Jump to content
Dogomania

Niezidentyfikowana choroba - Cushing czy inne paskudztwo?

Recommended Posts

Posted

Bardzo proszę o pomoc. Otóż mamy w schronisku takiego oto psa:

Maurycy ma 10 lat, niestety już 5 rok czeka w schronisku. Waży 7,2kg.
Maurycy trafił do schroniska z problemami skórnymi 5 lat temu i do tego czasu to wszystko się ciągnie. Na początku jego skóra była w b. złym stanie, lepiła się i śmierdziała. Przeszedł nużycę, świerzba, miał grzyba. Ostatnie badania nic nie wykazały. Został też wykastrowany ponieważ podejrzewano u niego zespół feminizujących jąder. Obecnie dostaje leki na tarczycę ( w małych ilościach) bo miał lekką niedoczynność, zamiennik Karsivanu i kwasy omega 3,6.
Istnieje prawdopodobieństwo że cierpi na chorobę Cushinga, ale pewności nie ma. Trzeba wykonać dodatkowe badania, na które obecnie zbieramy pieniądze bo schroniska nie stać.
Weterynarze mówią że po za tym badaniem już nie ma co sprawdzać bo wszystko przebadali.

Proszę o radę. Jakie badania należy wykonać na Cushinga?
Jakie ew badania pod kątem innych chorób można by zrobić?
Co może dawać takie objawy ( pies raz łysieje, raz zarasta)??
Czego szukać żeby w końcu całkowicie wyleczyć tego psa?

Posted

Na Cushinga robi się badania krwi, test hamowania deksametazonem - dwa pobrania krwi w odstępie godziny, płaciłam niecałe 200 zł.
Gdzie on ma przełysienia? Były przed kastracją? Kiedy znikają, kiedy zarastają? Wykluczono alergię? Bo wszystkie te grzyby i nużeńce mogą być powikłaniem alergii...
Jeśli to są aktualne zdjęcia to na Cushinga on w ogóle nie wygląda.

Posted

On ma całe łyse podwozie, łapki raz są kompletnie łyse raz częściowo zarastają. Boki podobnie. Nie zauważyłam, żeby następowało to regularnie. Tego na zdjęciach nie widać, ale na bokach sierść jest rzadka, a skóra sucha, twarda....
Nie ma alergii. Przed kastracją miał już zmiany skórne.

Ciekawe, już druga osoba mówi (na podstawie zdjęć), że Cushinga prawdopodobnie nie ma....
Sama nie wiem co o tym myśleć.

Posted

moze zacząć od badania moczu. Na cushinga moze wskazywac niski ciezar wlasciwy moczu oraz wysoki stosunek bialka do kreatyniny. Jesli to sie potwierdzi to dopiero zrobic test na cushinga. Pies przy ZC duzo pije i duzo sika.
Cushing jest chorobą nieuleczalną prawie leczy sie go lekiem o nazwie Vetoryl, cholernie drogim...i to do końca życia...

Posted

Nie ma alergii - miał testy? Bo tylko tak można to wykluczyć.
Przy Cushingu są alternatywne metody terapii, można leczyć ketokonazolem, który jest dużo tańszy, ale nie zawsze działa.

Dla mnie to wygląda albo na problemy hormonalne ( hormony płciowe? jeśli wykluczono tarczycę) albo właśnie na alergię, na co wskazywałaby "sezonowość" niektórych łysień.

Posted

dopytam dokładnie co z tą alergią, bo na samym początku usłyszałam, że alergię ma, a potem kiedy następny raz pytałam już o alergii nie usłyszałam. I oficjalnie stanęło na tym że nie ma.

Posted

Trudno się tak wypowiadać z wyglądu. Mój Bonuś wcale nie wyglądał na Cuschingowca - nie byl wcale łysy, nie miał rozdętego brzuszka. Ale charakterystycznymi objawami jest bardzo łapczywe picie i częste siusianie. Myslę, że gdyby psiak miał Cuschinga a piszesz,że od 5 lat ma wyłysienia, to bez leczenia Vertorylem by już dzisiaj nie zyl

Posted

Badania na niedoczynność tarczycy wykonane w Polsce na ludzkich odczynnikach nie zawsze wykazują chorobę u psa.Należy pobraną krew wysyłać do Niemiec lub USA.Tak robią "lepsze" psie kliniki.Rozmieszczenie wyłysień i zgrubiała skóra też by na to wskazywały ale psiaki przy niedoczynności najczęściej tyją.Nie wiadomo jak u niego z wchłanianiem(trzustka?).Niestety bez dokładnych badań nikt nie może postawić diagnozy:(Proponowała bym bad. w kierunku trzustki i jeszcze raz na nied.tarczycy ale nie na ludzkich odczynnikach.Trzymam za psiaczka...