Litterka Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 Mam pytanie mocno ogólne, ale za każdym razem dręczące mnie przy zakupie karmy: jakie proporcje między węglowodanami, białkami a tłuszczami są dla psa najlepsze? I drugie przy tej okazji: do dziś karmiłam psa Orijenem Adult, karmą całkowicie bez zbóż. Teraz chcę sunię odchudzić. Co polecacie? I ile i jakich zbóż ewentualnie może zawierać karma, żeby nie szkodziła psu? Będę wdzięczna za pomoc. Quote
gryf80 Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 jeśli psu smakowała w/w karma i było ok to spróbuj "chudszej"jej wersji Quote
filodendron Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Litterka napisał(a):Mam pytanie mocno ogólne, ale za każdym razem dręczące mnie przy zakupie karmy: jakie proporcje między węglowodanami, białkami a tłuszczami są dla psa najlepsze? To chyba zależy od psa - od wieku, aktywności, sylwetki. W karmach "odchudzających" zazwyczaj zaniżony jest poziom węglowodanów i/lub tłuszczu. Pod względem niskiej zawartości węglowodanów Orijen mieści się w tej definicji. Jeśli chodzi o tłuszcze to z Orijenów mniej niż adult ma chyba tylko wersja dla seniorów. Quote
Martens Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Litterka napisał(a):jakie proporcje między węglowodanami, białkami a tłuszczami są dla psa najlepsze? A żeby ktokolwiek to wiedział... :) To są mocno gumowe proporcje, każdy pies ma inne potrzeby zależnie od wielkości, wieku, stanu zdrowia, aktywności... Czemu rezygnujecie z Orijenu? Jeśli jedyną przyczyną jest nadwaga, to ja po prostu zmniejszyłabym dawkowanie, a zwiększyła ruch. Co do zbóż - najgorsza jest kukurydza, pszenica, etc. najznośniejszy ryż. Moim zdaniem im mniej zbóż tym lepiej. W ogóle dla mnie przechodzenia na zbożówkę, żeby odchudzić psa to trochę średni pomysł. Zboża są kaloryczne i zarazem mało odżywcze dla psa, więc żeby nie tył, dawka karmy będzie musiała być niewielka, przez co pies będzie dostawał znacznie mniej ważnych składników pokarmowych niż w tej chwili. Ja zdrowego psa odchudzałabym właśnie na bezzbożówce, nawet dość kalorycznej, tylko w mniejszych porcjach, plus ruch żeby rozkręcić metabolizm. Jeśli już odchudzanie na zbożówce to poleciłabym Acanę Lamb&Apple (dużo fajniejszy skład niż ta Light&Fit i chyba nawet chudsza), a z bezzbożówek "cienkie" są niektóre Wolfsbluty, np. Cold River, Wide Plain, Dark Forest, Wild Duck. Quote
Litterka Posted October 30, 2011 Author Posted October 30, 2011 Ha! No właśnie tak myślałam, że zboża to zuooo;) Ogólnie nie wiem, po co to w karmach dla psów. Chyba dlatego, że tanie i może "nabić" masę w karmie, żeby było więcej. Kontynuując temat: wykombinowałam, żeby w ramach zwiększenia dawki ruchu posiłki podawać w kuli - smakuli (inny ruch też będzie, to taki dodatek). Szukam więc karmy bardzo drobnej i tu spiszę skład z Fitness Trainera - rzadko widywana przeze mnie karma o fajnym, moim zdaniem stosunku ceny do jakości - chcę, żebyś zwłaszcza Ty, Martens, jako forumowa ekspertka od żywienia psów się wypowiedziała, co o niej sądzisz. Po prostu karma musi być wyjątkowo drobna, żeby z kulki wypadła. Edit: niestety, składu nie będzie - odkleiłam polską kartkę, a angielska jest pisana tak drobnym drukiem, że nie mogę rozczytać. Niemniej się wkurzyłam - na pierwszym miejscu dumnie: MAIZE. Wrrr:( Quote
filodendron Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Ale Ty masz chyba malutkiego pieska - czy się mylę? Bo granulki Orijenu spokojnie przepołowisz ostrym nożykiem - i wtedy mieszczą się w kuli smakuli. Oczywiście dla dużego psa to robota Kopciuszka, ale dla małego - przy dawkowaniu Orijenu - jest do objęcia. Quote
Litterka Posted October 31, 2011 Author Posted October 31, 2011 Jest to do ogarniécia, nie przecze. One sié nawet ladnie lamia pod kciukiem - spraktykowane przy podawaniu jako smaczki przy wprowadzaniu. Nie jest to glupia mysl;) Quote
Martens Posted October 31, 2011 Posted October 31, 2011 Ja nie ekspert tylko pasjonatka ;) Malutkie kulki ma Wolfsblut Cold River, niskobiałkowy, niskotłuszczowy, bezzbożowy. Moja sunia teraz go je. Quote
Recommended Posts