AM Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 Tutaj podyskutujemy o wykształceniu ONków, regulaminach, egzaminach itd. Wrzucam regulamin ZOP (reszta w najbliższym czasie :cool3: ) ZOP Kryteria dla egzaminu ZOP: Pies w wieku co najmniej 10 miesięcy, Uczestnictwo w egzaminie nie jest uwarunkowana zdaniem innego egzaminu, Technika wydawania komend jest dla wszystkich ćwiczeń zawarta w części „Przypomnienie, prowadzenie i opis ćwiczeń” Obecnie, przy ćwiczeniach egzaminu ZOP przewodnik może używać komendy głosowe i optyczne jednocześnie. Podstawowa część ZOP (część I) Przywołania (wybór z dwóch sposobów: w miejscu z siadem przed przewodnikiem lub w ruchu), 10 punktów Chodzenie przy nodze na smyczy, 10 punktów Chodzenie przy nodze bez smyczy, 10 punktów Siad-Waruj-Stój (na smyczy), 10 punktów Zostawanie na waruj. 10 punktówĆwiczenia grupowe i specjalne (część 2) Chodzenie na smyczy w grupie, 10 punktów Siad-Waruj-Stój w grupie na smyczy, 10 punktów Pozostawanie na waruj w grupie (na smyczy), 10 punktów Przenoszenie psa przez przewodnika i obcą osobę, 10 punktów Chodzenie po nieprzyjemnym podłożu z jednym zatrzymaniem 10 punktówCZEŚĆ I Przywołanie: Pierwszy sposób: Przewodnik idzie z nie zapiętym na smycz psem. Na znak sędziego wydaje komendę „wolny” („biegaj”) a pies musi się oddalić od przewodnika co najmniej na 10 kroków. Przewodnik na znak sędziego zatrzyma się, odwróci przodem do psa, na kolejny znak sędziego przywoła psa komendą „Do mnie”. Pies ma radośnie i najkrótszą droga dotrzeć przed przewodnika i usiąść przed nim. Na kolejna komendę („Noga”) pies ma usiąść przy nodze przewodnika. Drugi sposób: Przewodnik idzie z nie zapiętym na smycz psem. Na znak sędziego wydaje komendę „wolny” („biegaj”) a pies musi się oddalić od przewodnika co najmniej na 10 kroków. Przewodnik na znak sędziego wydaje komendę „Noga” a pies ma radośnie i jak najkrótszą drogą przybiec do lewej nogi przewodnika i iść przy nodze przewodnika. Na znak sędziego przewodnik się zatrzymuje i na komendę „siad lub „noga” pies ma usiąść przy nodze. Obecnie w obu wariantach jest ćwiczenie „biegaj” - komenda „biegaj” i pokazanie psu prawą ręką kierunku w którym ma się oddalić. Na tą komendę pies musi się oddalić co najmniej na 10 kroków. Jeśli pies się nie oddali na trzecią komendę to ćwiczenie z przywołania jest anulowane (przerwane). Chodzenie przy nodze na smyczy: Pies na smyczy chętnie podąża za przewodnikiem tak aby jego łopatka była na wysokości lewej nogi przewodnika. Pies nie może wybiegać przed przewodnika, pozostawać w tyle lub przeszkadzać mu w chodzeniu. Smycz jest stale w prawej ręce i ma być luźna. Na znaki sędziego przewodnik wykonuje zwroty w prawo, w lewo, w tył zwrot i to zarówno w ruchu jak i w miejscu. Ćwiczenie wykonuje się normalnym krokiem, wolnym oraz biegiem. Komenda „noga” jest dozwolona przy każdym ruszaniu z pozycji zasadniczej, przy zmianie tempa, zwrotach i przy zatrzymaniu (tu można dać komendę „siad”). Pomoc rękami czy ciałem nie jest dozwolona. Chodzenie przy nodze bez smyczy: Podobnie do ćwiczenia poprzedniego ale pies bez smycz. Pies nie może się oddalić od przewodnika na więcej niż 20cm. Siad-Waruj-Stój: Pies na smyczy przy nodze. Komenda „siad” – lekkie uderzenie ręką w lewe udo. ”Waruj” – machnięcie lewą ręką nad głową i tułowiem psa od przodu do tyłu. „Stój” – lekkie ugięcie w kolanach. Wszystkie komendy wydawane na znak sędziego. Pies po przybraniu postawy, na komendę przewodnika, pozostaje w niej do czasu otrzymania nowej komendy. Pozostawanie na waruj: Komenda „waruj” - machnięcie lewą ręką nad głową i tułowiem psa od przodu do tyłu. „Zostań” – lekkie przyłożenie dłoni lewej ręki przed psi nos. Przewodnik kładzie psa na wyznaczonym miejscu i daje komendę „zostań”, na znak sędziego przewodnik oddala się od psa na odległość 30 kroków, odwraca przodem do psa i stoi. Przy psie nie może zostać smycz czy inny przedmiot. W czasie tego ćwiczenia inny pies wykonuje ćwiczenia od 1 do 4. Powtórzenie komendy oznacza anulowanie ćwiczenia. Jeśli pies się przesunie więcej niż 3 metry ćwiczenie jest również anulowane. Przy nieprzyjemnej pogodzie (śnieg, deszcz, mróz czy rosa) przewodnik może po rozmowie z sędzią wykonywać o ćwiczenie na własnym tekstylnym podkładzie wielkości swego psa. Sędzia jednak skontroluje właściwości podkładu (czystość, zapach). CZEŚĆ II Liczba psów w grupie od 3 do 5, wielkość i skład grupy zależy od prowadzącego egzamin po przedyskutowaniu z sędzią. Jest pożądane, żeby psy w grupie były sobie przyjazne, bez żadnej antypatii, jakikolwiek przejaw agresji wobec psów czy przewodników w grupie może spowodować wyeliminowanie psa z egzaminu.W tej części te same komendy i sposoby ich wykonania są jak w części I. Ćwiczenia na znaki sędziego prowadzą wszyscy przewodnicy i psy w grupie jednocześnie. Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 :multi: ooo fajnie.to moze ja tutaj zaczne z tym hgh?:oops: zaczelam od punktacji i musze juz spadac spowrotem na szkolenie.mam zdjecia i rysuneczki moich i cudzych oneczkow przy owieczkach[tez z sv-bundesleistungshuten i usa-high in trial. Quote
AM Posted December 27, 2006 Author Posted December 27, 2006 ayshe, dawaj to HGH :modla: Ja się chętnie dowiem czegoś na ten temat bo pasienie w Polsce to nie jest popularna dyscyplina i ja nic o niej nie wiem... :-( Quote
MonikaSz Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 ayshe napisał(a):jeszcze FH.czy to FH co ja zdajew niemczech tzn FH-SV to jest to tez w czechach?czy jest FH-FCI jakies?:cool1: Ayshe - nie jestem biegła w tłumaczeniu czeskiego, ale jeśli coś Ci pomoże, to krótko o czeskim FH: FH 1 - tropienie 1 stopnia (długość: 1200 kroków, 6 naturalnych zakrętów w prawo (ale nie jestem pewna dokładnie o co chodzi), 4 przedmioty, 180 min 'stary', 2 krzyżujące się ślady obce, 30 minut po położeniu śladu, czas na wypracowanie śladu: 30 min); punktacja: 80 pkt ślad, 20 pkt przedmioty (4x5pkt) FH 2 - tropienie 2 stopnia (długość: 1800 kroków, 7 zakrętów w prawo, z czego min. 2 ostre i 1 łuk, 7 przedmiotów, 180 min 'stary', 2 krzyżujące się ślady obce, 30 minut po położeniu śladu, czas na wypracowanie śladu: 40 min); punktacja: 80 pkt ślad, 20 pkt przedmioty (6x3pkt, 1x2pkt) Quote
KOT I MYSZ Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ayshe napisał(a)::multi: ooo fajnie.to moze ja tutaj zaczne z tym hgh?:oops: zaczelam od punktacji i musze juz spadac spowrotem na szkolenie.mam zdjecia i rysuneczki moich i cudzych oneczkow przy owieczkach[tez z sv-bundesleistungshuten i usa-high in trial. super temat :laugh2_2: :sweetCyb: ayshe:jumpie: pisz,plissss:modla: :modla: :sweetCyb: bardzo chętnie poczytamy Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ja mam pytanko:czy to czeskie FH to jest SV-FH?bo jakies takie krotkie te slady:oops: . co do hgh-no wiem ze to taki dosc elitarny sport i dlatego tak malo psow w tym uczestniczy.pasienie onkowe to zupelnie inna bajka niz to do ktorego jestesmy przyzwyczajeni-borderowe.onek pasie na stadzie 200owiec.chociaz oczywiscie spokojnie radzi sobie z mala grupa. powtorze tutaj punktacje za cwiczenia-sluchajcie ja sie nie podejmuje tlumaczenia:shake: .moge tylko omawiac.i niestety najlepiej mi idzie tlumaczenie niemiecko-angielskie i angielsko-niemieckie.nie bardzo bowiem, znam polska terminologie i palne jakas durnote:cool1: .wiec sorry. 1.auspferchen[austallen]-exit from the pen-6pkt.-wyprowadzenie stada 2.hindernisse[verkehr]-traffic-10pktprowadzenie stada droga,jezdnia,poboczem szosy.:oops: :roll: . 3.verhalten im weiten gehut[wide graze]-luzny wypas,chodzi o prowadzenie ,wypasanie stada luznego 4.stellen-placing-lokowanie stada-8pkt. 5.verhalten im engen gehut[narrow graze]-10pkt.scisly wypas. 6.engweg-8pkt 7.brucke[bridge]-no wiadomo -6pkt 8.griff-grip-8pkt.opanowanie stada przez chwytanie,straszenie owiec 9.gehorsam[obedience]10pkt-no wiadomo,posluszenstwo 10.fleiss-diligence-10pkt.pilnosc 11.selbstandigkeit-independence-10pkt.niezaleznosc,chodzi o decyzje psa i nie wiszenie na pasterzu. 12.einpferchen[einstallen]-repen-4pkt.wysylalnosc. zusammen-100pkt. pelen regulamin jest oczywiscie na stronie SV-Huteordnung fur Leistungshuten. minimalna ilosc punktow do zdania-60. oceniane jest[co widac po skali punktacji]przede wszystkim zachowanie,postepowanie i uzdolnienia,usposobienie psa do hgh.merytorycznie ocenia sie prowadzenie wypasu pelnego energii,spokojnego ,pewnego siebie,uwaznego,obojetnego na zewnetrzne bodzce psa.cala energia skierowana jest na stado.pies ma byc bezustannie w ruchu,nie moze zostawiac stada i "wisiec"na pasterzu .pracujac w kontakcie z pasterzem powinien wykazywac natychmiastowa,pewna siebie ,spokojna lecz energiczna reakcje w momencie zagrozenia.ta wspolpraca z pasterzem ,praca przy stadzie oceniana jest [jak zwykle we wszystkich egzaminach sv]trzema ocenami-ausgepragt-dobitny,wyrazny,vorhanden-obecny,nicht genugend-niedostateczny. wiemyy bowiem ze ocena punktowa na egzaminach w sv to jeszcze nie wszystko.oczywiscie najwyzsza ocena to ausgepragt.jak do tego pies jeszcze dostanie vorzuglich to juz cacy:evil_lol: [tak jak moja chita-98pkt,przy sredniej moich psow 85-92:razz: ]. skala ocen punktowych-vorzuglich bei 90-100pkt. sehr gut bei 80-89 pkt gut bei 70-79 pkt befriedigend [satisfying]-bei 60-69 pkt.ostatnia ocena na zdanie mangelhaft [insatisfactory,poor]-bei 50-59 pkt. ungenugend unter 50 pkt.[defective]. Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ulokowane stado,waski wypas[stado w grupie,obtaczane przez psa]. Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 stado ulokowane,pies obserwuje ,ocenia sytuacje,zaraz bedzie obtaczal. skret stada [hindernisse]prowadzonego Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 wypas prowadzenie stada[wrota],przewezenie stada jak do brucke verhalten im weiter gehut,pies luzne stado prowadzi bokiem drogi pilnujac dystansu do drogi,nie obtacza calego stada dlatego wypas jest luzny a nie scisly brucke,pies pilnuje wejscia calego stada Quote
MonikaSz Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ayshe napisał(a):ja mam pytanko:czy to czeskie FH to jest SV-FH?bo jakies takie krotkie te slady:oops: . Teraz nie mogę zagłębić się mocniej w regulaminy czeskie - generalnie do 2 stycznia będę bez net-u. Jak tylko wrócę wczytam się dokładniej - możliwe, że wpisałam długość metrów, a nie kroków :roll: Czy to coś zmieni nie wiem, bo nie znam regulaminu SV-FH. Robiłam wczoraj parę rzeczy naraz i mogłam się machnąć, ale wydaje mi się, że jednak to były kroki ... Ayshe - a możesz dla porównania opisać krótko SV-FH ? Może faktycznie czeskie FH to coś innego :???: Quote
KOT I MYSZ Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 Ayshe o to chodzi,polską terminologię mozna znaleźć;) może być po ang.jak dla mnie, bardzo mi się podoba wypas owieczek:roll: Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 uowiecki sa zarabiste.w zyciu nie widzialam na pyskach moich psow wiekszej radochy niz jak pracuja przy stadzie.nooo poza grando ktory z niezaleznosci dostal zero i w sumie oblal z hukiem:roll: .shado tez troche popracowal ale on sie nie bardzo nadaje.moze za pozno[9 lat]ale on koncentruje sie na pojedynczych zwierzetach.moze i dobrze byloby popracowac ale owce w bieszczadach ....no i wogole jak na niego to to co ma juz duzo jest-trening schh.a jakby nie bylo za tydzien skonczy 10 lat i zdrowie to juz zapomniany termin w jego wypadku. Quote
KOT I MYSZ Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ayshe napisał(a):uowiecki sa zarabiste.w zyciu nie widzialam na pyskach moich psow wiekszej radochy niz jak pracuja przy stadzie.nooo poza grando ktory z niezaleznosci dostal zero i w sumie oblal z hukiem:roll: .shado tez troche popracowal ale on sie nie bardzo nadaje.moze za pozno[9 lat]ale on koncentruje sie na pojedynczych zwierzetach.moze i dobrze byloby popracowac ale owce w bieszczadach ....no i wogole jak na niego to to co ma juz duzo jest-trening schh.a jakby nie bylo za tydzien skonczy 10 lat i zdrowie to juz zapomniany termin w jego wypadku. najważniejsze co by był scęsliwy:roll: a chitanga-no no:razz: dzielna i utalentowana-super wynik, gratulacje dla niej i dla Ciebie.Po tym co piszesz duzo pracy włożyłaś w jej szkolenie. Myszul ma jakieś 7-9 lat,była smutaskiem ,powoli się zmienia,musi mieć bodziec zeby się pobudzić ,stosujemy co się da:diabloti: owiecki to jest to Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 chita ma zajoba i duzo to sie z nia nienapracowalam.podobnie jak przy fh w sumie to niewiele.natomiast to ze byla bita wychodzi przy pracy z posluszenstwem.:shake: . Quote
KOT I MYSZ Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ayshe napisał(a):chita ma zajoba i duzo to sie z nia nienapracowalam.podobnie jak przy fh w sumie to niewiele.natomiast to ze byla bita wychodzi przy pracy z posluszenstwem.:shake: . zajoba????:cool3: :roll: takie rzeczy zostają w psiej psychice:cool1: Myszy nie da się w łapkę ręką zaczepić bo jest piskolenie"proszę nie ja jestem grzeczna"mimo że robie to bardzo delikatnie kijków się bała panicznie,ale małymi kroczkami-zaczyna już pogryzać i nie ma reakcji:crazyeye: "jesooooo zrobię co zechcesz" albo "mnie tu nie ma", ale nie szczeka do tej pory:oops: Quote
BeataG Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 Emil po schronisku nie szczekał 2 miesiące. W ogóle nie wydawał z siebie żadnego dźwięku, aż myślałam, że ma uszkodzone struny głosowe. :-( Po 2 miesiącach zaczął szczekać na dzwonek domofonu, a teraz już nie ma ze szczekaniem żadnych problemów - chyba coś pokombinuję, żeby go na nauczyciela Wermiego wykierować ;), bo nijak nie możemy nauczyć Wermiego oszczekiwania pozoranta. :evil_lol: Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 przejscie drogi,owce kierowane sa na pobocze osloniete z jednej strony naturalna zapora. uczenie gnojka dopedzania 3 owiec obtaczanie -mloda sunia uczy sie pracy na malym stadzie[10owiec] Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 sv-bunedsleisentungshuten-mistrzostwa niemiec w hgh Quote
KOT I MYSZ Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 Ayshe fajne zdjęcia:cool3: miło popatrzeć na pieski przy pracy a nie tylko czytać na sucho Czy strój pasterski jest obowiązkowy ??czy jest określony czas na wykonanie wszystkiego na egz.? Myszula mamy od 5 miesięcy.Ale nauczyła się reagować na domofon piskoleniem właściwie to przechodzi w wycie:diabloti: coś pomiędzy,piszczenie z głębi gardła:diabloti: Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 jeszcze fajniej wyglada to na zywo.:cool3: . stroj tradycyjny jest mile widziany ale w sumie obowiazkowa to raczej jest laska.:p Quote
monisieczka Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ayshe napisał(a):jeszcze fajniej wyglada to na zywo.:cool3: . stroj tradycyjny jest mile widziany ale w sumie obowiazkowa to raczej jest laska.:p czyli też masz taką kapotkę? pokażesz się w niej? jesli tak to jestem za zajęciami z pasienia!!!! Quote
ayshe Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 kapotki nie mam ale mialam dlugi plaszcz a ostatnio parke. zajecia z pasienia?monisieczko ja juz nie pamietalam jak wygladasz dlatego sobie zdjecia pozwolilam wrzucic wspominkowe:cool1: . Quote
Recommended Posts