krzysio Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Wybieramy się busem do Turcji na wystawy 2x cacib 28-29.07.2012 Za jednym wyjazdem można uzyskać tytuł championa Turcji, który wypisywany jest na miejscu. Mamy jeszcze 3 wolne miejsca Jeżeli ktoś zainteresowany wspólną podróżą zapraszam do kontaktu: krzysio40@op.pl :) Quote
panbazyl Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 a ja się zastanawiam. BYlam tam wieki temu, w czasie konfilktu zbrojnego Bulgarii z Turcją. Ciekawa jestem jak tam teraz jest Quote
blaira Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Jakie są zasady championatu młodzieżowego i dorosłego? Quote
krzysio Posted October 30, 2011 Author Posted October 30, 2011 Championat otrzymasz za 2x cac jeżeli nie masz championa i za 1x cac gdy Twój pies już jest championem Quote
Minio Posted October 31, 2011 Posted October 31, 2011 Fajny pomysł ale nie na lipec dla mnei zdecydowanie za gorąco . Quote
panbazyl Posted October 31, 2011 Posted October 31, 2011 Minio napisał(a):Fajny pomysł ale nie na lipec dla mnei zdecydowanie za gorąco . tam lipiec to nie lipiec u nas :) tam lipiec to porzadne upały, a nie jakieś polskie lipcopady Quote
Minio Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 Ano właśnie. Wole chłodnijesze klimaty . Byłam w Turcji na poczatku czerwca to ponad 30 stopni było dzień w dzień. Quote
Zabajka Posted November 7, 2011 Posted November 7, 2011 Małe sprostowanie (byłam- widziałam) : Na championat czeka się około 3-4 tygodnie, na miejscu trzeba zostawić ksero rodowodu i championatów posiadanych. Pytałam na miejscu o zasady przyznania championatu dla psa który nie ma żadnego championa - mówili, że potrzeba 4 CAC- pasuje to sprawdzić, może dla zagranicy dwa wystarczą...? Może coś się zmieniło...? Byłam końcem maja - już wtedy upały były niemiłosierne. Wystawa odbywała się na stadionie który w całości pokryty był sztuczną trawą. Wyobraźcie sobie jaką temperaturę miała ta "trawa" po południu. Ludzie ciągneli psy na siłę w ringu a one stawiały łapki jak koń podczas pasażu lub piaffu - po prostu nie dało się bosą stopą na tym ustać dłużej niż parę sekund. Na BISa strażacy wodą polewali.. Poza tym wystawa super, ludzie też i atmosfera też. Quote
krzysio Posted November 7, 2011 Author Posted November 7, 2011 Jeżeli chodzi o zasady przyznawani championatu to tak jak i w kilku innych krajach co innego sie pisze w regulaminach a zupełnie inne zasady są na wystawach. Przykład-Rumunia z której dziś wróciłem....przeczytajcie ich regulamin championatu Rumunii....a otrzymaliśmy za jednego caca... Decydując się na wyjazd na wystawy do Turcji raczej nie można się spodziewać innej pogody niż opisywana;) Niestety nam się nie udało być na wystawach w maju . Organizatorzy już wyciągnęli wnioski z nieodpowiedniego miejsca wystawy. Quote
panbazyl Posted November 7, 2011 Posted November 7, 2011 a ja od jakiegos czasu (czyli polskiego lipca) kocham upały :) I mam wielką ochote na ten wyjazd Quote
Flaire Posted November 8, 2011 Posted November 8, 2011 No a ja upałów się boję i to bardzo. Nie dla siebie - dla psów. Kluczowa jest BARDZO sprawnie działająca klimatyzacja. Quote
Minio Posted November 8, 2011 Posted November 8, 2011 pytanie czy bardzo sprawna klimatyzacj będzie dostępna na wystawie i poza nią . Nie unikniesz wyjścia na dwór :) Quote
panbazyl Posted November 8, 2011 Posted November 8, 2011 a ja bylam kiedyś w Turcji (chyba byl to lipiec) to tak koszmarnie wialo - jak jakiś halny. Upal byl straszny, ale ten wiatr jeszcze gorszy - wialo tak kilka dni bez przerwy, nie do wytrzymania to bylo. Ale straszyć nie chcę ;) Quote
narisowa Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 krzysio napisał(a):Jeżeli chodzi o zasady przyznawani championatu to tak jak i w kilku innych krajach co innego sie pisze w regulaminach a zupełnie inne zasady są na wystawach. Przykład-Rumunia z której dziś wróciłem....przeczytajcie ich regulamin championatu Rumunii....a otrzymaliśmy za jednego caca.... Turcja za krótko jest w FCI, żeby robili "przekęty" - to po pierwsze, po drugie dla zagraniczniaków do CH TR dla "łysego" psa potrzeba 2 x CAC + CACIB ( czyli można go zdobyć na tych wystawach) dla championa 1 x CAC, do młodzieżówki 2 x JCAC. Poza tym jeśli dane państwo daje championat za 1 CAC dla "łysego" psiaka, to jest to niezgodne z zarządeniem FCI i w takim wypadku, jeśli psa, który ma championat za 1 CAC zgłosimy do klasy championów i uzyska on w niej startując CACIB, to wniosek ten nie zostanie uznany do Intera - http://www.fci.be/circulaires/87-2010.pdf krzysio napisał(a):Decydując się na wyjazd na wystawy do Turcji raczej nie można się spodziewać innej pogody niż opisywana;) Niestety nam się nie udało być na wystawach w maju . Organizatorzy już wyciągnęli wnioski z nieodpowiedniego miejsca wystawy. Pogoda w TR w lipcu - fakt upały i trzeba brać pod uwagę to, jak nasz pies je znosi. Myślę, że organizatorzy postarają się o inne miejsce wystawy, mam nadzieję, że klimatyzowaną halę, ewentualnie zrobią wystawę nocną, ale fakt jest faktem, że z psem przecież trzeba wyjść ;) My wstępnie mamy wpisane w kalendarz, ale zobaczymy.... Quote
krzysio Posted November 9, 2011 Author Posted November 9, 2011 Napisała Narisowa "Turcja za krótko jest w FCI, żeby robili "przekęty" - to po pierwsze, po drugie dla zagraniczniaków do CH TR dla "łysego" psa potrzeba 2 x CAC + CACIB ( czyli można go zdobyć na tych wystawach) dla championa 1 x CAC, do młodzieżówki 2 x JCAC. Poza tym jeśli dane państwo daje championat za 1 CAC dla "łysego" psiaka, to jest to niezgodne z zarządeniem FCI i w takim wypadku, jeśli psa, który ma championat za 1 CAC zgłosimy do klasy championów i uzyska on w niej startując CACIB, to wniosek ten nie zostanie uznany do Intera -" Wydawanie championatu za jednego Caca w jakiś krajach nie uważam za "przekręty" jeżeli znasz przykład jakiegoś psa któremu w związku z tym "przekrętem" odmówiono tytułu intera to pisz bo ja takich przypadków nie znam. A chciałbym wiedzieć czy ktoś tego doświadczył... Nie znam osoby która mając taką możliwość na wystawie nie skorzystałaby z wykupienia championatu jeśli organizator za 1 Cac wypisuje... Zwykle jeżdża ze mną championy, multichampiony i intery ale warto się doinformować;) Quote
narisowa Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 krzysio napisał(a):Wydawanie championatu za jednego Caca w jakiś krajach nie uważam za "przekręty" jeżeli znasz przykład jakiegoś psa któremu w związku z tym "przekrętem" odmówiono tytułu intera to pisz bo ja takich przypadków nie znam. A chciałbym wiedzieć czy ktoś tego doświadczył... Krzyś chodziło mi o wydawanie championatu za 1 CAC dla psa, który nie ma żadnego jeszcze championatu. I to jest niezgodne z przepisami FCI. Dla championów, czy interów oczywiście championaty za 1 CAC są jak najbardziej legalne i uznawane. Dlatego najczęsciej na maratonach najpierw robią wystawy dające możliwość zdobycia championatu za 2 x CAC, a potem dopiero te, które można za 1 CAC. Więc jeśli ktoś jedzie na wystawę i dla "łysego" psa dostaje championat za 1 CAC, to jest to "przekręt", a co potem ? to już sprawa FCI. Quote
panbazyl Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 to mnie uspokoilaś, dziekuję. My juz "łysi" nie jesteśmy, juz 'rozdziewiczeni" w dorosłych, ale chcę znać prawa aby żyć z nimi w zgodzie. Quote
narisowa Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 panbazyl napisał(a):to mnie uspokoilaś, dziekuję. My juz "łysi" nie jesteśmy, juz 'rozdziewiczeni" w dorosłych, ale chcę znać prawa aby żyć z nimi w zgodzie. wszystkie regulaminy na stronie FCI są także można sobie poczytać :) Quote
panbazyl Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 tak, ale dobrze też znać opinię od tych co sa praktykami - ja zawsze wolę się upewnić. Quote
Recommended Posts