Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

KOT I MYSZ napisał(a):
a czy macie jakąś lekturę do polecenia o tropieniu?

Przeczytaj sobie książkę "Nowoczesne szkolenie psów tropiących" Bogusława Górnego. Książka ciekawa ale ja niestety przeczytałam z niej tylko 30 stron bo potem "przeczytał" ją Kenny... i nic z niej nie zostało :mad: :mad: Od tego czasu tropienie mu idzie jak po maśle :roflt:

• Replies 314
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

AM-rany to moze ja dam swoim cos do poczytania-obecnie zalezy mi na tym zeby wbily se na pamiec schh jedyneczke bo bedziem zdawac z kanapowcami w tym miesiacu:placz:

Posted

AM napisał(a):
Przeczytaj sobie książkę "Nowoczesne szkolenie psów tropiących" Bogusława Górnego. Książka ciekawa ale ja niestety przeczytałam z niej tylko 30 stron bo potem "przeczytał" ją Kenny... i nic z niej nie zostało :mad: :mad: Od tego czasu tropienie mu idzie jak po maśle :roflt:

:megagrin: :megagrin: :megagrin:
to muszę dać Myszy do przeczytania:roflt:

Ayshe
trzymamy kciuki:thumbs:

Posted

ayshe napisał(a):
AM-rany to moze ja dam swoim cos do poczytania-obecnie zalezy mi na tym zeby wbily se na pamiec schh jedyneczke bo bedziem zdawac z kanapowcami w tym miesiacu:placz:

Daj im regulamin do "przeczytania" albo niech "obejrzą" kasetę wideo z SChH1 :cool3:

Ayshe, zdacie spokojnie. Nie panikuj. Twardym trzeba być nie "miętkim" :lol:

Posted

AM napisał(a):
Daj im regulamin do "przeczytania" albo niech "obejrzą" kasetę wideo z SChH1 :cool3:

Ayshe, zdacie spokojnie. Nie panikuj. Twardym trzeba być nie "miętkim" :lol:
shadowski mnie rozwala z ta bezzebna szczeka z rozowymi dziaselkami jak otwiera paszcze na rekaw wyskakujac:cool3: :evil_lol: .a chita franca nie chce mnie gryzc:placz: .pozorant kazdy inny jest superancki a mamusi na rekawie to tak nie bardzo.gryzak,klin...prosze bardzo-fruwam.rekaw cieeezko idzie.dobrze ze sie nie pozoruje wlasnym psom na egzaminie bo bym chyba popelnila jakies wykwintne samobojstwo np.walnela sie cegla albo co:cool1: .
AM-nienawidze egzaminow gdzie jest posluszenstwo.dostaje spazmow.uwe i diegel mowil ze psy sa gotowe.ja-uo matko tylko nie posluszenstwo:placz: .chita jest teraz za szybka-ciulica jedna wredna.shado...no...shado jest kretynem.nie wazne ze nie mam juz pilki pod broda.on ja widzi.wirtualna takom:roll: i jak mnie nie sieknie w szyje:mad: ....i uooooo a gdzie ta pilka byla:crazyeye: ?ja moge psy przygotowywac byle zdawal jakis jelen za mnie.obrone i slady-prosze bardzo.tylko nie to posluszenstwo:placz: .

Posted

lizka napisał(a):
z opowiesci wnioskuje, ze długo by przed tv nie wysiedziały :evil_lol: :lol:
nooo ja to juz sie zbieram do tego egzaminu z pol roku i kombinuje jak tutaj sie wykpic jeszcze do wiosny:cool3: :cool1:

• 4 weeks later...
Posted

Ayshe - jakoś nie mogę zabrać się za tłumaczenie z czeskiego na polski egzaminów z tropienia - nijak nie mogę się zmusić :shake: Ale na pocieszenie spróbowałam przetłumaczyć jeden z krószych regulaminów - może ktoś będzie kiedyś chciał sprawdzić zarówno kondycję swoją, jak i psa :razz:

Egzamin wytrzymałości jest corocznym obowiązkiem sprawdzającym kondycję psa i przewodnika. Niezależnie od zdanych egzaminów ratowniczych warunkiem wykorzystania psa w akcji jest zaliczenie egzaminu VZ2 (coroczne). (Oryginał na stronie: http://www.zachranari.cz/vz.html )

VZ1 egzamin wytrzymałości 1 stopnia

20 km jazdy rowerem po wyznaczonej trasie do pokonania w czasie 120 minut (2 postoje)

VZ2 egzamin wytrzymałości 2 stopnia

20 km do pokonania wyznaczonej trasy w czasie 120 minut, z czego 10 km jazdy rowerem + 10 km biegiem (2 postoje)

VZ3 egzamin wytrzymałości 3 stopnia

Ustala się kolejność i nadaje tytuł „Żelaznego przewodnika”
21 km do pokonania wyznaczonej trasy w czasie 150 minut, z czego 10 km jazdy rowerem + 10 km biegiem + 1 km pływania

Uwagi:
- Pies przy wszystkich stopniach towarzyszy przewodnikowi i jest pod jego kontrolą na smyczy albo biegnie luzem, ale nie może oddalać się na odległość większą niż 2-3 metry.
- Przewodnicy w wieku 50 lat mają w każdym stopniu wydłużony limit czasu o 30 minut, po przekroczeniu 60 lat nie powinni uczestniczyć w egzaminie.
- Przy egzaminie 1 stopnia można wyjątkowo pokonać całą biegiem (bez roweru), ale limit czasowy nie ulega zmianie. W wyższych stopniach musi być pokazane posłuszeństwo psa przy jadącym rowerze.
- Przygotowanie różnych dyscyplin podczas egzaminu nie wymaga specjalnego wyznaczenia kolejności, z wyjątkiem VZ3, gdzie pływanie musi być zaplanowane jako pierwsze.
- Z tego co rozmawiałam w zeszłym roku to warto, by pies przed egzaminem miał sprawdzone stawy.

Ocena egzaminu:
Każde przekroczenie limitu czasu o 10 minut obniża ocenę egzaminu o 1 stopień, tzn. (VZ1-VZ2, analogicznie VZ3):
Ocena doskonała: do 120 minut
Ocena bardzo dobra: do 130 minut
Ocena dobra: do 140 minut
Ocena zadowalająca: do 150 minut

Posted

Acha - jeszcze jedno - teren powinien być zróżnicowany, zarówno pod względem podłoża (piach, trawa, asfalt itp.), jak i pod względem wysokościowym - tak, żeby były przynajmniej jakieś niewielkie wzniesienia.

VZ1 wbrew pozorom jest trochę trudniejszy dla psa, bo to przewodnik musi 'wyczuć' i narzucić odpowiednie tempo dla psa, natomiast w VZ2 - podczas biegu pies tak naprawdę wypoczywa, gdy właściciel przy drugim okrążeniu się męczy :diabloti: Problemem, który się najczęściej pojawia to tak naprawdę pościerane poduszki łap.
Dopuszcza się też bieg z 2 psami.

Mam nadzieję, że kiedyś może uda się ten egzamin (przynajmniej VZ1 i VZ2) ściągnąć do nas, bo tak naprawdę nie potrzeba wiele przygotowywać, a i każdy właściciel może we własnym zakresie wyrabiać kondycję psiura.

Posted

Nie wiem jak w innych rasach, ale w Czechach są też osobne biegi wytrzymałościowe za rowerem dla wilczaków na 40 km i 70 km. To jest dopiero ekstremum :grab:

Te co podałam są dla wszystkich ras, chociaż głównie przystępują do nich przeróżne owczarki.

Posted

MonikaSz napisał(a):
Nie wiem jak w innych rasach, ale w Czechach są też osobne biegi wytrzymałościowe za rowerem dla wilczaków na 40 km i 70 km. To jest dopiero ekstremum :grab:

Te co podałam są dla wszystkich ras, chociaż głównie przystępują do nich przeróżne owczarki.

eeee 40 kilosow to pryszcz.70 w sumie....robilam 40 w jedna i 40 w druga...ech jak mialam mniej lat w nogach:cool1:

Posted

Ale takich zapaleńców-długodystansowców jest niewielu :klacz:
Bo ja to w ramach przygotowań mogłabym najwyżej walić główką w mur wmawiając sobie "dasz radę kobieto! zmieścisz się w czasie, dasz radę" :wallbash:

Posted

MonikaSz napisał(a):

VZ1 wbrew pozorom jest trochę trudniejszy dla psa, bo to przewodnik musi 'wyczuć' i narzucić odpowiednie tempo dla psa,

Moje zwierzatka robily juz 15 km w godzine z lekkim hakiem, wiec z 20 nie byloby problemu.

Posted

ayshe napisał(a):
eeee 40 kilosow to pryszcz.70 w sumie....robilam 40 w jedna i 40 w druga...ech jak mialam mniej lat w nogach:cool1:

:crazyeye:
mam nadzieje ze nie wpadniesz na genialny pomysl zeby grupie takie atrakcje zapewnic :scared:
chociaz synus by pewnie "tego drugiego" wyslal w droge, gorzej ze mna :evil_lol:

Posted

Eddiii napisał(a):

chociaz synus by pewnie "tego drugiego" wyslal w droge, gorzej ze mna :evil_lol:

:roflt:
wiesz w sumiecsie nad tym nie zastanawialam ale...no warte przemyslenia ....:cooldevi:

Posted

ayshe napisał(a):

:roll: BIEGIEM?:crazyeye:
może masz nózki jak te broilerki co to na lodzie biegają:cool3:

Posted

Myślę, że "żelazny przewodnik" to coś dla mnie... :lol: :lol: :lol:
Resuscytacja po pierwszych metrach biegu... Jedyne co, to bym przepłynęła 1km i może przejechała te 10km na rowerze.

Posted

A ten 1 km to pies ma też płynąć? Bo jakoś cienko to widzę - "piesek" jest dość męczącym stylem pływania. Ja sama mogłabym przepłynąć znacznie więcej, ale chyba nie odważyłabym się puścić psa na dystans 1 km w wodzie.

Posted

BeataG napisał(a):
A ten 1 km to pies ma też płynąć? Bo jakoś cienko to widzę - "piesek" jest dość męczącym stylem pływania. Ja sama mogłabym przepłynąć znacznie więcej, ale chyba nie odważyłabym się puścić psa na dystans 1 km w wodzie.

Mysle, ze dla psa "piesek" jest o wiele mniej meczacy niz dla czlowieka. I bez przesady, jesli pies jest w stanie przebiec 20 km z dwoma krotkimi odpoczynkami, to przeplyniecie 1 km nie powinno sprawic mu problemu, jesli wczesniej mial kontakt z woda.

Posted

MonikaSz napisał(a):
Na każdym etapie egzaminu pies towarzyszy przewodnikowi, także w pływaniu.

Wiesz, no mógłby jeszcze biec (a raczej iść) obok brzegiem. :eviltong: Ale dobra, saJo mnie przekonała, że przepłynięcie 1 km może nie być zbyt dużym obciążeniem dla psa.