majqa Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 storozak napisał(a):(...) Nie wiem czy jest praktykowane stwarzanie nowego wątku obok już istniejącego (...) Jeden problem/ pies/ przypadek/ sytuacja = regulaminowo jeden wątek. Quote
storozak Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 No to trzeba zacisnąć zęby i walczyć o Basika!!! Quote
patrycja ostrowska Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 Maiqa, moim zdaniem Basik jest jednak psem o cechach dominanta, ale to wynika raczej z rasowych uwarunkowań. Ponieważ jest niewidomy jego ocena sytuacji i reakcje są często nieadekwatne. Zwykle jest spokojnym psem, ale jak np. czymś się nakręci, to potrafi capnąć zarówno suczkę, samca, jak i pogonić koty, choć zazwyczaj te mu nie przeszkadzają lub obszczekać wyimaginowanego wroga. Nie lubi też biegaczy, na których zawzięcie ujada. Ważne jest u takiego psa wyładowanie nadmiaru energii. Ponieważ nie mogę go puścić bez smyczy, żeby się wybiegał, bawię się z nim trochę jak drugi pies. Dobrym treningiem było chodzenie po mojej dużej, 2 tyś m2 działce, ale w tej chwili jest dla niego na to za zimno. Poza tym to kochany piesek. Podstawia się do głaskania i przytulania. Wydaje mi się, że będzie w stanie dostosować się do różnych warunków i zwierząt na jakie trafi w przyszłym domu. Na początku będzie tylko mocno zdezorientowany i może być nerwowy. Quote
majqa Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 Mhm... dziękuję Patrycjo za dużą, ważną porcję informacji. Przeczytałam i się uśmiechnęłam, bo opis toćka w toćkę jakby dotyczył mojego przygłuchego, mocno niedowidzącego, tyle, że starszego psiaka. Zatem... reasumując, jeśli ze zwierzakami to mimo wszystko doświadczony w opiece, zgrywaniu zwierzaków i wyrozumiały dla różnych psich wyskoków dom. Modliszko, mam nadzieję, że moja prośba ma sens więc proszę, pozbieraj i pokopiuj te spostrzeżenia Patrycji na 1 stronę. Robi nam się skarbnica info o Basiku. Quote
IVV Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 patrycja ostrowska napisał(a):I jeszcze jedno - do VVI. Basik nie ma w tej chwili żadnych schorzeń oprócz jaskry, choć stan jest stabilny. oczy go nie bolą, zapalenie minęło. Podobnie z zapaleniem jelit i otrzewnej, to już minęło po antybiotykach. Nie jest to stan chroniczny!!! Przypominam, że to jest młody pies, który szybko dochodzi do zdrowia. Pozostaje jeszcze kwestia odbudowy flory bakteryjnej po takiej ilości antybiotyków jakie dostał. Pamiętajmy, że psy to nie ludzie. Warto też do każdego zwierzęcia podchodzić indywidualnie, a nie sztampowo. Dziekuje Patrycjo za wszystkie informacje :) widze ,ze starsz sie bardzo o Basika . Caly opis zachowan psiaka jest bardzo wazny i z pewnoscia pomoze dziewczynom w opisie do ogloszen :). Zdjec ja tez nie umiem wstawiac ;) (chociaz Mjqus wyslal mi dokladny opis) Jestem pewna ,ze jesli przeslesz je do ktorejs z dziewczyn na email to one Ci pomoga i je tu wstawia ;) Szczerze mowiac nie moge sie juz doczekac by zobaczyc jak boczki mu sie zaokraglaja ;) Quote
majqa Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 W oczekiwaniu na zdjęcia, oby Patrycji udało się "zwalczyć" jedną z instrukcji wstawiania, wątek w górę! Quote
patrycja ostrowska Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 http://imageshack.us/photo/my-images/853/img0766lr.jpg/ Quote
patrycja ostrowska Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 http://imageshack.us/photo/my-images/502/img0766gn.jpg/ Quote
patrycja ostrowska Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 http://imageshack.us/photo/my-images/256/img0778x.jpg/ Quote
majqa Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Dziękujemy za zdjęcia! Pozwoliłam sobie je wstawić jako obrazek: Ależ biedne ma te oczęta... :-( Quote
rita60 Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Wreszcie Dogo wpuściło:cool3:słodki maluch... Quote
magdyska25 Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Jeśli nadal potrzebna jakaś pomoc to mam wolniejszą środę (w sensie rano praca a o 15 lekarz)- potem mogę podjechać z tz i porobić zdjęcia. Jeszcze dzisiaj zadzwonię do Patrycji to może jakoś się umówimy. Postaram się też dzisiaj sklecić opis- zdjęcia z domu są 2 i może takie wystarczą? Kto robi fajne allegro? Aaaa w weekendy zazwyczaj jestem bez netu.... Quote
Onaa Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Faktycznie te jego oczka są takie nieładne, biedne. Miejmy jednak nadzieję że znajdzie się ktoś komu nie będzie to przeszkadzało i pokocha tego cudownego psiaczka. Mój znajomy z fb wsparł troszkę maluszka. Z mojego bazarku pieniążki będą pewnie pod koniec tygodnia. Quote
storozak Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Maluch cudny:) oczka smutne, ale widać, że chłopak ma charakterek:) Quote
majqa Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 rita60 napisał(a):Najfajniejsze allegro robi Isadora. Piechcia uzgodniła już allegro z Selengą. Quote
elik Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 majqa napisał(a):Piechcia uzgodniła już allegro z Selengą. No i bardzo dobrze,bo to mistrz nad mistrze w tworzeniu grafiki na allegro :) Quote
patrycja ostrowska Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Naprawdę namęczyłam się robiąc Basikowi zdjęcia, ponieważ jako niewidomy " nie patrzy w aparat" i ma takie "nieobecne spojrzenie". Pomyłkowo wstawiłam dwa takie same zdjęcia. Magdysko, ty masz czas wieczorem, a ja myślałam o zrobieniu fotek na spacerze w dziennym świetle. Jednak trudno mi jedną ręką trzymać smycz, a drugą aparat, tym bardziej, że Basik potrafi ciągnąć. Mimo wszystko uważam, że adopcja będzie trudna, tylko dla osób o specyficznych " zamiłowaniach" i warunkach. Quote
majqa Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 patrycja ostrowska napisał(a):Naprawdę namęczyłam się robiąc Basikowi zdjęcia, ponieważ jako niewidomy " nie patrzy w aparat" i ma takie "nieobecne spojrzenie". Pomyłkowo wstawiłam dwa takie same zdjęcia. Magdysko, ty masz czas wieczorem, a ja myślałam o zrobieniu fotek na spacerze w dziennym świetle. Jednak trudno mi jedną ręką trzymać smycz, a drugą aparat, tym bardziej, że Basik potrafi ciągnąć. Mimo wszystko uważam, że adopcja będzie trudna, tylko dla osób o specyficznych " zamiłowaniach" i warunkach. Pomysł z fotami w świetle dziennym, spacerowymi super. Magdysko, może uda Ci się to jakoś innego dnia? A co do adopcji... hm... lekko nie będzie, fakt. Piechciu, wysłałam Ci maila. Quote
storozak Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Może to brzydkie powiedzenie, ale .... Każda potwora znajdzie swego amatora:) Basikowi daleko do potwora, ale na pewno znajdzie się jakaś dobra dusza, której Basik skradnie serce:) Trzymam kciuki:):):) Quote
majqa Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Doskonale znam to powiedzenie i w pełni popieram jego mądrość. :-) Quote
Agata Balu Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Tak jakby miał mniej futerka niż na pierwszych zdjęciach??? Wydaje mi sie? Quote
majqa Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Agata Balu napisał(a):Tak jakby miał mniej futerka niż na pierwszych zdjęciach??? Wydaje mi sie? Przypomnijcie mi proszę, czy Basik przeszedł doprowadzenie mu do ładu nadwozia i podwozia szamponem i wodą? ;-) Zabijcie, nie pamiętam, stąd pytam, bo... może w tym tkwi przyczyna takiego wrażenia. Na początku to on był na 100% oblepiony brudem, a wtedy zupełnie inaczej odbiera się gęstość sierści, a po odpucowaniu można się przerazić wcześniej np. nie widocznymi prześwitami. Quote
Agata Balu Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Dla mnie wygląda jakby był podstrzyżony. Mam nadzieję, że nie. Bo te miękkie loczki juź mu nie odrosną. Quote
Recommended Posts