Kelly-Haszczara Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 Nie wiedziałam gdzie zamieścić ten temat więc pomyślałam że może tu... Mam mały problem. Kilka dni temu dowiedziałam sie że moja sąsiadka ma szczeniaczka siberian husky. Dziś poszłyśmy z mamą do niej a ona zeszła na dół ze śliczną suczką owczarka niemieckiego. Strasznie mi sie spodobał i poprosiłam sąsiadke o namiary na osobe która sprzedała jej pieska... i tu zaczyna sie problem...rodzice nie chcą sie zgodzić chociarz wcześniej mówili że możemy mieć pieska. Próbowałam wszystkiego... Wywiązałam sie ze wszystkich moich obowiązków i próbowałam sprawiać jak najmniej "problemów" a oni wciąż się zastanawiają co w ich języku oznacza "NIE" ;( co robić?? (jeżeli zaśmiecam tym tematem forum to prosze o usunięcie go) Quote
Samturia Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 może najpierw przygarnij jakąś małą bidę ze schroiska? Owczarek niemiecki, Syberian husky to duże rasy, których utrzymanie może wynieść nawet 300 zł miesięcznie! za psa z rodowodem też trzeba sporawo zapłacić. 1500-3000zł! oczywiście nie myśl o pseudohodowlach... Quote
Paulina87 Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 Jeśli sąsiadka nie ma pieska z rodowodem to nawet nie bierz od niej namiaru na pseudohodowcę. Jeśli już rodzice zgodzą się na psa to pamiętajcie, żeby nie kupować psa na giełdzie, targu ani od kogoś kto oferuje psy bez rodowodu. Rasowe huski i owczarki to akurat nie są drogie psy bo ich ceny wachają się od 800-2000 zł. Za 1200 zł mozna mieć huskiego albo owczarka z dobrym pochodzeniem po przebadanych rodzicach. Jeśli dla Twojej rodziny 1000 zł to dużo pomyślcie nad psem ze schroniska. W schroniskach pełno jest szczeniaków w typie owczarka a i coraz cześciej zdarzają się szczeniaki w typie husky. Musisz też pamiętać, że rasy, które masz na mysli potrzebują szczególnej opieki. Husky to pies zaprzęgowy. Pomysl czy będziesz w stanie kilka razy w tygodniu iść z nim na rower. Tygodniowo te psy muszą przebiec naprawde dużo. Psy moich znajomych robią 10 km podczas jednego treningu. Moja Jura robi mniej bo 5 km podczas jednego treningu. Husky są też bardzo silne. Trzeba mieć duzo cierpliwości i nauczyć je ładnego chodzenia na smyczy albo mieć silną rękę. Uwielbiają kopać w ogrodzie, niszczyć rosliny i przede wszystkim uciekać. Owczarek to pies wymagający ciągłego kontaktu z człowiekiem, ciągłej pracy. Te psy bez pracy z człowiekiem, szkolenia poprostu marnieją. (Mam nadzieje, że Twoja sąsiadka o tym wie). Husky jest troszeczkę tańszy w utrzymaniu od owczarka ponieważ je mniej. Miesięczny koszt utrzymania mojej Jury (husky) to około 100 zł - jest karmiona Bosch Adult. Pamiętaj, że gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy :diabloti: Quote
Kelly-Haszczara Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Bardzo dziękuję za odpowiedzi ;) piesek którym byłam zainteresowana najwyraźniej nie ma rodowodu... a rodzice zastanawiają się nad schroniskiem :) Takie pieski podobno potrafią bardzo kochać. Quote
nathaniel Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Wszystkie psy potrafią kochać! Tylko zdarza się , że w psa schroniskowego trzeba włożyć więcej pracy (jeśli jest już podrośniety )... Quote
Guest aneta_w Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Dokładnie. Ja bym Ci proponowała wziąć psa ze schroniska.:) Najpierw poczytaj różne książki o psach i niektóre wątki na dogomanii. Potem zdecydujesz, czy dasz sobie radę z pieskiem większym (w sensie że starszym ---> po przejściach). Jeżeli nie, to weź szczeniaka ze schroniska. Ale najpierw zadaj sobie pytanie czy naprawdę chcesz psa. Czy będziesz z nim wychodzić na spacery, uczyć go, bawić się z nim i leczyć go gdy będzie chory? Codziennie, przez min. 13 lat ?? Quote
Kelly-Haszczara Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 No właśnie bardzo długo zastanawiałam się nad tym i wiem że pies to nie tylko piesek do głaskania i przytulania ale i obowiązek opieki nad nim oraz zapewnienia mu dobrych warunków. Ja mam dość dużo czasu na opieke nad nim zresztą nigdy nie będzie zostawał sam bo u mnie zawsze jest ktoś w domu :) Najprawdopodobniej to będzie jakiś piesek ze schroniska. Quote
Rybc!a Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Wszystkie psy potrafią kochać! Owszem, zgodzę się, ale psy ze schroniska kochają wdzięczną miłością. I to się czuje. Ja , jako właścicielka suczki ze schroniska, wiem co to znaczy być kochanym. Wdzięcznie kochanym. ;) Ja trzymam kciuki i polecam z całego serca , byście zdecydowali się na psa ze schroniska. Quote
nathaniel Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 No tu się z Tobą Rybc!u nie zgodzę... wszystkie psy kochaja nas na tyle mocno (kochaja nas ? a moze to tylko przywiazanie? ) ile my im czasu , checi poswiecamy. Quote
TangoBlue Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Ja rowniez nie moge sie zgodzic. Bef na pewno jest przywiazany, ale na codzien tego nie okazuje ;) . Ja sobie tlumacze to tym, ze byc moze nie mial swojego czlowieka przez bardzo dlugi czas, albo nawet nigdy, i po prostu jest niezalezny. Zreszta, przyczyny moga byc rozne, ale nie mam mu tego za zle, kazdy ma prawo byc soba. To zalezy rowniez od indywidualnego charakteru psa, tak mi sie przynajmniej wydaje, bo czasu mu poswiecamy sporo ( nie tylko ja ). Quote
pidzej Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 To ja zaproszę do działu Psy w potrzebie http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=28 Quote
Recommended Posts