Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Po dzisiejszej nocy mokra plama na posłaniu, a przed wyprowadzeniem z Loli trochę kapało. Lola robi siku 3-5 razy na jednym spacerze. Jest wyprowadzana 5 x razy dziennie. Przerwa nocna jest dłuższa i widocznie przy nagromadzeniu moczu jest problem. Jednak nie można cieszyć się za wcześnie.

Posted

kurcze, a myślałam, że jest dobrze.
zadzwonię do dr i zapytam co dalej, wytłumaczę, że przy częstym wychodzeniu na dwór nic się nie dzieje, a po nocy jednak kapie z niej...

Posted

[quote name='malvaaa']kurcze, a myślałam, że jest dobrze.
zadzwonię do dr i zapytam co dalej, wytłumaczę, że przy częstym wychodzeniu na dwór nic się nie dzieje, a po nocy jednak kapie z niej...

Byłam w "swojej" lecznicy. Na pewno przed odstawieniem antybiotyku trzeba zrobić badanie moczu (jutro). Musi być wyleczony stan zapalny. Zostawiłam do wglądu historię leczenia i jutro porozmawiam o Loli.

[quote name='Cantadorra']Hop, jakie masz materace rehabilitacyjne dla psiaków? To droga sprawa?

Mam jeden, duży materac ortopedyczny (http://www.zooplus.pl/shop/psy/legowisko_dla_psa/ortopedyczne/158717), który kupiłam swojemu starutkiemu psiakowi (długo z niego nie korzystał :-().

Lola była na spacerku. Bardzo się cieszyła. Myślałam, że będziemy dreptać, a tu Lola szła szybkim marszem. :lol: Wszystko jedno, czy idzie wzdłuż ulicy, czy po łące - jest tak samo zadowolona i grzeczna.

Posted (edited)

Ja będę dzwonić do dr po 21 bo ma dzisiaj nocny dyżur.

trzymam kciuki za złapanie siuśków :)

p. Małgosia mówiła, że Lolka ma takie ,zrywy' aktywności :)

zaproszę przy okazji na bazarek cegiełkowy dla Loli

http://www.dogomania.pl/forum/threads/247743-Uśmiech-Loli-cegiełkowy-dług-w-lecznicy-500zł-w-hotelu-400zł-PROSZĘ-O-POMOC-do-18-10?p=21398277#post21398277

-------------------------------------------------

dzwoniłam do dr i on proponuje, tak jak hop wet zrobić badanie moczu i morfologię (żeby zobaczyć czy wszystko ok po incurinie bo to silny lek).
jeśli w moczu nadal będzie infekcja to powtórzyć antybiotyk przez tydzień, cały czas Lola ma brać incurin i propalin. Po odstawieniu antybiotyku (jeśli wynik moczu będzie ok) czekamy, czy siusianie nie powróci, jeśli przez ok. 1-2 tyg będzie w porządku to próbujemy odstawić kolejny lek- incurin, jest to estrogen, czy jakoś tak, i dobrze by było gdyby Lola nie brała go do końca życia i potem zobaczymy co się dzieje, jeśli jest nawrót to powracamy, jeśli jest dobrze to zostajemy przy propalinie. takie mam wytyczne. wyniki badań mam przesłać dr.

podsumowując:
- badanie moczu i morfologia
- propalin i incurin w dalszym ciągu

BARDZO PROSZĘ O POMOC W OPŁACENIU KUPNA KOLEJNYCH LEKÓW- OSTATNIM RAZEM ZA PROPALIN I INCURIN ZAPŁACIŁAM 95ZŁ, a kupiłam najmniejszą butelkę propalinu.

MOŻE KTOŚ MA PROPALIN DO ODDANIA? Lolka chętnie przyjmie.

Edited by malvaaa
Posted

Złapanie "siuśków" było bardzo proste. ;) Lola nasikała do podstawionego pojemniczka na mocz (udało się nawet złapać środkowy strumień :lol:). Na razie oddam mocz do badania.

Dzisiaj po nocy prawie sucho i nic nie kapało.

Posted

W "mojej" lecznicy Incurin (30 tabl.) kosztuje 52zł, Propalin (100ml) - 106zł. Koszt morfologii - od 25zł wzwyż.

Propalin wystarczy do końca tygodnia. Incurin na 20 dni.

Posted

cieszę się, że pobranie poszło gładko i szybko :)

hop jakbyś mogła to zamów incurin i propalin w swojej lecznicy, koszt jest podobny jak u mnie a robić zamieszanie z wysyłką to też bez sensu?

bardzo proszę o pomoc finansową bo nie dam rady :(

Posted

[quote name='malvaaa']cieszę się, że pobranie poszło gładko i szybko :)

hop jakbyś mogła to zamów incurin i propalin w swojej lecznicy, koszt jest podobny jak u mnie a robić zamieszanie z wysyłką to też bez sensu?

bardzo proszę o pomoc finansową bo nie dam rady :([/QUOTE]

Incurin wystarczy na 20 dni. Propalin wezmę jutro.

Rozmawiałam z wetką. Powiedziała, że Lola ma straszne zmiany w kręgosłupie i stawach. Zaleciła podanie przez kilka dni leku Cimalgex (po pół tabletki dziennie). Na kontrolne badania krwi jeszcze za wcześnie. Jutro odbiorę wyniki badań moczu.

Badanie moczu + 4 tabletki leku Cimalgex - 45zł.

Posted

[quote name='malvaaa']te wydatki mnie wykończą :([/QUOTE]

Jedna osoba nie udźwignie kosztów leczenia i hotelowania.

Po nocy sucho. W przypadku Loli na nietrzymanie moczu może też wpływać wiek i ucisk od kręgosłupa. Trzeba z nią wychodzić częściej i nie dopuszczać do przepełnienia pęcherza.

Posted

Wynik badania moczu Loli teoretycznie dobry, ale jeszcze przez trzy dni mam podawać antybiotyk. W poniedziałek muszę zanieść mocz prosto do laboratorium, żeby był świeży (wtedy jest bardziej wiarygodny wynik).

Koszt: 24zł za 6 tabletek antybiotyku

Gdy unormują się sprawy zdrowotne u Loli (wszystko jest na dobrej drodze), trzeba ruszyć z ogłoszeniami.

Posted

45zł+24zł+100 (propalin)= 169zł

muszę odświeżyć te ostatnie ogłoszenia, oczywiście nie miałam jak zwykle ani jednego zapytania o Lolkę, chociaż w ogłoszeniach nie wspominam o dolegliwościach zdrowotnych.

Posted

[quote name='Cantadorra']Ile ml Lolka dostaje propalinu? Moja sunia dostaje 1 ml dwa razy dziennie.[/QUOTE]

0,8 ml trzy razy dziennie. Oprócz tego dostaje Incurin - 1 tabl. dziennie. Moja wetka mówiła, że zwykle nie podaje się tych dwóch leków jednocześnie. Incurin jest bardzo silnym i inwazyjnym lekiem. Dobrze by było, żeby udało się go odstawić po 14 dniach podawania.

Posted

[quote name='hop!']0,8 ml trzy razy dziennie. Oprócz tego dostaje Incurin - 1 tabl. dziennie. Moja wetka mówiła, że zwykle nie podaje się tych dwóch leków jednocześnie. Incurin jest bardzo silnym i inwazyjnym lekiem. Dobrze by było, żeby udało się go odstawić po 14 dniach podawania.[/QUOTE]
Moja wetka też mówiła, że nie powinno się łączyć propalinu i incurinu, ale robi się to czasem na krótki okres, jak nie ma efektów samym propalinem. Liczę na to, że odstawienie incurinu nie zaowocuje sikaniem. A czy musisz pilnować regularności podawania propalinu?
Ja staram się pilnować, chociaż teraz juz nie tak precyzyjnie i popuszczanie ustąpiło całkowicie. Ale wyregulowanie trochę czasu nam zajęło. Nie było to od razu. Np. jednego dnia nie sikała, ja już się cieszyłam, a na drugi dzień cały podkład mokry. Teraz na szczęście ciągle suchy :)

Posted

jestem i ja, dzisiaj w szkole także nie miałam dostępu do dogo.

właśnie dr mówił, że odstawiamy leki drogą eliminacji, najpierw antybiotyk, jeśli wszystko ok, to w drugiej kolejności incurin, i oby została przy propalinie.
zresztą widzę, że wetka hop ma bardzo podobne zdanie do dr także Lolka jest w dobrych rękach ;)