Jump to content
Dogomania

"pseudohodowca" rozmnazajacy chore psy z papierami-co robic

Recommended Posts

Posted

Mam problem i to spory, i dotyczy on niestety moich dwoch znajomych (az wstyd sie do takich znajomosci przyznawac...). Otoz nazwijmy je Pani A i Pani B. Pani A od lat hoduje psy pod patronatem ZKwP, hoduje je dla samego hodowania, bez zadnej mysli przewodniej,ale o to nie moge miec jeszcze pretensji. Jest tylko jeden problem -Pani A posiada jedna pare psow i rozmnaza je od lat (od lat te sama pare rodzicow), sunia co miot rodzi pieski z rozszczepem podniebienia, przestawieniem narzadow,wadami serca lub/i dysplazja, oczywiscie zadne z rodzicow nie jest przebadane na zadna chorobe bo w tej rasie nie jest to wymagane. Pani B kupila sobie dwie sunie po tych rodzicach(z roznych miotow) od Pani A. Jedna z sun ma wade zgryzu,dysplazje,wade serca. Druga sunia nie jest na nic przebadana. Pani B rowniez planuje rozpoczac rozmnazac swoja nieprzebadana sunie dla zyskow. A Pani A tez rozmnaza swoja felerna pare psiakow dalej. Ja osobiscie juz na to patrzec nie moge, jako poczatkujacy hodowca jestem pelna zapalu i dobrych checi a ta sytulacja jest poprostu CHORA. Do tego zadna rozmowa ani persfazja do tych Pan nie dociera, bo one sa oczywiscie madrzejsze i te wszystkie choroby u psiakow to "pech". Zastanawiam sie jak (poza tym ,ze zaczne naglasniac ta sprawe gdzie sie da) mozna to ukrocic? Czy Zwiazek moze cos na to poradzic? Do tego sama juz nie wiem co robic bo jedna z tych Pan prowadzi renomowana hodowle,ktora jest bardzo znana w innej rasie...Bardzo prosze o jakies podpowiedzi, moze ktos juz kiedys spotkal sie z taka sytulacja...Jest to tylko i wylacznie ciagle rozmnazanie chorych psow

Posted

,,pod patronem ZKwP" to znaczy, że hodowla jest, że się tak wyrażę ,,legalna" w sensie, że psiaki mają osławione metryczki? Jeśli tak to czy ZKwP nie stosuje jakiś kontroli hodowli jako takich oraz psów, które są tam rozmnażane? Wybaczcie pytanie, ale nie bardzo się orientuję w kwestiach hodowli, ras wystaw i przepisów... :oops:

Posted

Wiska, Próbowałam wysłać ci wiadomość na pw, ale nie udało się.
Interesowało mnie jaki oddział, jaka rasa (a najlepiej przydomek), bo to istotne, jeśli miałabym w czymś pomóc. Chyba masz zapchaną skrzynkę, albo sama nie wiem co innego mogłoby być z Twoim statusem, że wiadomość nie mogła zostać wysłana (słabo się orientuję w tym forum).

Posted

A w ogóle, to z wadą zgryzu, jeśli w tej rasie jest wymagany konkretny zgryz, suka nie powinna zrobić "hodowlanki", tj. uzyskać na 3 wystawach, w tym jednej międzynarodowej oceny co najmniej bdb.
Niestety nie zawsze sędziowie dobrze sprawdzają zgryz, ale na międzynarodowych raczej tak, więc może ta suka pani B nie otrzyma uprawnień hodowlanych...