mam_max Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Mam problem z moja sunią, otóż od 2 dni zaczęła atakować(wczoraj warczała na nią, dzisiaj podczas zabawy na czworaka sunia próbowała ja "chapnąć") moją siostrę lat 4. W internecie są poradniki jednak dotyczą tego, że ktoś ma psa i potem pojawia się dziecko. Wtym przypadku jest jednak inaczej mam siostrę lat 4 i postanowiłem ok 1 miesiąc temu adnotować moją sunię. Jak sobie poradzić z tym problem ? Quote
Martens Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Napisz skąd jesteś, to ktoś poleci dobrego szkoleniowca z okolicy. Agresja wobec dzieci to nie jest problem do rozwiązywania przez internet. Póki co izolujcie psa i dziecko, żeby nikomu nie stała się krzywda. Quote
GAJOS Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 W jakim wieku jest Twoja sunia? Może po prostu nie lubi tego typu zabaw ? Może Twoja siostra, zrobiła jej jakąś "krzywdę" - nadepnęła, ścisnęła etc.? Pies to STETY nie zabawka, i też ma coś takiego jak "swoją przestrzeń" Radziłbym wizytę u dobrego szkoleniowca, behawiorysty lub po prostu bardziej pilnować i psa i siostry. Quote
mam_max Posted October 25, 2011 Author Posted October 25, 2011 sunia ma 4 miesiące siostra nie zrobiła krzywdy, chyba będę musiał ja oddać bo jest coraz gorzej Quote
Vutz Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 mam_max napisał(a):sunia ma 4 miesiące siostra nie zrobiła krzywdy, chyba będę musiał ja oddać bo jest coraz gorzej to po co ją brałeś ??? a tak a propo's ile ty masz człowieku lat ? bo coś mi zdaje, że w domu jest oprócz psiego dziecka, czyli twojej 4-mesięcznej suczki i 4-letniej siostry jeszcze jedno dziecko... Quote
mam_max Posted October 25, 2011 Author Posted October 25, 2011 mam 20 lat, brałem psa bo chciałem ale dla mnie jest to problem to, że atakuje dziecko, a robi się bardziej agresywna w stosunku do siostry i tylko do niej. u mnie w mieście nie ma czegoś takiego jak behawiorysta. Quote
mam_max Posted October 25, 2011 Author Posted October 25, 2011 Może ktoś podać jakąś opinię o szkole: psia edukacja w Zielonej Górze Quote
gerta Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Zgłoś się tutaj: www.psiasfora.pl - pomogli niejednemu psu wyjść na prostą. Quote
Martens Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Mnie po prostu przeraża fakt, że psy (i to do małych dzieci) biorą ludzie tak bardzo zieloni w kwestii psiego zachowania, że podgryzanie 4-miesięcznego szczeniaka nazywają "agresją" i nie potrafią sobie z tym poradzić, podczas gdy temat był na forum wałkowany milion razy w tym dziale... Idźcie tu gdzie poleca gerta, pomoże Wam już nawet jedno spotkanie ze szkoleniowcem, jeśli będziecie się przykładać - bo to Wy musicie nauczyć się postępować z psem. Ze szczeniakiem wszystko jest w porządku - to Wy nie wiecie czym jest i jak zachowuje się normalny pies, więc oddanie tego i wzięcie innego niczego nie zmieni. Jak czytałam pierwszy post, pomyślałam, że chodzi o dorosłego psa i prawdziwą agresję, a nie powarkujące, łapiące mordką szczenię. Gdyby pies był agresywny i gryzł, to dziecko by było już na szyciu :roll: Quote
GAJOS Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Jak wyglądają te "napady agresji" ? W jakim wieku wziąłeś szczeniaka ? Moim zdaniem 4o miesieczny psiak nie ma w sobie wyrobionych nawyków agresji - Szczeniak na początku gryzie, bo go swędzą ząbki, a raczej dziąsła i te igiełki. Ja jak wziąłem swoją bestie wyglądałem jak EMO (ręce miałem pocięte jakbym się ciął żyletką) Ale fakt faktem, że jak odwiedzała mnie kuzynka z dziećmi w wieku 6 miesięcy i 4 lata Junior, odrazu się kładł na karku (poddawał się) A 6 miesięczny dzieciak wdrapywał się na niego, ale dla mojego psa "w to mi graj". Ale to dlatego ze w pierwszy dzień jak otworzył paszcze na tego 4 latka to go "nakierowałem" dotknięciem w szyje w ułamku sekundy od tej próby. Szybko zrozumiał. A co najważniejsze NIGDY nie zostawiałem psa z tak małymi dziećmi - KONTROLA to podstawa. A wogóle co to za pies? PS. Tak na prawdę ani tutaj ani na innym forum nikt Ci nie pomoże. Musisz zdobyć dużżżżo wiedzy na temat psiej psychiki, i nie jest to takie trudne. Bo nie sztuką jest wziąć psa a jak się pojawiają jakieś "schody" to najprościej oddać.... Wydaje mi się, że decyzja o wzięciu psa w Twoim przypadku, była impulsem ? /aaa tak na tą chwilę wpadł mi do głowy pewien pomysł: Niech Twoja siostra spróbuje się "zaprzyjaźnić" z psem na smakołyki :) Bo jak się domyślam, po takim "ataku" karcisz w jakiś sposób psa, choćby krzyczysz i on może Twoją siostrę kojarzyć z czymś złym ... Czy pies umie jakieś podstawowe komendy typu siad, waruj, leżeć ? Quote
Recommended Posts