Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 345
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

malawaszka napisał(a):
kurcze to co pisać w ogłoszeniach czy co mówić ludziom??? najlepiej jakby go dr Garncarz zobaczył ale jak to kurna zrobić :placz:

Malawaszka daj nam kilka dni Pewnie trochę się wyjaśni!

Posted

wanda szostek napisał(a):
No i problem z Dredzikiem.

czemu problem??? coś sięstało??? kurcze nie rozumiem

Majaa no to czekam z ogłoszeniami jeszcze bo ludziom trudno wytłumaczyć taką sytuację, a jakby widział to znacznie zwiększy jego szansę na domek - trzymam :kciuki: za badania i jutro posyłam troszkę pieniążków

Posted

malawaszka napisał(a):
czemu problem??? coś sięstało??? kurcze nie rozumiem

Majaa no to czekam z ogłoszeniami jeszcze bo ludziom trudno wytłumaczyć taką sytuację, a jakby widział to znacznie zwiększy jego szansę na domek - trzymam :kciuki: za badania i jutro posyłam troszkę pieniążków

Nie wiem o co chodziło Wandzie!
Dredzik ma się dobrze !
Co do ogłoszeń lepiej szukać domu dla niewidzącego lub niedowidzącego psiaka. Nos mi podpowiada na podstawie objawów (na moją wiedzę okulistyczną, a trochę tej akurat posiadam), że nawet jeśli są szanse na poprawę, to nieznaczną ! Ale na razie nie chcę wyroków wystawiać ! Na tyle nie czuję się kompetentna!
Natomiast Dredzik sobie fantastycznie radzi!

Posted

Wydawało mi się, że to jego szanse na szybkie znalezienie domku zmniejsza i w tym widziałam problem dla Was, a sama poczułam się po części jego sprawczynią. Przecież widzę jak się borykacie z tym nadmiarem psów.

Posted

wanda szostek napisał(a):
Wydawało mi się, że to jego szanse na szybkie znalezienie domku zmniejsza i w tym widziałam problem dla Was, a sama poczułam się po części jego sprawczynią. Przecież widzę jak się borykacie z tym nadmiarem psów.

ale przecież od początku było wiadomo, że on niewidomy - zalewscy od początku to pisali

Trzymam :kciuki: za badania i czekam na sygnał czy kaska potrzebna już

Posted

Błagam, nie naciskajcie tak na diagnozę ! To wszystko wymaga zorganizowania - czasu i ludzi ! Myślę że do końca tygodnia uda nam się więcej !
Jutro psiaczek u mnie będzie cały dzień - niestety w kojcu, bo moje kerry - sucze są na etapie początku cieczki, a to nie są przyjazne sucze nawet wtedy, ale może mi się uda coś zdziałać z Dredzikiem wówczas Nic nie obiecuję, bo dzień mam zawalony na maksa!

Posted

justynavege napisał(a):
Maja ja nie naciskam kurna :)
tak tylko walę co mi sie o uszy obiło ludowe stwierdzenei
:)

Wiem Justyno Wiem :lol: Masz gnanie u siebie i pewnie jesteś równie zakręcona jak ja :-(

Posted

Dredzio dzisiaj został zbadany okulistycznie!
Niestety nie mam dobrych wieści ! :-(
Stan jego siatkówki jest koszmarny:placz: :placz: :placz:
Pochodzenie schorzenia nie jest znane i może mieć wiele przyczyn i nawet nie dopytywaliśmy w szczegółach, jakie mogą być, bo to i tak nic nie zmieni! W każdym razie mogą mieć podłoże genetyczne!
W każdym razie jedno jest pewne !!!!! Wcześniejsze rozpoczęcie leczenia mogło choć powstrzymać rozwój choroby !!!! Na dzień dzisiejszy już nic nie można zrobić!!! Medycyna ludzka nie zna rozwiązań do walki z tak zaawansowanymi zmianami na siatkówce oka i w tarczy nerwu wzrokowego (zwłaszcza, że pies ma zdecydowanie mniejszcze pole widzenia niż człowiek)
PRZYKRO MI!

Posted

Nie wytrzymałam.... ;)
Zadzwoniłam do Mamy przed chwilą popytać jeszcze o prawdopodobieństwo tak zaawansowanych zmian będących wynikiem ogólnej choroby organizmu!
Odpowiedź brzmiała, że raczej wyklucza i ...... powiedziała coś, czego chyba nie chciałam usłyszeć .....: cyt. "wg mnie to jest albo genetyczne, ale raczej wynik wielkiego masakrowania psa w przeszłości, bo śladów w miarę świeżych wylewów nie ma ! Możemy go uśpić i zbadać dokładnie, tylko czy to coś zmieni?"
(Jeszcze mam się dowiedzieć o genetykę sznaucerów!)
Pewnie nie zmieni:shake: Chyba, że zalewscy dowiecie się jak sprawa interwencji i jeśli to mogłoby dołożyć eks właścicielowi, to ja się podpisuję pod tym rękami i nogami, żeby sprawdzić to dokładniej! Inaczej nie ma to sensu!
A ja nie wykluczam, że Dredzik uchyla się najpierw przed dotykiem właśnie z powodu przeszłości.
AHA Psiak ma poczucie światła! Natomiast tak jak przypuszczaliśmy źrenice psa kompletnie na światło nie reagują !

Posted

Majaa sznaucery miniaturowe są rasą w której stosunkowo często występuje ślepota z powodów genetycznych!! wole tą opcję niż maltretowanie; on mi bardzo przypomina mojego Bolusia :-( powiedz mi czy jego sierść jest normalnie gęsta czy jakaś licha przerzedzona? bo nie daje mi spokoju też to jego zatuczenie - czy to nie tarczyca;

generalnie sznaucery miniaturowe są wymieniane przy większości chorób oczu wśród ras, w których najczęściej są spotykane:
http://www.vetserwis.pl/suche_oko.html
http://www.vetserwis.pl/jaskra.html
i jeszcze jest PRA - genetycznie przenoszona wada - chyba rozszczepienie siatkówki czy jakoś tak sie to nazywało :oops:

i jak tak dalej pójdzie - masowe rozmnażanie wszystkich miniatur jak leci - i tych z byle gównianą hodowlanką i tych bez to niedługo będą same ślepe miniatury w schroniach bo przecież ludzie takich psów nie chcą :angryy: przepraszam, ale szlag mnie trafia jak widzę setki ogłoszeń o miniaturach z i bez papierów, a badania na oczy hodoffcy mają głęboko w d...... i robi je naprawdę znikomy odsetek :angryy: to jest jedna z moich życiowych tragedii i w dodatku nie ma na to wpływu :placz:

Posted

[quote name='malawaszka']Majaa sznaucery miniaturowe są rasą w której stosunkowo często występuje ślepota z powodów genetycznych!! wole tą opcję niż maltretowanie;
Ja też wolę tą opcję, ale mnie zmierziło, jak usłyszałam od Mamy coś takiego :-(
[quote name='malawaszka']on mi bardzo przypomina mojego Bolusia :-( powiedz mi czy jego sierść jest normalnie gęsta czy jakaś licha przerzedzona? bo nie daje mi spokoju też to jego zatuczenie - czy to nie tarczyca;
Na mój gust to sierść on ma bardzo kiepską, ale na sznaucerach się znam mniej niż średnio, choć moje kerry najczęściej są rozpoznawane jako "piękne sznaucerki" :cool3: ! Poza tym niewiadomo dlaczego on ma tą sierść w takim, a nie innym stanie! To przecież niecałe dwa miesiące temu było mopik ! Ale jak dla mnie to sierść ma o wiele za rzadką i za miękką ! Toż to puchatek teraz Moje kerry mają o wiele twardszą sierść niż on, a o ile wiem to zbyt miękka sierść sznaucery w każdym wzroście dyskwalifikuje!

[quote name='malawaszka']generalnie sznaucery miniaturowe są wymieniane przy większości chorób oczu wśród ras, w których najczęściej są spotykane:
http://www.vetserwis.pl/suche_oko.html
http://www.vetserwis.pl/jaskra.html
i jeszcze jest PRA - genetycznie przenoszona wada - chyba rozszczepienie siatkówki czy jakoś tak sie to nazywało :oops:

Linków jeszcze nie czytałam, ale po nazwach od razu mogę zweryfikować ani suche oko, ani jaskra!!!! Jeśli to PRA, ale musze Mamie podsunąć informacje o tej chorobie ! Pewnie to przełoży na jakiś jezyk okulistyczny ludzko psi! (wówczas może załapię! ;) )
[quote name='malawaszka']
i jak tak dalej pójdzie - masowe rozmnażanie wszystkich miniatur jak leci - i tych z byle gównianą hodowlanką i tych bez to niedługo będą same ślepe miniatury w schroniach bo przecież ludzie takich psów nie chcą :angryy: przepraszam, ale szlag mnie trafia jak widzę setki ogłoszeń o miniaturach z i bez papierów, a badania na oczy hodoffcy mają głęboko w d...... i robi je naprawdę znikomy odsetek :angryy: to jest jedna z moich życiowych tragedii i w dodatku nie ma na to wpływu :placz:
Niestety Jaki kraj i jaka świadomość społeczeństwa takie psy "rasowe"
Na hodoffcoow i właścicieli psów takze rodowodowych nikt nie ma zamiaru ukręcać bata, a od tego powinno się zacząć! I w takich sytuacjach wstydzę się, że składki członkowskie opłacam w ZK :oops: I wstydzę się, że chcę propagować wspaniałą rasę jaka od kilkudziesięciu lat została prawie zapomniana w Polsce!
Mnie też szlag trafia, ale kasa rządzi tym krajem nawet wśród wielbicieli psów i ich poszczególnych ras :mad: :mad: :mad:
Malawaszka pamiętasz Dredzika, którego wyczaiłaś (bezbłędnie zresztą) jako kerry blue? <Eh to były moje początki na dogo:roll: >) Tylko zacięcie niektórych osób pozwoliło doprowadzić go do ładu ! Wiele osób po prostu przemilczało sprawę, a to rzadka rasa, jakby nie patrzeć i wg mojej wybujałej wyobraźni każdy wielbiciel rasy z dogo powinnien był się zainteresować psiaczkiem! A bywało różnie. Ale u kerrakomaniaków i tak jest dobrze! Ale inne rasy .... ostatnio tylko z "własnego i sąsiedzkiego podwórka" walijczyk, teraz azjata, wcześniej fila z rewelacyjnym pochodzeniem .... małe zainteresowanie wśród hodoffcoow Nikt się nawet nie zatrzymał nad tym, że to może być pies z jego hodowli ! Ehhhh .... Szkoda gadać ..........
A wracając do Dredzika - Moje zdanie jest takie, że należy go jak najszybciej wykastrować ! Niech nie kusi tych właśnie pseudo hodoffcooff

Posted

kastracja koniecznie - to pewne

a z ZK to nawet mi nie mów bo to kolejna klika w naszym boskim kraju :angryy: aż nie chce mi się o tym pisać bo mi ciśnienie podskakuje i o pomocy dla bezdomnych psów danej rasy od hodowców też nie wspomnę bo ilekroć na sznaucerach na wątku sznauceromaniacy prosiłam o pomoc dla jakiegoś sznaucera to nastawała cisza :shake:

Posted

Kamkam napisał(a):
podniosę, oj nie nastraja to pozytywnie co piszecie, cóż takie życie- nie wszyscy "miłośnicy rasy" są miłośnikami psów...

Dowiedziałam się w schronisku tylko tyle, że został zabrany z jakiejś działki przez straż miejską. Był na łańcuchu i był ledwo żywy. Niestety nie wiem ile z tego jest prawdą :oops:

Posted

zalewscy napisał(a):
Dowiedziałam się w schronisku tylko tyle, że został zabrany z jakiejś działki przez straż miejską. Był na łańcuchu i był ledwo żywy. Niestety nie wiem ile z tego jest prawdą :oops:

To się w głowie nie mieści.

Posted

No cóż ! W tej sytuacji mam nadzieję umówić kastrację psa na sobotę rano, ale nie obiecuję, czy się da to zrobić!
I właściwie kwestia zbierania funduszy na Dredzika musi się skończyć na kosztach kastracji i badaniach krwi (łacznie z hormonami) Nic więcej nie mozemy zrobić na ten moment!:placz: