Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W Schronisku nie przeprowadzają sterylek aborcyjnych- wolą uśpić ślepy miot.A wielka szkoda.. na to jednak niestety nie mam już wpływu.

Zostaje zostawiony zawsze jeden szczeniak- a tych szczennych suk jest teraz ogromnie dużo, więc gdyby te wszystkie maluchy poskładać do kupy, trzebaby drugą szczeniakarnię zrobić.. :-(

Dodam tylko ,że szczeniąt mamy owszem, 40, ale tych całkiem małych - do 4m-ca.A gdyby jeszcze liczyć te wszystkie,które nie skończyły jeszcze roku.. dramat..

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Słuchajcie, odstałam maila od osoby niepełnosprawnej(jeździ na wózku).Jest zainteresowana jednym ze szczeniaków.Wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł, że sobie nie poradzi.Dla takich ludzi najodpowiedniejszy byłby starszy, ułożony pies.Ja już w zasadzie podjęłam decyzję, że puszczę tego maila "mimo uszu",ale mimo wszystko czekam na Wasze sugestie..

Posted

Agnieszka(Visenna) napisał(a):
W Schronisku nie przeprowadzają sterylek aborcyjnych- wolą uśpić ślepy miot.A wielka szkoda.. na to jednak niestety nie mam już wpływu.

Zostaje zostawiony zawsze jeden szczeniak- a tych szczennych suk jest teraz ogromnie dużo, więc gdyby te wszystkie maluchy poskładać do kupy, trzebaby drugą szczeniakarnię zrobić.. :-(

Dodam tylko ,że szczeniąt mamy owszem, 40, ale tych całkiem małych - do 4m-ca.A gdyby jeszcze liczyć te wszystkie,które nie skończyły jeszcze roku.. dramat..

czyli Maluchy tej szczennej suki zostrana uspione?!:-o

Posted

:placz:
ale ona była już szczenna jak trafiła do schronu?
czy dopiero w schornie?
u nas trzymaja suki razem...żeby nie było kolejnych małych...
raz nawet widziałam ze mieli osobny kenel dla suk które mają cieczke..

Posted

U nas również suki i psy przebywają osobno, ale jest jeden taki boks.. w którym trzymają WSZYSTKIE psy DO ROKU, powyżej 4 m-ca.Nie mogą wrzucić takiego malucha na boks z dorosłymi zwierzakami, gdyż takie eksperymenty zazwyczaj kończą się tragicznie.A miejsca nie ma.. przepełnienie ogromne.Dodatkowo miasto nie pozwoliło na dalszą rozbudowę, dlatego nie ma możliwości stworzenia drugiego boksu młodzieżowego..

Niestety.. i koło się zamyczka.

A te biedne szczeniaki są brane, a większość z nich i tak wraca ponownie do Schroniska.. jako dorosłe już zwierzęta..

Najbardziej drastyczny, znany mi przykład to Psota- adoptowana jako szczeniak, zwrócona po 7 latach..

A.. nie zauważyłam na stronie Kingi jeszcze tego malucha..

5 miesięcy, suczka, średniej wielkości. Została znaleziona i do dnia 04.01.07r czeka na swojego właściciela, potem zostanie przeznaczona do adopcji. Jest bardzo miła, energiczna, pogodna i wylewna.

Posted

co do tego maila od osoby niepełnosprawnej to ja bym go nie puszczała mimo uszu. Może po prostu napisz delikatnie o swoich odczuciach, zaproponuj pieska który nie jest już szczeniakiem, zapytaj czy ma kogoś do pomocy. Ta osoba wcale nie musiała się przyznawać, że jeździ na wózku. Mogła podesłać kogokolwiek do schroniska i w ten sposób zaadoptować szczeniaka. Jednak tak nie postąpiła..........

Może kierowała się wyłącznie emocjami myśląc o szczeniaczku, może nie myslała o idących za tym dodatkowych kłopotach

Wystawiałam na allegro Koralika z Radomia (Ania-tygrysiczka). Znalazł dom u osoby niepełnosprawnej w Wejherowie. Też Ania pytała na forum, ale nie odpuściliśmy. Troszkę pokorespondowały i Koralik jest szczęśliwy w nowym domu, ale fakt - nie jest szczeniakiem
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=26816&highlight=koralik

Posted

Witam,
Bardzo ciesze się, że zainteresował się Pan szczeniaczkiem, mamy teraz
duże przepełnienie, ok. 40 maluchów, dlatego każdą chęć adopcji
odbieramy bardzo emocjonalnie.W mojej głowie rodzi się jednak pytanie,
czy poradzi sobie Pan z psim dzieckiem, pełnym wigoru i żywotności?
Co będzie, jeżeli Pan nie podoła? Nie chcę, żeby mała ponownie wróciła
do Schroniska.Proszę przemyśleć swoją decyzję, czy będzie Pan w stanie
zapewnić jej codzienne, długie i aktywne spacery, wychowywać ją w ten
sposób, żeby przysłowiowo "nie weszła Panu na głowę"? Jeżeli naprawdę
myśli Pan, że da radę, ma Pan jakieś doświadczenie.. to bardzo
chętnie zorganizujemy transport.

Czekam jednak na jednoznaczną,przemyślaną decyzję i informacje dla
nas.

Pozdrawiam

Może być?

Posted

zapytaj jeszcze czy ma kogoś do pomocy, bo może mieszka z kimś kto również będzie się opiekował szczeniakiem. Może zaproponuj, żeby ewentualnie pomyślał o psie młodym ale dorosłym, nauczonym wielu rzeczy jak np czystości.
Według mnie list ok. Nie możemy tych ludzi skreślać, ani dawać im odczuć że są inni, bo nie są. Jednak dla dobra zwierzęcia wszystko dokładnie trzeba ustalić .

Posted

Naniosłyśmy z Ulv małe poprawki:

" Witam,
Dziekuje za kontakt.Mamy teraz ogromne przepelnienie w Schronisku, ok. 40
szczeniąt, dlatego każdą chęć adopcji odbieramy bardzo emocjonalnie.
Martwi mnie jednak, czy podoła Pan opiece nad szczeniakiem.Czy jest
pan na pewno przygotowany na coś takiego jak nauka czystości?Trzeba
wysadzać pieska na gazete albo chodzić z nim na dwór bardzo często.
A jak się nie zdąży, to ścirka i sprzątanie.. Ma Pan kogoś do pomocy?
Może lepszy byłby dla Pana pies kilkumiesięczny, sprawdzony i chociażby
połowicznie ułożony? Jeśli Pan chce, podejme się znalezienia
takiego zwierzaka.Zresztą całkiem małe szczeniaki mają największe szanse
na znalezienie domu.Może warto dać szansę jakiemuś starszakowi?Może nie
są słodziutkimi dzieciakami, ale kochają tak samo .. :)
Czekam na Pana decyzję.
Pozdrawiam."

List gotowy do wysłania :p

Posted

sorry za upierdliwość, ale ten fragment :
Czy jest
pan na pewno przygotowany na coś takiego jak nauka czystości?

zamieniłabym na cos takiego:
Proszę pamiętać, że te szczeniaczki nie są nauczone jeszcze czystości. Ta rola przypadnie w udziale Panu.

ale to już czepialstwo i kosmetyka. Myślę że jest git

Posted

Ludzie BIERZCIE SZCZENIUSIE! W razie potrzeby i na ile będziemy mogli, pomożemy w transporcie! Nie ma już gdzie ich upychać:-( :-( :placz: :placz: Szczeniakarnia jest PRZEPEŁNIONA! Siedzą po 3/4 maluchy w jednej, małej klateczce:-(

Na boksach u dorosłych też jest MASAKRA! Nie ma gdzie już bud stawiać, bo przecież muszą mieć duże psy jakiś ruch!:-(
Pomóżcie...:roll:

Posted

Z tą aukcją zbiorową to ciężko będzie, bo jedne szczeniusie odchodzą, a inne przychodzą, a i na zgodę schroniska nie liczyłabym, niestery:-(

Jeżeli przez weekend nic się w szczeniakarni nie poprawi, to dam po prostu ogłoszenie zbiorowe do GW, bo dłużej tak nie może być!:placz:

Posted

Dzisiaj zabrałam z Ulv pięć szczeniąt- cały miot.Pojadą już wieczorem do Niemiec.Było miejsce dla większej ilości, ale reszta niestety chora.. dobrze, że te zostały wyciągnięte w porę :-(

Ps.

Jest caly miot pieknych, huskowatych szczeniat.. niestety nie mam zdjec(moze Negri wstawi), ale trzebaby je promowac.. zeby nie trafily do pierwszych lepszych domow, bo Husky to psy nie da sie ukryc dosc ciezkie charakterologicznie..

Pomocy..