Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
A ten "energetyzer" to sama okolica, czy stada dziwnych ludzi?

Przede wszystkim okolica ! Nie wiem, co w tym jest, ale ja potrafiłam ponad godzinę siedzieć na bramie (północnej bodajże) z przełomu er (jakoś tak) i siedzieć i siedzieć i obserwować wszysko, robić zdjęcia (zaraz coś tu wrzucę...), czytać, słuchać muzyki z Am. Południowej, bo tam często grają...

Ludzie też bardzo fascynujący - z całego świata chyba...? Tam w pobliżu jest główny dworzec kolejowy i stąd te tłumy.

Obejrzalas sobie moze miasto z wiezy? Warto

Obejrzałam, obejrzałam... Warto.

Po drugiej stronie Renu też byłam kilka razy, w tym raz bardzo późnym wieczorem, jak już ciemno było. Ja tego widoku oświetlonej Katedry i okolicznych wieżyczek i budynków nigdy nie zapomnę... Myslę że ta okolica w Sylwestra to byłoby coś... nie-do-zapomnienia.

Co tam jeszcze bylo takiego - Frühschoppen przed Hyattem naprzeciw katedry zaliczylas kiedys w niedziele moze?

Albo w samej katedrze koncert organowy?

Tego nie poznałam, niestety...

Posted

Przede wszystkim okolica ! Nie wiem, co w tym jest, ale ja potrafiłam ponad godzinę siedzieć na bramie (północnej bodajże) z przełomu er (jakoś tak) i siedzieć i siedzieć i obserwować wszysko, robić zdjęcia (zaraz coś tu wrzucę...), czytać, słuchać muzyki z Am. Południowej, bo tam często grają...

Ludzie też bardzo fascynujący - z całego świata chyba...?

Wlasnie to mialem na mysli piszac o "stadach dziwnych ludzi" ;)

Zawsze sie ktos tam zaplatal - albo jacys Indianie grali swoja muzyczke, albo inni Indianie (tacy niby Aztekowie, albo Majowie :roll: ) w strojach z pior odprawiali swoje tance przy bebnach... Do tego ci kolesie, ktorzy maluja rozne rzeczy na Domplatte przy pomocy farb "proszkowych", albo cale stada mimow...

Tam w pobliżu jest główny dworzec kolejowy i stąd te tłumy.
E nie - to raczej odwrotnie: tlumy sie tam zwalaja zobaczyc Dom i Altstadt, a, ze dworzec jest blisko, to nie musza daleko szukac ;)
Po drugiej stronie Renu też byłam kilka razy, w tym raz bardzo późnym wieczorem, jak już ciemno było. Ja tego widoku oświetlonej Katedry i okolicznych wieżyczek i budynków nigdy nie zapomnę... Myslę że ta okolica w Sylwestra to byłoby coś... nie-do-zapomnienia.
No. Podswietlona katedra i stare miasto, to jest ulubiony motyw pocztowek z serii "Cologne by night" ;)

Nieprzypadkowo zreszta - bo robia wrazenie.

A tego Sylwka to na pewno bede dlugo pamietal.

Co tam jeszcze bylo takiego - Frühschoppen przed Hyattem naprzeciw katedry zaliczylas kiedys w niedziele moze?

Albo w samej katedrze koncert organowy?

Tego nie poznałam, niestety...

Jesli kiedys jeszcze tam bedziesz, to zajrzyj do katedry i poszukaj - tam zawsze gdzies program tych koncertow jest przypiety, albo lezy "zum Mitnehmen" ;) One sie odbywaja co tydzien, albo dwa, na ogol "w tygodniu", gdzies tak mniej-wiecej od maja do wrzesnia.

To samo dotyczy "Frühschoppen" - od maja do wrzesnia, przed Hyattem, dokladnie naprzeciw Dom, po drugiej stronie Renu, w niedzielne przedpoludnia sa koncerty jazzowe... Uuuuuu...

Zdarzaja sie przynudzacze, ale na ogol to sa dwie godziny takiego czadu, ze nie wiesz, kiedy mijaja ;)

Mam nadzieje sie tam kiedys jeszcze wybrac 8)

Posted

Buldog, ja też mam nadzieję się tam jeszcze wybrać. Co tam: nadzieję - ja marzę o tym !

A oto obiecane zdjęcia. Starałam się, by były "lekkie"

1) Widok z wieży Katedry:

kolonia-widok_z_wiezy.jpg

2) Kawałek Katedry zza skał Bramy Północnej:

kolonia-widok_katedry_zza_skal.jpg

3) Brama Północna - z 50 r. n.e., czyli kiedy Rzymianie założyli Kolonię

kolonia-brama_polnocna.jpg

4) Kawałek Katedry, Bramy Północnej i gołąb, na którego polowałam chyba z pół godziny...

kolonia-z_golebiem.jpg

Mam również fajne zdjęcie malowidła na płytach, o których pisał Buldog i mima, jak byście chcieli...

Posted

Oj, takie klimaty...

Ja w ogóle uwielbiam zwiedzać wszystko, co stare. Jak byłam w Budapeszcie, to widziałam rzymski amfiteatr. Zachowanej część ich mista w północnym Budapeszcie niestety nie zdążyliśmy obejrzeć i na dodatek wtedy upały nas z lekka wykańczały.

No dobra, wrzucę jeszcze trzy zdjęcia:

1) i 2) Malowidła

kolonia-oczy.jpg

kolonia-malowidlo.jpg

3) Mim, choc taki trochę nowoczesny...

Nie, mima nie będzie, bo jakies mam z tym problemy...

Posted

Monika, piekne klimaty! Mam nadzieję, że zobaczę to na własne oczy i to już niedługo:D

ETM, mój dentysta już mnie kocha! Właśnie wykupiłam karnet na coponiedziałkowe seanse u niego :wink: Muszę skoczyć do ogródka i wykopać trochę pieniąchów ,które leżą sobie pod kasztanowcem :D Wstępny biznes plan który mi przedstawił postawił moje włosy na baczność :wink:

Posted

Mnie też to czeka choć starm się nie dopuszczać do siebie tej myśli, zwlaszcza przed jutrzejszym dniem 8)

Galja ; po dentyście najlepsze jest :drinking:

Posted

Galja ; po dentyście najlepsze jest :drinking:

A skąd wiesz, ze właśnie saczę ze szklaneczki??? Msz kamery u mnie w domu, czy jak???

A co Cie jutro czeka? Chyba nie wizyta u G.?

Posted

Galia, widze ze macie wspolnego specjaliste-dentyste pana G. ?

:wink:

A ja wlasnie zabieram sie za pierwszego paczusia. Mnnniammm.

Pal diabli zdrowie, kg itp. przyziemne.. Niebo w gebie, albo jeszcze lepiej.

Korzystam z tego, ze rozsadek poszedl juz spac.

Posted

Miałam cos na pisać, ale się rozmysliłam, po co Buldogowi ma slinka lecieć na klawiaturę.

ETM - G. to nie litera nazwiska specjalisty, to raczej literka specjslisty od innych "rzeczy" hiiiii.

Wgryzasz sie w pączka? Bez nas???????? :(

Posted

a styl wypowiedzi wskazuje na dziecko w wieku szkolnym -podstawowym . :o Jeszcze pwinien język przy tym pokazać 8)

" Kij mu w oko", ze tak się wyrażę :lol: