Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Marta i Wika napisał(a):
Mogą. Może być też sucha karma.

Sucha karma kiepsko się sprawdza jako nagroda - piesek ma ją na codzień. To powinno być coś wyjątkowego, tylko na specjalne okazje :lol:

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Behemot napisał(a):
Sucha karma kiepsko się sprawdza jako nagroda - piesek ma ją na codzień. To powinno być coś wyjątkowego, tylko na specjalne okazje :lol:

Kupiłam dropsy witaminowe :)

Posted

Behemot napisał(a):

Chyba że nie ma na co dzień - Wika je BARF, a pracuje na suche od czasu do czasu. I właśnie to są specjalne okazje :-)

Można też podzielić dzienną porcję na pół i część dawać w misce, a część np. na spacerach, w nagrodę za różne rzeczy, np. za przyjście do nas.

Posted

Marta i Wika napisał(a):
Chyba że nie ma na co dzień - Wika je BARF, a pracuje na suche od czasu do czasu. I właśnie to są specjalne okazje :-)

No, chyba że tak :lol:
Mam jeszcze tylko jedną uwagę: czasami szczeniaki jedzą bardzo łapczywie i również z tego powodu nie dawałabym suchych granulek jako nagrody na spacerze. Rozochocony piesek może jej nie pogryźć, tylko po prostu połknąć i się zadławić (był na Dogo taki przypadek :-(). A w domu karmę najlepiej namaczać w ciepłej, przegotowanej wodzie albo w chudym bulionie.

Posted

Behemot napisał(a):
No, chyba że tak :lol:
Mam jeszcze tylko jedną uwagę: czasami szczeniaki jedzą bardzo łapczywie i również z tego powodu nie dawałabym suchych granulek jako nagrody na spacerze. Rozochocony piesek może jej nie pogryźć, tylko po prostu połknąć i się zadławić (był na Dogo taki przypadek :-(). A w domu karmę najlepiej namaczać w ciepłej, przegotowanej wodzie albo w chudym bulionie.

OK spoko, a te dropsy to mogą być czy nie za bardzo?

Posted

ania18 napisał(a):
OK spoko, a te dropsy to mogą być czy nie za bardzo?

Tych dropsów to ja w ogóle nie znam. One pewnie twardawe są? Myślę, że nagródka dla szczeniaka powinna być miękka (tym bardziej, ze ma mleczne ząbki i jeszcze słabe szczęki). Może być kawałeczek szprotki w oleju. ja bym się obawiała, że piesek złapie dropsa, nawet go nie pogryzie i poleci dalej, a po drodze może się zakrztusić. No, ale to może tylko moje przewrażliwienie ;) Są też b. dobre ciasteczka Eukanuby - ale też raczej dla starszych piesków.
Najlepsza będzie parówka w plasterkach. to naprawdę nie jest takie uciążliwe ;)

Posted

Behemot napisał(a):
Tych dropsów to ja w ogóle nie znam. One pewnie twardawe są? Myślę, że nagródka dla szczeniaka powinna być miękka (tym bardziej, ze ma mleczne ząbki i jeszcze słabe szczęki). Może być kawałeczek szprotki w oleju. ja bym się obawiała, że piesek złapie dropsa, nawet go nie pogryzie i poleci dalej, a po drodze może się zakrztusić. No, ale to może tylko moje przewrażliwienie ;) Są też b. dobre ciasteczka Eukanuby - ale też raczej dla starszych piesków.
Najlepsza będzie parówka w plasterkach. to naprawdę nie jest takie uciążliwe ;)

wolałabym jednak coś kupnego :/

Posted

ania18 napisał(a):
wolałabym jednak coś kupnego :/

A parówka to nie kupna? :cool3:
Rozumiem, że chodzi Ci o coś mniej brudzącego, tak? No to polecam ciasteczka Eukanuby.

Posted

Behemot napisał(a):
A parówka to nie kupna? :cool3:
Rozumiem, że chodzi Ci o coś mniej brudzącego, tak? No to polecam ciasteczka Eukanuby.

one są miękkie? i ile kosztują?

Posted

Najlepiej kupic taka saszetke na pasku i wkladac w nia smakolyki, raczej cos miekkiego, malutkie kawaleczki zoltego sera, parowki tp. Dropsy sa twarde, kulki karmy pies powinien jednak rozgryzc a smakolyk powinien byc taki, zeby mogl go polknac. Taka saszetka w szmateksie kosztuje ok. 3zl, ja kupilam ich juz kilka i nie byly nawet uzywane. Mozna wlozyc smakolyki w woreczek i potem do kieszeni jednak wyjmowanie tego trwa czasem chwile a pies powinien dostac nagrode natychmiast po dobrze wykonanym poleceniu. Mozna tez na spacery ubierac jakas stara kurtke ktorej nie szkoda wybrudzic.

Posted

ania18 napisał(a):
ok, a jeszcze jedno... Behemot jak zrobic ten kalendarz zeby sie pokazywal jak tobiewe na lilypie.com?

Na tej stronie masz wszystko wyjaśnione krok po kroku - po angielsku, ale łatwo się zorientować.
Kiedy już zrobisz ten suwak, musisz w swoim podpisie wstawić jego adres URL.

Posted

Behemot napisał(a):
Na tej stronie masz wszystko wyjaśnione krok po kroku - po angielsku, ale łatwo się zorientować.
Kiedy już zrobisz ten suwak, musisz w swoim podpisie wstawić jego adres URL.

Jak narazie to się zarejestrowałam i przyszlo mi cos na maila nie wiem co...

Posted

ania18 napisał(a):
Jak narazie to się zarejestrowałam i przyszlo mi cos na maila nie wiem co...

Tam nie trzeba się rejestrować :shake:
Przyślij mi na PW datę urodzenia swojego pieska, to Ci zrobię ten suwak i podeślę adres URL. Może być taki wzór, jaki ja mam w podpisie?

Posted

Ania 18 przy dropsach witaminowych musisz pamiętać, że maja one witaminy (jak nazwa wskazuje ;) ). Dlatego nie są najlepsze do nagradzania, bo dziennie można ich chyba dac koło 4-5, w zależności od rodzaju. Ciasteczka Eukanuby są fajne. Łamałam je na trzy części, bo bez łamania moga być za duże-o ile o tych samych pisze Behemot. Skuś się na parówkę :) A jeśli koniecznie chcesz coś suchego, to polecam do takiej "dziennej" porcji ciasteczek wrzucić kawałeczek wędzonego boczku. Całe suche dla psa smakowicie pachnie, a wciąż jest suche.

Posted

[quote name='Gasnik']Ania 18 przy dropsach witaminowych musisz pamiętać, że maja one witaminy (jak nazwa wskazuje ;) ). Dlatego nie są najlepsze do nagradzania, bo dziennie można ich chyba dac koło 4-5, w zależności od rodzaju. Ciasteczka Eukanuby są fajne. Łamałam je na trzy części, bo bez łamania moga być za duże-o ile o tych samych pisze Behemot. Skuś się na parówkę :) A jeśli koniecznie chcesz coś suchego, to polecam do takiej "dziennej" porcji ciasteczek wrzucić kawałeczek wędzonego boczku. Całe suche dla psa smakowicie pachnie, a wciąż jest suche.

OKI a te ciasteczka Eukanuby są po ile?

Posted

lizka napisał(a):
Ja kupuje te ciasteczka po ok.25 zł ;)

Ja kupiłam na próbę paszteciki u weterynarza po 30groszy za sztukę.Oczywiście mojemu maluchowi smakują więc mam zamiar kupić większe opakowanie .
Nie wiem czy tylko ONkom ale parówka jest zabroniona,usłyszałąm już to od trzech weterynarzy w lecznicy do której chodzę,bo też pytałam co można dawać szczeniakowi(obecnie trzymiesięcznemu).
Wszelkie parówki,wędliny ,kiełbasy i wieprzowina zwłaszcza z przyprawami są zabronione.

Posted

zielona28 napisał(a):

Nie wiem czy tylko ONkom ale parówka jest zabroniona,usłyszałąm już to od trzech weterynarzy w lecznicy do której chodzę,bo też pytałam co można dawać szczeniakowi(obecnie trzymiesięcznemu).
Wszelkie parówki,wędliny ,kiełbasy i wieprzowina zwłaszcza z przyprawami są zabronione.

Parówkę jako nagrodę podaję się w minimalnych ilościach: cieniutkie jak papier plasterki, do tego najlepiej przekrojone pół. Taka ilość nie powinna zaszkodzić ;)

Posted

Behemot napisał(a):
Parówkę jako nagrodę podaję się w minimalnych ilościach: cieniutkie jak papier plasterki, do tego najlepiej przekrojone pół. Taka ilość nie powinna zaszkodzić ;)

KURCZE A JA DALEJ NIE WIEM JAK WSTAWIĆ TEN KALENDARZYK ... z lilypie

Posted

ania18 napisał(a):
DOBRE TO JEST A CZY KARMA FRISKIS (TAK SIĘ MÓWI) JEST DOBRA DLA SZCZENIAKA?

Nie za bardzo :shake: Polecam Eukanubę.

P.S. Nie pisz, proszę, z włączonym CapsLockiem.