Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

cioteczki, ja wiem kochane , że jesteście i czuwacie :loveu: ale mamy tyle biedaków...
ze wstępnej relacji od Zosi Igorek grzeczny, dal przy sobie zrobić wszystko ale nie jest najlepiej z jego zdrowiem niestety...:shake:
Zofija nam relację od veta zda
na pilnie poszukuję DT w Wawie i okolicach, chyba będę zmuszona plan zmienić bo ten cieszyński to nic pewnego a czas mija....

Posted

jak radziła wcześniej ciocia DONnka- właśnie rozmawiałam z Anja2201, miałaby miejsce dla Igorka w swoim hospicjum prawdopodobnie od przyszłego tygodnia, jest dobry vet w zasięgu i możliwość kąpieli leczniczych, warunkiem jest jednak brak zaraźliwości np. grzyb. Tam mógłby się podleczyć zanim do Donki5 trafi. Także wiele zależy od badań..
Coś ciągle mnie w okolice Tomaszowa ściąga:evil_lol:

Posted

Igorek ma nieciekawą skórę- wszystkie badania zrobione, w czwartek wyniki. Grzyb trochę dłużej trzeba czekać, ale skóra nie wygląda dobrze. Zapalenie pomiędzy palcami. Wiek, ok. 9 lat. Jak pisała Joteska, był grzeczny i wesoły i bezproblemowy u weta. Generalnie skóra się wetce nie podobała. Zobaczymy jak krew itd. Gdzieś jakieś łysienie. Będę miała maila to wrzucę od niej relacje. Został odpcholy i odrobaczony.

Posted

przebadałam dzisiaj Wigora,pobrałam krew,zeskrobiny.

Krew na tarczyce i zeskrobiny poszły do badania ,do laboratorium-jak tylko
będą wyniki to Ci je wyślę.
Morfologia jest dobra,ale w biochemii wyszła bardzo podwyższona
amylaza-myślę ,że będzie potrzebował specjalnej diety.
Ogólnie brzuch nie jest bolesny,temperatury nie ma,jest wesoły,więc może to
tylko łagodne zapalenie trzustki-lub początki.
Może dieta w schronisku mu nie służy.

Wigor na pierwszy rzut oka wygląda dobrze,jest wesoły ,miły.
Ma zmiany na skórze,szczególnie pod szyją i na brzuchu,mosznie-brak włosa ,a
skóra jest tłusta i śmierdząca,łojotokowa.W zeskrobinach nie widac
świerzbowca i nużeńca-przynajmniej w tych co ja pobrałam.

Ma dodatkowe (piąte) palce-w prawej nodze bardzo zgrubiały,wygląda na stan
zapalny.Na skórze między palcami ma rany-stan zapalny.Wg mnie potrzebowałby
kuracji antybiotykowej,typowo na zapalenie skóry.

Serce jest w porządku,jak na jego wiek-moim zdaniem ma min 9 lat.

Waga 30 kg,dzisiaj dostał 3 tabl Aniprazolu,oraz Fypryst na skórę (przeciw
pchłom i kleszczom).

Zęby są w porządku jak na jego wiek-kieł ubity.

Posted

dzielny grzeczny chłopaczek:loveu:

dziekuję Ci Zosiu i wielkie podziękowania dla Pani dr Oli. Czy Pani dr poradzi coś w zakresie karmy bo martwię się tą trzustką:shake: no i zapaleniem łapek wraz z tym piątym palcem. On bezwględnie potrzebuje jak najszybszej kąpieli, przy przyjęciu do schroniska już był strasznie brudny i zabiedzony. Może to uczulenie na pchły? Może wynik zarobaczenia?
najważniesze, ze nie ma zakaźnego świerzbowca, nuzycy najpewniej też nie choć ona nie jest zakaźna

Igorku powalcz jeszcze troszeczkę, pomoc jest tak blisko:roll:

Posted

Jolu, na pewno zmiana żywienia to podstawa, ale póki jest w schronisku to wiadomo. Kajtuś z mojego banerka miał to samo. Potem jadł karmę specjalistyczną royal dla psów z takimi problemami. Albo mu mięso gotować. Ja uważam, ze połowa spraw u niego zniknie, jak zostanie wykąpany, będzie odpowiednio żywiony, zakończymy odrobaczanie i zastosuje się odpowiednie leczenie względem skóry+ miłość + spacery i będzie WIGOR:)

Posted

Jego stan nie jest tragiczny. A uczulenie między ciapkami moze być też od jedzenia- jak rozmawiałam z wetką. U psów od tego wiele zależy. Poczekajmy na wyniki badań skóry.

Posted

W czwartek powinnam mieć budę, kojec tez postaram się skręcić, ponieważ wyjeżdżam w piątek do soboty to postaram się wszystko dopiąć na ostatni guzik jak najszybciej. Gdyby buda dojechała do południa to bym mogła już w czwartek go zabrać do siebie.Najpóźniej w poniedziałek lub jak można w niedzielę, ale wątpię. Wigor ma spore wyłysienia na szyi i brzuchu, więc noce koniecznie by spędzał w domu.Końcowe badania do tygodnia, bo tak się hoduje grzyby itp paskudztwa. Skóra nadmiernie łojotokowa.. W dzień spokojnie może być w kojcu.

Posted

ciociu Elu, jesteś pewna tej decyzji? może Zosi uda sie załatwić miejsce gdzie wykonują specjalistyczne kapiele, ja przesłałabym do tego celu specjalny szampon, dość drogi- jest na tłuste i suche łojotokowe zapalenie skóry, przeciwgrzbiczy i przeciwbakteryjny- szampon leczniczy- po nim większość paskudztwa usunie sie ze skóry. Powinien być wmasowany w skórę ok 10 min nie więcej bo antybiotyki wnikają przez skórę i może być przedwakowanie leku przeciwgrzybiczego. Po nim powinien stracić cały martwy włos i mieć piękną błyszczącą sierść- ten szpamon Malaseb zaleca dr Karaś - Tęcza, najlepsza w Polsce vet dermatolog. Zosia to jeszcze skonsultuje z dr Olą a ja mogłabym szybko przesłać, Jakby był wcześniej wykapany to że nie byłoby dużego ryzyka zawleczenia paskudztwa schroniskowego...

Posted

Oj to byłoby super gdyby Zofija znalazła takie miejsce. To najlepsze rozwiązanie.Ja niestety z takim dużym psiakiem nie jestem w stanie dotrzeć mając na rękach po krętych schodach na górę pod prysznic-wszystkie się boją tych prześwitów między schodami! To Zofijo cała nadzieja w Tobie. Z pewnością by mu to bardzo pomogło. A gdzie ten hotelik miałby być?

joteska napisał(a):
ciociu Elu, jesteś pewna tej decyzji? może Zosi uda sie załatwić miejsce gdzie wykonują specjalistyczne kapiele, ja przesłałabym do tego celu specjalny szampon, dość drogi- jest na tłuste i suche łojotokowe zapalenie skóry, przeciwgrzbiczy i przeciwbakteryjny- szampon leczniczy- po nim większość paskudztwa usunie sie ze skóry. Powinien być wmasowany w skórę ok 10 min nie więcej bo antybiotyki wnikają przez skórę i może być przedwakowanie leku przeciwgrzybiczego. Po nim powinien stracić cały martwy włos i mieć piękną błyszczącą sierść- ten szpamon Malaseb zaleca dr Karaś - Tęcza, najlepsza w Polsce vet dermatolog. Zosia to jeszcze skonsultuje z dr Olą a ja mogłabym szybko przesłać, Jakby był wcześniej wykapany to że nie byłoby dużego ryzyka zawleczenia paskudztwa schroniskowego...

Posted

sprawa skóry Wigora to nie dramat, nasz timo był w strasznym stanie ale bez najmniejszych problemów wyleczyłysmy skórę, na taki typ łojotokowej brzydko pachnącej skóry można zastosować jak najszybciej szampon dermatologiczny produkcji francuskiej, Keratoses, Sebolytic,, jest świetny i ma przedłużone działanie jeszcze jakis czas po kąpieli, ja wymiennie dla takich psiaków stosuję ten i z zielarskiej apteki szampon gęsty, ekonomiczny z dziegciem sosnowym, bardzo dobry i tani/

Chciałam prosić o przesłanie konta cioteczce dorota1, która ma zamiar przekazać swoją stałą deklarację z wątku Księżniczek na Wigora, ponieważ te panie już są zabezpieczone, a Wigor w potrzebie, no i chcę równoczesnie podziękowac cioteczce dorocie1 za przystanie na ta propozycję!!!

Posted

TERESA BORCZ napisał(a):
sprawa skóry Wigora to nie dramat, nasz timo był w strasznym stanie ale bez najmniejszych problemów wyleczyłysmy skórę, na taki typ łojotokowej brzydko pachnącej skóry można zastosować jak najszybciej szampon dermatologiczny produkcji francuskiej, Keratoses, Sebolytic,, jest świetny i ma przedłużone działanie jeszcze jakis czas po kąpieli, ja wymiennie dla takich psiaków stosuję ten i z zielarskiej apteki szampon gęsty, ekonomiczny z dziegciem sosnowym, bardzo dobry i tani/

Chciałam prosić o przesłanie konta cioteczce dorota1, która ma zamiar przekazać swoją stałą deklarację z wątku Księżniczek na Wigora, ponieważ te panie już są zabezpieczone, a Wigor w potrzebie, no i chcę równoczesnie podziękowac cioteczce dorocie1 za przystanie na ta propozycję!!!

Ciociu Teresko, bardzo dziękujemy Pani i dorocie1:Rose::iloveyou:
szamponik ten o którym pisałam już zamówiłam , wraz z nową obrożą ma dotrzeć na poniedziałek do Cieszyna. Będę namierzać te co Pani zaproponowała. Czy jak sa rany międzypalcami to może być wynik uczulenia na karmę? wilgoci? czy nie daj Boże zakazenia?

Posted

Elżbietka_Cieszyn napisał(a):
A gdzie ten hotelik miałby być?

Elu, hotelik docelowy jest pod Wawą w kudłate i łaciate gdzie Iwonka świetnie i z sercem dba o swoje piesie, miałabym względnie blisko do niego przyjeżdżać. Jeśli Igorek mógłby podreperować swoja trzustkę u Ciebie na karmie jaką zaleci dr Ola byłoby najlepiej, w schronisku nie ma szans mieszkając z innymi pieskami nawet jak prześlę karmę, to jak tylko zwolni się miejsce w hoteliku Donka5 mnie jak najszybciej poinformuje i mogłabym go zabierać. Boję się o tą trzustkę....czy to nie ostatni dzwonek zapalenia i niedomogi :shake:
Jeśli będzie jeszcze możliwość zajrzeć w uszy Igorka byłoby super

trzymam kciuki aby nic poza zwykłą florą skórną z posiewów nie wyrosło:modla:

Posted

to nie zawsze alergia powoduje te sprawki między palcami łap, ale najrozmaitsze paskudztwa żyjace na i pod skórą psiaka (ludzi też) ,zastosowałabym przede wszystkim oryginalna tubeczke odpowiednią do wagi Wigora oryginalnego advocata, firmy BAYER jest wszechstronny i zapewnia pomoc na długo, ale na to co już się pojawiło proszę kupić oryginalny olejek z drzewa herbacianego, który jest bardzo efektywnie działającym naturalnym antybiotykiem/ wnika bardzo glęboko w skórę, można to rozetrzec z kokosowym olejem który jest sam w sobie wielkim lekiem i takim smarowidełkiem posmarować oczyszczone i osuszone miejsca między palcami i wogóle na wyłysieniach na skórze, to super lek, popryskać też obłokiem ekstraktu propolisu w areozolu, to powinno pomóc, szkoda psiaka faszerować antybiotykami/

wilgoć tez jest jedna z powaznych przyczyn, bo wilgotnych miejscach, niezbyt czystych a ciepłych, a tak jest między palcami namna zaja sie drożdzaki i nie tylko!

po wyjściu ze schronu koniecznie odbudujcie mu florę bakteryjna właściwą dla przewodu pokarmowego, podając nutriplant forte z apteki zielarskiej, pro plus prebiotyk wzmocniony substancja uaktywniająca i wit C) taki porzĄdek w jelitach pozwoli broniĆ sie psiakowi przed drożdzakami demolujacymi cały organizm stopniowo, od skóry począwszy!