Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki za rady!Piesek jest żywiony gotowanym jedzonkiem- ryż, kurczaki, rybki. Poza tym dostaje suchą karmę Boscha junior dla dużych psów. Do jedzenia dostaje CAN VIT zielony zgodnie z zaleceniami wet-a. Dziś kupiłem mu CAN VIT czerwony ze zwiększoną dawką witaminy D3- jutro jadę do Ustronia, więc dostanie wkrótce. Wet mówił, że te zgrubienia są związane z niedostatkiem wapnia. Tak jak Asia40 napisała, wet także nazwał to krzywicą, choć na tym etapie łatwą do wyeliminowania. Wiosno, w Gliwicach bywam rzadko z nadmiaru obowiązków, choć ciągnie mnie tam- znajomi już się urwali, ale są jeszcze rodzice. Co do spotkania, to w przyszłości dlaczego nie? Twój fosoforan wapnia i witaminy oczywiście wezmę pod uwagę i spróbuję coś takiego kupić. Może dobrym pomysłem jest Calcium Grzesia-ale gdzie go też kupić? Wiedziałem, że prosząc o radę zostanę poważnie potraktowany i uzyskam potrzebne informacje. Wielkie dzięki!!!! :D :D :D

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wojatas ja wprawdzie nie szpic tylko molos, ale witam również bardzo serdelekowo (czyt. serdecznie ;)) A co do wapna to kupisz w większości aptek. Tylko musisz dokładnie powiedzieć pani magister o jakie wapno chodzi ;) :D

Posted

fosforan wapnie dostaniesz u kazdego weta, w kazdym zoologicznim i wiekszosci supermarketow... moze on byc z witamina np d3 abo z magnezem.. teraz robia takie fajne proszki, i one ladnie pachna i psiaki je lubia.. ;)

Posted

A nie prościej by było przejść na dobrą karmę?

Odchowałam już trochę psiaków.

Żaden nie miał problemów z kośćcem a nigdy nie dawałam żadnych minerałów ani witamin!

Tylko pierwszą sunię karmiłam mięskiem, ryżem itd, ale dodawałam wtedy GELACAN- baby, takie świństewko czeskiej produkcji. (Mączka kostna z witaminami?)

Posted

A to nie będzie kryptoreklama :lol:

EUKANUBĄ banalne co?

Od razu wyjaśnię, że jestem w klubie i mam rozmaite rabaty itp.

Poza tym to chłodna kalkulacja. Dzienna porcja dla suki o wadze 20kg kosztuje mnie 1,95 zł a dla psa o wadze 25 kg 2,45.

Taniej już chyba nie można.

Posted

Witaj Ruffikusie! To, że molos to bez znaczenia, ważne jest podejście do zwierząt i traktowanie ich w odpowiedni sposób. Jutro zakupię fosofran wapnia, jak radzi Wiosna, myślę, że nie będzie kłopotów ze znalezieniem tego. Witam Cię SH z szacunkiem, pewnikiem masz rację co do przejścia na suchą karmę, choć ile osób na forum, tyle różnych zdań- przeczytałem wszystko na ten temat- jaka karma i co lepsze sucha czy gotowana. Póki co je gotowaną, jest chyba w formie i być może nastąpi zmiana, choć nie wiem kiedy. Piszęten post trzeci!!!! :oops: raz i nie umiem wysłać. Jeszcze mam pytanie- po lewej stronie pod ksywką użytkownika są różne tytułu- amator- toja, weteran, starszy dogomaniak, itd- co to znaczy? Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Posted

hmm sh - da sie taniej ;)) ale to juz jest minimalna roznica.. ;)) [znaczy przy 7 psach juz nie taka minimalna.. ;pp]

to co piisze pod nazwa uzytkownika zalezy od ilosci napisanych przez niego postow. :)) jak bedziesz duzo pisal, to niedlugo nie bedziesz juz amatorem.. ;))

Posted

Wlasnie wyliczylem ze karmiac Hills Adult Large Breed 32kg sunie kosztowaloby mnie to 6,5 zl dziennie - to tyle samo albo i wiecej niz gdy kupuje mieso i kosciec (szyjki, udka, korupusy itd.) :(

Posted

To znaczy ja tu nikogo nie namawiam!

Mi po prostu pasuje takie karmienie.

Mam zdrowe psy i mało roboty. Raz w miesiącu dzwonię i zamawiam karmę, dowóz mam za friko. Co wieczór odmierzam miarką kulki i gotowe.

Żadnego gotowania, mielenia, krojenia, dodawania witamin i takich tam...

Ale kazdy ma prawo wyboru :ylsuper:

Posted

Mogę coś napisać? Już to dzisiaj pisałem: ile osób, tyle zdań, choć nie lubię jak się kłócicie i jakieś takie znaczki wysyłacie, znaczy się ikony emocji- te negatywne. Suche dla jednych piesków super, dla innych gotowane. Mój gotowane póki co,a suche w dostępie ciągle, choć to też ponoć źle. A firma Bosch z jedzonkiem to dobra, czy zła?

Posted

My się nie kłócimy Wojtas tylko mamy odmienne zdania, które szanujemy :)

Co do karmienia to faktycznie ilu ludzi tyle zdań.

Najważnieksze jest żeby to psu służyło.

Do Tajragi

A może to już wiek, niestety? :(

Tez się tego boję, bo moja najstarsza ma już 7 lat, a w szczenięctwie była raczej chorowita więc może zestarzeć się wcześniej :cry:

Posted

Wy ti nie, ale pamiętam, że były sytuacje, że osoby były dla siebie niemiłe, a w zasadzie odbiegały od tematu. Wy jesteście wzordowo miłe dla siebie, dla mnie też. Tajra jest już bardzo dojrzałą panią, mój Timur ma 4 miesiące. Twoje doświadczenia więc są ogromne, nie to co moje. Kiedyś też będzie w tym wieku. Piesek SH też już ma swoje lata.Człowiek chciałby, żeby czas się zatrzymał, a tu niestety....

Posted

Tajraga napisałaś wczoraj, że to faceci mają lepsze notowania ze szpicem. Wiesz co, sądzą po Twoich zdjęciach z pieskiem raczej nie jesteś lub nie powinnaś być osobą, która cierpi na brak zainteresowania ze strony płci przeciwnej. Myślę, że jesteś taka zajęta, że nie masz dla nas- znaczy się facetów po prostu czasu?!!! pozdrawiam.

Posted

Tajraga i jeszcze jedno- nie ma możliwości się pokłócić. Nie pokłócę się z Tobą, choć zawsze powiem co myślę. A może Ty się lubisz kłócić? Różne są hobby? :wink: Ja się nie kłócę, choć mówię co myślę....

Posted

Agnieszko, jutro prosto po pracy mknę do Ustronia, do mojej rodziny i pieska. Wrócę w niedzielę około 17.00, i niewątpliwie spróbuję otworzyć tę stronę. Ksywę Payook znam z Dogomanii. Wielkie dzięki, że traktujesz zgreda- 34 letniego jak swojego kumpla. Moje starsze dziecko ma 16 lat.

Pozdrawiam Cię serdecznie.

Posted

Wojtas!!!!!!!!!

czy ty czujesz sie zgredem???? :o

bo ja mam lat 33 i wcale sie tak nie czuje.

wiec uwazaj, bo psujesz opinie o ludziach doroslych, nie kazdy dorosly to zgred!!!

:lol: :lol:

a wtracajac do tematu ktory poruszyliscie, to ja Conora do 8 miesiaca zycia karmilam wylacznie Eukanuba dla szczeniat duzych ras, a do teraz wcina Acane dla szczeniat duzych ras, gotowanego nie jada, bo ja zwyczajnie nie mam czasu,, jesli dostaje cos gotowanego (wolowina, ryz, warzywa) to czasami w ramach rozpieszczania.

Poki co wcina suche i nie marudzi, a jak poleje to kefirkiem to wcina podwojna porcje az mu sie uszy trzesa :)

Posted
po 3. tak sobie zartujemy z aga_, ze prawdziwych maszerow juz nie ma... a cala reszta.. co tam piszesz... to temat na bardzo dluga rozmowe...

Tajraga masz rację. No może gdzieś tacy prawidziwi maszerzy by się znaleźli, ale to chyba tylko na dalekiej Alasce :D

Co do zywienia, to ja karmię Paco (5 miesięcy) mięsem z ryżem i warzywami. Dostaje też suchą karme, ale nie jakąś Eukanube (bo mnie na nią nie stać) tylko najbardziej mu smakuje Nutrena Junior. Oprócz tego dostaje też biały ser, mleko, żółtka itp.

Posted

Dolphine, gdybym się czuł zgredem, nie miałbym takiego psa.Prawda jest jednak taka, że to już nie jest 16 lat. Tajraga, dlaczego się ze mnie śmiejesz? :cry: Od tematu odbiegliśmy, ale to chyba nic złego, ja na tym forum ciągle dowiaduję się nowych ważnych rzeczy. Powiedzcie mi co to znaczy "prawdziwy maszer"? Kto to jest w ogóel "Maszer"? Jest jakas polska definicja tego słowa? Nie są te moje pytania za naiwne i nie świadczą o mojej niwiedzy? Znowu Tajraga będzie się ze mnie śmiała....

Jeszcze jedno pyanie: te żółtka to surowe czy gotowane?