Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hey! Zapewne każdy kto kupił, i dosć uważnie przeczytał Styczniowego 'Mojego Psa' zauwazył artykuł, który pozowlę sobie wkleić:
'Psy i Koty są do kochania'[SIZE=2]
Komisja Europejska chce wprowadzić na terenie UE całkowity zakaz sprowadzania skór psów i kotów oraz handlu nimi, a także hodowania tych zwierząt z przeznaczeniem na futro. Komisarz ds. zdrowia i ochrony konsumentów Markos Kyprianu przypomniał, że na rynki niektórych krajów UE trafiły zabawki i ubrania, do których uszycia wykorzystano psie i kocie futra. -Klienci kupują tego rodzaju produkty, nawet o tym nie wiedząc- powiedział Komisarz. Przyznał jednocześnie, że jeśli takie futra trafiają do Europy, to pochodzą z krajów azjatyckich, gdzie są specjalnehodowle. Nad przestrzeganiem zakazu mają czuwać służby celne krajów członkowskich. Będą musiały opracować metody wykrywania zabronionych futer na granicach i blokować ich import.

Jednakże, kilka stron dalej mamy artykuł o Wełnie z Psa, nie bede przepisywała, gdyż artykuł jest strasznie długi.... Nie pochwalam tego typu zachowań, i osobiście uważam to za głupote, nosić kamizelke z sierści swego psa? No cóż.. spójrzmy na to z takiej strony-
Zawsze jest w co sie wtulić, nawet gdy nie ma psa obok nas:razz: Zwłaszcza, ze na to nie trzeba zabijać zwierząt. Ale głupio musi sie czuć np. Collie bez futra...
W artykule mamy napisane: [SIZE=4]
'Cieplejsza niż Owcza'
[SIZE=2]
Gdy trzy lata temu Nette kupiła pierwszego collie, hodowczyni powiedziała jej, że na wystawach psów można czasem zobaczyć stoiska z ubraniami wykonanymi z psiej wełny [SIZE=1](tak? nigdy nie słyszałam... :D). [COLOR=Black][SIZE=2]Nette ta informacja zapadła w pamięć, ponieważ zawsze dużo robiła na drutach. Niedługo po tej rozmowie pod jej dach trafił królik rasy angora, którego jej przyjaciółka nie mogła dłużej trzymać w domu. Króliki te mają bardzo obfite futro, które trzeba strzyc co trzy miesiące. To zmobilizowało Nette, by nauczyć się prząść wełnę.- Stało sie to moją pasją[...] .

[SIZE=4][COLOR=Lime]'Jeden sweter z psa na rok'
[COLOR=Black][SIZE=2]DO przędzenia włóczki nadaje sie sierść wszystkich psów z obfitym podszerstkiem.[SIZE=1][COLOR=Silver](No dogomaniaczki, bierzemy się do roboty:diabloti:)[COLOR=Black][SIZE=2]- Takie rasy jak szpic japoński, samojed, tervueren i collie są najlepsze, bo mają bardzo miękką sierść -tłumaczy Nette- również z owczarka podhalańskiego można uzyskać dobrą wełnę.

Co myślicie o tych artykułach:D?

Posted

to nie futro z psa tylko z wyczesanego podszerstka udziergane na drutach np swetry,kamizelki

pies na tym w żadnym calu nie ucierpiał,myślę,że to nawet pozytywnie wpływa na jego kondycję włosa (regularne szczotkowanie,kąpiel)

Posted

Ja również myślę,że to wcale nie jest krzywdzące dla psiaka:razz: ...przecież nie obdzierają go ze skóry,tylko strzygą....To tylko futro,przeciez to psiaka nie boli...;)
Zgadzam się też z tym,że właściciel,chcąc uzyskać ładną wełnę częściej kąpie i czesze psa..a to chyba dobrze,no nie?

Posted

[quote][SIZE=2]Nie pochwalam tego typu zachowań, i osobiście uważam to za głupote, nosić kamizelke z sierści swego psa? No cóż.. spójrzmy na to z takiej strony-
Zawsze jest w co sie wtulić, nawet gdy nie ma psa obok nas:razz: Zwłaszcza, ze na to nie trzeba zabijać zwierząt. Ale głupio musi sie czuć np. Collie bez futra...
W artykule mamy napisane:[/qoute]
Napisałam tylko że jest to głupota, ale nie jestm oburzona... jezeli ktoś chce to niech sobie nosi...

Posted

Dzisiaj kupiłam MP i nie zdążyłam przeczytać całego artykułu, tylko rzuciłam okiem.
Ale po pobieżnym obejrzeniu stwierdzam, że po prostu ludziom sie nudzi i nie mają co robić. ;-) Ale jeśli psy na tym nie cierpią to niech sobie robią wełnę z psa. :)

Posted

no bo niby w czym mają ucierpieć te psy? no chyba ,że nie lubią czesania :lol:
ale to zapewne nie zmienia faktu,że każdy szanujący się właściciel dba o szatę swego pupila, a czy potem te włosy wyrzuci i będzie prządł na swetry to naprawdę nie ma znaczenia.Ludzie mają różne hobby!

Posted

Czytałam ten artykuł i bardzo mi się podoba. Gdybym umiała prząść to napewno zbierałabym wyczesane futro z mojego psa. Tylko on trochę za mały. W tym artykule jest napisane, że najlepiej się nadaje sierść wyczesana bo nie zawiera tylu włosów okrywowych, które są twarde. Nie ma więc mowy o strzyżeniu. Zresztą te kolaczki na zdjęciu nie wyglądają na ostrzyżone.

Guest aneta_w
Posted

Moim zdaniem to ogólnie wporządku. Pieski na tym nie cierpią, właściciele zwalczają nudę i mają ubrania - i wszyscy są zadowoleni :D

Posted

e tam i czym tu sie oburzać ? oprócz tych skór w pierwszym artykule uważam iż drugi artykuł jest ok. jakby moja sucz miała odpowiednią sierść to pewnie też bym spróbowała coś z tym wyczesanych włosów zrobić :eviltong: ale niestety ma za krótkie. przecież psu się żadna krzywda nie dzieje a wyczesywać psią sierść i tak trzeba :p

pozdrawiam