Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wybieramy się busem do Turcji na wystawy 2x cacib 28-29.07.2012
Za jednym wyjazdem można uzyskać tytuł championa Turcji, który wypisywany jest na miejscu.
Mamy jeszcze 3 wolne miejsca
Jeżeli ktoś zainteresowany wspólną podróżą zapraszam do kontaktu:
krzysio40@op.pl :)

Posted

Małe sprostowanie (byłam- widziałam) :
Na championat czeka się około 3-4 tygodnie, na miejscu trzeba zostawić ksero rodowodu i championatów posiadanych.
Pytałam na miejscu o zasady przyznania championatu dla psa który nie ma żadnego championa - mówili, że potrzeba 4 CAC- pasuje to sprawdzić, może dla zagranicy dwa wystarczą...? Może coś się zmieniło...?
Byłam końcem maja - już wtedy upały były niemiłosierne. Wystawa odbywała się na stadionie który w całości pokryty był sztuczną trawą. Wyobraźcie sobie jaką temperaturę miała ta "trawa" po południu. Ludzie ciągneli psy na siłę w ringu a one stawiały łapki jak koń podczas pasażu lub piaffu - po prostu nie dało się bosą stopą na tym ustać dłużej niż parę sekund. Na BISa strażacy wodą polewali..
Poza tym wystawa super, ludzie też i atmosfera też.

Posted

Jeżeli chodzi o zasady przyznawani championatu to tak jak i w kilku innych krajach co innego sie pisze w regulaminach a zupełnie inne zasady są na wystawach.
Przykład-Rumunia z której dziś wróciłem....przeczytajcie ich regulamin championatu Rumunii....a otrzymaliśmy za jednego caca...

Decydując się na wyjazd na wystawy do Turcji raczej nie można się spodziewać innej pogody niż opisywana;) Niestety nam się nie udało być na wystawach w maju . Organizatorzy już wyciągnęli wnioski z nieodpowiedniego miejsca wystawy.

Posted

a ja bylam kiedyś w Turcji (chyba byl to lipiec) to tak koszmarnie wialo - jak jakiś halny. Upal byl straszny, ale ten wiatr jeszcze gorszy - wialo tak kilka dni bez przerwy, nie do wytrzymania to bylo. Ale straszyć nie chcę ;)

Posted

krzysio napisał(a):
Jeżeli chodzi o zasady przyznawani championatu to tak jak i w kilku innych krajach co innego sie pisze w regulaminach a zupełnie inne zasady są na wystawach.
Przykład-Rumunia z której dziś wróciłem....przeczytajcie ich regulamin championatu Rumunii....a otrzymaliśmy za jednego caca....

Turcja za krótko jest w FCI, żeby robili "przekęty" - to po pierwsze, po drugie dla zagraniczniaków do CH TR dla "łysego" psa potrzeba 2 x CAC + CACIB ( czyli można go zdobyć na tych wystawach) dla championa 1 x CAC, do młodzieżówki 2 x JCAC.
Poza tym jeśli dane państwo daje championat za 1 CAC dla "łysego" psiaka, to jest to niezgodne z zarządeniem FCI i w takim wypadku, jeśli psa, który ma championat za 1 CAC zgłosimy do klasy championów i uzyska on w niej startując CACIB, to wniosek ten nie zostanie uznany do Intera -
http://www.fci.be/circulaires/87-2010.pdf

krzysio napisał(a):
Decydując się na wyjazd na wystawy do Turcji raczej nie można się spodziewać innej pogody niż opisywana;) Niestety nam się nie udało być na wystawach w maju . Organizatorzy już wyciągnęli wnioski z nieodpowiedniego miejsca wystawy.

Pogoda w TR w lipcu - fakt upały i trzeba brać pod uwagę to, jak nasz pies je znosi. Myślę, że organizatorzy postarają się o inne miejsce wystawy, mam nadzieję, że klimatyzowaną halę, ewentualnie zrobią wystawę nocną, ale fakt jest faktem, że z psem przecież trzeba wyjść ;)
My wstępnie mamy wpisane w kalendarz, ale zobaczymy....

Posted

Napisała Narisowa
"Turcja za krótko jest w FCI, żeby robili "przekęty" - to po pierwsze, po drugie dla zagraniczniaków do CH TR dla "łysego" psa potrzeba 2 x CAC + CACIB ( czyli można go zdobyć na tych wystawach) dla championa 1 x CAC, do młodzieżówki 2 x JCAC.
Poza tym jeśli dane państwo daje championat za 1 CAC dla "łysego" psiaka, to jest to niezgodne z zarządeniem FCI i w takim wypadku, jeśli psa, który ma championat za 1 CAC zgłosimy do klasy championów i uzyska on w niej startując CACIB, to wniosek ten nie zostanie uznany do Intera -"

Wydawanie championatu za jednego Caca w jakiś krajach nie uważam za "przekręty"
jeżeli znasz przykład jakiegoś psa któremu w związku z tym "przekrętem" odmówiono tytułu intera to pisz bo ja takich przypadków nie znam. A chciałbym wiedzieć czy ktoś tego doświadczył...
Nie znam osoby która mając taką możliwość na wystawie nie skorzystałaby z wykupienia championatu jeśli organizator za 1 Cac wypisuje...
Zwykle jeżdża ze mną championy, multichampiony i intery ale warto się doinformować;)

Posted

krzysio napisał(a):
Wydawanie championatu za jednego Caca w jakiś krajach nie uważam za "przekręty"
jeżeli znasz przykład jakiegoś psa któremu w związku z tym "przekrętem" odmówiono tytułu intera to pisz bo ja takich przypadków nie znam. A chciałbym wiedzieć czy ktoś tego doświadczył...

Krzyś chodziło mi o wydawanie championatu za 1 CAC dla psa, który nie ma żadnego jeszcze championatu. I to jest niezgodne z przepisami FCI.
Dla championów, czy interów oczywiście championaty za 1 CAC są jak najbardziej legalne i uznawane. Dlatego najczęsciej na maratonach najpierw robią wystawy dające możliwość zdobycia championatu za 2 x CAC, a potem dopiero te, które można za 1 CAC.
Więc jeśli ktoś jedzie na wystawę i dla "łysego" psa dostaje championat za 1 CAC, to jest to "przekręt", a co potem ? to już sprawa FCI.

Posted

panbazyl napisał(a):
to mnie uspokoilaś, dziekuję. My juz "łysi" nie jesteśmy, juz 'rozdziewiczeni" w dorosłych, ale chcę znać prawa aby żyć z nimi w zgodzie.

wszystkie regulaminy na stronie FCI są także można sobie poczytać :)