Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ponieważ mamy osobne forum dla obu akit, może warto by jasno i wyraźnie pokazać różnicę między obiema rasami?
Moja propozycja jest następująca, aby utworzyć osobne dwa tematy (albo jeden wspólny) dotyczące akity japońskiej i amerykańskiej. Opisać w nich/nim np: wygląd obu akit, krótką genezę powstania tych ras, czyli podać podstawowe informacje, uwzględnić różnice między nimi. Zilustrować je przykładowymi zdjęciami tak, aby każdy mógł zobaczyć obie rasy i sobie porównać. Wiem, że w niektórych postach na tym forum próbowano już wyjaśniać to i owo, ale jak wiadomo nie wszyscy nadal potrafią rozróżnić obie rasy. Dochodzi do pomyłek, niedomówień itp. Poza tym większość tych postów była pisana dawno, no i nie każdy czyta wszystko od początku. W tej sytuacji mam drugą propozycję - proponowane przeze mnie tematy/temat podpiąć (tak jak Linkownie), aby każdy odwiedzając forum akity mógł łatwo do nich trafić (bez przeszukiwania całego forum). Myślę, że mogły/mógł by to być tematy/temat czysto informacyjne, które może przyniosły by choćby małe "oświecenie" w kwestii obu ras.
Co Wy na to?
Pozdrawiam

Posted

Jak na razie jeden głos? :icon_roc: Dzięki Donya za poparcie. :kciuki:
Ja mogę "nagryzmolić" info o amerykańcach ale japończyki pozostawiam komuś z was. Zła wiadomość jest taka, że czas na to będę miała dopiero po nowym roku.
Pozdrawiam
p.s. No i trzeba by ustalić jak to ostatecznie ma wyglądać: jeden temat - coś na kształt analizy porównawczej, czy dwa osobne.

Posted

Ja mogę też coś napisać ale dopiero pod koniec stycznia - teraz mam dużo zajęć na uczelni i nie bardzo mam czas.
Co do formy - to myslę aby były dwa tematy akita amerykańska i akita japońska - z tym ze treść i zdjęcia powiny być w podobnej kolejności - , przyklejone tak jak teraz galeria akit. Takie jest moje zdanie.

Posted

bety napisał(a):
Jak na razie jeden głos? :icon_roc: Dzięki Donya za poparcie. :kciuki:
Ja mogę "nagryzmolić" info o amerykańcach ale japończyki pozostawiam komuś z was. Zła wiadomość jest taka, że czas na to będę miała dopiero po nowym roku.
Pozdrawiam
p.s. No i trzeba by ustalić jak to ostatecznie ma wyglądać: jeden temat - coś na kształt analizy porównawczej, czy dwa osobne.

no to kolejny głos za,za,za,zaaaaaaaaaaa !!!!!
pomysł bardzo dobry, może nareszcie nie będą mylić skośnookich z jankesami:lol:

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):
A ja mam pytanie:lol::

Czy przy opisie tych aż do obrzydliwości;) wzorcowywo rasowych Akit
pojawi się choćby malutka wzmianka odługowłosych pięknościach:roll:?

U mnie się na pewno znajdzie, bo ja obok krótkowłosego "paskudztwa" ;) też mam w domu cudo sierściucha :loveu: - co prawda AA, ale co tam. :evil_lol:

Posted

bety napisał(a):
U mnie się na pewno znajdzie, bo ja obok krótkowłosego "paskudztwa" ;) też mam w domu cudo sierściucha :loveu: - co prawda AA, ale co tam. :evil_lol:

TO SUPER!:bigcool::bigcool::bigcool:

Wiem, wiem! Już od dawna widzę to Twoje AA-Cudo w galerii:lol:!

I gdzieś w amerykańskich czytałam Twój artykuł o genie długowłosowatości:lol:! -> No i mamy specjalistę od długowłosych:razz:!

Posted

Czytałaś zapewne tekst mojej koleżanki, choć jest tam zdjęcie mojego kudłacza. :lol: Jak bym ja go pisała to nie byłby taki krótki ;) :evil_lol: ;) - bo nie ukrywam że długowłose akity (niezależnie od przynależności rasowej ;)) to mój "konik" i informacji na ich temat mam całą masę.
Pozdrawiam

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):
A ja mam pytanie:lol::

Czy przy opisie tych aż do obrzydliwości;) wzorcowywo rasowych Akit
pojawi się choćby malutka wzmianka odługowłosych pięknościach:roll:?

Oj, Iwona - przeciez to nie jest temat zarezerwowany dla wybrańców. Każdy może coś napisac. Ja nie jestem alfą i omegą - liczę na pomoc. Zależy mi tylko na tym aby były podobne tematy w podobnej kolejnosci na dwóch topikach- czyli np. wzorzec, pochodzenie rasy, zdjęcia itd. - tak aby kazdy mógł sobie porównać akitę amerykańską i japońską.

Posted

donya napisał(a):
...czyli np. wzorzec, pochodzenie rasy, zdjęcia itd. - tak aby kazdy mógł sobie porównać akitę amerykańską i japońską.

Donya ja bym nie pisała wzorca, ale np: dała odnośnik gdzie takowy się znajduje (dla zainteresowanych fachowymi szczegółami). Ja w zamyśle mam napisanie takiego prostego wytłumaczenia w punktach np: historia rasy, wygląd ogólny, charakter itp. + zdjęcia w odpowiednich miejscach (jak rozgryzę jak się je wstawia). Tak aby wszystko było jasne i proste dla kompletnych laików w sprawach rasy. Wyróżniać również będę (szczególnie) cechy odmienne u AA i AJap. Na koniec można dać linki do ciekawych stron o rasie gdzie można znaleźć więcej informacji. To taki mój początkowy zamysł.
W weekend biorę się do roboty - zobaczymy jak mi to wyjdzie. Sugestie mile widziane.
Pozdrawiam

Posted

Ja tylko dałam przykład. Nie zastanawiałam sie jeszcze co napisać. Chciałabym tylko aby ktos kto będzie ciekawy mógl znaleść podobne informacje dotyczace dwóh akit - tak aby było łatwo porównać

Posted

bety napisał(a):
WYJAŚNIENIE
Chciałabym wyjaśnić, że to co powyżej napisałam ma jedynie charakter informacyjny. Jest to jedynie szkic i to mocno uproszczony. ...
...Osobom zainteresowanym większą wiedzą proponuję sięganie do literatury poświęconej rasie (w większości anglojęzycznej) i odwiedzanie stron internetowych z nazwą Akita Amerykańska (American Akita).

:-o, już jest!!! Jak to mówią: mówisz - masz! Super!

Dla mnie OK! Ciekawie napisane - zainteresuje każdego! Gratulacje!
I zdjęcia, jak to u nas mówią: sie wstawiły sie:razz:!

A jak myslisz, może dla tych, którzy chca więcej - jakiś spis polecanej dobrej literatury albo stron internetowych? Mnie ucieszyłby bardzo:multi:!

Piszę tu, zeby nie zasmiecać tamtego watku, bo moze ma być "czysto informacyjny".

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):
:-o, już jest!!! Jak to mówią: mówisz - masz! Super!

Dla mnie OK! Ciekawie napisane - zainteresuje każdego! Gratulacje!
I zdjęcia, jak to u nas mówią: sie wstawiły sie:razz:!

A jak myslisz, może dla tych, którzy chca więcej - jakiś spis polecanej dobrej literatury albo stron internetowych? Mnie ucieszyłby bardzo:multi:!

Piszę tu, zeby nie zasmiecać tamtego watku, bo moze ma być "czysto informacyjny".

Fajnie, że jest O.K. Dzięki :lol:
No przecież napisałam, że w weekend biorę się do roboty :cool3: - a u mnie słowo droższe pieniądza :cool3: Wyszło, że ze zdjęciami nie taki ze mnie ciemniak :evil_lol: Na temat literatury już myślałam, co do stron to nie wiem (tego jest od groma i ciut ciut :crazyeye: ) - zobaczymy jak to będzie (nie wiem co wybrać :niewiem: ).
Pozdrawiam

Posted

Co do ksiązek o akitach -niestety nie znam zadnej i nie mam zadnej:-(. Ale jesli miałabym pewność, że jakaś jest powiedzmy kultową albo po prostu powinno sie ją mieć, to pewnie stanęlabym na głowie, by ją mieć!

Co do stron, to rzeczywiście trudno przebić się przez ten cały bez urazy smietnik - na większości stron jest to samo. Pamietam Agappe polecała gdzieś te strony: 1 i 2 .
Rzeczywiście sporo tam informacji. Pewnie je znasz - własnie chodzi mi o takie mniej lub wiecej.

Posted

Tak obie te stronki znam, może jeszcze jakieś poszukam ale to trochę później. W drugim poście już wstawiłam kilka książek, które moim zdaniem są coś warte.
Pozdrawiam

Posted

bety napisał(a):
Tak obie te stronki znam, może jeszcze jakieś poszukam ale to trochę później. W drugim poście już wstawiłam kilka książek, które moim zdaniem są coś warte.
Pozdrawiam

Mhm...Było by miło:lol:

A ja pomyślałam sobie, ze tez by było miło trochę więcej o tych książkach:lol:!
Sama szukałam ich w Necie. Oczywiście u nas nieosiągalne:shake::p, ale moze będzie inaczej. Ceny maja znośne. Oprócz tej pierwszej - jakiś ostry bestseller:crazyeye:! Przeraziłam się - gdzieś nawet widziałam ponad 140$ czy też £:crazyeye:!!! - juz nie pamiętam. Ale tak normalnie, to prawie 70$ - też dużo:p!
Przy okazji zapisałam Ci okładki:lol::
"THE WORLD OF THE AKITA" Barbara J. Andrews ; T.F.H. Publications Inc., New Jersey (USA) 1996 r.

"THE NEW COMPLETE AKITA" J.M. Linderman & V.B. Funk ; Howell Book House, New York (USA) 1994 r.

"THE BOOK OF THE AKITA" Joan McDonald Brearley ; T.F.H. Publications Inc., New Jersey (USA) 1985 r.

"THE AKITA TODAY" David & Jenny Killilea ; MacMillan Publishers (Wlk. Bryt.) 1999 r.

Te dwie ostatnie, to i poprzeglądać sobie mozna:lol::lol::lol::

"THE BOOK OF THE AKITA" - Book of the Akita by Joan Brearley (Nov 1990)

"THE AKITA TODAY" - The Akita Today (Book of the Breed) by Dave Killilea and Jenny Killilea (April 2002)

Oczywiście tylko spis treści, parę stron i indeks, ale zawsze;):lol:

Posted

Tyle nawpisywałam, ze musiałam szybko zapisać, zeby nie znikło.

Dlatego nie dopisałam najwazniejszego, że fajnie by było, gdybyś przy każdej z ksiązek napisała parę słów komentarza.
Co o tym myslisz?

Posted

Jutro postaram się napisać coś o nich więcej.Też chciałam wstawić okładki tylko nie wiedziałam czy w ImageShacku takie rzeczy można umieszczać. No a ściągać URL z jakiejś strony, która za chwilę może być zmieniona i zdjęcia znikną... No ale mogę wstawić te Twoje, najwyżej w razie co to się zmodyfikuje post. DZIĘKI
Pzdr

Posted

Iwona dopisałam charakterystyki książek - tak jak prosiłaś. Użyłam Twoich adresów URL okładek (ze stron o książkach nie chciały mi się wstawiać) mam nadzieję, że się nie obrazisz.
Pozdrawiam