Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem szczęśliwym posiadaczem Alaskana Malamute. Pies ma już niecałe 6 miesięcy. Nie potrafi dużo, a niechce zeby tak zostało. Potrzebuje rad odnośnie Komend takich jak: Waruj, Zostań i Komende coś w stylu "Do Budy" mój piesek gdy jest to konieczne nie wejdzie do swojego kojca trzeba go zapinac na smycz i doprowadzic. Piesek jest juz na tyle duży że móglby zacząc coś ciagnąć tzn jakieś puste sanki czy wózek bo jak wiadomo pies rośnie nie ma dosyć słabe stawy. Jak można go nauczyc zeby ciagnoł ale stawał na komende i ruszał na komende poprostu komendy Maszerskie.
Z góry dziekuje za odpowiedzi i wszystki rady:)

Posted

Drogi Galiuszu_Wielki!
Moim zdaniem powinienes zakupic jakies dobre przysmaki dla małych psów i zacząć pomału szkolic Piska :). Z moim wyglądało to mniej więcej tak :
Na początku uczyłam go komend typu siad i leżeć. Trzymając przysmaka w ręku naciskałam ręką na plecki i jezeli dobrze wykonal komende z moja pomocą dostawał poł przysmaka a po jakims czasie zaczal wykonaywac te komendy sam :) :) wtedy dostawal całego przysmaka :P z komendami typu waruj robilam podobnie... starałam sie bardzo wyraźnie mowic do Gerbiego "czekaj" i odchodzic pare metró... w końcu sie nauczyl tych najwazniejszych, chociaz czasem mu sie nie chce ich wykonać :)
Ja zycze powodzenie a przede wszystkim cierpliwości gdyz ona jest tu najwazniejsza :) Pzdrawiam Ciebie i Pieska :)

Posted

Twoj piesek jest jeszcze mlodziutki i nic dziwnego nie ma w tym ze nie umie jeszcze zbyt duzo ale fajnie, ze chcesz go czegos nauczyc. Nie zmuszaj go zeby wchodzil do budy, sprobuj zachecic smakolykiem, pochwalic gdy tam sie znajdzie. Bedzie tam chetnie wchodzil gdy skojarzy to z przyjemnoscia. Przymus doprowadzi do tego, ze bedzie sie opieral. Nie znam sie na komendach maszerskich, moze w dziale psow zaprzegowych bedzie ktos bardziej kompetentny ale wyobrazam sobie, ze gdybym sama miala psa, ktorego chcialabym nauczyc ciagniecia czegokolwiek nauczylabym go podazania w roznych kierunkach na komende (naprzod, w prawo, w lewo) i zatrzymywania sie. Nie mam psa zaprzegowego, mam labradorke, moglaby pewnie ciagnac sanki bo te komendy zna :) Nauczylam ja podczas spacerow - sama skrecalam w danym kierunku wolajac "w prawo" lub "w lewo" ( byla w pewnej odleglosci przede mna)i ona rowniez biegla w tym kierunku co ja. Potwierdzalam ze dobrze robi, chwalilam i z czasem sie nauczyla. Jest to juz wlasciwie chyba odruch.
Jednak zanim zaczelabym takiego pieska jak Twoj szkolic do zaprzegu poszlabym z nim na szkolenie podstawowe. Masz taka mozliwosc?

Posted

kup sobie jakas dobra ksiazke o behawiorze lub/i tresurze,mozesz skontaktowac sie z jakas osoba ktora trenuje zaprzegi,i moglaby Ci pomoc.Z tego co wiem to istnieja kluby zajmujace sie tresura psow zaprzegowych-jak na moj gust to jak psiak ma 6mies to mozna juz POWOLI zaczac(najpierw naucz go komand typu "stan"na szelkach-na smyczce!);)

Posted

Wielkie dzięki a co z tym szkoleniem to nie zabardzo w powiecie gorlickim nie funkcjonuje, a jesli to nieslyszałem o żadnym klubie. Postaram się poradzić może na jakimś forum maszerskim. Komendy whoa - stop i hike - naprzód ucze go a przynajmniej probuje w czasie spaceru gdy sie zatrzymuje do komenda whoa a gdy ruszam to hike. Zobaczymy jak mi to pójdzie. FigaBaS myśle ze twoja labradorka mogła by ciągnąc i nie zaszkodziło by jej to czytałem gdzieś, że psy które ważą powyżej 15kg i maja solidną budowe mogą ciągnąć. Pozdrawiam:)

Posted

Moglaby, mogla, labradory to silne psy. W ksiazce na temat tej rasy Joanna Milewska-Kuncewicz wyrazila nawet zdziwienie dlaczego te psy nie sa uzywane do zaprzegow. Sila przewyzszaja ponoc rottweilery. Mozliwe ze pomysle kiedys i o takim zadaniu dla swojego pieska, dlaczego nie?
A co do Twojego pieska - jesli nie masz szkoly w poblizu to moze kup sobie poradnik i sam sie podejmij szkolenia w zakresie podstawowego posluszenstwa. Ja sama szkolilam przez jakis czas i to z powodzeniem, przed egzaminem PT bylysmy na kilku lekcjach. "Jak rozmawiac z psem" Zofii Mrzewinskiej byl naszym elementarzem. W miedzyczasie rozejrzyj sie za jakas grupa szkolaca zaprzegowce. Na tym forum w dziale "inne sporty" znalazlam temat o zaprzegach, jest nawet kilka fotek z konkursow w ktorych brala udzial mloda dziewczyna. Temat sie jednak nie rozwinal na tyle zebys mogl tam znalezc jakies rady dla siebie.

Posted

Galiusz Wielki ja planuje dorwać książkę Obedience-trening posłuszeństwa.
Tam krok po kroku (podobno) jest napisane jak nauczyć psa komend z zakresu PT i obedience (tam są jakieś dodatkowe czy jak ? nieważne :) )

Posted

A zna ktoś jakieś forum maszerskie? Jakieś dobre forum maszerskie:) A szkoły niestety niemam w pobliżu, ale myśle, że dam sobie rade. W końcu to nie pierwszy pies w moim życiu. W wieku dwóch lat dostełem pierwszego psa który zmarł 3 lata temu, gdy Rex sie starzał kupiliśmy Dobermana który na widok listonosza chciał przeskoczyć przez siatke a to dziwne bo nigdy wcześniej sie mu to nie udało i zawiesił sie na łańcuszku:( ale nieważne było mineło. Malamut ma swojądume i jest uparty to dlamnie jakieś wyzwanie.

Posted

GaliuszWielki napisał(a):
A zna ktoś jakieś forum maszerskie? Jakieś dobre forum maszerskie:)
Malamut ma swojądume i jest uparty to dlamnie jakieś wyzwanie.

http://forum.stake-out.org/index.php - bardzo dobre forum musherskie ;)
Jest dział o szkoleniu i prawie całe środowisko musherskie tam sie spotyka.
jest również forum http://scr.home.pl/dogolandia/index.php .
Zapraszam serdecznie.:lol:
Pozdrawiamy: Magda i dwa dumne malamuty

Posted

Galiuszu jeśli chcesz to prześlę ci płytę cd.Ja z niej /jeszcze wtedy z taśmy/uczyłam komend swoją Onkę Heti.Może Ci się przyda?.Sukcesów życzę przy tresurze,a przy tym wspaniałej zabawy z malamutkiem