Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
mam 9 miesieczna sunie Siberian Husky. Mam z nia problem, otoz ostatnio ma bardzo maly apetyt i niezabardzo wiem czym to jest spowodowane, gdyz do tej pory z apetytem nie bylo zadnego problemu... Kesi jest po pierwszej cieczce-przed cieczka rowniez wystapily problemy z jedzeniem, jednak minely juz ok 3 tygodnie od konca cieczki ,a Kesi dopiero teraz nie chce jesc :( Bylam z nia u weterynarza-okazalo sie ze ma zapalenie ucha zewnetrznego. Jest leczona-ma preparat do czyszczenia uszu "otosal" i antybiotyk "surolan" --> czy to mozliwe ze brak apetytu spowodowany jest tym zapaleniem? Nigdzie nie znalazlam takich objawow zapalenie ucha :( Sunia teraz duzo spi i jest zupelnie inna niz byla wczesniej... Jest za spokojna jak na sunie tej rasy-bardzo mnie to martwi...
Kesi dostala rowniez taletki na odrobaczenie, tak na wszelki wypadek...
PS:Wiem ze takie zachowanie moze byc rowniez spowodowane po prostu charakterem i cechami rasy-husky to niejadki :/ ale i tak mnie to martwi... :(
czekam na szybka odpowiedz
z gory dziekuje i pozdrawiam

Posted

Oczywiście przyczyn takiego stanu może być wiele, objawy są bardzo niespecyficzne i konieczne jest dokładne zbadanie suczki, ale bardzo prawdopodobne, że brak apetytu i zmiany w zachowaniu są wynikiem ciąży urojonej, u niektórych suczek przebiegać może z silnym posmutnieniem i brakiem apetytu
Trzymam kciuki, żeby to tylko to było;)

Posted

aburkowa napisał(a):
Oczywiście przyczyn takiego stanu może być wiele, objawy są bardzo niespecyficzne i konieczne jest dokładne zbadanie suczki, ale bardzo prawdopodobne, że brak apetytu i zmiany w zachowaniu są wynikiem ciąży urojonej, u niektórych suczek przebiegać może z silnym posmutnieniem i brakiem apetytu
Trzymam kciuki, żeby to tylko to było;)

Ciaza urojona?! A czy mozliwe zeby to bylo to jesli ona tak naprawde sie nie interesowala az tak psami i "tymi" sprawami... To byla jej pierwsza cieczka... Teraz nie interesuje sie piszczacymi zabawkami, nie znosi ich w jedno miejsce itd. To byla jej pierwsza cieczka...
Ona moze az tak smutna nie jest-bawi sie, czasem wrecz szaleje... Poza tym chce zeby ja glaskac po brzuszku(robi tak od czasu kiedy skonczyla cieczke)...
Jak mam sprawdzic czy to ciaza urojona? Jak to sie leczy?
Czyli mozliwe ze to to ucho? Poczekac az zostanie wyleczona?

Posted

Ciąża urojona może wystąpić po pierwszej cieczce. Czasami suczka rzeczywiście niańczy zabawki, może wystąpić różnie nasilona laktacja, czasami panienki robią się bardzo łase na pieszczoty a inne wprost przeciwnie- wolą się zaszyć w jakiś kąt i są bardzo posmutniałe (moja tak miała).
Oczywiście ucho, jeśli mocno dokucza może wpłynąć na jej zachowanie, ale jeśli stan zapalny nie jest zbyt silny szukałabym innych przyczyn

Posted

Czyli z tego co opisuje to ciaza urojona? Wyczytalam ze powstaje u psow z mala dawka ruchu=no coz...Kesi codziennie ma 2 godzinny spacer(glowny) oprocz tego wychodzi do ogrodka na siq-czy to malo? Jeszcze bardziej zwiekszyc? Jakiej wielkosci maja byc sutki? Ona ma takie troche wystajace ale nie sa jakies szczegolnie nabrzmiale... Ile trwa taka ciaza?--ona jest ok 3 tygodnie po cieczce. Poza tym dosyc szybciej sie meczy(wetka ja odsluchiwala i nie stwierdzila zadnych nieprawidlowosci w serduszku--> zreszta wetka stwierdzila ze to straszny miluch...Jak podeszla do Kesi zeby ja odsluchac to Kesi odrazu podniosla lapke w gore i chciala zeby ja glaskac po brzuszku)-po spacerze jak przyjdzie do domu to idzie spac-normalnie szla do kuchni zeby sprawdzic czy mama ma cos dla niej dobrego, a teraz nie ma zadnego zainteresowania kuchnia :placz: Wlasnie jej dalam sniadanie-podziubdziala za namowa i zostawila-dalam jej troche suchego i normalny posilek-z gotowanego wybrala chyba dobre kawalki miesa=wypelniacza(teraz ma kluski zeby przytyla) wogole nie rusza. Jedyne na co jeszcze jako tako reaguje to-marchewka! Ale przeciez ona nie moze tylko tego jesc :shake: Ile trwa taka ciaza?

Posted

Ah...Zapomnialam jeszcze dodac ze nie ma zadnych objawow chorych nerek-nie ma temperatury(miala mierzona u weta), nie ma biegunki ani wymiotow, nie pije za czesto, raczej zadko-ona wogole malo pije jak na moj gust(zawsze tak robila) i siusia normalnie...
A powiedz mi-czy takie objawy moga wskazywac na to ze cos sie dzieje z narzadami wewnetrznymi...? >TWU TWU TWU TWU<
Co do uszu-nie wiem czy to jakies silne zapalenie-szczerze to ja nie zauwazylam zadnych objawow :shake: dopiero wet badajac ja stwierdzil zapalenie... Ale teraz sobie mysle ze fakt-ona nei potrzasala glowa ale czasem chciala sie podrapac w tym uchu...Dotknelam ja i tez nie prostestuje wiec chyba jej nie boli...

EDIT: wlasnie obejrzalam jej sutki i sa czerwone...Nie wiem czy to normalne...

Posted

[quote name='Chefrenek']Wydaje mi się, że to nie jest ciąża urojona. Dziwny jest ten brak apetytu i niechęć do ruchu.A czy nie złapała ostatnio kleszcza?
Nie... ma na sobie srodek anty kleszczom i pchlom...
Ale ona nie ma niecheci do ruchu-bawi sie... Chce wychodzic na spacerki i wogole...
A zreszta, jak narazie troche psauje to do ciazy urojonej:

Objawy ciąży urojonej są stosunkowo łatwe do rozpoznania. Następuje zmiana w zachowaniu zwierzęcia: suka staje się kapryśna
Występuje powiększenie sutków, z których może wydobywać się pokarm. Zwierzę ma zmienny apetyt i podwyższone pragnienie, może wystąpić lekkie podwyższenie temperatury ciała.

iąża urojona pojawia się zazwyczaj w terminie od 1,5 do 3 miesięcy po zakończeniu cieczki, kiedy to dochodzi do spadku progesteronu we krwi.

Tylko kurcze ona nie zabiera zadnych zabawek...

Posted

Nie twierdzę, że to na pewno ciąża urojona, ale z pewnością jedna z rzeczy, które należałoby wziąć pod uwagę, zresztaz tak jak napisałam gdybaniem na odległość nic się nie wymyśli
Owszem może przebiegać w ten sposób, u niektórych suczek zachowanie zmienia się dość krótko po cieczce, u innych dopiero po kilku tygodniach. Moje suczydło nigdy na przykład zabawek nie zbierało, tylko przez kilka tygodni najchętniej leżała pod stołem, prawie nie jadła i nie była zbyt przychylnie nastawiona do świata. Luneczka z kolei wpadała w ciężką depresję zarówno u jednej jak i u drugiej sutki nie były zbyt mocno powiększone. Chować musiałam tylko piszczaki, bo jak ktoś przez przypdek nadepnął to Abru strasznie wyła. Na spacery chodzić nie chciały, snuły się jak staruszki
Zachowanie suczki w tym okresie może być bardzo różne, może stać się okropną pieszczochą lub wprost przeciwnie- panną nietykalską
Myślę, że najlepiej jeśli jeszcze raz wet ją dokładnie obejrzy i porozmawiasz z nim ososbiscie o swoich wątpliwościach