lękliwe stworzonko, nie dla osoby która nie ma żadnego doświadczenia w socjalizowaniu takiego lękliwego szczyla i ogólnie już dziewczyna kuzyna dała mi do zrozumienia, że nigdy wiecej psa z rodowodem ZK nie kupi. Nie w sytuacji gdy ten drugi szczylek z "pseudo" (ktora wcale nie taką pseudo była, bo rodzice zadbani, mieszkający w domu, wychowujący się z dziećmi, własciciele w swoich psach zakochani, ale typowi rozmnażacze, co to lubią szczeniaki i chcą na nich troszkę zarobić) biega sobie radośnie, nie łapie zadyszki, nie ma problemów z tchawicą, żadnych alergii, jest odważny, ciekawski i pozytywnie do świata nastawiony. Chciałam dobrze, wyszło jak wyszło i od tego czasu stwierdziłam, ze mam gdzieś całą akcję R=R, nie mam zamiaru jej promować wśród ludzi, niech się sami uczą na swoich ewentualnych błędach. Mogę się załozyć, że dziewczyna kuzyna kolejnego psa kupi o wiele taniej, bo ten pochłonął 2 razy tyle kasy ile za niego dała Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 (edited) Tak, piszcie i upewniacie innych nowych userow ktorzy loguja sie, ze nie warto kupować psa z rodowodem, a zakupic psa z pseudo i Zaznaczam, ze wg nowej ustawy psy "hodowlanie" nie rodowodowe to karalne.... Nie wiecie ilez, to ja kasy wydalam na mego dalmata nierodowodowego , na jego leczenie za ktore mialabym psa z rodowodem... I skonczie pisac glupoty, ze lepiej kupic pa bez rodowodu, bo z rodowodem sie nie oplaca.... Edited February 6, 2013 by Diana S Quote
Unbelievable Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Ja też mam gdzieś akcję R=R widząc co się dzieje w związku, i to już od dawna. Znajomy też jakiś czas temu kupował, nota bene, buldożka francuskiego, jest z pseudo takiego właśnie kochającego pieski, jest zdrowy, ma fajny charakter, je wszystko, nie ma przesadnej ilości skóry jak to u buldożków czasem bywa. Ja dla odmiany mam borderka z rodowodem FCI z wrażliwym układem trawiennym, nie za dobrym charakterem i z dwoma braćmi w miocie z chorobą genetyczną stawów ;) Diana, R=R to utopia, wolę ludzi uwrażliwiać na warunki skąd biorą psa niż na papiery. Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Ja oponuje... skonczcie napedzać ludzi by kupowli psy bez rodowodu... Jak, ja kupowalam psa z rodowodem, to nie pierwsza "lepsza " ( na googe) hodowla, a ta sprawdzona przez osoby, ktore znaja sie na rasie, mam na mysli fora.... Hodowla, hodowli nie rowna.... Wiec trzeba myslec z glowa, a nie, bo pies z rodowodem to go kupuje.... Raz jeszcze zaznaczam, ze "hodowanie" psów bez papierów jest karalne.... Quote
czi_czi Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 [quote name='Diana S']Tak, piszcie i upewniacie innych nowych userow ktorzy loguja sie, ze nie warto kupować psa z rodowodem, a zakupic psa z pseudo i Zaznaczam, ze wg nowej ustawy psy "hodowlanie" nie rodowodowe to karalne.... Co ty za bzdury wypisujesz. Jak się jest zarejestrowanym to sobie można rozmnażać i sprzedawać co się chce. Jak się nie jest zarejestrowanym to dalej można rozmnażac, ale nie sprzedawać. Nie wiecie ilez, to ja kasy wydalam na mego dalmata nierodowodowego , na jego leczenie za ktore mialabym psa z rodowodem... I skonczie pisac glupoty, ze lepiej kupic pa bez rodowodu, bo z rodowodem sie nie oplaca.... Jakie głupoty? Mamy udawać że nie ma przypadków (i to wcale nie tak rzadkich) chorych psów które mają rodowód ZK? Wcale nie tak trudno jest nabyć rodowodowe chorowite szczenię. Ja podobnie jak- Unbelievable- wolę ludziom uzmysławiać że to warunki się przede wszystkim liczą. Papier nie ma znaczenia na dobrą sprawę, to tylko kwestia pochodzenia, zdrowia on psu nie zapewni. Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Czytaj uwazniej, co pisze... Trzeba wybrać odpowiednia hodowle, a nie ze pies ma rodowod... i hura superowego mam psa.... Nie mozna sobie rozmnazac suki do woli, jak sie jest w ZK. Suka raz do roku moze miec mlode, jak jest inaczej ZK nie zarejestruje miotu. Bzdury Ty wypisujesz, ze jest inaczej... Tak dziala pseudohodowla, ze rozmnaza suke do woli.... A, po co komu suke kryc i szczeniaki nie sprzedwac? Jaki w tym "biznes" przede wszystkim sens? Quote
Beatrx Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 czi_czi napisał(a):Ja podobnie jak- Unbelievable- wolę ludziom uzmysławiać że to warunki się przede wszystkim liczą. Papier nie ma znaczenia na dobrą sprawę, to tylko kwestia pochodzenia, zdrowia on psu nie zapewni. a co to za problem znaleźć hodowlę ZKwP z dobrymi warunkami, z przebadanymi rodzicami, od pasjonatów danej rasy? trzeba po prostu poświęcić na to trochę czasu i znajdzie się odpowiedniego psa. a jak ktoś kupuje zwierzę, byle bliżej czy byle taniej, nie patrząc na rodziców, a szczególnie na zachowanie matki, nie patrząc na wyszkolenie, badania, stosunek hodowcy do psów to nie ma się co dziwić, że bierze się "bubel". a juz zwłaszcza w tych najpopularniejszych rasach. Quote
czi_czi Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Diana S napisał(a):Czytaj uwazniej, co pisze... Trzeba wybrać odpowiednia hodowle, a nie ze pies ma rodowod... i hura superowego mam psa.... Nie mozna sobie rozmnazac suki do woli, jak sie jest w ZK. Suka raz do roku moze miec mlode, jak jest inaczej ZK nie zarejestruje miotu. Bzdury Ty wypisujesz, ze jest inaczej... Tak dziala pseudohodowla, ze rozmnaza suke do woli.... No jesli masz klapki na oczach to sie nie dziwie- dla polowy dogo pseudo oznacza psy poupychane po klatkach, suki rodzace co cieczke i inne hardcorowe sytuacje. A teraz EUREKA!- są tacy "pseudo" co mają psy w domu, śpią z nimi w łóżku, karmią dobrą karmą, chodzą z nimi na spacery i nie rozmnażają co cieczkę. Tylkoo nich sie nie mowi, bo przeciez o wiele więcej dramatyzmu trzeba wprowadzić więc wrzuca się najbardziej brutalne zdjęcia. No wlasnie, tylko jak wybrac odpowiednia hodowle? Jak sie wybierze odpowiednia to czesto ceny ma z kosmosu za calkiem przecietne szczeniaki. A co do rodzenia co cieczke- no na pewno mniej krzywdzace jest powolywanie na swiat 4-5 miotów po różnych sukach w ciągu zaledwie roku, co czesto ma miejsce w zarejestrowanych w ZK hodowlach beagli :roll: albo hodowanie kilku ras i posiadanie w domu kilkunastu psow. Na pewno wszystkim sie zapewnia odpowiednia ilosc uwagi. Można sobie hodować psy bez papierów jeśli jest się zarejestrowanym w odpowiednim stowarzyszeniu i spełnia te dziwne bo dziwne "wymogi" Beatrx napisał(a):a co to za problem znaleźć hodowlę ZKwP z dobrymi warunkami, z przebadanymi rodzicami, od pasjonatów danej rasy? trzeba po prostu poświęcić na to trochę czasu i znajdzie się odpowiedniego psa. a jak ktoś kupuje zwierzę, byle bliżej czy byle taniej, nie patrząc na rodziców, a szczególnie na zachowanie matki, nie patrząc na wyszkolenie, badania, stosunek hodowcy do psów to nie ma się co dziwić, że bierze się "bubel". a juz zwłaszcza w tych najpopularniejszych rasach. No niestety jest problem, bo ludzie szukają często psów tańszych, na kolanka, nie jest im potrzebny przyszły czempion, a ceny piesków z fajnych hodowli są dla takich ludzi za wysokie. Wolą więc wydać o wiele mniej za szczenię, którego rodziców też mieli okazje poznać. Oszczędzą i na benzynie i na telefonie, a najprawdopodobniej też na weterynarzu bo nie jest powiedziane że pies z innego związku niż ZK będzie chory. Mnie nie musicie przekonywać, ja tylko przedstawiam punkt widzenia takich osób jak moja kuzynka. Ona jest przekonana że zrobiła świetny interes i ma w sumie rację jeśli już patrzymy na to od strony ekonomicznej. Mogła mieć pieska zdrowego za 2000 zł, a ma tak samo zdrowego tyle że za 600 Quote
Unbelievable Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Diana S napisał(a):Czytaj uwazniej, co pisze... Trzeba wybrać odpowiednia hodowle, a nie ze pies ma rodowod... i hura superowego mam psa.... Nie mozna sobie rozmnazac suki do woli, jak sie jest w ZK. Suka raz do roku moze miec mlode, jak jest inaczej ZK nie zarejestruje miotu. Bzdury Ty wypisujesz, ze jest inaczej... Tak dziala pseudohodowla, ze rozmnaza suke do woli.... A, po co komu suke kryc i szczeniaki nie sprzedwac? Jaki w tym "biznes"? to po co R=R? po co, jeżeli idea tego, że pies ze związku będzie zdrowy piękny i ułożony, pryska jak bańka mydlana. Tak samo można wziąć i psa bez rodo, nie nakręcając "jedynej słusznej" polskiej organizacji, która naciąga nas masakrycznymi cenami wszystkiego (chociażby wystawa międzynarodowa, 150zł żeby często nieznający się na rasie sędzia napisał opis zawierający jakieś 5 słów :roll: albo powiedział że pies do pracy jest za chudy i za mało ofutrzony, i ma jedno uszko bardziej więc nie może być rozmnażany, mimo że rasa od wieków hodowana przede wszystkim na charakter, no ludzie :roll:). Dla mnie to jest śmieszne, i pewnie póki będę się chciała bawić w sporty które są sygnowane przez zkwp(agility), dopóty będę miała psa z FCI, jeżeli mi się agility odwidzi nie omieszkam kupić psa z innej organizacji, lub wyciągnąć kundla ze schroniska. A że większość dobrych hodowli(dobrych- nie dobrych "na kolanka", dobrych w sensie hodowanie aby coś większego osiągnąć), szczególnie tych niepracujących ras, jest w FCI, to już inna sprawa ;) Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 A, Tyś co myslała, ze jak ta odpowiednia hodowla wybrana, to cena za szczeniaka to, jak za ta "do dupy"? Za dobrego szczeniaka, z dobrej hodowli trzeba zaplacic.... I nie ma inaczej. I raz jeszcze napisze skoncz napedzać pseudohodowle!!!!!!!!!!!!!!!!! czi cziNo wlasnie, tylko jak wybrac odpowiednia hodowle? Jak sie wybierze odpowiednia to czesto ceny ma z kosmosu za calkiem przecietne szczeniaki. Ja takich hodowli nie znam..... i nie jest to mozliwe, co piszesz, a jedynie siejesz zamet.... Quote
Beatrx Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 czi_czi napisał(a):No niestety jest problem, bo ludzie szukają często psów tańszych, na kolanka, nie jest im potrzebny przyszły czempion, a ceny piesków z fajnych hodowli są dla takich ludzi za wysokie. Wolą więc wydać o wiele mniej za szczenię, którego rodziców też mieli okazje poznać. Oszczędzą i na benzynie i na telefonie, a najprawdopodobniej też na weterynarzu bo nie jest powiedziane że pies z innego związku niż ZK będzie chory. Mnie nie musicie przekonywać, ja tylko przedstawiam punkt widzenia takich osób jak moja kuzynka. Ona jest przekonana że zrobiła świetny interes i ma w sumie rację jeśli już patrzymy na to od strony ekonomicznej. Mogła mieć pieska zdrowego za 2000 zł, a ma tak samo zdrowego tyle że za 600 o tym właśnie wielkim "problemie" mówię. przeciętny człowiek chce tanio i blisko, więc się nacina na nieczyste zagrania. gdyby ta dziewczyna zainteresowała się dokładnie, skąd psa bierze i po jakich rodzicach to może by uniknęła nadziania się na chore szczenie. chociaż na to nie ma żadnej gwarancji. a jeśli ludzie ślepo zawierzają hodowli, bo jest spod znaku ZKwP i nie raczą sprawdzić warunków, w jakich psy są chowane to sami są sobie winni. Quote
Unbelievable Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Jak już mówiłam psy z miotu mojej suki mają chorobę genetyczną, rodowody sprawdzałam, rodziców, dziadków, wszystkie pokolenia wzdłuż i wszerz, znalazłam tylko dwa chore psy hen hen daleko w rodowodzie, gdzie u jednego to było HD B, u drugiego HD C/D(nie pamiętam już) a szczeniaki mają OCD, która nie jest z tym powiązana ;) Quote
Beatrx Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 i czy to znaczy, ze trzeba kupować psy z pseudohodowli? Quote
Unbelievable Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Beatrx napisał(a):i czy to znaczy, ze trzeba kupować psy z pseudohodowli? a ktoś coś takiego napisał? bo ja na pewno nie Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Unbelievable napisał(a):Jak już mówiłam psy z miotu mojej suki mają chorobę genetyczną, rodowody sprawdzałam, rodziców, dziadków, wszystkie pokolenia wzdłuż i wszerz, znalazłam tylko dwa chore psy hen hen daleko w rodowodzie, gdzie u jednego to było HD B, u drugiego HD C/D(nie pamiętam już) a szczeniaki mają OCD, która nie jest z tym powiązana ;) Zla hodowle wybralas, i to znaczy by kupowac psa z pseudo? Quote
Unbelievable Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Diana S napisał(a):Zla hodowle wybralas, i to znaczy by kupowac psa z pseudo? ale ty nie kumasz prawda? ja wybrałam dobrą hodowlę i mega rodziców, tylko genetyki nie da się przewidzieć :roll: Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Unbelievable napisał(a):a ktoś coś takiego napisał? bo ja na pewno nie Nie rob sobie jaj, sama napedzasz swoim pisaniem na kupno psa z pseudo..... bo wybralas zla hodowle? bo Twoj pies chorował, choruje, to Twoja wina, a nie wina hodowli.... Quote
Unbelievable Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Diana S napisał(a):Nie rob sobie jaj, sama napedzasz swoim pisaniem na kupno psa z pseudo..... bo wybralas zla hodowle? bo Twoj pies chorował, choruje, to Twoja wina, a nie wina hodowli.... czytaj ze zrozumieniem, proszę. Sama napisałam, że będę dalej kupować psy z zkwp. I jeżeli dla ciebie pseudo= nie zkwp, to tak, napędzam pseudo :) Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Wybralaś dobra hodowle z problemami genetycznymi.... Nie mam juz nic do dodania.... Quote
Beatrx Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Unbelievable napisał(a):ale ty nie kumasz prawda? ja wybrałam dobrą hodowlę i mega rodziców, tylko genetyki nie da się przewidzieć :roll: tak samo jak nie da się jej przewidzieć w pseudohodowlach. tam to nawet jest jeszcze gorzej w tym temacie... Quote
Unbelievable Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Diana S napisał(a):Wybralaś dobra hodowle z problemami genetycznymi.... Nie mam juz nic do dodania.... ja w sumie też. Poczytaj trochę o genetyce i chorobach dziedzicznych dziedziczonych wielogenowo i dopiero się wypowiadaj na te tematy. Beatrx napisał(a):tak samo jak nie da się jej przewidzieć w pseudohodowlach. tam to nawet jest jeszcze gorzej w tym temacie... ale pseudo to niekoniecznie psy z dopisanymi rodowodami ;) są też inne organizacje które dane rasy prowadzą od wieków, tylko no, nie należą do FCI Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Owszem, masz racje co nie znaczy, by pisac, ze kupno psa bez rodowodu, jest tak samo, jak zakupic psa z rodowodem.... Quote
Amber Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 A co powiecie o moim psie? Reszta miotu zdrowa, a na mojego zrzuciły się wszystkie nieszczęścia świata? Też źle wybrałam hodowlę? Niektórych rzeczy się nie przewidzi i akurat wierzyć ślepo, że R=R da nam zdrowego psa "bo rodzice przebadani" to tak samo jak wierzyć, że ziemia jest płaska. Quote
Unbelievable Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Diana S napisał(a):Owszem, masz racje co nie znaczy, by pisac, ze kupno psa bez rodowodu, jest tak samo, jak zakupic psa z rodowodem.... a czym to się różni? poza tym, że pies ma wypisanych przodków o których nic nie wiemy i czasem badania? ;) Quote
Diana S Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Rece mi opadaja.... jak grochem, o sciane.... Ludzie kupjcie psy bez rodowodu, nie trzeba leczyc, nie trzeba tyle kasy wydawac.... i niczym pies z rodowodem nie rozni sie z tym bez rodowodu.... Quote
Recommended Posts