Jump to content
Dogomania

Pies agresywny w stosunku do dziecka. Pilne!!

Recommended Posts

Posted

Mam problem z moja sunią, otóż od 2 dni zaczęła atakować(wczoraj warczała na nią, dzisiaj podczas zabawy na czworaka sunia próbowała ja "chapnąć") moją siostrę lat 4. W internecie są poradniki jednak dotyczą tego, że ktoś ma psa i potem pojawia się dziecko. Wtym przypadku jest jednak inaczej mam siostrę lat 4 i postanowiłem ok 1 miesiąc temu adnotować moją sunię. Jak sobie poradzić z tym problem ?

Posted

Napisz skąd jesteś, to ktoś poleci dobrego szkoleniowca z okolicy. Agresja wobec dzieci to nie jest problem do rozwiązywania przez internet. Póki co izolujcie psa i dziecko, żeby nikomu nie stała się krzywda.

Posted

W jakim wieku jest Twoja sunia? Może po prostu nie lubi tego typu zabaw ? Może Twoja siostra, zrobiła jej jakąś "krzywdę" - nadepnęła, ścisnęła etc.? Pies to STETY nie zabawka, i też ma coś takiego jak "swoją przestrzeń" Radziłbym wizytę u dobrego szkoleniowca, behawiorysty lub po prostu bardziej pilnować i psa i siostry.

Posted

mam_max napisał(a):
sunia ma 4 miesiące siostra nie zrobiła krzywdy, chyba będę musiał ja oddać bo jest coraz gorzej

to po co ją brałeś ???

a tak a propo's ile ty masz człowieku lat ? bo coś mi zdaje, że w domu jest oprócz psiego dziecka,

czyli twojej 4-mesięcznej suczki i 4-letniej siostry jeszcze jedno dziecko...

Posted

mam 20 lat, brałem psa bo chciałem ale dla mnie jest to problem to, że atakuje dziecko, a robi się bardziej agresywna w stosunku do siostry i tylko do niej.

u mnie w mieście nie ma czegoś takiego jak behawiorysta.

Posted

Mnie po prostu przeraża fakt, że psy (i to do małych dzieci) biorą ludzie tak bardzo zieloni w kwestii psiego zachowania, że podgryzanie 4-miesięcznego szczeniaka nazywają "agresją" i nie potrafią sobie z tym poradzić, podczas gdy temat był na forum wałkowany milion razy w tym dziale...
Idźcie tu gdzie poleca gerta, pomoże Wam już nawet jedno spotkanie ze szkoleniowcem, jeśli będziecie się przykładać - bo to Wy musicie nauczyć się postępować z psem. Ze szczeniakiem wszystko jest w porządku - to Wy nie wiecie czym jest i jak zachowuje się normalny pies, więc oddanie tego i wzięcie innego niczego nie zmieni.
Jak czytałam pierwszy post, pomyślałam, że chodzi o dorosłego psa i prawdziwą agresję, a nie powarkujące, łapiące mordką szczenię. Gdyby pies był agresywny i gryzł, to dziecko by było już na szyciu :roll:

Posted

Jak wyglądają te "napady agresji" ? W jakim wieku wziąłeś szczeniaka ? Moim zdaniem 4o miesieczny psiak nie ma w sobie wyrobionych nawyków agresji - Szczeniak na początku gryzie, bo go swędzą ząbki, a raczej dziąsła i te igiełki. Ja jak wziąłem swoją bestie wyglądałem jak EMO (ręce miałem pocięte jakbym się ciął żyletką) Ale fakt faktem, że jak odwiedzała mnie kuzynka z dziećmi w wieku 6 miesięcy i 4 lata Junior, odrazu się kładł na karku (poddawał się) A 6 miesięczny dzieciak wdrapywał się na niego, ale dla mojego psa "w to mi graj". Ale to dlatego ze w pierwszy dzień jak otworzył paszcze na tego 4 latka to go "nakierowałem" dotknięciem w szyje w ułamku sekundy od tej próby. Szybko zrozumiał. A co najważniejsze NIGDY nie zostawiałem psa z tak małymi dziećmi - KONTROLA to podstawa. A wogóle co to za pies?

PS. Tak na prawdę ani tutaj ani na innym forum nikt Ci nie pomoże. Musisz zdobyć dużżżżo wiedzy na temat psiej psychiki, i nie jest to takie trudne. Bo nie sztuką jest wziąć psa a jak się pojawiają jakieś "schody" to najprościej oddać....

Wydaje mi się, że decyzja o wzięciu psa w Twoim przypadku, była impulsem ?

/aaa tak na tą chwilę wpadł mi do głowy pewien pomysł: Niech Twoja siostra spróbuje się "zaprzyjaźnić" z psem na smakołyki :) Bo jak się domyślam, po takim "ataku" karcisz w jakiś sposób psa, choćby krzyczysz i on może Twoją siostrę kojarzyć z czymś złym ... Czy pies umie jakieś podstawowe komendy typu siad, waruj, leżeć ?