Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dolphine, podeślę ale dopiero za tydzień. Nie mam wyboru, musi trochę rozmrozić ziemie w ogródku. W marcu jest sadzenie winorośli, a jak mam posadzić kiedy ziemia jest jak skała.?

Jak rozmrozi ziemię to ją puszczę :wink: chyba

Posted

Dolphine, naprawdę nie mogę jej oddać! 8) Na jesień wykarczowałam żywopłot bo miałam dosyć ciagłego przycinania, muszę obsadzić ogrodzenie żeby odciąć się od wścibskich ludzików. Sąsiadka obiecała mi winorośl i mówiła że najlepiej sadzić w marcu, wtedy jest szansa że w sezonie porośnie chociaż częściowo ogrodzenie. Widzisz więc że nie mam wyjścia :D Zrozum koleżanke! :wink:

Posted

Grzesiu, a ja przekonana byłam że kieruję ten śnieg w Twoją stronę! Chyba trochę mi nie wyszło :oops:

U mnie po wczorajszym śniegu prawie nie ma śladu. Zostało parę białych wysepek w tych miejscach ocienionych a na pozostałym terenie widać już trawkę i nawet chyba się zieleni:D :laola:

Posted

Megi a pod jaka szerokoscia geograficzna ty mieszkasz? bo moze ja na grzanie na lezaczku wpadne i wtedy dam ci spokoj z oddawaniem wiosny? upichcisz cos pysznego (he he pochwalilas sie kiedys :) ) posiedzimy, pogadamy, w ogrodku ci pomoge (jak na ogrodnika terenow zielonych przystalo) i wroce szczesliwa do siebie. Co ty na to?

Posted

Dol

Megi napisała, że jak ja jestem środkowe południe to Ona jest północne południe :roll:

będę strzelał 50 stopni 45-50 minut :wink: :wink: :wink:

Posted

He, he, :lol: zaznaczam, że to był tylko mój strzał. :wink:

Miałem na myśli Częstochowę (?) z możliwym lekkim odbiciem na zachód lub wschód. :roll:

Posted

Pay, była mowa o szerokości, a ja napisałem 50 stopni 45-50 minut - to chyba dobrze, no nie? (nie wiedziałem jak wpisać oznaczenia stopni - gdze to jest na klawiaturze :oops: ).

Posted

No i proszę, jaka to dobra rzecz ten internet. Człowiek chociaż wie gdzie mieszka i to tak dokładnie. PaYooK jeszcze chwila a myślałam że podasz mój adres :wink:

Dolphine, pomoc w ogródku bardzo wskazana :D Szczególnie że w tym roku mam zamiar wszystko zmienić. Masz może walec do utwardzania ziemi? Chodzi mi o utwardzenie i wyrównanie ziemi pod zasiew nowego superangielskiego :wink: trawnika.

Posted

Megi - fakt do tego by miec piekny i zadbany trawnik niezbedny jest walec - wal do jego ubijania, i dobra kosiarka :) niestety nie dysponuje takim walcem, szkoda bo bym ci go uzyczyla. Zgaduje ze chcesz miec typowy angielski trawnik, wiec strzyzenie kilka razy w tygodniu, obowiazkowe walowanie , dobre nawozenie i dokladne grabienie skoszonej trawki, bez czekania az sie w siano zamieni, bo wtedy trawniczek zolknie :). Czeka cie wiec duzo pracy w tym sezonie, do pomocy wykorzystaj znajomych, niech depcza go jak tylko czesto moga, to choc troche zastapi walowanie. Lepsze to niz nic.

Posted

Dolphine, a nie wiesz czasem jak często "odpowietrza" się trawnik?

Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi? Bo ja nie znam fachowego terminu. chodzi mi o takie nakłuwanie trawnika, żeby doszło powietrze i zeby nie tworzył sie mech. Ale zagmatwałam :cry:

niezły temat na forum o szpicach

Posted

Megi - napowietrzanie powinno sie robic na zmiane z walowaniem, sluzy do tego walec tylko z takimi ostrymi wypustkami,, walec swoja droga powinien byc dosc ciezki, ja spotkalam sie z takimi, ktore byly napelniane woda, zeby bylo je latwiej przechowywac poza sezonem, taki walec ma spora pojemnosc wiec i jego waga jest spora. Co do mchu to czasem jego wzrost jest uzalezniony od kwasowosci ziemi i naslonecznienia, w zacienionym miejscu tez sie pojawi,, ale gdy rosnie w dosc slonecznym miejscu to znak ze ziemia jest zbyt kwasna.