Guffi Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 deer_1987 napisał(a):slimaczki cos dla mojej znajomej :) Tak, znajoma już przyszła oglądać i się wita :D Śliczne małe fuliczki. Szybko urosną :) Powodzenia! Quote
Paulina_mickey Posted March 18, 2012 Author Posted March 18, 2012 Guffi napisał(a):Tak, znajoma już przyszła oglądać i się wita :D Śliczne małe fuliczki. Szybko urosną :) Powodzenia! Witam sie po raz pierwszy :Rose: Też masz ślimaczki? Quote
Guffi Posted March 18, 2012 Posted March 18, 2012 [quote name='Paulina_mickey']Witam sie po raz pierwszy :Rose: Też masz ślimaczki? Tak- Achatina reticulata, Achatina fulica i Achatina achatina. Tu jakiś fotki: http://www.terrarium.com.pl/galeria/galeria.php?userid=37879&path=18826 Quote
Paulina_mickey Posted March 20, 2012 Author Posted March 20, 2012 [quote name='Guffi']Tak- Achatina reticulata, Achatina fulica i Achatina achatina. Tu jakiś fotki: http://www.terrarium.com.pl/galeria/galeria.php?userid=37879&path=18826 Ale piękne! A jakie wieeeeelkie. W jakim je masz wieku? Quote
Guffi Posted March 20, 2012 Posted March 20, 2012 Paulina_mickey napisał(a):Ale piękne! A jakie wieeeeelkie. W jakim je masz wieku? Dzięki :) Achatina fulica mają koło 2 lat, może więcej. Reticulaty ponad pół roku, niestety strasznie wolno rosną, nie wiem, czy nie są z chowu wsobnego. Achatina achatina kupiłam już wyrośnięte- 15 cm, także nie wiem, w jakim są wieku. Quote
Paulina_mickey Posted March 21, 2012 Author Posted March 21, 2012 Guffi napisał(a):Dzięki :) Achatina fulica mają koło 2 lat, może więcej. Reticulaty ponad pół roku, niestety strasznie wolno rosną, nie wiem, czy nie są z chowu wsobnego. Achatina achatina kupiłam już wyrośnięte- 15 cm, także nie wiem, w jakim są wieku. Nasze maluszki mają dopiero 3 miesiące :) Wczoraj przygotowaliśmy im już docelowe (dopóki nie wyrosną) mieszkanko :) A Twoje jak wygląda?Masz możliwość pokazać? Tak w ogóle to mój TZ właśnie o ślimakach będzie pisał magisterkę :) Więc wspólnie z nim będę się dowiadywać coraz więcej o tych stworzonkach :D Quote
Guffi Posted March 21, 2012 Posted March 21, 2012 Paulina_mickey napisał(a):Nasze maluszki mają dopiero 3 miesiące :) Wczoraj przygotowaliśmy im już docelowe (dopóki nie wyrosną) mieszkanko :) A Twoje jak wygląda?Masz możliwość pokazać? Tak w ogóle to mój TZ właśnie o ślimakach będzie pisał magisterkę :) Więc wspólnie z nim będę się dowiadywać coraz więcej o tych stworzonkach :D Aktualnie nie mam możliwości pokazać- postaram się zrobić fotki w weekend. Mam terraria 60x35x30 i 80x40x40. Zwykłe, szklane. Na dnie zależnie od tego, czy chcę, żeby składały jaja, czy nie. Achatina achatina mają możliwie najgrubszą warstwę torfu, w której zakopują się na cały dzień. Jest totalnie przemoknięty. Musiałam im też zamontować "ogrzewanie podłogowe"- termostat na 30 stopni. Ale fulicami nie musisz się tak przejmować- one nie potrzebują takich wygód :) A co to za studia? Zainteresowała mnie ta praca magisterska :) Pomogę w miarę możliwości, może sama się przy okazji czegoś dowiem... Quote
Paulina_mickey Posted March 22, 2012 Author Posted March 22, 2012 Robimy zootechnike oboje na hodowlach amatorskich. Po obronie inżyniera postanowiliśmy znaleźć sobie promotorów, którzy dadzą nam możliwość przeprowadzenia badań :) I tak ja badam zachowania psów u pani zoopsycholog, a TZ będzie badał ślimaczki- wpływ żywienia na ślimaki. Tematy jeszcze nie sprecyzowane, bo to dopiero zarys tego co będzie się robić :) Często masz jajeczka na sprzedaż? :cool3: Quote
3 x Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 Paulina_mickey napisał(a):Jak ktoś nie lubi małych i oślizgłych stworzeń to radze nie oglądać:diabloti: olaboga a co na to patyczaki? ;) Quote
Guffi Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 Paulina_mickey napisał(a): Często masz jajeczka na sprzedaż? :cool3: Nie, prawdę mówiąc w ogóle. Achatina fulica mnożą się bez problemu, reticulaty też. Ale ja nie chcę. To tylko problem jak się rozmnożą, mało kto chce je mieć, jako pupilka. A Achatina achatina- prawdopodobnie jestem jedynym hodowcą w Polsce, to wymagający gatunek, a ja mam go z niepewnego źródła, przyjechały do mnie w niezbyt fajnym stanie, nie wiem, nawet w jakim są wieku. Mnożyć się nie chcą. Ale rzuciłam się na nie i kupiłam wszystkie dostępne sztuki (4), bo szukałam ich po giełdach i necie przez 6 lat. Quote
taxelina Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 Patrzcie kogo ja na dogo przywrocilam do zycia Guffi :diabloti: Quote
evel Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 Jakby coś, to mogę Ci podrzucić mojego paszczaka do badań, psa oczywiście, ślimaków nie posiadam :D Quote
Paulina_mickey Posted March 22, 2012 Author Posted March 22, 2012 3 x napisał(a):olaboga a co na to patyczaki? ;) Patykaczków już nie mam :evil_lol:Mam straszyki i liśćca :) Guffi napisał(a):Nie, prawdę mówiąc w ogóle. Achatina fulica mnożą się bez problemu, reticulaty też. Ale ja nie chcę. To tylko problem jak się rozmnożą, mało kto chce je mieć, jako pupilka. A Achatina achatina- prawdopodobnie jestem jedynym hodowcą w Polsce, to wymagający gatunek, a ja mam go z niepewnego źródła, przyjechały do mnie w niezbyt fajnym stanie, nie wiem, nawet w jakim są wieku. Mnożyć się nie chcą. Ale rzuciłam się na nie i kupiłam wszystkie dostępne sztuki (4), bo szukałam ich po giełdach i necie przez 6 lat. Ooo nawet nie wiedziałam, że Achatina achatina są tak trudne... evel napisał(a):Jakby coś, to mogę Ci podrzucić mojego paszczaka do badań, psa oczywiście, ślimaków nie posiadam :D A Twoja psica ma jakieś problemy behawioralne?:evil_lol:Badamy to jak aktywność fizyczna i psychiczna wpływa rozwiązywanie problemów behawioralnych :) Quote
evel Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 Paulina_mickey napisał(a):A Twoja psica ma jakieś problemy behawioralne?:evil_lol:Badamy to jak aktywność fizyczna i psychiczna wpływa rozwiązywanie problemów behawioralnych :) Nieufność, lękliwość, agresja lękowa (powiedzmy, że zanikająca, ale czasem jednak wybucha ;)), przewijało się również pilnowanie zasobów. Obecnie większość problemów zanikająca, właśnie dzięki zajęciu psiego móżdżku różnymi rzeczami ;) Quote
Guffi Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 deer_1987 napisał(a):Patrzcie kogo ja na dogo przywrocilam do zycia Guffi :diabloti: Cicho tam, ja się udzielam na Dogo, ale tylko w wątku o ślimakach:evil_lol: Paulina_mickey napisał(a): Ooo nawet nie wiedziałam, że Achatina achatina są tak trudne... Pewnie dlatego jest ich tak mało. Inne ślimaki z tego rodzaju mnożą się jak szalone, a one? Mimo że są najbardziej poszukiwane i teoretycznie najpopularniejsze, to prawie nikt ich nie ma. Quote
Guffi Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 http://www.dogomania.pl/threads/93676-Afryka%C5%84skie-%C5%9Blimaki-m%C5%82odzie%C5%BC-szuka-dobrych-domk%C3%B3w.?p=18888916#post18888916 tutaj zdjęcia terra. Komórką niestety tylko, bo zostawiłam kartę od aparatu w mieszkaniu w Krakowie... Quote
Paulina_mickey Posted March 24, 2012 Author Posted March 24, 2012 Zapraszam na bazarek wielkanocny :smile: Quote
Paulina_mickey Posted April 21, 2012 Author Posted April 21, 2012 Chyba czas troche odkurzyć galerię, choć nie wiem na jak długo :diabloti: I czy w ogóle ktoś tu zagląda jeszcze :evil_lol: Wstawiam zdjęcia Mikusia i Zuzu Quote
Paulina_mickey Posted April 22, 2012 Author Posted April 22, 2012 Kasi i Lena napisał(a):Mikuś przy Zuzu wydaje się wielki:) Nooo on waży 12 a ona zaledwie 2 :D Jak się ostatnio bawili to Miki musiał na Zuzu bardzo uważać, bo on nie przyzwyczajony do takich maleństw. Zawsze były tylko równe jemu albo większe psy :D Quote
Paulina_mickey Posted April 23, 2012 Author Posted April 23, 2012 Zdjęcia ślimaczych dzieciaków Quote
Paulina_mickey Posted April 23, 2012 Author Posted April 23, 2012 I jeszcze kilka w porównaniu z naszymi 4 miesiecznymi, Guffi czy skurupka tego dużego powinna tak wyglądać? Bo mają wapienko ale nie jestem pewna czy wszystko ok z nią? Quote
Guffi Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 Oj, raczej nie. Bardzo się łuszczy. Od początku taka jest? Możesz to smarować czymś natłuszczającym- np. olejem kokosowym, podobno fajne efekty przynosi wyciskanie kapsułek A+E i smarowanie tym. Nie mają za sucho? Albo wręcz przeciwnie, za wilgotno? Coś nie tak z podłożem? A co do wapna- ja daję sepię i skorupki jajek, a nie wapienko/kredę z zoologa-bo to jest prawie sam popiół. Gratuluję maluchów, tylko... co Wy z nimi zrobicie :crazyeye: ? Quote
Recommended Posts