Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja będę w niedzielę we Wrocku i w schronie, więc bardzo chętnie. A dzisiaj właśnie jakaś Pani (Natasza) też dobijała się do mnie na komórkę w sprawie Kokuni naszej, kochanej :) Czy to aby nie owa zainteresowana??:cool3:

Posted

[quote name='GoskaGoska']NA WATKU KAKUKAZOW PADA PYTANIE - ALE TAM CISZA :shake: A NA STRONIE SCHRONISKA - ZE POSZEDL DO ADOPCJI - WIEC czy jaką ciotka mogłaby napisać czy jest kaukaz?
Kaukaz poszedł do adopcji ;) :multi:

Posted

[quote name='GoskaGoska']dziś na gumtree ogłosiłam 25 pieskow :razz: głownie to co są na stronie schronu - chcialam zaszalec i dadawac dalej -ale mi napisali ze za duzo ogloszen dałam jednego dni :evil_lol:. to są ogloszenia - jak by ktoś wiedział, ze który poszedł do domku to proszę o info :
Wrocław Zwierzaki Psy Koty Konie Papużki i Inne - Gumtree Wrocław

ale dałaś czadu!!! :laola:
wielkie dzięki!!!:laola:
schron powiniem postawic Ci pomnik....

Posted

[quote name='xmartix']Pani która chciała adoptować Daisy adoptowała Igreka - nr 2117/08

poprosiłam o zdjęcia z nowego domku :)
i cale szczescie , bo tez to 7latek , dobrze ze znalazl domek

Posted

chcialam wszystki zlozyc Wesoly Swiąt i przy tej okazji napisac cos o jajkach - nie wiem ile z Was o tym wie, ja calkiem niedawno dowiedzialam się co oznaczają oznaczenia na jajkach i do tego ze chow klatkowy - oznacza masakryczne warunki dla kur - są one w okropny scisku, trzymane non-stop w klatce- MAJĄ CZĘŚTO OBCINANE ŁAPY -ZEBY TYLKO SIEDZIAŁY I ZNIOSŁY JAJKA. Daltego ja juz więcej nie kupię jajek z oznaczeniem 3 i 2 . Dla zainteresowanych wklejam:
Jajka jakie kupujemy w sklepie są znakowane specjalnym kodem informującym o jakości produktu, producencie oraz kraju jego pochodzenia.
Każdy z nas widział już czerwone napisy na skorupkach. Wyjaśniamy znaczenie stempelka który jest tam zawarty:
X-YY-AABBCCDD
Gdzie:
X ? oznacza sposób chowania kury
0 ? ekologiczny
1 ? wolnowybiegowy
2 ? ściółkowy
3 ? klatkowy

YY ? kraj pochodzenia
AABBCCDD ? weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta
AA - kod województwa
BB - kod powiatu
CC - kod zakresu działalności
DD - kod firmy w danym powiecie

Jaja klasy A klasyfikowane są według wagi (znajdującej się najczęściej na opakowaniu) w następujący sposób:
XL - bardzo duże: 73 g i więcej
L - duże: od 63 g do 73 g
M - średnie: od 53 g do 63 g
S - małe: poniżej 53 g

Pamiętajmy żeby kupować jajka z jak najniższym X. Wysoki numer oznacza typowo hodowlane kury, czasem nawet obcina się im nóżki aby tylko znosiły jajka.

Posted

Ale dobrze Gosia ze poruszylas ten temat....
caly problem polega na tym ze w sprzedazy w ogole nie ma innych jajek niz te z "3"....
mam to szczescie ze kupuje jajka u gospodarza, o ktorym wiem ze karmi je ziarnem i kurki biegaja szczesliwe po calym podworku...
ilekroc jednak jestem gdzies w sklepie sprawdzam numery...nigdy jeszcze nie widzialam innych jajek niz te z klatkowego chowu:shake:
a z pytanych przeze mnie osob wiekszosc w ogole nie wiedziala, ze jest takie oznaczenie....

Posted

Jak bede w Pl to sprawdze az bo nigdy wczesniej nie zwracalam na to uwagi :oops:. Tu w UK to normalnie są w tesco w sprzedazy z 1 -oczywiscie troche drozsze-ale nie az tak duzo, a ponoc od takich wolnych kur są o wiele zdrowsze i smaczniejsze jajka.

Posted

tak mnie zainteresowałyscie tym, ze zaczęła buszowac i znalazłam moze się komus przyda :
"1" w Astrze, a "0" w Magnolii jest sklep z żywnością
zdrową-ekologiczną (wejście do tego sklepu na przeciwko wejścia do TESKO),no i "1" są zawsze w EPI . W Tęczy na Bajana pojawiły się od niedawna prawdziwe jaja z chowu
ściółkowego (2-PL 02141310). Te same jajka znajdziecie w Feniksie, w Rynku."1" w Auchan na Bielanach. Jedyny sklep gdzie (przypadkowo zresztą) trafiłem "jedynki - jak cos to znalazlam to na gazeta.pl forum Wrocław : http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=87346426&v=2&s=0
Jak juz zamieszkam w PL to niedaleko : Magnolia i Astra i Bielan zresztą tez, to bede miala dostęp :). To tak jajecznie się zrobiło na wątku-ale święta jajeczne są:) i kura tez żywe stworzenie.

Posted

To ja cos jeszcze dodam na temat jajek.....
U nas to sa w kazdym sklepie dostepne wszystkie numery praktycznie. Ja kupuje tylko i wylacznie z numerem 0 do domu, a do restauracji dla gosci z 1.
Moj TZ niebyl z tego powodu zachwycony na poczatku, bo jednak sa troche drozsze, zwlaszcza jak sie duze ilosci kupuje do restauracji, ale powiedzialam mu ze innych do rak niewezme, wiec sie juz przyzwyczail. Jednak jak idzie sam na zakupy to musze powtarzac zeby niezapomnial popatrzyc na numery.:cool3:
Teraz na swieta to kupilam tez te dla gosci na stol, i sama frabowalam, bo te sliczne, gotowe, farbowane juz, to wszystkie z trojki.:placz:(meczonych kur)
Poprostu kosztuje jajko 10 centow swiecej u mnie niz w innej restauracji.:evil_lol:

Posted

to Reksiu warto zaznaczyc w karcie ze jajka od szczésliwych kur :evil_lol:, moj TZ to powiedzial ze juz w zyciu jajek z 3 nie kupi. Widzé ze wy juz od dawna uswiadomione jestescie- a ja dopiero doláczylam. Kurcze w sumie malo ludzi o tym wie, bo to taki nie komercyjny temat i nie zbyt duzo o tym slychac