Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Lidko chciałam abyś do mnie zadzwoniła ale widzę że cię nie ma. Bo ja tez dodzwoniłam się do lecznicy i pani mi powiedziała ze zadecydowałaś że pies będzie tam u nich do pn, a mi się wydaje że o tym powinien zadecydować lekarz i dlatego umówiłam się z nimi, ze zadzwonię jutro rano gdy pani dr Basika będzie miała już większy zarys co do jego stanu zdrowia i podejmie decyzję czy wymagana jest dalsza hospitalizacja psa czy można go zabrać i przychodzić na kontrolę. Bo od tej pani z recepcji zrozumiałam, ze teraz to tylko trzeba go odkarmić, bo już ładnie je, ma energię, merda ogonem i ma dobry humor i ciągle próbuje wydostać się z klatki bo jest mu tam źle:(
umówiłam się że czekamy na osąd lekarza czy wg niej jest wymagana hospitalizacja czy z ich strony to już wszystko.

No chyba ze rozchodzi się o brak opieki do pn to ok, co innego, tylko że doba w tej lecznicy kosztuje bodajże 35zł, wiec kosztowałoby to nas jakieś ok 140zł sam hotel + cała reszta leczenia:(
kto za to zapłaci??
jakoś szczególnie chętnych do wpłacania nie ma:( mamy niecałe 200zł na koncie i co dalej...?chyba że znajdzie się sponsor?
daj znać mi rano tylko że na kom bo będę w schronisku

Posted

Basik juz po wizycie w klinice Garncarza. Ma jaskre. Dostal leki. Nastepna wizyta za 2 tygodnie. Bardziej szczegolowe sprawozdanie ( jakie leki, itp.)bedzie potem.
Piechcia, puknij sie w glowe.

Posted

Li, a wiesz może jak lekarze oceniają te jego problemy słuchowe? Słyszy? Trochę słyszy? Miał badane uszka? Można mu w tej materii jakoś pomóc?
Cierpliwie oczywiście poczekam na te wieści.
Aaaa... i jak apetyt? Sensacje brzuszkowe się uspokoiły trwale?

Posted

Kopiuje relacje obecnej przy badaniu w klinice dr Garncarza, fundacji mikropsy:

"Maluch był dzisiaj u okulisty. Przyczyną wysokiego ciśnienia w oku oraz jego wyglądu jest jaskra. Psiak jest bardzo słaby, wychudzony, ale porusza się o własnych siłach. Nie widzi kompletnie nic. Chodzi bardzo delikatnie, ostrożnie. Ma również problemy ze słuchem. Na głośne cmokanie "stawia" uszy. Jest bardzo cierpliwy, kochany ale zagubiony i na razie w trakcie leczenia....

Psiak znajduje się pod opieką Fundacji Mikropsy Skrzydła Fundacji Azylu pod Psim Aniołem."

Zdjecie nalezy do fundacj mikropsy.

Posted

Niestety, nie ma czlowieka, ktory przywrocilby wzrok malemu. Basik nie zostal uderzony, czy mial wypadek, to wada ktora u niego powstala. Czy rzeczywiscie teriery walijskie moga miec tendencje do jaskry?
Caly czas mysle, czy pies sie nie zgubil. Bo on mial zapewne wlasciciela. Tylko czy ten pozbyl sie Basika, czy Basik zginal komus?
Zdjecia naleza do fundacji mikropsy.

Posted

li obawiam sie,że został porzucony,gdyby tak nie było,ktoś by pewnie go szukał...
Miałam teriera walijskiego 15 lat,ale nie miał jaskry,po prostu słaby wzrok spowodowany wiekiem.

Posted

Ja tez mialam teriera walijskiego i mial bardzo dobry wzrok. Uslyszala dzisiaj, ze jaskra u walijczykow pojawia sie czesto. Nie wiedzialam o tym, moj na szczescie byl zdrowy.
A Basik ma piekne zeby i tylko 5-6 lat, toz to mlody pies.

Posted

TERRIER WALIJSKI

CHOROBY OKA
Pierwotna jaskra/goniodysgenesis (przypuszczalne dziedziczenie, wiek wystąpienia: 5-6lat, schemat 3BVA/KC/ISDS Eye Scheme)
Zwichniecie soczewki (predyspozycja rasowa, wiek wystąpienia 5-6 lat)

Posted

[quote name='Terriermania']TERRIER WALIJSKI

CHOROBY OKA
Pierwotna jaskra/goniodysgenesis (przypuszczalne dziedziczenie, wiek wystąpienia: 5-6lat, schemat 3BVA/KC/ISDS Eye Scheme)

Niesamowite, to powiedziala dzisiaj wetka. Ja nie mialam pojecia, ze maja predyspozycje.
Czyli Basik jest 100% walijczykiem, przedstawicielem rasy. To straszne.

Posted

Terriermania napisał(a):
TERRIER WALIJSKI

CHOROBY OKA

Ja to rozumiem tak, ze najwięcej przypadków wystapienia objawów klinicznych w/w chorób wystepuje miedzy 5 a 6 rokiem zycia. Jezeli u psa choroba jest juz w takim zaawansowanym stadium i ma obecnie ok 6 lat, to poczatek choroby musiał u niego wystapic wczesniej. Jezeli choroba zaczęła sie w statystycznym przedziale wiekowym, to ma więcej niż 6 lat. Więc można powiedzieć, ze ma minimum 6 lat.