Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Wkłada sie kawałek kartki do ust, przeżuwa, następnie umieszcza się taką kuleczke do oprawki od długopisu i się...strzela...

Mami, a fe! jakie to nie higieniczne! :lol!:

Dolphine, ale miałaś korale! Mamine?

Posted

MegiN:

Szczerze?

"U mnie" to sie tez inaczej nazywalo, "skobelki" uslyszalem pozniej.

I nie byly to "hacle"... Wiesz, ze mnie to tez spokoju nie daje?

Jakos to tak z niemiecka brzmialo :roll:

A moze "z niemiecka" to byl tylko "szlojder" na "..." - no wlasnie :?

Bo "szlojder" byl na pewno ;)

Posted

A co ja się będę męczyć! Zadzwoniłam do kolegi i .......... chłop zdębiał! Nie dziwię się, ostatnio rozmiawialiśmy z cztery lata temu. Najbardziej intrygowało go do czego mi to potrzebne. A nazwa tych metalowych pocisków to BOLEC! Chociaż do końca nie jestem przekonana bo mam jakieś dziwne skojarzenia :oops:

Buldog, czy on miał racje? U Ciebie też funkcjonowała ta nazwa?

Posted

A skojarzenia...

Jak skojarzenia - jednemu sie to kojarzy, innemu co innego, a jeszcze innemu tylko jedno updown.gif

Zwlaszcza, ze wiosna coraz blizej 005.gif

A poznac to mozna np. po tym, ze Bundesliga zaczyna wiosenna runde juz w sobote 002.gif

Posted

Hacele mi sie kojarza z taka gra (chyba juz bylo?), 5 sztuk i

poobijane lapy pozniej. Z braku oryginalnych - kamyki.

Buldog. Ale glowna technologia klucza jest nadal niejawna,

i dobrze, bo szkoda kluczy.

Czy ktos pamieta, do czego sluzyly grzebienia - zwlaszcza

na przerwach. Dla ulatwienia: potrzebne tez byly drobne pieniadze.

No i tzw. wojna. Noz i troche piachu. Ale (raczej) bezkrwawo.

Posted

scyzorykiem to sie gralo w pikuty lub panstwa, a kamykami w ciupaki, podrzucalo sie jeden i trzeba bylo zbierac te co leza i zlapac lecacy, chyba sie zaplatalam, a moze nie....

a tiki tiki - kulki na sznurkach - strasznie halasowalo i obijalo nadgarstki :)

Posted

Dolphine, o tik-takach już było! Nie liczy się! A co do kamieni to u mnie inaczej to się nazywało. I znowu nie pamiętam jak!

W cymbergaja grałam nagminnie z moim tatą za co nam się oberwało po głowie od mamy za porysowany stół (robili kiepskie pieniążki które zostawiały krechy).

Grałam jeszcze w państwa-miasta, na określoną literę trzeba było podać z 10 nazw różnych rzeczy (miasta, państwa, rzeki, zwierząt, roślin itp). Pamiętam jedną grę gdy trzeba było podać nazwy na literkę I - najgorzej było ze zwierzętami bo mały wybór, wszyscy podaliśmy indor (czyli mniejsza punktacja bo nazwa się powtarza), a moja genialna koleżanka napisała "zwierzę" - "introligator". Do tej pory jej to wypominamy.

A co do gier to pamietam jeszcze "komórki do wynajęcia" - ale to taka babska gra.

Posted

widze fotki przerodzily sie w dyskusje retrospektywna ;-)

ale sie w koncu niketorym pokazemy ;-)

Oto Morfeusz, Edek, Anouk i ja

anouk01.jpg

i jeszcze

anouk02.jpg

no to macie

anouk05.jpg

i jescze raz

anouk04.jpg

Posted

Ładne wspominki sie zrobily. W szkole mielismy pioro plus stalowka z

'krzyzykiem', i jakos czesto sie psuly. Ale idealnie wbijaly w podłogę.

No i w te prawdziwe ławki.

Posted

VELOX:

Mowisz?

Ja sie czyms takim uczylem pisac - ale wbijalismy je najwyzej kolegom w doopsko ;)

No i te ciezkie, debowe lawki z otworem w blacie na kalamarz, pamietajace jeszcze mojego tate, ktory chodzil do tej samej podstawowki (i byl zreszta przesladowany przez ta sama zlosliwa malpe, co pozniej ja 013.gif ) tez byly "cool".

A o Pippi Langstrump i jej tacie-piracie ktos juz wspominal?

:fadein:

Posted

Nieeeeeeee, nie wspominaliśmy!(bynajmniej ja nie pamietam), i jej konia w kropki i małpke, tak małpke chcialam bardzo mieć.

A ławke z dziurką pamiętam, do tego blat był pochylony.

A lody włoskie z automatu? Moim marzeniem bylo miec mamę albo ciocię, która by pracowała w takiej budce z lodami, mmmmmm

Posted

Buldog. One tak jakoś same spadały. :P Pamietam, ze w kałamarzach

to zawsze sie 'gubiły' takie szmatki do czyszczenia pióra. A wnęki w

tych ławkach to dopiero było 'siedlisko'. Raz w miesiącu kazali nam toto

uprzatać. Kanapka po miesiacu - pyszny widok. Pipi -to jakies 'babskie'

chyba bylo, o DZIEWCZYNKACH :evil: Tylko Tell, Zorro i Robinek.

A pozniej Piegus, pancerne itd.

Posted

Metros. Nie bylas dziwna. Moje rowiesniczki tez wtedy niezle z procy strzelaly. Ciekawe, czy ktoras z nich jeszcze to pamieta. 8)

Ja nie lubilem dziewczyn, ktore byly silniejsze od chlopakow, i tyle. :wink:

Posted

VELOX:

Wam tez sie te szmatki tam gubily? :roll: Dziwne te kalamarze musialy byc w takim razie, bo nam tez ;)

Ale "spod lawki" to musielismy wymiatac troche czesciej - co tydzien, dwa... Ale jakos tak szybko nam sie zapychaly 8)

Teraz widze, ze takie czeste sprzatanie mialo tez powazne wady - np. do dzis nie wiem, jak wyglada kanapka po miesiacu... :(

A Pippi to byla niekoniecznie dla dziewczynek, bo byl tez jej tata pirat i jego koledzy, ktorzych bardzo lubilem, ale

Ja nie lubilem dziewczyn, ktore byly silniejsze od chlopakow, i tyle. ;)
to wiele tlumaczy ;)

Co jeszcze? Aha - ja tez wolalem Praeda, niz mlodego Connery jako Robin Hooda ;)

Posted

O tak, wszystkie dziewczyny się w Michael'u Praed'zie kochały....

Metro, ja tez bawiłam się w Robin Hood'a. Miałam łuk zrobiony przez mojego dziadka... Łuk jeszcze mam, ale dziadka już nie ma... :(

Posted

A telewizory pamietacie? My mieliśmy ruskiego Rubina (chyba) Mój tata do dziś wspomina jakie to było ciężkie. To był pierwszy kolorowy telewizor w mojej rodzinie. Wszyscy sąsiedzi przychodzili na mecze polskiej reprezentacji piłki nożnej. Który to był? '84'?? Miasta wtedy pustoszały i z siostrą chodziłyśmy na czereśnie do sąsiadki :D

Posted

o tak Baśka,

Rubiny byly genialne. Co prawda wieciej mialy w sobie z z bomby wodorowej niz telewizora, bo czesciej wybuchaly niz granaty na II wojnie swiatowej ;-)

Posted

Te mistrzostwa to były w 1974.

Też chodziliśmy do kolegi, który jako pierwszy z klasy miał kolorowy telewizor popatrzeć na mecze reprezentacji Polski. :terazpol: :laola: :terazpol: