Paulix Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 Jako iż mój pies niedługo skończy dwanaście miesięcy i równocześnie z końcem worka będę miała dylemat co zamówić, postanowiłam podpytać się tutaj. Póki co jest na Taste of the Wildzie, ale mam wrażenie, że słabiej mu służy - jeszcze kiedy był szczeniakiem i poza spacerami nie miał innych bardzo aktywnych zajęć dostawał TOTW rybny i było w porządku, ale z teraz, kiedy podrósł, na spacery chodzi w psim towarzystwie i dodatkowo zaczyna agility, więc zjadał karmy znaczniej więcej (z teoretycznych 280g zrobiło się 400), zmieniłam na wersję z bizonem, w nadziei, że będzie bardziej tłusta, ale niestety dalej zjada tyle samo i mam wrażenie, że jest z lekka za chudy. Przez zimę zamierzam podtuczyć go trochę BARFem, ale i tak na wiosnę znów chciałabym wrócić do suchej karmy, bo jednak po BARFie kupy nie wyglądają najlepiej i dla mnie jest bardzo mało praktyczny. Dlatego też szukam czegoś bardziej kalorycznego w cenie podobnej do TOTWa, najlepiej nie przekraczającej, a jak będzie trochę taniej też się nie obrażę... Problemem jest to, że na sporo karm reaguje drapaniem i biegunką, dlatego też szukam czegoś bardziej dla alergików. Mam nadzieję, że coś doradzicie :) Quote
Balbina. Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 a hillsa próbowałaś? Chyba w miarę dobrze się sprawdza,tak jak piszą na 'hillsowym' wątku ;) A z lepszych to pewnie acana ;) Quote
Paulix Posted November 2, 2011 Author Posted November 2, 2011 Zwykła Acana kończyła się biegunką i drapaniem, wersja dla aktywnych jest z kurczakiem, tak samo jak Hill's, więc bardziej niż pewne, że skończy się to drapaniem. Quote
Biedroneczka Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 A może Twojemu psu podpasuje coś z tych karm? http://carrier-polska.e-shilen.com/ Quote
yamayka Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 A Acana Pacifica? Zawartość białka i tłuszczu jest wysoka, zbliżona do ilosci w karmach dla aktywnych. Składników na stawy też sporo. Kurczaka nie chcesz na pewno w karmie? Quote
Paulix Posted November 2, 2011 Author Posted November 2, 2011 Próbowałam najpierw zwykłej Acany, potem Pacifica - drapanie + biegunka. Twin jako szczeniak testował 3 karmy z kurczakiem - po kilku dniach musiałam kategorycznie odstawić, bo efekt wykraczał nawet poza normy biegunki :/ Quote
yamayka Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 ...a moze by dolewac oleju, oliwy do jakiejś karmy dla alergików, co by kaloryczność zwiększyć...? Bo większość wysokokalorycznych to ma kurę... Nie ma kury Wolfsblut Green Valley, no i jest w sumie dość tłusty i wysokobiałkowy. Ale byc moze potrzebujesz czegoś naprawdę z dopalaczem :) Quote
Paulix Posted November 2, 2011 Author Posted November 2, 2011 Właśnie nie chciałabym dodawać żadnych olei itp., bo trochę się boję, że coś przekombinuje. Zastanawiam się, czy nie karmić dodatkowo BARFem, chociaż niby łączyć się nie powinno, ale sporo osób z powodzeniem tak robi... Wolfsblut trochę dla mnie za drogi :/ Quote
LadyS Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 A ile byliście na BARFie i jak wprowadzaliście? Jeśli pies ma ciągle biegunki po karmach, to jak na mój gust ma rozwaloną florę bakteryjną w jelitach, wiec mieszanie BARFa z gotowym żarciem nie wyjdzie dobrze. Quote
Paulix Posted November 3, 2011 Author Posted November 3, 2011 Nie ma ciągłych biegunek, tylko po karmie z kurczakiem. BARFA miał jako szczeniak - dostawał go już w hodowli, potem coś się popsuło i przez długi czas go nie tolerował (biegunki), we wrześniu spróbowałam, gdy opóźniła mi się dostawa karmy i było ok. Quote
LadyS Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Czyli jest alergikiem po prostu? Ja swojego JRT, który też jest mocno aktywny, żywię BARFem i jest ok - tylko on toleruje każdy rodzaj mięsa ;) Quote
Alusia Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 U mojego Acana również miała dość nieciekawą końcówkę - jak u większość psów. Mój ma też słabą przyswajalność i jest bardzo, bardzo chudy ale pozytywne wrażenia mamy po Joserze (High energy), bardzo mu smakuje ( a jest on wybredny) a kupa jest ładna - co też w przypadku mojego psa jest problemem. Quote
Biedroneczka Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 A może coś takiego? http://www.zdrowypupil.pl/product.php?id_product=16 Quote
motyleqq Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 podpinam się pod temat. szukam karmy dla aktywnego psa, który jest dość wybredny i jak się okazuje łatwo chudnie... aktualnie je TOTW i w rezultacie wyraźnie schudła. nie ma żadnej alergii, więc w tej kwestii dowolnie Quote
Amber Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Ach co za przyjemność mieć psa, który zje wszystko i nie będzie miał masakrycznej biegunki :loveu: :lol: Myślę, że każda lepsza bytówka "active" będzie się nadawała. Stosunek ok. 20% tłuszczu do 30% białka. Zawsze ciekawiła mnie ta karma http://www.telekarma.pl/p7262/nutra.gold.breeders.bag.20.kg.htm , wiele osób ją chwali. Ma dobry stosunek jakości do ceny i dawkowania jak dla mnie. Do tego posiada dodatek glukozaminy i chondroityny co dla aktywnej Etny może mieć znaczenie. Jak coś lepszego, to może Acana? http://www.telekarma.pl/p2933/acana.adult.sport.and.agility.135.kg.htm Quote
motyleqq Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 obie wydają mi się ciekawe, chyba pomyślę o Acanie, bo ta Nutra jest tylko w ogromnym 20kg opakowaniu, które nigdzie mi się nie zmieści :lol: Quote
Amber Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 Ten Breeders Bag to jest chyba coś bardzo podobnego do tej Nutry Nuggets: http://www.e-karma.pl/product-pol-83-NUTRA-NUGGETS-Professional-Dogs.html a ta jest w mniejszych opakowaniach. Dla mnie 20 kg jak znalazł :lol: Na twoim miejscu szukałam bym właśnie karmy high energy, bo raz, że Etna nie wygląda na taką, która mogłaby obrosnąć tłuszczem za bardzo ;) dwa, że tniesz koszty, bo ta wersja jest niewiele droższa od innych, a dawkowanie potrafi być nawet 2x mniejsze no i przez to, możesz spalać miskę albo chociaż pół na spacerach. Gdyby Jari był zdrowy jadł by tylko karmę 20/30, bo one są stworzone dla takich ruchliwych stworków, nie przeciążając przy tym żołądka... Jaką wersję TOTW jadła Etna? Quote
motyleqq Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 raczej się skłonię ku Acanie albo jeszcze o tym myślę: http://www.carrier-polska.e-shilen.com/product.php/jedzenie_tello_high_energy,high_energy_professional___kg,karmy_dla_psow_carrier,25.html Etna jadła wersję z łosiosiem i z bizonem, teraz ma drugi worek tej drugiej. ale schudła, jest chuda jak wtedy gdy do mnie przyjechała :shake: najgorsze jest to, że mało je, bo nie przepada za tym(chociaż znalazłam na nią sposób ostatnio), a przy tym sporo biega, i mamy taki efekt. dlatego pomyślałam o karmie dla aktywnych Quote
Amber Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 Może spróbuj jej namaczać karmę? Cortina na samą suchą kręci nosem, ale namoczoną pożera w sekundę. Szczególnie z dodatkiem jakiegoś rosołku ;) No i taka lepiej się trawi. Ta H-E P też wygląda fajnie. Masz spory wybór, te karmy są do siebie podobne. Acana ma za to dużo glukozaminy i chondroityny, myślę, ze nawet już suplementować nie będzie trzeba. Quote
motyleqq Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 właśnie nawet myślałam o namaczaniu, tylko nie wiedziałam jak się do tego zabrać. z rosołkiem na pewno by wchłonęła :cool3: chyba zacznę od tej Acany, jak już skończymy ten worek TOTW co mamy. dzięki :) Quote
Wulkan Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 Może Orijen? Ma w składzie minimum 45% mięsa pochodzenia zw. i 20% tłuszczu. Najlepiej wejdź na jego stronę, wypełnij ankietę dotycząca Twojego psa, a dobiorą Ci typ karmy (chociaż chyba wszystkie typy mają zbliżony skład). Poza tym bardzo polecam ryby, są źródłem naturalnego białka. Quote
motyleqq Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 Wulkan napisał(a):Może Orijen? Ma w składzie minimum 45% mięsa pochodzenia zw. i 20% tłuszczu. Najlepiej wejdź na jego stronę, wypełnij ankietę dotycząca Twojego psa, a dobiorą Ci typ karmy (chociaż chyba wszystkie typy mają zbliżony skład). Poza tym bardzo polecam ryby, są źródłem naturalnego białka. z tego co widzę Orijen ma poniżej 20% tłuszczu. wprawdzie bardzo dużo białka, ale jednak wolę więcej tłuszczu. pewnie zamówię Acanę, najbardziej mi pasuje Quote
Wulkan Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 motyleqq napisał(a):z tego co widzę Orijen ma poniżej 20% tłuszczu. wprawdzie bardzo dużo białka, ale jednak wolę więcej tłuszczu. pewnie zamówię Acanę, najbardziej mi pasuje Ja wyczytałam, że minimum to 20%... Ale nie będę Cię przekonywać, tym bardziej, że jest to ponoć 'mocna' karma i psy się po niej drapią czy mają łupież. Orijen jest dla typowych pracujących psów- nie dla 'zwykłych', ponieważ szybko zamieni się to w tłuszczyk. Acana ma chyba mniej białka, tak? Przyznam, że dużo osób karmiących nią jest pod wrażeniem, dlatego wybór jak dla mnie dobry. Quote
motyleqq Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 http://www.zooplus.pl/shop/markowy_sklep/orijen/dla_psa/51496 prosze, na dole jest analiza, tłuszcz 18%. za to białko baaardzo dużo, bo aż 44. Acana ma białka 32, więc mniej, ale to nadal sporo :) akurat mój pies jest zupełnie niewrażliwy pokarmowo, łupieżu czy uczulenia się nie boję, więc mam spore pole manewru przy wyborze. jest jednak psem o szczupłej budowie i wszelkie braki w kilogramach widać w zbyt odznaczających się żebrach ;) dodatkowo jak pisałam jest aktywna, uwielbia biegać i aportować, a na wiosnę zaczniemy agility i frisbee, więc 'sportowa' karma nam potrzebna :) Quote
Recommended Posts