Iza i Fidel Posted February 4, 2007 Posted February 4, 2007 Moze napiszcie,ze niedowidzacy? Dorzucam sie na bazarku Quote
zalewscy Posted February 4, 2007 Author Posted February 4, 2007 BAZAREK DLA DREDZIA http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=3109267#post3109267 ORAZ http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=42322 Quote
Majaa Posted February 4, 2007 Posted February 4, 2007 malawaszka napisał(a):kurcze to co pisać w ogłoszeniach czy co mówić ludziom??? najlepiej jakby go dr Garncarz zobaczył ale jak to kurna zrobić :placz: Malawaszka daj nam kilka dni Pewnie trochę się wyjaśni! Quote
malawaszka Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 wanda szostek napisał(a):No i problem z Dredzikiem. czemu problem??? coś sięstało??? kurcze nie rozumiem Majaa no to czekam z ogłoszeniami jeszcze bo ludziom trudno wytłumaczyć taką sytuację, a jakby widział to znacznie zwiększy jego szansę na domek - trzymam :kciuki: za badania i jutro posyłam troszkę pieniążków Quote
Majaa Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 malawaszka napisał(a):czemu problem??? coś sięstało??? kurcze nie rozumiem Majaa no to czekam z ogłoszeniami jeszcze bo ludziom trudno wytłumaczyć taką sytuację, a jakby widział to znacznie zwiększy jego szansę na domek - trzymam :kciuki: za badania i jutro posyłam troszkę pieniążków Nie wiem o co chodziło Wandzie! Dredzik ma się dobrze ! Co do ogłoszeń lepiej szukać domu dla niewidzącego lub niedowidzącego psiaka. Nos mi podpowiada na podstawie objawów (na moją wiedzę okulistyczną, a trochę tej akurat posiadam), że nawet jeśli są szanse na poprawę, to nieznaczną ! Ale na razie nie chcę wyroków wystawiać ! Na tyle nie czuję się kompetentna! Natomiast Dredzik sobie fantastycznie radzi! Quote
KamaG Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 podnoszę Dredzika, z nadzieją, że coś się jednak da zrobić z tymi oczkami... Quote
wanda szostek Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Wydawało mi się, że to jego szanse na szybkie znalezienie domku zmniejsza i w tym widziałam problem dla Was, a sama poczułam się po części jego sprawczynią. Przecież widzę jak się borykacie z tym nadmiarem psów. Quote
malawaszka Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 wanda szostek napisał(a):Wydawało mi się, że to jego szanse na szybkie znalezienie domku zmniejsza i w tym widziałam problem dla Was, a sama poczułam się po części jego sprawczynią. Przecież widzę jak się borykacie z tym nadmiarem psów. ale przecież od początku było wiadomo, że on niewidomy - zalewscy od początku to pisali Trzymam :kciuki: za badania i czekam na sygnał czy kaska potrzebna już Quote
AnkaG Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Ja też mocno trzymam kciuki. Z bazarku Zalewskich i mojego wpadnie troszkę kaski, więc pamietajcie o fakturze od weta na AFN. Quote
justynavege Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 co z oczkami Dredzika? dzis uslyszalam ( ni e wiem czy to moze byc prawda) ze zywienie nieodpowiednie moze miec ogromny wplyw na wzrok psa :oops: Quote
Majaa Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Błagam, nie naciskajcie tak na diagnozę ! To wszystko wymaga zorganizowania - czasu i ludzi ! Myślę że do końca tygodnia uda nam się więcej ! Jutro psiaczek u mnie będzie cały dzień - niestety w kojcu, bo moje kerry - sucze są na etapie początku cieczki, a to nie są przyjazne sucze nawet wtedy, ale może mi się uda coś zdziałać z Dredzikiem wówczas Nic nie obiecuję, bo dzień mam zawalony na maksa! Quote
justynavege Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Maja ja nie naciskam kurna :) tak tylko walę co mi sie o uszy obiło ludowe stwierdzenei :) Quote
Majaa Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 justynavege napisał(a):Maja ja nie naciskam kurna :) tak tylko walę co mi sie o uszy obiło ludowe stwierdzenei :) Wiem Justyno Wiem :lol: Masz gnanie u siebie i pewnie jesteś równie zakręcona jak ja :-( Quote
Majaa Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Dredzio dzisiaj został zbadany okulistycznie! Niestety nie mam dobrych wieści ! :-( Stan jego siatkówki jest koszmarny:placz: :placz: :placz: Pochodzenie schorzenia nie jest znane i może mieć wiele przyczyn i nawet nie dopytywaliśmy w szczegółach, jakie mogą być, bo to i tak nic nie zmieni! W każdym razie mogą mieć podłoże genetyczne! W każdym razie jedno jest pewne !!!!! Wcześniejsze rozpoczęcie leczenia mogło choć powstrzymać rozwój choroby !!!! Na dzień dzisiejszy już nic nie można zrobić!!! Medycyna ludzka nie zna rozwiązań do walki z tak zaawansowanymi zmianami na siatkówce oka i w tarczy nerwu wzrokowego (zwłaszcza, że pies ma zdecydowanie mniejszcze pole widzenia niż człowiek) PRZYKRO MI! Quote
Majaa Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Nie wytrzymałam.... ;) Zadzwoniłam do Mamy przed chwilą popytać jeszcze o prawdopodobieństwo tak zaawansowanych zmian będących wynikiem ogólnej choroby organizmu! Odpowiedź brzmiała, że raczej wyklucza i ...... powiedziała coś, czego chyba nie chciałam usłyszeć .....: cyt. "wg mnie to jest albo genetyczne, ale raczej wynik wielkiego masakrowania psa w przeszłości, bo śladów w miarę świeżych wylewów nie ma ! Możemy go uśpić i zbadać dokładnie, tylko czy to coś zmieni?" (Jeszcze mam się dowiedzieć o genetykę sznaucerów!) Pewnie nie zmieni:shake: Chyba, że zalewscy dowiecie się jak sprawa interwencji i jeśli to mogłoby dołożyć eks właścicielowi, to ja się podpisuję pod tym rękami i nogami, żeby sprawdzić to dokładniej! Inaczej nie ma to sensu! A ja nie wykluczam, że Dredzik uchyla się najpierw przed dotykiem właśnie z powodu przeszłości. AHA Psiak ma poczucie światła! Natomiast tak jak przypuszczaliśmy źrenice psa kompletnie na światło nie reagują ! Quote
wanda szostek Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Zadzwonił dzisiaj do mnie pan z ogłoszenia w sprawie sznaucerkowatej. Powiedziałam, że juz nieaktualne i wspomniałam o Dredziku, ale pan tylko grzecznie podziękował Quote
malawaszka Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Majaa sznaucery miniaturowe są rasą w której stosunkowo często występuje ślepota z powodów genetycznych!! wole tą opcję niż maltretowanie; on mi bardzo przypomina mojego Bolusia :-( powiedz mi czy jego sierść jest normalnie gęsta czy jakaś licha przerzedzona? bo nie daje mi spokoju też to jego zatuczenie - czy to nie tarczyca; generalnie sznaucery miniaturowe są wymieniane przy większości chorób oczu wśród ras, w których najczęściej są spotykane: http://www.vetserwis.pl/suche_oko.html http://www.vetserwis.pl/jaskra.html i jeszcze jest PRA - genetycznie przenoszona wada - chyba rozszczepienie siatkówki czy jakoś tak sie to nazywało :oops: i jak tak dalej pójdzie - masowe rozmnażanie wszystkich miniatur jak leci - i tych z byle gównianą hodowlanką i tych bez to niedługo będą same ślepe miniatury w schroniach bo przecież ludzie takich psów nie chcą :angryy: przepraszam, ale szlag mnie trafia jak widzę setki ogłoszeń o miniaturach z i bez papierów, a badania na oczy hodoffcy mają głęboko w d...... i robi je naprawdę znikomy odsetek :angryy: to jest jedna z moich życiowych tragedii i w dodatku nie ma na to wpływu :placz: Quote
Majaa Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 [quote name='malawaszka']Majaa sznaucery miniaturowe są rasą w której stosunkowo często występuje ślepota z powodów genetycznych!! wole tą opcję niż maltretowanie; Ja też wolę tą opcję, ale mnie zmierziło, jak usłyszałam od Mamy coś takiego :-( [quote name='malawaszka']on mi bardzo przypomina mojego Bolusia :-( powiedz mi czy jego sierść jest normalnie gęsta czy jakaś licha przerzedzona? bo nie daje mi spokoju też to jego zatuczenie - czy to nie tarczyca; Na mój gust to sierść on ma bardzo kiepską, ale na sznaucerach się znam mniej niż średnio, choć moje kerry najczęściej są rozpoznawane jako "piękne sznaucerki" :cool3: ! Poza tym niewiadomo dlaczego on ma tą sierść w takim, a nie innym stanie! To przecież niecałe dwa miesiące temu było mopik ! Ale jak dla mnie to sierść ma o wiele za rzadką i za miękką ! Toż to puchatek teraz Moje kerry mają o wiele twardszą sierść niż on, a o ile wiem to zbyt miękka sierść sznaucery w każdym wzroście dyskwalifikuje! [quote name='malawaszka']generalnie sznaucery miniaturowe są wymieniane przy większości chorób oczu wśród ras, w których najczęściej są spotykane: http://www.vetserwis.pl/suche_oko.html http://www.vetserwis.pl/jaskra.html i jeszcze jest PRA - genetycznie przenoszona wada - chyba rozszczepienie siatkówki czy jakoś tak sie to nazywało :oops: Linków jeszcze nie czytałam, ale po nazwach od razu mogę zweryfikować ani suche oko, ani jaskra!!!! Jeśli to PRA, ale musze Mamie podsunąć informacje o tej chorobie ! Pewnie to przełoży na jakiś jezyk okulistyczny ludzko psi! (wówczas może załapię! ;) ) [quote name='malawaszka'] i jak tak dalej pójdzie - masowe rozmnażanie wszystkich miniatur jak leci - i tych z byle gównianą hodowlanką i tych bez to niedługo będą same ślepe miniatury w schroniach bo przecież ludzie takich psów nie chcą :angryy: przepraszam, ale szlag mnie trafia jak widzę setki ogłoszeń o miniaturach z i bez papierów, a badania na oczy hodoffcy mają głęboko w d...... i robi je naprawdę znikomy odsetek :angryy: to jest jedna z moich życiowych tragedii i w dodatku nie ma na to wpływu :placz: Niestety Jaki kraj i jaka świadomość społeczeństwa takie psy "rasowe" Na hodoffcoow i właścicieli psów takze rodowodowych nikt nie ma zamiaru ukręcać bata, a od tego powinno się zacząć! I w takich sytuacjach wstydzę się, że składki członkowskie opłacam w ZK :oops: I wstydzę się, że chcę propagować wspaniałą rasę jaka od kilkudziesięciu lat została prawie zapomniana w Polsce! Mnie też szlag trafia, ale kasa rządzi tym krajem nawet wśród wielbicieli psów i ich poszczególnych ras :mad: :mad: :mad: Malawaszka pamiętasz Dredzika, którego wyczaiłaś (bezbłędnie zresztą) jako kerry blue? <Eh to były moje początki na dogo:roll: >) Tylko zacięcie niektórych osób pozwoliło doprowadzić go do ładu ! Wiele osób po prostu przemilczało sprawę, a to rzadka rasa, jakby nie patrzeć i wg mojej wybujałej wyobraźni każdy wielbiciel rasy z dogo powinnien był się zainteresować psiaczkiem! A bywało różnie. Ale u kerrakomaniaków i tak jest dobrze! Ale inne rasy .... ostatnio tylko z "własnego i sąsiedzkiego podwórka" walijczyk, teraz azjata, wcześniej fila z rewelacyjnym pochodzeniem .... małe zainteresowanie wśród hodoffcoow Nikt się nawet nie zatrzymał nad tym, że to może być pies z jego hodowli ! Ehhhh .... Szkoda gadać .......... A wracając do Dredzika - Moje zdanie jest takie, że należy go jak najszybciej wykastrować ! Niech nie kusi tych właśnie pseudo hodoffcooff Quote
malawaszka Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 kastracja koniecznie - to pewne a z ZK to nawet mi nie mów bo to kolejna klika w naszym boskim kraju :angryy: aż nie chce mi się o tym pisać bo mi ciśnienie podskakuje i o pomocy dla bezdomnych psów danej rasy od hodowców też nie wspomnę bo ilekroć na sznaucerach na wątku sznauceromaniacy prosiłam o pomoc dla jakiegoś sznaucera to nastawała cisza :shake: Quote
KamaG Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 podniosę, oj nie nastraja to pozytywnie co piszecie, cóż takie życie- nie wszyscy "miłośnicy rasy" są miłośnikami psów... Quote
zalewscy Posted February 8, 2007 Author Posted February 8, 2007 Kamkam napisał(a):podniosę, oj nie nastraja to pozytywnie co piszecie, cóż takie życie- nie wszyscy "miłośnicy rasy" są miłośnikami psów... Dowiedziałam się w schronisku tylko tyle, że został zabrany z jakiejś działki przez straż miejską. Był na łańcuchu i był ledwo żywy. Niestety nie wiem ile z tego jest prawdą :oops: Quote
wanda szostek Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 zalewscy napisał(a):Dowiedziałam się w schronisku tylko tyle, że został zabrany z jakiejś działki przez straż miejską. Był na łańcuchu i był ledwo żywy. Niestety nie wiem ile z tego jest prawdą :oops: To się w głowie nie mieści. Quote
Majaa Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 No cóż ! W tej sytuacji mam nadzieję umówić kastrację psa na sobotę rano, ale nie obiecuję, czy się da to zrobić! I właściwie kwestia zbierania funduszy na Dredzika musi się skończyć na kosztach kastracji i badaniach krwi (łacznie z hormonami) Nic więcej nie mozemy zrobić na ten moment!:placz: Quote
Recommended Posts