Iwona&Wiki Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 No, jest tak jak myslałam:loveu:! A którą bys poleciła dla Japończyków - mam wrażenie, ze tę drugą "THE NEW COMPLETE AKITA":roll:. Czy zasugerowałam się okładką;) :lol:? Quote
bety Posted January 17, 2007 Author Posted January 17, 2007 [quote name='Iwona&Wiki']No, jest tak jak myslałam:loveu:! A którą bys poleciła dla Japończyków - mam wrażenie, ze tę drugą "THE NEW COMPLETE AKITA":roll:. Czy zasugerowałam się okładką;) :lol:? Wszystkie te książki są wydane w USA/GBR i w większości można je traktować jako dla właścicieli AA, choć są tam i rzeczy uniwersalne dla obu ras jak: żywienie, pielęgnacja, zdrowie/choroby czy rozdziały o japońskiej historii. Niestety na zdjęciach to przede wszystkim są AA, typowych AI jest jak na lekarstwo. Rzeczywiście w "The New Complete..." jest może nieco wiecej japońszczyzny ale takiej raczej z przeszłości (i bardziej w kontekście psów zasłużonych w hodowli amerykańskiej) - zdaje się, że jedna z autorek ma szerokie kontakty w Japonii i była tam częstym gościem. Dla "Japończyków" to bym raczej poleciła inną lekturę a mianowicie: "Akita" Naoto Kajiwara wydaną przez JKC (1998 r.) (jęz.jap.) przetłumaczoną na j.ang. i "Akita Inu Ein Faszinierender Japaner" Angeliki Kammerscheid - Lammers (po niemiecku). Obu nie mam :placz: (choć bardzo bym chciała - zwłaszcza tą pierwszą) więc nie powiem Ci co tam dokładnie jest w nich z osobna. Mam za to wersję 2 w 1 - czyli te dwie połączone w całość (tzn. fragmenty obu) także wydaną po niemiecku. I na tej podstawie mogę powiedzieć, że obie są przeznaczone raczej dla "Japończyków" (choć i dla "Amerykańców" mogą być ciekawe). Resztę literatury powinna polecić Donya jak opisze AI więc nie będę Jej odbierała "chleba". ;) Literatura o Akitach jest bogata zwłaszcza w USA i czasem trudno wybrać coś wartościowego. Ja wybrałam tylko te, które moim zdaniem spełniają to kryterium. Mam jeszcze kilka innych ale one nie wnoszą nic nowego. Ostatnio nawet wydano kilka nowych książek. [Muszę pokombinować jak je zdobyć. :evil_lol: ] Pozdrawiam :lol: Quote
Recommended Posts