Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A właśnie pierwsze co usłyszałam od pracownika schroniska to to ze to na 100% nie jest nużyca. Bosco nie zachowywał się agresywnie, ale to prawda że początkowo był nieufny, nie podchodził do krat, nie reagował na smaczki itd. z czasem już było lepiej. Tak, chip jest schroniskowy.
Tak mi się wydawało że to nie jest starszy pies, ale w schronie chyba wiek psa mnożą przez 2, bo ostatnio zabraną przeze mnie suczkę ocenili na 2 lata, po czym w klinice po obejrzeniu psa i jej zębów weci stwierdzili że ma ok. 9 miesięcy :wallbash:
Cieszę się bardzo że pies jest pod dobrą opieką :loveu:

• Replies 265
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Najważniejsze, że stres nie przełożył się na agresję. O to pewnie chodziło kierownikowi w rozmowie.
Teraz najważniejsze jest zająć się nim na tyle, żeby nie wracał do schroniska. Oby Bosco utrzymał ten fajny charakter jaki wykazał wczoraj i znalazł mądrego ludzia.

Co do nużycy. Nużyca nie wyszła w zeskrobinie. Ale z nużeńcem jest tak, że ciężko go stwierdzić w początkowej fazie bo nie zawsze udaje się go złapać w danej próbce. Bosco ma typowe objawy, więc dostał leki.

Posted

[quote name='doddy']
Gdyby ktoś chciał wspomóc psiaka, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem "BOSCO".
[B][SIZE=2]AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych[/SIZE][/B]
[B]79 1160 2202 0000 0000 8061 3463[/B]
PayPal: [EMAIL="fundacjaast@o2.pl"]fundacjaast@o2.pl[/EMAIL]
[/QUOTE]

zapisuje watek przystojniaka i zaraz wspomoge co moge.
Dzieki przeogromne za ta pomoc, ktora mu juz udzieliliscie. :)

Posted

Dopstrykałam kilka fotek na szybko przy okazji odwiedzin u Bosco. Opis weterynaryjny, zachowania, napiszę później bo padam po weekendzie. Muszę się też skupić, aby nic nie ominąć.

Posted

Jutro opiszę na spokojnie wszystko, ale nie jest najlepiej. Co badanie to coś u niunia wychodzi :(
Kiepskawo u niego z wątrobą, ma zapalenie prącia, problemy z układem moczowym być może jakiś poważniejszy.
Jutro kolejna diagnostyka tj. USG i badanie moczu.

Posted

On jest niesamowitej urody, poprostu hipnotyzuje nie daje o sobie zapomniec...

Martwi mnie jego zdrowie :( Trzeba teraz przystojniaka rozreklamowac, zeby pieniazki na diagnostyke i leczenie zebrac. Czy Boski ma wydarzenie na FB?

Posted

Rozliczenie Bosco. Wieści jak znajdę chwilkę.

Darczyńcy:
Jola od Malinki 50zł, MALWA (bazarek ze Strunki) 124,50zł, Małgorzata K. 100zł, Izabela M. 10,64zł, Kinga R. 50zł.

Wydatki:
transport 130zł

RAZEM: 205,14zł.

Posted

Rozliczenie jest to teraz kilka słów o chłopaczku.
Bosco w lecznicy bardzo ładnie się odnalazł. Jest grzeczny, cichy. Być może jest to spowodowane faktem, że nadal nie wie za bardzo co się dzieje i jak zachować się w tej sytuacji. Po nim bardzo widać bezradność. Widać, że sam nie wie co będzie dalej. Z jednej strony się cieszy, z drugiej boi się czasami i nie wie jak zareagować. Bardzo się chłopczyk stara, ale bezradność ma szczeniaka. Jemu potrzebny jest przewodnik, który poprowadzi go przez świat za łapkę.
W lecznicy stara się zachowywać czystość, grzecznie zostaje sam w klateczce. Raczej był domowy.
Na spacerach obawia się miasta, ale w lekkim stopniu. Spokojnie, bez przeszkód może zamieszkać w mieście, bo na nowe bodźce reaguje spokojem.
Kontaktowałam go z kotem przez klatkę w lecznicy. Nie ma w nim ślepej agresji, raczej zainteresowanie. Jest szansa, że przy mądrym człowieku dałoby radę go przyzwyczaić.
Z psami jest ok jeśli te są spokojne, gorzej że chce je gwałcić. Na spacerach psy olewa totalnie.

To takie duże dziecko, co teraz trzeba mu świat pokazać!

Co do weterynaryjnych aspektów. Kiepsko jest ze wskaźnikami wątrobowymi. AST ma przekroczony 7 krotnie.
Dodatkowo problem jest w siusianiu u niego, siusia nawet 1l na jednym spacerze. A to bardzo dużo. Strumień moczu także nie jest właściwy.
Ma zapalenie prącia.

Z uwagi na te badania, będzie miał USG jamy brzusznej aby wykluczyć nowotwór, a także kamienie w moczu. Dodatkowo będzie miał badany mocz, aby zobaczyć czy na tym podłożu uda się coś zdiagnozować.

Co chłopczyk ma badania, to niestety "coś" wychodzi. Niewskazane przy jego dolegliwościach, aby wracał do schroniska. Dlatego bardzo, bardzo apelujemy chociaż o fundusze. Już kontaktujemy się z hotelami, aby cokolwiek jemu znaleźć bądź podmienić.

Posted

No to teraz kilka słów na spokojnie, bo ostatnie dni mamy jeżdżenia od weta do weta, bo Kasta i Brena będące u mnie w domu szykują się do operacji i muszą odwiedzać specjalistów przed narkozą.
Do Bosco jeżdżę jak tylko czas pozwoli. Niunio jest nadal w lecznicy. W boksie zachowuje się grzecznie, zostaje w ciszy, jak się po cichu do niego zajrzy to leży na boku, zreklaksowany i śpi. Dostaje suchą karmę i zjada ją bez problemu. Dużo pije, ale był odwodniony, ma stan zapalny, więc może jest to podyktowane tym właśnie.
Tak jak pisałam, miał USG, które nie wykazało zmian narządowych. Pęcherz w USG jest ok, brak złogów, kamieni, więc uff.
Siusianie zdecydowanie mu się poprawiło, być może problem tkwił w mocnym zapaleniu prącia. A ponieważ jest leczony, antybiotyk zaczyna działać, problemy mijają. Zbadamy mocz na wszelki wypadek.
W obrazie USG wątroba jest ok. Martwiliśmy się o nią po otrzymanych wynikach krwi. Tak sobie dumaliśmy, że być może wysoki wskaźnik wynikał z diety schroniskowej. Za jakiś czas powtórzymy badanie i obstawiamy, że może być już ok :)
Klinika, w której Bosco mieszka kupiła RTG cyfrowe do ortopedii. Ma być ono na dniach, więc jak tylko dojedzie to zrobimy RTG kolana i ocenimy jakie problemy tkwią w łapce.

Powoli, powoli mamy unormowaną diagnostykę. Teraz by się przydało, aby niunio znalazł przed Świętami alternatywę aby nie wracał do schroniska. Oby Mikołaj był łaskawy dla czekolady. Skrzywdzić go nie damy, pałacu szukamy :)

Posted

BOSCO jest BOSKI.
Taki czekoladowy Apollo. Naprawde piekny. Jak ktos go mogl oddac i miec odwage cywilna spojrzec w te piekne oczy.. Eh... ludzie.
Ciesza bardzo informacje, ze zdrowie chlopaka nie jest zle i kolejne badania niweluja obawy.
Zycze by chlopak znalazl swoja przystan, a poki co by udalo Wam sie zorganizowac cos dla niego.
DT, czy DS nie wspomoge niestety :( Ale paroma zlotymi i bazarkiem jak bedzie trzeba zawsze.

Posted

Dlatego dwa razy pare zlotych podeslalam :) Izabela M to ja.
Wiem, ze potrzeba pieniedzy.. Ile moglam narazie, tyle dalam. Przepraszam, ze nie wiecej, ale Bosco to kolejny pies wspomagany. Chcialabym wiecej.. no ale..
Aktualnie mam bazarek dla Nutka i dla Adiego. Jak sie skonczy w pierwszym tygodniu stycznia, rozlicze - to w kolejnym ujme Bosco.

Posted

Dzięki Izuś za pomoc :)
A ja znowu przynoszę niefajne wieści. Wczoraj 3h spędziliśmy w lecznicy z Boskim.
Wykąpaliśmy go w szamponie leczniczym, aby pozbyć się smrodu i pasożytów. Kąpiel niunio zniósł dzielnie, bez warkotów, bez prób wyskoku z wanny, normalnie do kąpieli cud.

Ponieważ dotarł RTG cyfrowy niunio miał także w końcu diagnostykę ortopedyczną. I tu nie ma optymistycznych wieści.
W jednej nodze jest zerwane więzadło kolanowe. W drugiej nodze jest martwica na kolanie do wydłutowania pod bloczkiem.
Niestety, przed Boskim operacje obu tylnych łap. Teraz wiemy dlaczego psiak chodzi jak clown na szczudłach...
Pierwszą operacją będzie operacja więzadła, czyli prawej łapy.
Na domiar złego problemy z wątrobą są już widoczne w postaci żółtych plam na brzuszku. Z wątrobą jednak więc różowo nie jest, co potwierdza krew.
Póki co wstawiamy chłopczyka na karmę Hepatic i heparynę jakąś. Po kilku tygodniach zobaczymy jak wątroba.

Jak więc widać, Boski ma boski charakter, ale zdrowia już nie.
Apelujemy do Was o pomoc finansową, bo wszystko co robimy kosztuje :(

Posted

doddy mysleliście żeby mu podać ornipural? moja ex tymczasowiczka sznupka miała teraz straszny problem z wątrobą - w tysiącach przekroczone normy i kroplówki z ornipuralem zdziałały cuda - niektóre warszawskie lecznice go mają na pewno - dr Gojska leczyła Bibi